33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό

Το… ποτάμι των δρομέων παρασύρει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους Αθηναίους που αγκαλιάζουν μαζικά το τρέξιμο, ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την τονωτική ένεση του event στον τουρισμό της πόλης.

33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό

Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά αλλά και τουριστικά γεγονότα της Αθήνας, ο αυθεντικός μαραθώνιος, μετράει την 33η διοργάνωσή του αναμένοντας στην αφετηρία 43.000 δρομείς από περισσότερες από 100 χώρες. Το… ποτάμι των δρομέων παρασύρει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους Αθηναίους που αγκαλιάζουν μαζικά το τρέξιμο, ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την τονωτική ένεση του event στον τουρισμό της πόλης.

33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό - εικόνα 1

Είναι απόγευμα, αρχές Οκτωβρίου, και το προπονητικό κέντρο του ολυμπιακού σταδίου, γνωστό στους αθλητές και ως Κ2, αρχίζει να γεμίζει ανθρώπους που... την είδαν αλλιώς. Κάθε μέρα και περισσότεροι. Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί δεν είναι επαγγελματίες αθλητές, δεν προπονούνται για τη νίκη, αλλά για τη συμμετοχή τους.

Είναι εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι, παιδιά. Είναι άνθρωποι που τους αρέσει να τρέχουν, που βρίσκουν διέξοδο στην άθληση. Τρέχουν σε πάρκα, σε παραλίες, στους δρόμους. Είναι ένα ποτάμι δρομέων, ο ένας παρακινεί τον άλλο και τίποτα δεν είναι ικανό να σταματήσει αυτή την τάση, ούτε ο αέρας, ούτε η βροχή, ούτε οι δυσκολίες της καθημερινότητας.

Το τρέξιμο, όσο μπορεί να θεωρηθεί μοναχικό άθλημα από τη μια, άλλο τόσο μπορεί να θεωρηθεί και παρεΐστικο, μας λένε οι ερασιτέχνες συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο, εξηγώντας την επιλογή τους.

Κάποιοι επιλέγουν να τρέχουν μόνοι τους, αναδεικνύοντας τη δύναμη που δίνει στον αθλητή η δυνατότητα να βρεθεί με τον εαυτό του και να κάνει την ενδοσκόπησή του. Κάποιοι άλλοι τρέχουν σε παρέες, αναδεικνύοντας τη συλλογικότητα και τη χαρά. «Το τρέξιμο, όσο μπορεί να θεωρηθεί μοναχικό άθλημα από τη μια, άλλο τόσο μπορεί να θεωρηθεί και παρεΐστικο.

Στην περίπτωσή μου η μια παρέα έφερε την άλλη, ο ένας αγώνας τον άλλον, κι έτσι έφτασα να συμμετέχω για πρώτη φορά πέρυσι τον Νοέμβρη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας», μας λέει η ερασιτέχνης αθλήτρια Εύα Κακλειδάκη, την οποία συναντήσαμε ενώ προετοιμαζόταν για τη συμμετοχή της στο Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου και φέτος είναι αφιερωμένος στον βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ένεση στον τουρισμό της Αθήνας

33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό - εικόνα 2
Η Εύα Κακλειδάκη λίγο μετά τον τερματισμό

Η μεγάλη γιορτή, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιαστεί από τους Αθηναίους και έχει εξελιχθεί στο κορυφαίο τουριστικό γεγονός του φθινοπώρου, με τα ξενοδοχεία της Αθήνας να εμφανίζουν ολική πληρότητα το τετραήμερο των εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 6.500 δρομείς από περισσότερες από 100 χώρες, ενώ κάθε ξένος δρομέας έρχεται με 1,2 συνοδούς κατά μέσο όρο, μένει στην Αθήνα για 5 ημέρες και ξοδεύει περίπου 1.000 ευρώ για εγγραφή, διαμονή, φαγητό, μετακινήσεις, τουριστικές επισκέψεις και δώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τουριστική κίνηση του πενθημέρου θα αφήσει στην Αθήνα περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Κάθε ξένος δρομέας έρχεται με 1,2 συνοδούς κατά μέσο όρο, μένει στην Αθήνα για 5 ημέρες και ξοδεύει περίπου 1.000 ευρώ. Η τουριστική κίνηση του πενθημέρου θα αφήσει στην Αθήνα περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι το ετήσιο εισόδημα της πλειοψηφίας των διεθνών συμμετεχόντων ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ, ενώ το 80% εξ αυτών ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο εκτός της χώρας διαμονής του για να συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες. Από το Λονδίνο ως τη Βοστόνη και από τη Νότια Αφρική ως την Κίνα, οι μαραθώνιοι έχουν εξελιχθεί σε διεθνή ταξιδιωτική τάση.

Παράλληλα, πολύ μεγάλη είναι και η ελληνική συμμετοχή, καθώς οι Αθηναίοι έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους το τρέξιμο και προπονούνται ατομικά ή ομαδικά, βάζοντας στόχους όπως η συμμετοχή τους είτε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο είτε στους παράλληλους αγώνες μικρότερων αποστάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι νέοι αγώνες τρεξίματος στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης, αλλά και στην επαρχία, ξεφυτρώνουν διαρκώς.

