2 σημαντικές εκθέσεις στα Αισχύλεια

Ο Tarek Atoui με τους Chris Watson & Alexander Guirkinger και η διεθνής έκθεση "In flux" στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2015.

2 σημαντικές εκθέσεις στα Αισχύλεια

Ο Tarek Atoui με τους Chris Watson & Alexander Guirkinger και η διεθνής έκθεση "In flux" στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2015.

I/E Elefsis

2 σημαντικές εκθέσεις στα Αισχύλεια - εικόνα 1
I/E Elefsis, Hydrophones in Elefsina beach, photo by Alexandre Guirkinger

Η locus athens προσκάλεσε τον Tarek Atoui να δημιουργήσει ένα νέο έργο για την Ελευσίνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Αισχυλείων 2015 - μια πόλη διαποτισμένη από τον αρχαίο μύθο και τόπο των Ελευσινίων Μυστηρίων, στην περιφέρεια της Αθήνας. Ο Atoui θα παρουσιάσει το έργο I/E Elefsis, το οποίο προκύπτει από μια in situ έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας και μέσα από το όργανο I/E, δικής του επινόησης.

Ο Atoui με τη σειρά του προσκάλεσε τον field recordist Chris Watson να συλλέξουν από κοινού ήχους από τον αρχαιολογικό χώρο, τη θάλασσα, το λιμάνι και το εγκαταλελειμένο μετα-βιομηχανικό Ελαιουργείο, όπου γίνονται οι εκθέσεις του Φεστιβάλ. Αυτή η συλλογή ήχων διαμόρφωσε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί μια ηχητική σύνθεση βασισμένη στην παράδοση της musique concrete και, μέσα από αυτή, μια νέα αφήγηση για την πόλη. Οι καθαροί αυτοί ήχοι του ελευσινιακού τοπίου είναι η βάση για τις τρεις κύριες περφόρμανς της έκθεσης κατά τις οποίες Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα αυτοσχεδιάσουν τις συνθέσεις του Atoui και οι οποίες αφενός διαμορφώνουν το χρονολόγιο της έκθεσης, αφετέρου ενεργοποιούν διαφορετικούς χώρους στο Ελαιουργείο.

Ο Atoui επίσης προσκάλεσε το φωτογράφο Alexandre Guirkinger να καταγράψει με τις εικόνες του τη διαδικασία της ηχογράφησης. Η καταγραφή αυτή, οι ηχογραφήσεις και οι συνθέσεις θα είναι προσβάσιμες εντός του I/E κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Το I/E είναι ένα ηχομονωμένο κοντέινερ ναυτιλιακού τύπου και ένα σύνθετο συλλογικό μουσικό όργανο, επινόησης του καλλιτέχνη. Το κοντέινερ αυτό θα λειτουργεί πολλαπλά ως σημείο αναφοράς όλου του έργου, ως σταθμός αναπαραγωγής του ήχου, οπτικής πληροφορίας και ως πλάτφόρμα για τις περφόρμανς. To I/E είναι μια παραγωγή της γκαλερί Chantal Crousel.

Ο Tarek Atoui είναι ένας Λιβανέζος καλλιτέχνης ο οποίος δουλεύει αποκλειστικά με ήχο, διακεκριμένος για το έργο και τις συνθέσεις του. Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται μια διαρκής περισυλλογή για την έννοια του μουσικού οργάνου και την πράξη της περφόρμανς ως μια σύνθετη και παράλληλα ανοιχτή διαδικασία.
Ο βρετανικής καταγωγής Chris Watson είναι μια αναγνωρισμένη φυσιογνωμία στο χώρο του field recording και ιδρυτής της πειραματικής μπάντας Cabaret Voltaire. Ο Alexandre Guirkinger είναι Γάλλος φωτογράφος και δουλεύει αποκλειστικά με αναλογικά μέσα.

