Στα τρεχούμενα νερά του Άρη

Τρίτη πρωί, και ανοίγω υπολογιστή με τις συνηθισμένες πρωινές μηχανικές κινήσεις. Το σήμα της google, όπως κάνει πολύ συχνά, επιφυλάσσει ένα γρίφο: έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό του logo (το λεγόμενο doodle) αφιερωμένο σε μια καθιερωμένη επέτειο ή σε ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις.

Στα τρεχούμενα νερά του Άρη

Τρίτη πρωί, και ανοίγω υπολογιστή με τις συνηθισμένες πρωινές μηχανικές κινήσεις. Το σήμα της google, όπως κάνει πολύ συχνά, επιφυλάσσει ένα γρίφο: έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό του logo (το λεγόμενο doodle) αφιερωμένο σε μια καθιερωμένη επέτειο ή σε ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις. Σήμερα το ένα «ο» είναι μια κόκκινη μπάλα που πίνει έναν μπλε χυμό με καλαμάκι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η δεύτερη σκέψη είναι πάντα καλύτερη: Είναι ένας κόκκινος πλανήτης που πίνει νερό. Και για να το ξεδιαλύνουμε εντελώς, είναι ο Άρης, που, όπως αποκαλύφθηκε, έχει νερό (συγκεκριμένα ρέον και αλμυρό).

Η NASA είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό πως τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σε σχέση με τον τέταρτο (και γειτονικό μας) πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Και έκτοτε οι φήμες είχαν οργιάσει. Ανακαλύφθηκε ζωή; Βρήκαμε βάση εξωγήινων; Το εξοχικό του Θεού; Ότι το κόκκινο χρώμα οφείλεται σε σάλτσα ντομάτας με καραμελωμένα κρεμμύδια; Οι πιο συνετοί, βέβαια, το είχαν προβλέψει και δικαιώθηκαν. Η περίφημη αποκάλυψη είχε να κάνει με το υγρό στοιχείο, το οποίο μπορεί και να σημαίνει ύπαρξη μικροβιακής ζωής. Κάτι, δηλαδή, που ξέραμε ότι ίσχυε στο παρελθόν (ότι ο πλανήτης ήταν φιλόξενος σε έμβιες μορφές) μπορεί να ισχύει και σήμερα.

Όπως και να ’χει, η έρευνα έχει ακόμη δρόμο, αλλά αυτή η ανακάλυψη είναι από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή με «κάτι» που αναπτύσσεται εκτός ορίων της υδρογείου. Κατά μία έννοια, λοιπόν, μιλάμε για την είδηση της χιλιετίας. Ένα τέτοιο γεγονός τι θέση μπορεί να έχει στην ελληνική ρέουσα και αλμυρή επικαιρότητα; Διότι, για να μείνουμε στο google, όταν πληκτρολογήσεις «Άρης» (στα ελληνικά) στη μηχανή αναζήτησης, ο κόκκινος πλανήτης έρχεται τρίτος μετά τον Άρη Βελουχιώτη και τον Άρη Θεσσαλονίκης (ούτε καν ο θεός του πολέμου δεν ανεβαίνει στο βάθρο).

Η δε ανακοίνωση της NASA είναι μια είδηση σαν όλες τις άλλες ανάμεσα στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στο δημοψήφισμα στην Καταλονία και στις διεργασίες για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία. Συν του ότι, αν δεν διαβάσεις προσεκτικά, θα νομίσεις ότι απλώς έχει σημειωθεί μια διαρροή και χρειάζεται διαστημικός υδραυλικός. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες φορές τέτοιου είδους ανακαλύψεις εκτιμήθηκαν εν τη γενέσει τους. Έπρεπε πρώτα να μετεξελιχθεί αυτός ο πρώτος ενθουσιασμός σε χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Έτσι, με τον ίδιο τρόπο που η εργαστηριακή ανακάλυψη της πενικιλίνης επισκιάστηκε από το γεγονός της θεραπείας των πρώτων λοιμώξεων μέσω αυτής, φαντάζομαι πως κάποτε θα αναχωρήσει ένα διαστημικό λεωφορείο για τον Άρη, και το προσπέκτους που θα υπάρχει στη θέση σου θα αναφέρει ότι το 2015 άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την εξερεύνηση του πλανήτη, την κατάκτησή του, το διαχωρισμό του σε ζώνες κυριότητας και την αξιοποίηση του ορυκτού του πλούτου. Διότι όπως είχε προβλέψει και ο Σπύρος Καλογήρου «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Και το θέμα είναι να μπει το νερό στο αυλάκι. Έστω και αλμυρό…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".