Κόκκινη Κάρτα...

...στην Samsung, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει "με το στανιό" τον/την δική της εικονική βοηθό φωνητικών εντολών, τον/την Bixby, ενώ αυτός/αυτή ολοφάνερα είναι επιπέδου κατά πολύ κατώτερου των Siri, Alexa και Google Assistant: οι Κορεάτες ανακοίνωσαν ακόμη και... app store του/της Bixby, απ' όπου οι κάτοχοι των κινητών της θα μπορούν να αγοράζουν (με extra χρέωση φυσικά) πρόσθετες δυνατότητες γι' αυτήν την λειτουργία. Εδώ ο κόσμος ζητάει από την Samsung να μπορεί ν' αλλάξει το τί κάνει το πλήκτρο Bixby στα Galaxy S/Galaxy Note μπας και το αξιοποιήσουν σε κάτι άλλο, το app store που δεν ζήτησε ποτέ κανείς ήταν το θέμα. Συμπλέγματα, παντού συμπλέγματα...

...στην Apple, η οποία έγινε ο περίγελως του Web όταν γνωστοποίησε πως θα πωλεί προς $999 αλλά... ξεχωριστά την βάση της νέας της υπερ-οθόνης Pro Display XDR (δεν συμπεριλαμβάνεται δηλαδή στην ήδη υψηλή τιμή των $4999 της δεύτερης). Θα μπορούσε προτιμότερα να είχε πει "η οθόνη κοστίζει $5999, αλλά $4999 χωρίς την βάση", καθώς όντως δεν χρειάζονται όλοι οι επαγγελματίες την βάση της; Σαφώς θα μπορούσε. Την ενδιέφερε να το πει έτσι; Όχι. Γιατί; Γιατί... Apple. Φυσικά.

...στην Netflix που, ενώ γνωρίζει πως τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν πια αρκετή εξοικείωση για να χρησιμοποιούν κινητά/tablet των γονιών τους ανά πάσα στιγμή - ή να χειρίζονται μόνα τους οποιαδήποτε Smart TV - δεν προσφέρει εργαλείο γονικού ελέγχου στα apps της των συσκευών αυτών για τα διαφορετικά προφίλ τους. Οποιοδήποτε παιδί μπορεί απλώς να επιλέξει το προφίλ του μπαμπά ή της μαμάς και να παρακολουθήσει ο,τιδήποτε, παρ' εκτός κι αν εκείνος ή εκείνη έχει... εντελώς "κλειδώσει" το app και πρέπει να εισάγει - ΚΑΘΕ. ΦΟΡΑ. - ένα γενικό PIN. Έλα, Netflix. Δεν είναι πυρηνική φυσική το PIN ανά προφίλ, μπορείς, το ξέρουμε πως μπορείς!

...στην Microsoft, η οποία μία (1) καλή και αληθινά χρήσιμη νέα λειτουργία είχε υποσχεθεί πως θα προσθέσει στα Windows 10 και αυτήν σιωπηλά - όπως κάνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις - την εγκατέλειψε. Αναφερόμαστε στα Sets, την δυνατότητα να έχει οποιαδήποτε εφαρμογή των Windows πολλαπλά παράθυρα σε ένα (όπως τα πολλαπλά tabs στους Web browsers) ώστε να ανταλλάζει κανείς μεταξύ τους δεδομένα γρήγορα και εύκολα. Τα Sets, λένε πηγές, "χρειάζονταν πολλή δουλειά για να υλοποιηθούν ενώ πολλοί χρήστες δεν καταλάβαιναν την χρησιμότητά τους". Ε, αλοίμονο, δεν είναι δα και Paint 3D...

...και πάλι στην nVidia, η οποία προσέφερε νέους drivers που ενεργοποιούν την προβολή γραφικών σε PC games με την τεχνική raytracing και στους κατόχους καρτών γραφικών... όχι της γενιάς RTX (!). Για ποιό λόγο; Απλώς και μόνο για να δείξει πόσο αργές και ανίκανες είναι οι πρώτες για την συγκεκριμένη τεχνική (ενώ δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ με αυτήν στα υπ' όψιν). Κλαπ, κλαπ, κλαπ. Εντάξει. Όταν γίνουν το λιγότερο 20 τα games που αξιοποιούν το raytracing, από τα... 2 που είναι σήμερα, το ξανασυζητάμε nVidia. Έως τότε, αδιαφορία.

