SCALE # 2:100 | Εφήμερα έργα τέχνης στον «Λαβύρινθο της Κυψέλης»

Έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους μεταμορφώνουν το αστικό τοπίο της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Αθήνας.

SCALE # 2:100 | Εφήμερα έργα τέχνης στον «Λαβύρινθο της Κυψέλης»

Έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους μεταμορφώνουν το αστικό τοπίο της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Αθήνας.

SCALE # 2:100 | Εφήμερα έργα τέχνης στον «Λαβύρινθο της Κυψέλης» - εικόνα 1

8 καλλιτέχνες σε άδεια οικόπεδα, μαγαζιά, ταράτσες και υπόγεια δημιουργούν εφήμερα έργα τέχνης, σε μια διαδρομή που ξετυλίγεται όπως ο μίτος, και μας καλούν να βγούμε από το Λαβύρινθο της Κυψέλης μέσα από δρόμους γεμάτους ανθρώπους, performances χορού, εικαστικές εγκαταστάσεις, αυτοσχέδιες ορχηστρικές performances και urban vegetable gardens.

Η ιδέα ενός παροδικού δημόσιου έργου τέχνης που βελτιώνει την ποιότητα ζωής είναι να αναζωογονηθεί η Κυψέλη, εμπνέοντας τα μέλη της κοινότητας να εμπλακούν, δημιουργώντας έτσι μια μακροπρόθεσμη κληρονομιά θετικού και βιώσιμου μετασχηματισμού από τετράγωνο σε τετράγωνο και από δρόμο σε δρόμο, καθώς οι θεατές ξεναγούνται βήμα βήμα από τη μία τοποθεσία στην άλλη.
Οι δράσεις του «Λαβύρινθου της Κυψέλης | SCALE # 2:100» αναπτύσσονται σε μία διαδρομή που ξεκινάει από το εσωτερικό του πειραματικού χώρου τέχνης bhive (Μυθήμνης 18), και συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης σε 7 συνολικά σημεία:

SCALE # 2:100 | Εφήμερα έργα τέχνης στον «Λαβύρινθο της Κυψέλης» - εικόνα 2

Open Experience, Performance κάθε Τρίτη και Παρασκευή (20:00 – 21:30) στο εσωτερικό –και συγκεκριμένα στον δεύτερο όροφο–, του bhive οι θεατές καλούνται να γίνουν μέρος του δρώμενου σε μία Open Experience που απευθύνεται στις αισθήσεις. Όπου, οι δημιουργοί του πρότζεκτ Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης χαλαρώνουν τα όρια μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή, «διαμορφώνοντας» επί ενενήντα λεπτά ένα περιβάλλον, όπου η διάκριση μεταξύ περφόρμερ και κοινού, αρχηγών και οπαδών γίνεται δυσδιάκριτη. Σε μια «in vivo» ανταλλαγή αρχών σε πραγματικό χρόνο με πολλαπλές πιθανότητες δράσης και αντίδρασης.

Walking the Labyrinth κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή (19:00 – 22:00).
Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης ξετυλίγεται ανάμεσα στα έργα των Κωνσταντίνου Πάτσιου, Γιάννη Αντωνίου, Σταύρου Αποστολάτου, Γεράσιμου Αβλάμη, Γιάννης Τσιγκρή, Τζένης Αρσένη, Αναστασίας Μπρουζιώτη, Διονύση Χριστοφιλογιάννη και Χάριετ Σάμερ (επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αργιανάς).

SCALE # 2:100 | Εφήμερα έργα τέχνης στον «Λαβύρινθο της Κυψέλης» - εικόνα 3

Temenos – Κωνσταντίνος Πάτσιος | 19:00
Μια εγκατάσταση από ετερόκλητα υλικά: ένας πλαστικός κίονας, ένα καροτσάκι του σούπερ μάρκετ γεμάτο γύψινα γλυπτά, βούδες, νάνους, το σκίτσο μιας νεκροκεφαλής σε baroque κορνίζα. Το Temenos, στο εσωτερικό του bhive φαντάζει σαν ένας σύγχρονος δωρικός ναός με pop αναφορές σε κυψελιώτικο σαλόνι.

Fish on the Roof – Γιάννης Αντωνίου | 19:20
Σταύρος Αποστολάτος, Αν. Μπρουζιώτη, Γ. Τσιγκρής, Γ. Αντωνίου
Στην ταράτσα του bhive τέσσερα σώματα εκτεθειμένα στο περιβάλλον επιβιώνουν σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Οι δράσεις συμπλέκονται με τους ήχους της πόλης και αντίστροφα. Ένας απόηχος της ίδιας τους της ύπαρξης. Σε μια σχέση με τα πάντα και τους πάντες απευθύνονται στους περιοίκους σαν μέρος της πραγματικότητας που βιώνουν πάνω στον «ανοιχτό-κλειστό» μικρόκοσμό τους. Το κοινό παρακολουθεί από απόσταση, σαν θεατής σε αρένα, ψηλά από τις γειτονικές ταράτσες, τον αγώνα επιβίωσης ή συνύπαρξης μέχρι τελικής πτώσης.

