Dance-Banoptikon: Μία «υβριδική» παράσταση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Η παράσταση που διοργάνωσε η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του DEREE σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας είναι μια υβριδική μορφή performance στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι χορευτές.

Dance-Banoptikon: Μία «υβριδική» παράσταση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Η παράσταση που διοργάνωσε η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του DEREE σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας είναι μια υβριδική μορφή performance στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι χορευτές.

Dance-Banoptikon: Μία «υβριδική» παράσταση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες - εικόνα 1

Ένα απροσδόκητο «κέρασμα» περίμενε τους θεατές της παράστασης Dance-Banoptikon που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο DEREE – The American College of Greece. 'Ενα κουτί Ξενοφοβίλ, που «ανακουφίζει αποτελεσματικά από την ξενοφοβία». Ή αλλιώς μία πολύ δυνατή εισαγωγή, που προετοίμασε το κοινό κατάλληλα για το θέμα της παράστασης. Η παράσταση που διοργάνωσε η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του DEREE σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας είναι μια υβριδική μορφή performance στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι χορευτές και παρουσιάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο ζητήματα όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η διάκριση και η βία που βιώνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην καθημερινότητά τους στην Αθήνα.

Χορός, κείμενο, video και μουσική δέθηκαν αρμονικά σε ένα δυνατό αφήγημα της περιπέτειας ζωής των μεταναστών. Το project ξεκίνησε το 2010 με τη δημιουργία του video game Banoptikon από την ομάδα Personal Cinema υπό τον Ηλία Μαρμαρά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MIG@NET και το οποίο εξετάζει με ποιον τρόπο η μετανάστευση ως παγκόσμιο φαινόμενο συνέβαλε στον μετασχηματισμό των διεθνών ψηφιακών δικτύων. Το video game αποτέλεσε τον δημιουργικό καμβά στον οποίο βασίστηκε αργότερα η ομάδα Dancevacuum, υπό την χορογράφο Βίκυ Βασιλοπούλου, για να δημιουργήσει το Dance-banoptikon, μία ζωντανή χορευτική παράσταση σε αλληλεπίδραση με το video game.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".