Τα Σεπτεμβριανά στο Πάρκο Ελευθερίας

Μια μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας γίνεται αφορμή για μια εκδήλωση μνήμης και αλλά και ανάλυσης του φαινομένου της μαζικής βίας.

Τα Σεπτεμβριανά στο Πάρκο Ελευθερίας

Μια μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας γίνεται αφορμή για μια εκδήλωση μνήμης και αλλά και ανάλυσης του φαινομένου της μαζικής βίας.

Τα Σεπτεμβριανά στο Πάρκο Ελευθερίας - εικόνα 1

Ως «Σεπτεμβριανά» έχουν μείνει στην ιστορία τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε ο όχλος τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας καταστήματα και σπίτια Ελλήνων και πυρπολώντας εκκλησίες, σχολεία και νεκροταφεία. 60 χρόνια μετά ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου οργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης (από 2 ως 8/9) για αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ιστορίας, με εκθέσεις και εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, καθώς και μια έκθεση, στον ίδιο χώρο, με τίτλο «Τα Σεπτεμβριανά εν θερμώ στα Πρωτοσέλιδα»

Τα Σεπτεμβριανά στο Πάρκο Ελευθερίας - εικόνα 2

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Φρικτή Νύχτα» του Γιώργου Μουτεβελλή (στις 2/9, ώρα 20.30), Η αφήγηση των τραγικών γεγονότων από τον Πρέσβη επί τιμή κ. Λ. Χρυσανθόπουλο και ο Ιερολοχίτη Στρατηγό κ. Κ. Κόρκα (3/9, ώρα 18.30) αλλά την ημερίδα με τίτλο «Οι ψυχικοί μηχανισμοί Δαιμονοποίησης του Άλλου και η καλλιέργεια μίσους κατά εθνοτικών-θρησκευτικών ομάδων». Στην οποία συμμετέχουν ο καθηγητής ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Χ. Παπαγεωργίου (συντονιστής), ο αναπληρωτής καθηγητής. ΕΚΠΑ Ψυχιατρικής Γ. Βασλαματζής, η καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ Θ. Δραγώνα και ο καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας ΕΚΠΑ Κ. Ναυρίδης (4/9, ώρα 18.30).

Τα Σεπτεμβριανά στο Πάρκο Ελευθερίας - εικόνα 3

Από τις έως τις 8 Σεπτεμβρίου θα γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις 10.00-14.00. Οι είσοδοι σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη στο κοινό. Το Πάρκο Ελευθερίας βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, πίσω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου (στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.