Παράλληλα με την έκθεση I/E Elefsis θα διοργανωθούν δυο εκπαιδευτικά προγράμματα. Το ένα θα είναι υπό τη διεύθυνση του Chris Watson και θα διοργανωθεί από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το άλλο θα πλαισιωθεί από μια ομάδα νέων ανθρώπων που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην έκθεση, πρωτοβουλία η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα EUNIC (European Union National Institutes for Culture) και διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development.

Επιμέλεια: locus athens, Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη

Εγκαίνια: 3 Σεπτέμβρη, 20:30 Αισχύλεια 2015, παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας
1η περφόρμανς: 3 Σεπτέμβρη Tarek Atoui, 21:00 διάρκεια 3 Σεπτέμβρη – 11 Οκτώβρη
2η περφόρμανς: 12 Σεπτέμβρη, 21:00 Tarek Atoui & Acte Vide (Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης) & ARTéfacts ensemble (Θοδωρής Βαζάκας, Μάριος Δαπέργολας, Σπύρος Τζέκος) & Πάνος Αλεξιάδης
3η περφόρμανς: 11 Οκτώβρη, 18.00 Tarek Atoui & Chris Watson & KK Null

In Flux (Σε κατάσταση ρευστότητας)

2 σημαντικές εκθέσεις στα Αισχύλεια - εικόνα 2
EMINE GOZDE SEVIM_Homeland Delirium 2013

Στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2015 η έκθεση In Flux (Σε κατάσταση ρευστότητας), στην οποία συμμετέχουν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και την υπευθυνότητα της οποίας έχει η Shoair Mavlian, επιμελήτρια της Tate Modern, του Λονδίνου, εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος την 1η Σεπτεμβρίου (8.30 μ.μ.) για να διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου 2015.

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την ιδέα ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Υπογραμμίζει το πώς ανταποκρίνονται και εμπλέκονται στις ραγδαίες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές οι καλλιτέχνες. Η έκθεση In Flux εστιάζει κυρίως στην Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες που για κάποιο διάστημα ενεπλάκησαν σε διάλογο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και επικεντρώνεται σε τέσσερα θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια: την πολύπλοκη σχέση ανατολής και δύσης, το προσφυγικό ζήτημα και την μεταναστευτική κρίση, τις στιγμές διαμαρτυρίας και αντίστασης και την κατασκευή εθνικής ταυτότητας.

Τα έργα των Bouillon Group και Ahmet Öğüt εξερευνούν την πολύπλοκη σχέση ανατολής και δύσης σε σχέση με το αν μια χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι. Το έργο των Thomas Mailaender και Henk Wildshchok πραγματεύεται την μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα καταδεικνύοντας το πώς αποτυπώνονται αυτά τα τεράστια θέματα με τους όρους των εικαστικών τεχνών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα έργα των Emine Gozde Sevim, Émeric Lhuisset, Sergiy Lebedynskyy και Vlad Krasnoshchok αποκρυσταλλώνουν στιγμές διαμαρτυρίας και αντίστασης που έχουν ξεσπάσει σε μεγάλες πόλεις τα τελευταία χρόνια, ενώ η δουλειά της Αικατερίνης Γκεγκισιάν εξερευνά τους τρόπους κατασκευής των εθνικών ταυτοτήτων και την συγχώνευση παρελθόντος και παρόντος σε μεταβατικές εποχές.

Η έκθεση επιζητεί να παρουσιάσει την ευθραυστότητα των φαινομενικά παγιωμένων, ακατάλυτων, θεσμικών συστημάτων, το πόσο γρήγορα μπορεί να αποδομηθούν ή να καταρρεύσουν και την συχνά άμεση έλευση της αλλαγής. Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη αποτέλεσε σύμβολο δημοκρατίας και ευημερίας· ωστόσο, σήμερα, αυτή η εικόνα έχει θεμελιωδώς τρωθεί από την κρίση του 2008 και τα παρεπόμενά της που εξακολουθούν να ανακαθορίζουν τις θεσμικές δομές οι οποίες συνδέουν τα επιμέρους κράτη σε μια Ένωση.

