Οι «Κούκλες 2015» στο Black Duck

Από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και για ένα μήνα, η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση «Κούκλες-2015» και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τον κόσμο της κούκλας, του πιο αρχαίου παιχνιδιού και συμβόλου, μέσα από την ματιά σύγχρονων γλυπτών, ζωγράφων και φωτογράφων.

Οι «Κούκλες 2015» στο Black Duck

Από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και για ένα μήνα, η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση «Κούκλες-2015» και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τον κόσμο της κούκλας ,του πιο αρχαίου παιχνιδιού και συμβόλου, μέσα από την ματιά σύγχρονων γλυπτών, ζωγράφων και φωτογράφων.

Οι «Κούκλες 2015» στο Black Duck - εικόνα 1
Η δεσποινίδα της Πόντ-Αβεν του Jean-Jaques Tesson

Στην αρχαία Ελλάδα, η κούκλα ονομαζόταν πλαγγόνα. Στο Βυζάντιο νέννος ή νιννί. Έφεραν δε, διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους. Ονομάζονταν «νύμφες» και «κόρες» όταν ήταν φτιαγμένες από κερί ή πηλό. «Κοροκόσμια» ή «κοράλλια» οι φτιαγμένες από κερί, πηλό ή γύψο και «γλυνές» οι φιλοτεχνημένες σε ελεφαντόδοντο ή ξύλο. Εκείνες, ωστόσο, που είχαν τη δυνατότητα να κινούνται με τη βοήθεια συρμάτων τις ονόμαζαν «νευρόσπαστα». Συχνά αναφέρονται και ως «δαίδαλα», αφού οι κούκλες με κινητά μέλη αποδίδονταν στον σπουδαίο τεχνίτη της Κνωσού, Δαίδαλο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ελληνική παράδοση, τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα, όταν ενηλικιώνονταν, θυσίαζαν τα παιχνίδια τους στους Θεούς, ένδειξη του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραμάτιζαν τα παιχνίδια στη ζωή τους. Τα αγόρια στον Ερμή, ενώ τα κορίτσια, την παραμονή του γάμου τους προσέφεραν τις κούκλες τους σε ιεροτελεστία που σηματοδοτούσε τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Στην νεότερη Ελλάδα, οι μητέρες έφτιαχναν στα παιδιά τους κούκλες από κουρέλια, ζυμάρι ή κάλτσες παραγεμισμένες με άχυρα.

Οι «Κούκλες 2015» στο Black Duck - εικόνα 2
Μανόλης Μπαρδάνης

Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στην έκθεση «Κούκλες-2015», Jean-Jaques Tesson και Λευτέρης Χαρέλλης, καταθέτουν την δική τους προσέγγιση στις κούκλες του σήμερα, παρουσιάζοντας εκείνες που δημιούργησαν οι ίδιοι, σε μεγαλύτερη ή μικρότερη διάσταση, ο καθένας με τα υλικά που τον ενέπνευσαν.

Οι φωτογράφοι Xenofon, Μανόλης Μπαρδάνης, Κωστής Μπιτζάνης, Κώστας Γιαβής, Μαρία Παυλάκη, Μαρία Ανδρεάδου και οι ζωγράφοι Κυπαρησία Συμεωνίδου και Παναγής Αντύπας, με τα δικά τους έργα με θέμα τις κούκλες πλαισιώνουν τα γλυπτά-κούκλες, σαν σκηνικό μιας παράστασης με πρωταγωνιστές τις κούκλες.

Η έκθεση «Κούκλες-2015» θα φιλοξενείται στην γκαλερί του Black Duck, από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 έως και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, και θα λειτουργεί καθημερινές και Σάββατα: 11.00 – 22.00 και Κυριακή: 19.00 – 22.00.

Black Duck Multiplarte
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
2103234760

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".

Όλα όσα θα δούμε στην 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

"Με Σφραγίδα το χρώμα": Η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου στον Χώρο Τέχνης "Εκτός"

Οι εικόνες της Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.