...στο 90% των εταιρειών κατασκευής προϊόντων τεχνολογίας, οι οποίες αυτήν την στιγμή χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον μοδάτο όρο "ΑΙ" (τεχνητή νοημοσύνη) για να περιγράψουν κατά πολύ απλούστερα πράγματα, όπως την αναγνώριση μοτίβων (pattern recognition) ή την αντιστοίχιση αντικειμένων βάσει σχήματος (shape-based object matching). Αληθινό ΑΙ θα είναι όταν οι συσκευές κάνουν τέτοια πράγματα χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό επιλογών από πριν, κύριοι, αλλά με κριτική "σκέψη" δική τους. Νισάφι πια με την παραπλάνηση, δεν αντέχουμε άλλη!

...στην AT&T, τον μεγαλύτερο αμερικανικό πάροχο τηλεπικοινωνιών, για την επιλογή του να εφαρμόσει ξεκάθαρα παραπλανητική πρακτική και να "βαφτίσει" το δίκτυό του ως... "5G E" επειδή κάποια τμήματα της υποδομής του είναι απλώς "5G-ready". Η κατακραυγή από τα μέσα ενημέρωσης είναι καθολική, η AT&T ωστόσο ποσώς δείχνει να ενδιαφέρεται για την σύγχυση που προκαλείται στο κοινό, αρκεί να... "δειχθεί ως πρωτοπόρος" σε κάτι που δεν έχει καν ουσιαστικό νόημα ακόμη. Νομίζαμε ότι γελοιότητες αυτού του τύπου "τις είχαμε αφήσει πίσω" στα 90s. Ολοφάνερα κάναμε λάθος.

...στην Apple, η οποία από την μία πλευρά θέλει να καυχιέται όπου βρεθεί κι όπου σταθεί για την ποιοτική κατασκευή των προϊόντων της και την σημασία στην λεπτομέρεια που δίνει σε αυτόν τον τομέα... και από την άλλη επιτρέπει στα νέα, πανάκριβα iPad Pro όχι μόνο σε πολλές περιπτώσεις να φεύγουν από το εργοστάσιο όντας όχι απολύτως επίπεδα (!), αλλά να είναι και προκλητικά εύκολο να λυγίσουν ή/και να σπάσουν, ακούσια ή εκούσια. Ο μακαρίτης υπήρχε λόγος που επέμενε σε μερικά πράγματα, Tim Cook. Πόσα λεφτά θα μαζέψεις πια στους φορολογικούς παραδείσους εις βάρος των καταναλωτών;

...στην Microsoft, η οποία πρέπει να έχει σπάσει κάποιου είδους ρεκόρ με τα προβλήματα που ανακαλύπτονται συνεχώς στην πιο πρόσφατη, υπ' αριθμόν 1809, αναβάθμιση των Windows 10. Δεν πρόκειται πια περί απροσεξίας στον ποιοτικό έλεγχο ενός τόσο σημαντικού προϊόντος. Πρόκειται περί ανικανότητας. Όσο συντομότερα θεσπίσει νέες διαδικασίες ελέγχου του λογισμικού του ο γίγαντας του Redmond, τόσο το καλύτερο. Για όλους μας.

...στην Capcom, η οποία για το επερχόμενο νέο video game της, το Devil May Cry 5, προσφέρει και μία έκδοση Ultra Limited κόστους €7000 (!) επειδή προσφέρει την δερμάτινη καπαρτίνα (!) του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Καταλαβαίνουμε το νόημα των προωθητικών ενεργειών, αλλά "το έχουν κουράσει" οι περισσότερες εκδότριες εταιρείες games με τις ολοένα και πιο αλλοπρόσαλλες "ειδικές εκδόσεις" των τίτλων τους. Αν φρόντιζαν και για την ποιότητα των games αυτών καθ' αυτών με την ίδια... ζέση, υποψιαζόμαστε πως οι περισσότεροι καταναλωτές θα εξέφραζαν μεγαλύτερη ικανοποίηση!

