Μπορεί το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο;

Ο διευθυντής του φεστιβάλ «το μικρό Παρίσι των Αθηνών» μας μιλά για το πώς έγινε πράξη μια πολιτιστική, και όχι μόνο, παρέμβαση στην πολύπαθη γειτονιά του κέντρου κάτω από την Ομόνοια.

Μπορεί το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο;

Ο διευθυντής του φεστιβάλ «το μικρό Παρίσι των Αθηνών» μας μιλά για το πώς έγινε πράξη μια πολιτιστική, και όχι μόνο, παρέμβαση στην πολύπαθη γειτονιά του κέντρου κάτω από την Ομόνοια.

Μπορεί το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο; - εικόνα 1
© Γ. Χριστογεωργάκης

To «μικρό Παρίσι των Αθηνών» έρχεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στην πολύπαθη γειτονιά του κέντρου κάτω από την Ομόνοια προς τον σταθμό Λαρίσης για 10 ολόκληρες μέρες, με περισσότερες από 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις-δράσεις και φέρνει ελπίδα και αισιοδοξία σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Οι κάτοικοι φέτος περιμένουν το μικρό Παρίσι γιατί το αφήγημα του δεν είναι μια απλή παρέμβαση ή λίγη ψυχαγωγία για να ξεχάσουμε τα βάσανα. Από το 1ο στο 2ο φεστιβάλ φάνηκε ξεκάθαρα πόσο πολύ μπορεί ένας πολιτιστικός θεσμός να διεισδύσει στα άδυτα μιας μη συνεκτικής κοινωνίας και να προκαλέσει την έναρξη της πολυπόθητης συνοχής και της συλλογικής δημιουργίας που επακολουθεί.

Μπορεί το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο; - εικόνα 2
© Danopoulos

Σ’ αυτά τα 2 φεστιβάλ που προηγήθηκαν το πρώτο πράγμα που συνέβει ήταν ότι η συμπαγής καλλιτεχνική έκφραση προσέλκυσε κόσμο από άλλες περιοχές της Αθήνας. Εθελοντές διαχειριστές και κοινό. Η πληθώρα των εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους αλλά και η θέληση των ανθρώπων του φεστιβάλ να δυναμώσουν τις σχέσεις με την τοπική κοινωνία, έφεραν πλέον στο φεστιβάλ αρκετό κόσμο της περιοχής.

Μετά τις πρώτες χαρές ήρθε η τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και της τουριστικής οικονομίας καθώς το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» έγινε το τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο της περιοχής. Τι κι αν στο παρελθόν η περιοχή αφέθηκε στον κατήφορο, τι κι αν προσέλκυσε όλα τα κακά αυτής της πόλης που τραβούσαν κοντά τους κι άλλα κακά? Ένα σενάριο που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να γεννήσει ελπίδες για ένα δημιουργικό και ανθρώπινο αύριο ήρθε με το «μικρό Παρίσι των Αθηνών».

Το επόμενο βήμα ήταν ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους πολλοί καλλιτέχνες μετακόμισαν και μετακομίζουν στην περιοχή. Τώρα πια ακόμα και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν πως ένα φεστιβάλ έχει την δύναμη να αποκαλύψει και να ενεργοποιήσει τους κρυμμένους θησαυρούς και το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό μιας γειτονιάς .

Μπορεί το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο; - εικόνα 3
© Alex Manikakis

Η γειτονιά πλέον ξεκινά να ζωντανεύει ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ κατά την τελευταία φάση της προετοιμασίας που γίνεται σε επισκέψιμο χώρο για το κοινό σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής. Η χτισμένη σχέση του φεστιβάλ με τα σχολεία της περιοχής είναι η αρχή της δημιουργίας οράματος για τις επόμενες γεννιές.

Όλο και περισσότερα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σ’ αυτήν την γιορτή καλλιτεχνικής έκφρασης. Παρά την κρίση περιμένουμε πως αυτή η 3η χρονιά θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένη. Πολύ σπουδαίοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος τιμούν φέτος το μικρό Παρίσι των Αθηνών και τους πανέμορφους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της γειτονιάς.

Το θέμα φέτος (η κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ) έχει ήδη προκαλέσει κοινωνικό προβληματισμό για την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του κέντρου με τους «Γαλλικούς δρόμους». Έτσι, με το γοητευτικό του αφήγημα «το μικρό Παρίσι των Αθηνών» εξελίσσεται ραγδαία γιατί ραγδαία αναπτύσσεται η θέληση της τοπικής κοινωνίας να εμπλακεί μαζί του.

Μάριος Στρόφαλης, Διευθυντής του φεστιβάλ «το μικρό Παρίσι των Αθηνών»

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και τον Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Moods & Memories": 5 γυναίκες φέρνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί φιλοξενεί στον χώρο της περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2022

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από την έκθεση "Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη"

Ο τρίτος κύκλος του εκθεσιακού πρότζεκτ παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

"Μικρά Ζωγραφικά Έργα" στη Sianti Gallery

Η καθιερωμένη ομαδική έκθεση της Sianti παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, νεότερων αλλά και παλαιότερων συνεργατών με στόχο να γεμίσουν τις μέρες των εορτών με χρώματα και ευχές.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Μια κυριακάτικη βόλτα σε ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο με σημαντικά εκθέματα σύγχρονης τέχνης.

Στον νέο του εκθεσιακό κύκλο, το ΕΜΣΤ εξερευνά την "αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου, επιμελείται τη μεγάλη ομαδική έκθεση "Modern Love" η οποία μελετά την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.