Καριέρα στην Ιστορία της Τέχνης; Συμβουλές από τους ειδικούς.

Πώς συμβουλεύεις τους φοιτητές ενός τμήματος ιστορίας της τέχνης για την επαγγελματική απασχόληση στο χώρο χωρίς να τους αποθαρρύνεις;

Καριέρα στην Ιστορία της Τέχνης; Συμβουλές από τους ειδικούς.

Πώς συμβουλεύεις τους φοιτητές ενός τμήματος ιστορίας της τέχνης για την επαγγελματική απασχόληση στο χώρο χωρίς να τους αποθαρρύνεις; Το ερώτημα αυτό κυριάρχησε στο δεύτερο μέρος των διαλέξεων με θέμα «Career Carriers in Art History» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Art History Week στο DEREE-Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος.

Καριέρα στην Ιστορία της Τέχνης; Συμβουλές από τους ειδικούς. - εικόνα 1
Χριστόφορος Μαρίνος

Καταξιωμένοι ομιλητές από τον χώρο της τέχνης μίλησαν στους φοιτητές για τις διαφορετικές επαγγελματικές κατευθύνσεις που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει στον χώρο της Ιστορίας της Τέχνης.

Οι ομιλίες είχαν μια αναστοχαστική χροιά, κάνοντας ένα flash back στην τελευταία περίπου δεκαετία, και σκιαγράφησαν με βιωματικό τρόπο το πώς είναι να ασχολείσαι στην πράξη με επαγγέλματα όπως αυτά του επιμελητή, του κριτικού τέχνης, του διευθυντή μιας γκαλερί ή και του εκτιμητή τέχνης, σε μια σκηνή τέχνης σαν την ελληνική. Πώς ξεκινάς; Πώς δικτυώνεσαι; Πότε πληρώνεσαι; Πώς χτίζεις μια καριέρα;

Ήταν μια πραγματικά σπάνια ευκαιρία για τους φοιτητές του χώρου στην Ελλάδα, που προκάλεσε πολλά ερωτήματα που συζητήθηκαν διεξοδικά και ξεκαθάρισαν αρκετές από τις παραμέτρους ενός επαγγελματικού κλάδου που έχει συχνά αρκετά νεφελώδη σημεία για έναν νέο που ξεκινά γνωρίζοντας συνήθως απλά και μόνο ότι τον/την ενδιαφέρει ο χώρος της τέχνης.

Καριέρα στην Ιστορία της Τέχνης; Συμβουλές από τους ειδικούς. - εικόνα 2
Δέσποινα Ζευκιλή

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε κι ένας από τους ομιλητές στο τέλος της συζήτησης οι φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος ξεκινάνε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και έχουν πολλές ευκαιρίες που δεν είναι δεδομένες, όπως η συγκεκριμένη σειρά διαλέξεων, αλλά και το πρόγραμμα διδασκαλίας που ακολουθείται.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανήκει στους φοιτητές του τμήματος Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του DEREE, οι οποίοι μέσω του ακαδημαϊκού ομίλου History of Art Society θέλησαν να διερευνήσουν τις επαγγελματικές επιλογές που έχει ένας απόφοιτος του τμήματος.

Οι ομιλητές ήταν:
Ξένια Καλπακτσόγλου – Συνδιευθύντρια της Athens Biennale
Ηλιάνα Φωκιανάκη – Ιδρύτρια του State of Concept
Πολύνα Κοσμαδάκη – Επιμελήτρια Μουσείου Μπενάκη
Δέσποινα Ζευκιλή – Διευθύντρια σύνταξης Αθηνόραμα
Χριστόφορος Μαρίνος – Επιμελητής, Κριτικός Τέχνης
Εργίνα Ξυδούς – MRICS, Εκτιμήτρια Τέχνης Έλλη Κανάτα – Elika Gallery

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".