Οι «Κούκλες 2015» στο Black Duck

Από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και για ένα μήνα, η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση «Κούκλες-2015» και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τον κόσμο της κούκλας, του πιο αρχαίου παιχνιδιού και συμβόλου, μέσα από την ματιά σύγχρονων γλυπτών, ζωγράφων και φωτογράφων.

Οι «Κούκλες 2015» στο Black Duck

Από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και για ένα μήνα, η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση «Κούκλες-2015» και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τον κόσμο της κούκλας ,του πιο αρχαίου παιχνιδιού και συμβόλου, μέσα από την ματιά σύγχρονων γλυπτών, ζωγράφων και φωτογράφων.

Οι «Κούκλες 2015» στο Black Duck - εικόνα 1
Η δεσποινίδα της Πόντ-Αβεν του Jean-Jaques Tesson

Στην αρχαία Ελλάδα, η κούκλα ονομαζόταν πλαγγόνα. Στο Βυζάντιο νέννος ή νιννί. Έφεραν δε, διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους. Ονομάζονταν «νύμφες» και «κόρες» όταν ήταν φτιαγμένες από κερί ή πηλό. «Κοροκόσμια» ή «κοράλλια» οι φτιαγμένες από κερί, πηλό ή γύψο και «γλυνές» οι φιλοτεχνημένες σε ελεφαντόδοντο ή ξύλο. Εκείνες, ωστόσο, που είχαν τη δυνατότητα να κινούνται με τη βοήθεια συρμάτων τις ονόμαζαν «νευρόσπαστα». Συχνά αναφέρονται και ως «δαίδαλα», αφού οι κούκλες με κινητά μέλη αποδίδονταν στον σπουδαίο τεχνίτη της Κνωσού, Δαίδαλο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ελληνική παράδοση, τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα, όταν ενηλικιώνονταν, θυσίαζαν τα παιχνίδια τους στους Θεούς, ένδειξη του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραμάτιζαν τα παιχνίδια στη ζωή τους. Τα αγόρια στον Ερμή, ενώ τα κορίτσια, την παραμονή του γάμου τους προσέφεραν τις κούκλες τους σε ιεροτελεστία που σηματοδοτούσε τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Στην νεότερη Ελλάδα, οι μητέρες έφτιαχναν στα παιδιά τους κούκλες από κουρέλια, ζυμάρι ή κάλτσες παραγεμισμένες με άχυρα.

Οι «Κούκλες 2015» στο Black Duck - εικόνα 2
Μανόλης Μπαρδάνης

Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στην έκθεση «Κούκλες-2015», Jean-Jaques Tesson και Λευτέρης Χαρέλλης, καταθέτουν την δική τους προσέγγιση στις κούκλες του σήμερα, παρουσιάζοντας εκείνες που δημιούργησαν οι ίδιοι, σε μεγαλύτερη ή μικρότερη διάσταση, ο καθένας με τα υλικά που τον ενέπνευσαν.

Οι φωτογράφοι Xenofon, Μανόλης Μπαρδάνης, Κωστής Μπιτζάνης, Κώστας Γιαβής, Μαρία Παυλάκη, Μαρία Ανδρεάδου και οι ζωγράφοι Κυπαρησία Συμεωνίδου και Παναγής Αντύπας, με τα δικά τους έργα με θέμα τις κούκλες πλαισιώνουν τα γλυπτά-κούκλες, σαν σκηνικό μιας παράστασης με πρωταγωνιστές τις κούκλες.

Η έκθεση «Κούκλες-2015» θα φιλοξενείται στην γκαλερί του Black Duck, από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 έως και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, και θα λειτουργεί καθημερινές και Σάββατα: 11.00 – 22.00 και Κυριακή: 19.00 – 22.00.

Black Duck Multiplarte
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
2103234760

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.