Αυτές οι θεσμικές δομές και διευρύνονται και συστέλλονται· η αλλαγή έχει αναδυθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας και αποτυπώνεται και με ήπιο και με δραστικό τρόπο στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική σφαίρα. Η έκθεση είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία να σκεφτούμε τα πρόσφατα γεγονότα και να θέσουμε ερωτήματα που αφορούν το μέλλον, καθώς κάθε καλλιτέχνης προσφέρει διαφορετικές οπτικές γωνίες και προοπτικές της σημερινής ρευστής μας κατάστασης. Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί για την έκδοση προέρχονται από όλη την Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες και όλοι εκθέτουν συχνά πέραν των συνόρων της πατρίδας τους. Πολλοί έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Είναι οι: Bouillon Group (Γεωργία), Αικατερίνη Γκεγκισιάν (γεν. 1976, Ελλάδα), Emine Gozde Sevim (γεν. 1985 Τουρκία), Sergiy Lebedynskyy και Vlad Krasnoshchok (γεν.1982, Ουκρανία και γεν.1980, Ουκρανία), Émeric Lhuisset (γεν. 1983, Γαλλία), Thomas Mailaender (γεν.1979, Γαλλία), Ahmet Öğüt (γεν. 1981 Tουρκία), Henk Wildschut (γεν.1967, Ολλανδία).

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα δοκίμιο και έναν μικρό κατάλογο.
Υπεύθυνη για την έκθεση In Flux είναι η Shoair Mavlian, επιμελήτρια της Tate Modern, του Λονδίνου, η εργασία της οποίας επικεντρώνεται κυρίως στην φωτογραφία, ενώ παράλληλα εργάζεται για την έρευνα και την διοργάνωση εκθέσεων στην Tate Modern. Συνεπιμελήτρια της μεγάλης έκθεσης Conflict, Time, Photography (Tate Modern, Λονδίνο, 2014) και της ομαδικής έκθεσης Project Space: A Chronicle of Interventions (Tate Modern, Λονδίνο και TEOR/éTica, Κόστα Ρίκα, 2014). Έχει επίσης εργαστεί για πολλές φωτογραφικές εκθέσεις από την μόνιμη συλλογή της Tate Modern μεταξύ των οποίων οι New Documentary Forms (2011), Harry Callahan (2013) και Close Up: Identity and the Photographic Portrait (2015).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/08/2022

Μια ομάδα εικαστικών υφαίνουν την ιστορία της θάλασσας

Η έκθεση "μοίρα μου… ΘΑΛΑΣΣΑ" παρουσιάζεται στο νησί της Άνδρου και περιλαμβάνει έργα που εξυμνούν το στοιχείο του νερού, τις ελληνικές θάλασσες και την σχέση τους με τους τόπους που "αγκαλιάζουν".

Έναρξη σχεδιασμού των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του Πολεμικού Μουσείου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη δρομολογείται η ένταξη των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη μεταμόρφωση του ιστορικού μουσείου σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.

14 σύγχρονοι καλλιτέχνες επανεξετάζουν τη μορφή του Εύζωνα

Η Γκαλερί Σκουφά στη Μύκονο παρουσιάζει το "Evzonas Project" προβάλλοντας την προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη πάνω στη συμβολική μορφή του τσολιά.

Ταξιδέψτε στο pop art κινηματογραφικό σύμπαν του Luca Valentini

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο "The Fame Game " εγκαινιάζεται στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο.

Τι έρχεται το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη;

Όλες οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πρόκειται να δούμε μετά το καλοκαίρι στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη.

Παράταση της έκθεσης "Deus ex machina" στην Επίδαυρο

Η καλλιτεχνική συνεργασία του Δήμου Επιδαύρου με την Imagine Visual Arts στον χώρο του Xenia Επιδαύρου συνεχίζεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.