Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια»: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής

Με το σύνθημα «Δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραγωγής για τη μετά το 2011 εποχή», η «Σύναψη 1», το πρώτο μέρος της 5ης Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια» φιλοδοξεί μέχρι τις 29/11 να αποτελέσει ένα εργαστήριο παραγωγής σκέψης με στόχο να δημιουργηθεί το νέο κοινό έδαφος για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού ευρωπαϊκού σχεδίου.

Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια»: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής

Με το σύνθημα «Δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραγωγής για τη μετά το 2011 εποχή», η «Σύναψη 1», το πρώτο μέρος της 5ης Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια» φιλοδοξεί μέχρι τις 29/11 να αποτελέσει ένα εργαστήριο παραγωγής σκέψης με στόχο να δημιουργηθεί το νέο κοινό έδαφος για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού ευρωπαϊκού σχεδίου.

Μια κάψουλα συμβάντων

Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια»: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής - εικόνα 1

Ξεκινώντας από σήμερα Πέμπτη 19/11 με μια ανοιχτή συνέλευση μεταξύ Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, ακτιβιστών και ομάδων αυτοοργάνωσης (2-5 μ.μ. ανοιχτή στο κοινό), το «Μπάγκειον», το παλιό ξενοδοχείο της Ομόνοιας, έργο του Ερνστ Τσίλερ και στέκι των διανοούμενων του Μεσοπολέμου, φιλοξενεί ως τις 29/11 καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες σε μια σειρά συμμετοχικά projects.

Τέχνη, ακτιβισμός και ανθρωπολογία»

Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια»: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής - εικόνα 2

Αναζητώντας τα εργαλεία για να καταλάβουν τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και τη μέθοδο για να παραγάγουν κάτι («Το τι δεν το ξέρουμε»), οι ιδρυτές της Μπιενάλε Poka-Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου κάλεσαν τον ανθρωπολόγο Μασιμιλιάνο Μολόνα και του ανέθεσαν τη διεύθυνση Προγράμματος της Μπιενάλε. Όπως μας είπε ο ίδιος, «η Αθήνα είναι ένα εργαστήριο δημιουργικών ιδεών και η Μπιενάλε θέλει να γίνει η θερμοκοιτίδα τους». Ο Μολόνα θα μιλήσει για την πρακτική του στις 24/11 (7-9 μ.μ.) στο «Exile Room» (Αθηνάς 12).

Απαγγέλλοντας Λαπαθιώτη στη «Στάνη»

Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια»: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής - εικόνα 3

Η «Στάνη», από τα παλαιότερα γαλακτοπωλεία της Αθήνας (Μαρίκας Κοτοπούλη 10), εντάσσεται στο πρόγραμμα της Μπιενάλε φιλοξενώντας ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Η επιλογή τους έγινε από το συγγραφέα και σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη, ο οποίος θα απαγγείλει ποιήματα στις 20/11 (3-4 μ.μ.) και 21/11 (11-12 μ.μ.). Τέλος, το συλλογικό εστιατόριο «Bread & Roses» (Πανεπιστημίου 64) θα αποτελέσει κέντρο εστίασης των συμμετεχόντων και προτείνεται ως τόπος συνάντησης.

«Μια μπιενάλε με ένα έργο»

Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια»: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής - εικόνα 4

Έτσι μας σύστησαν, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, η Ξένια Καλπακτσόγλου και ο Poka-Yio την «Ομόνοια», θέλοντας να τονίσουν την απόσταση που παίρνουν από τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι αντίστοιχες εκθέσεις διεθνώς ως «απολίθωμα των expo» με μια λίγκα διεθνών επιμελητών και καλλιτεχνών. Το εν λόγω έργο είναι η ταινία «Occupy, Resist, Produce» των Dario Azzellini και Oliver Ressler για τα πειράματα αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη, του Officine Zero στη Ρώμη και του Ri-Maflow στο Μιλάνο. Παρου-σιάζεται στο «Μπάγκειον».

Performative diary

Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια»: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής - εικόνα 5

Αυτό το σαββατοκύριακο σημειώστε την παρουσίαση του project του Φάνη Καφαντάρη Speleo- / Σπήλαιο- (ένα ανοιχτό εργαστήριο ομαδικής περιήγησης και χαρτογράφησης στην ευρύτερη περοχή της Ομόνοιας με αφορμή την αναζήτηση κενών και λειτουργικά ανενεργών κτιρίων και χώρων - οι περιηγήσεις θα ακολουθήσουν από τις 27/11), τη συζήτηση με τη Μ.-Λ. Ουρανού, υπεύθυνη εκδόσεων του Witte de With, τη διάλεξη-performance της Β. Κάργα και τη δράση εκτύπωσης φοιτητικών ταυτοτήτων της Αυτόνομης Ακαδημίας. Στο πρόγραμμα της Μπιενάλε έχουν ενταχθεί και παραστάσεις, όπως αυτές του Εθνικού Θεάτρου (στη φωτό το πολύ ενδιαφέρον documentary theatre project «Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το Δίκαιο του Νερού», που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή έως τις 22/11).

Μια «Γειτονιά» δημιουργικότητας

Μπιενάλε της Αθήνας - «Ομόνοια»: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής - εικόνα 6

Η Μπιενάλε ανοίγεται στη γειτονιά γύρω από την Ομόνοια μέσω συνεργασιών με πολιτιστικούς θεσμούς και μικρές επιχειρήσεις. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκθέσεις όπως η «Εντροπία, Αλέξης Ακριθάκης & Κιθ Χάρινγκ» (φωτό) στο χώρο τέχνης Ύλη[matter]HYLE (Πειραιώς 1), και δράσεις όπως η παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας του project Εντός/Εκτός (Πανεπιστημίου 44, εντός στοάς) και η φιλοξενία φοιτητών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο CalArts ως τις 4/12, υπό την επίβλεψη της Τζένης Μαρκέτου, στο «Ρομάντσο» (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια). Αναλυτικά το πρόγραμμα στο θέμα μας και στο www.athensbiennale.org

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.