33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό - εικόνα 3

Από τους συνολικά 43.000 συμμετέχοντες στο μαραθώνιο, 16.000 θα τρέξουν τη μαραθώνια διαδρομή των 42 χλμ., 9.000 την απόσταση των 10 χλμ. και άλλοι 9.000 την απόσταση των 5 χλμ. Στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ. θα τρέξουν 4.000 δρομείς, ενώ 5.000 παιδιά θα τρέξουν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στους δήμους από τους οποίους περνάει η μαραθώνια δια­δρομή.

Ένα βήμα πιο κοντά στη μαγική στιγμή

33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό - εικόνα 4

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει κάποιον να ξεκινήσει να τρέχει, και μάλιστα να φτάνει να δηλώσει συμμετοχή σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα; Η απάντηση της Εύας Κακλειδάκη είναι χαρακτηριστική: «Η επαφή μου με τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων προέκυψε ως φυσική εξέλιξη της αγάπης μου για τη γυμναστική και για το τρέξιμο ειδικότερα. Η παρότρυνση ενός φίλου να συμμετάσχουμε σε έναν αγώνα 20 χιλιομέτρων πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αποτέλεσε αφετηρία για την ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο άθλημα».

Χαρακτηρίζει μάλιστα την εμπειρία μοναδική και περιγράφει την τελευταία της μαραθώνια διαδρομή με τον καλύτερο τρόπο: «Το κάθε χέρι που μου έδιναν στο δρόμο τα παιδιά, το κάθε μπράβο των γιαγιάδων που στέκονταν εκεί για να μας εμψυχώσουν, δίνοντάς μας κλαδάκια ελιάς, με έσπρωχναν ένα βήμα πιο κοντά στη μαγική στιγμούλα, όπως χαρακτηριστικά ονομάζω την είσοδο στο Καλλιμάρμαρο.

Ο κόπος, ο πόνος και η εξάντληση σκεπάζονταν από το χειροκρότημα χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί φωνάζοντάς με με το μικρό μου όνομα, κι ας μη με γνώριζαν. Όταν με ρωτούν λοιπόν γιατί τρέχω τον Μαραθώνιο, η απάντησή μου είναι απλή: “Γιατί μπορώ”. Και όλοι μπορούν, φτάνει να το θελήσουν».

«Η μεγάλη μου αγάπη, ο κλασικός»

33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό - εικόνα 5
Η μαραθωνοδρόμος Μάγδα Γαζέα στον τερματισμό

Η Μάγδα Γαζέα είναι αθλήτρια μαραθωνοδρόμος. Φέτος ετοιμάζεται να τρέξει για δωδέκατη φορά τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, ενώ μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 3 χρυσά, 4 αργυρά και 4 χάλκινα πανελλήνια μετάλλια στο συγκεκριμένο αγώνα. «Ξεκίνησα τον πρώτο μου μαραθώνιο το 2003 στην κλασική. Από τότε έχω τρέξει πολλούς μαραθωνίους στο εξωτερικό, σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη μου αγάπη είναι ο κλασικός. Θέλετε η ιστορία, θέλετε η μέγιστη δυσκολία του, καθώς είναι από τους πιο απαιτητικούς του κόσμου λόγο της ανηφορικής του κλίσης, θέλετε γιατί είναι ο αυθεντικός ή ακόμη και το ότι γίνεται στη χώρα μου.

Το 80% των διεθνών συμμετεχόντων ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο εκτός της χώρας διαμονής του για να συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες. Από το Λονδίνο ως τη Βοστόνη και από τη Νότια Αφρική ως την Κίνα, οι μαραθώνιοι έχουν εξελιχθεί σε διεθνή ταξιδιωτική τάση.

Από τη στιγμή που θα εκφωνήσω τον όρκο στην εκκίνηση, κάτι που έχω κάνει αρκετές φορές, μέχρι να αντικρίσω το Παναθηναϊκό στάδιο και να περάσω τη γραμμή του τερματισμού σ’ έναν ιερό, για μένα, χώρο, τα συναισθήματά μου είναι πολύ έντονα. Χαίρομαι που θα είμαι πιστή στο ραντεβού και φέτος», μας λέει η Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος, η οποία εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους δρομείς σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας αυτός είναι η Ιθάκη. Ο δρόμος που προηγήθηκε είναι μαγικός…».

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., τέλος, οργανώνει για μία ακόμη χρονιά στο πλαίσιο του Μαραθωνίου τη δράση «Διαδρομή Προσφοράς» για την ανακαίνιση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας «Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», στην οποία μπορούμε να συμμετάσχουμε όλοι μέσω της σχετικής εφαρμογής (www.diadromiprosforas.gr).

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό - εικόνα 6

43.000
είναι οι συμμετοχές σε όλες τις αποστάσεις του φετινού Μαραθωνίου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
105
είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι δρομείς, καλύπτοντας έτσι όλη την υδρόγειο.
316.000
μπουκάλια νερό,
50.000
ηλεκτρολύτες και
40.000
χυμοί θα διατεθούν στους αθλητές.
55.000
μπανάνες θα μοιραστούν στους δρομείς για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια.
25
μουσικά συγκροτήματα και μπάντες κρουστών, DJs και 200 καλλιτέχνες θα σκορπίσουν κέφι την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.