SCALE # 2:100 | Εφήμερα έργα τέχνης στον «Λαβύρινθο της Κυψέλης» - εικόνα 4

Rethink about shared spaces in new ways – Γεράσιμος Αβλάμης| 19:50
Κατασκευές με όχι μόνιμο χαρακτήρα είναι το ζητούμενο της φυσικής αρχιτεκτονικής που μας προτείνει ο Γεράσιμος Αβλάμης σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο (επί της Δροσοπούλου και Τενέδου γωνία), όπου στήνει ένα αλλόκοτο μηχανικό φυτό ανάμεσα σε άλλα, αληθινά καθώς και, μια αυτοσχέδια ορχηστρική performance. Οι θεατές γύρω από τον φράχτη βιώνουν τη χρήση του, προσπερνώντας την καταχρηστική ιδιωτικότητα. Γιατί αυτό που μπορούμε να μοιραστούμε είναι καλύτερο από αυτό που είναι μοιρασμένο!

23 – Γιάννης Τσιγκρής | 20:15 Ένα άδειο μαγαζί (στο νούμερο 78, της οδού Ι. Δροσοπούλου) δανείζεται το σχήμα και το ρυθμό του σώματος ενός χορευτή/χορογράφου και ανάμεσα στις αντανακλάσεις μας, καθώς βλέπουμε το θέαμα έξω από τη βιτρίνα, σταδιακά ο χώρος μετατρέπεται σε κύβο-σπαζοκεφαλιά!

Facing loss… – Τζένη Αρσένη | 20:35
Στο υπόγειο της οδού Θήρας, η Τζένη Αρσένη μας προσκαλεί σε μία ιστορία με ήρωες τις αναμνήσεις, εκείνες των παιδικών και των νεανικών μας χρόνων, όπου η προσωπική γίνεται μνήμη συλλογική. Οι ήχοι, οι εικόνες, οι αισθήσεις του τότε μέσα από την οπτική του τώρα σε μία κλίμακα ζωής. Η εγκατάστασή της Facing loss... είναι ένα ταξίδι σε εκείνα που πιστέψαμε πως θα κρατήσουν για πάντα.

SCALE # 2:100 | Εφήμερα έργα τέχνης στον «Λαβύρινθο της Κυψέλης» - εικόνα 5

Μoving Pictures by AlmaLibre.co – Αναστασία Μπρουζιώτη | 20:55
Τρεις χορεύτριες κι ένας μουσικός στον κήπο του υπογείου της οδού Θήρας πειραματίζονται συνδυάζοντας ήχο και κίνηση, εμπνευσμένοι από την εικόνα του Κέρβερου –του σκύλου με τα τρία κεφάλια και την ουρά σαν κεφαλή δράκου. Οι τρεις αυτές προσωπικότητες, καταδικασμένες σε σχέση εξάρτησης και συναισθήματα που εναλάσσονται, οδηγούνται συχνά σε καταστάσεις εκτός ελέγχου.

HOME(less) – Διονύσης Χριστοφιλογιάννης | 21:15
Γιάννης Αντωνίου, Χάριετ Σάμερ
Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» φιλοξενεί το Διονύση Χριστοφιλογιάννη στη Φωκίωνος Νέγρη 16, με μία εικαστική εγκατάσταση όπου η γλυπτική, η περφόρμανς και το βίντεο εναλάσσονται. Ο καλλιτέχνης επαναχρησιμοποιεί άχρηστα κομμάτια παλιών ξύλινων επίπλων, που βρίσκει στους δρόμους της Αθήνας και τα καλύπτει με λευκό κεντητό βελονάκι και λευκό γύψο. Με τα κατάλευκα γλυπτά «συνομιλούν» μία βίντεο-περφόρμανς (βίντεο: Γιάννης Μυρωνίδης) και μια in situ περφόρμανς με τον χορευτή/χορογράφο Γιάννη Αντωνίου και τη Χάριετ Σάμμερ. Η εγκατάσταση HOME(less) μια έμμεση αναφορά στο λευκό μοντερνισμό του Λε Κορμπυζιέ, σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Αργιανά, είναι ένα ποιητικό σχόλιο για τη σύγχρονη κοινωνική, οικονομική και πολιτική συνθήκη όπου ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα – το δικαίωμα στην κατοικία, βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Διάρκεια έως 18.10.2015 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Παρασκευή: 21.00-22.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 21.15-22.00)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".

Όλα όσα θα δούμε στην 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

"Με Σφραγίδα το χρώμα": Η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου στον Χώρο Τέχνης "Εκτός"

Οι εικόνες της Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα Χριστούγεννα!

Γιορτινά προγράμματα για οικογένειες, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, βραδινοί περίπατοι στους εκθεσιακούς χώρους, κρυφές ιστορίες για τα εκθέματα, μοναδικές δημιουργίες στο κατάστημα και εορταστικά πιάτα στο εστιατόριο θα χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Ακρόπολης.