Στο «Δωμάτιο Μελέτης»

Το έργο τριών σύγχρονων καλλιτεχνών που δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα στην πόλη προτείνει η έκθεση «Study Room: The state of things» η οποία εγκαινιάζεται στις 16/1 στην γκαλερί The Breeder σε συντονισμό του Βαγγέλη Βλάχου.

Στο «Δωμάτιο Μελέτης»

Το έργο τριών σύγχρονων καλλιτεχνών που δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα στην πόλη προτείνει η έκθεση «Study Room: The state of things» η οποία εγκαινιάζεται στις 16/1 στην γκαλερί The Breeder σε συντονισμό του Βαγγέλη Βλάχου.

Η έκθεση Study Room: The state of things μπορεί να ειδωθεί ως ένα παρατηρητήριο διαφορετικών μηχανισμών κατανόησης μιας πραγματικότητας με ασαφή πολιτικά και ιστορικά όρια. Ως ένας χώρος μελέτης μικρών αποσπασματικών αφηγήσεων χωρίς προφανείς συνδέσεις μεταξύ τους. Η μετεγκατάσταση ενός εργοστασίου από την Ελλάδα στη Τσεχία, το πρόγραμμα φύτευσης στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας αγοράς τη δεκαετία του ’50 ή η διαδρομή ενός άντρα που κουβαλάει ένα στρώμα στη πλάτη του στους δρόμους της Αθήνας μπορούν να ειδωθούν ως απόπειρες προσωπικής κατανόησης μιας πραγματικότητας που βρίσκεται (όχι πάντα με έναν προφανή ή άμεσο τρόπο) σε δυναμική σχέση με το παρόν.

Στο «Δωμάτιο Μελέτης» - εικόνα 1

Η Νατάσα Μπιζά, μέσα από την επεξεργασία αρχειακού υλικού, ή τη δημιουργία νέων ντοκουμέντων, εξετάζει τα όρια των θεσμικών πρακτικών καταγραφής και αρχειοθέτησης σε μια προσπάθεια διεύρυνσής τους. Αφετηρία του έργου Σχέδιο Φύτευσης (2014) αποτελεί η δενδροφύτευση της αρχαίας αθηναϊκής αγοράς, που έλαβε χώρα κατά τα μέσα του 20ού αιώνα από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και είχε ως στόχο την ‘αποκατάσταση’ της αρχαίας χλωρίδας του χώρου.

Η Μπιζά εστιάζει κυρίως στα «ανώνυμα» μη ενδημικά ελληνικά φυτά που βρίσκονται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο και επιχειρεί να ‘συμπληρώσει’ τα ονόματα τους στην επίσημη αφήγηση. Στο εν εξελίξει έργο ‘Το Γράμμα Ε για την Αγκάθα’ (2015) παρουσιάζεται η πορεία μιας έρευνας ταυτοποίησης μίας σειράς φωτογραφιών που βρέθηκαν στο αρχείο της Αμερικάνικης Σχολής Κλασσικών Σπουδών που υποτίθεται ότι απεικονίζουν την Αγκάθα Κρίστι όταν επισκέφτηκε την Αρχαία Αγορά της Αθήνας τη δεκαετία του 1950.

Στο «Δωμάτιο Μελέτης» - εικόνα 2

Η Γιώτα Ιωαννίδου με την ερευνά της συχνά αντιπαραβάλει φαινομενικά ασύνδετες στιγμές της ιστορίας με στόχο να προκαλέσει παράδοξους συσχετισμούς που επανανοηματοδοτούν τις αναφορές της στο παρόν. Η πρακτική της, με τη μορφή συνήθως ζωντανής αφήγησης (storytelling) ή lecture performance, περιλαμβάνει κυρίως in situ πρότζεκτς, αρχειακή έρευνα, φωτογραφική τεκμηρίωση, κείμενα, συζητήσεις και συνεντεύξεις.

Στο πρότζεκτ Stratagem (2009) η Ιωαννίδου διερευνά το φαινόμενο των μετεγκαταστάσεων των εργοστασίων καθώς και τις συνέπειές του στον αστικό και κοινωνικό ιστό. Η έρευνα καταγράφει τη δραστηριότητα μιας πολυεθνικής εταιρίας στην Ελλάδα και την Τσεχία και συγκεκριμένα της Palco στην Αθήνα και της Pleas στο Havličkův Brod. Το πρότζεκτ αποτελείται από χάρτες, φωτογραφίες, βίντεο, συζητήσεις και συνεντεύξεις, που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της καλλιτέχνιδας στις πρώην και νυν εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Στο «Δωμάτιο Μελέτης» - εικόνα 3

Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου δημιουργεί ταινίες, γυρισμένες σε φιλμ Σούπερ 8, οι οποίες συνήθως δεν διαρκούν παραπάνω από τρία λεπτά, και δεν έχουν ήχο. Κατασκευάζει εικόνες χωρίς συγκεκριμένη αφήγηση και χρόνο χρησιμοποιώντας στοιχεία ρεαλιστικά, που αντλούνται από την καθημερινή ζωή. Ο ίδιος θεωρεί τις ταινίες του ντοκιμαντέρ. Στο Άνθρωπος Στρώμα (2005) ο Χατζηνικολάου ακολουθεί έναν άντρα που βρήκε τυχαία στο δρόμο να κουβαλάει ένα μονό στρώμα στην πλάτη του. Η κάμερα καταγράφει την διαδρομή του στρώματος μέσα σε ένα δρόμο του κέντρου της Αθήνας από μία σχετική απόσταση. Το φιλμ τελειώνει όταν ο άντρας μπαίνει μέσα σε έναν ιδιωτικό χώρο.

Εγκαίνια: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, 6-8μμ
Διάρκεια Έκθεσης: 16 Ιανουαρίου – 13 Φεβρουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 12-6μμ
Διεύθυνση: Ιάσονος 45, 10436, Αθήνα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/10/2022

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.

Μια βόλτα στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Το πολιτιστικό πάρκο είναι η μοναδική δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη.

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.