...στον συγγραφέα Andrzej Sapkowski, δημιουργό της σειράς των βιβλίων The Witcher, ο οποίος ζητά 16 εκ. δολάρια από την CD Project RED, δημιουργό των ομώνυμων επιτυχημένων video games, ενώ οι δύο πλευρές είχαν έλθει σε καθαρή, "μια-κι-έξω" συμφωνία για τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα εδώ και χρόνια. Όλο το Web ξέρει πως δεν χρειαζόμαστε πρόσθετους λόγους για να σ' αντιπαθήσουμε, Sapkowski, έχεις φροντίσει να δώσεις πολλούς λόγους στο παρελθόν. Μην προσθέτεις έναν ακόμη απλώς επειδή μπορείς.

...στην Samsung, που στο διαφημιστικό της για το Galaxy Note 9 υποστηρίζει πως αυτό έχει "πιο πολλή δύναμη απ' όση χρειάζεσαι, μέχρι να την χρειαστείς"... και ως παραδείγματα επιδεικνύει την αυτονομία, τον αποθηκευτικό χώρο και την σύνδεση mobile Internet. Συνώνυμα της δύναμης, δηλαδή, όχι αστεία. Αν την έχεις κάνει βέβαια την παραπλανητική προώθηση πάγια τακτική, ε, ξέρεις. Λεπτομέρειες.

...στην Sony Music, η οποία για κάποιο λόγο διεκδικεί στο YouTube όχι μόνο τα πνευματικά δικαιώματα εκτελέσεων από έργα κλασικής μουσικής, αλλά ενίοτε και τα δικαιώματα των ίδιων των έργων (!!!), ωθώντας τον αλγόριθμο της υπηρεσίας να αφαιρεί video ακόμη και π.χ. ερασιτεχνικών, οικιακών εκτελέσεων σονέτων του Bach. Δισκογραφικές, σοβαρευτείτε. Τέτοιου τύπου τερτίπια δεν αποφέρουν έσοδα, μόνο κεφάλαια αντιπάθειας εκ μέρους μας.

...στην Microsoft Hellas, η οποία δεν έχει πλέον ούτε έναν (1) υπάλληλό της υπεύθυνο αποκλειστικά για την επίβλεψη του Xbox ως προϊόντος σε επίπεδο hardware, software και υπηρεσιών. Αντιθέτως η Ελλάδα εντάσσεται πια σε μία ομάδα χωρών την οποία επιβλέπει στέλεχός της στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό σημαίνει. "Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" η εξέλιξη αυτή, βέβαια, καθώς είναι γνωστή η... εκτίμηση (not) που έχει ο αμερικανικός κολοσσός στην χώρα μας όσον αφορά σε πολλές προϊοντικές κατηγορίες. Απλώς, να. Το νέο είναι κακό για όλους και το Game Over είναι πάντα δυσάρεστο μήνυμα να βλέπεις στην οθόνη. Είτε έχεις και χρησιμοποιείς Xbox, είτε όχι.

...στην Intel, που στην πρόσφατη έκθεση Computex προσπάθησε να κοροϊδέψει το κοινό "πλασάροντας" έναν επεξεργαστή Xeon (για servers) ως επεξεργαστή Core (για καταναλωτές) και μάλιστα ικανό για λειτουργία "out of the box στα 5 GHz σε όλους τους πυρήνες", όταν επί σκηνής τα άγγιξε υπερχρονισμένος, με υπερτροφοδοτούμενο motherboard και ψύξη... φρέον! Οι δημοσιογράφοι τεχνολογίας είναι υποψιασμένοι πια με κάτι τέτοια, ανακάλυψαν την αλήθεια, "έβγαλαν στη σέντρα" την Intel και πολύ καλά τής έκαναν. Κάτι τέτοια αχρείαστα, να λείπουν.

...στην Apple, η οποία είχε αρχικά επιστρέψει και στην συνέχεια απέκλεισε από το App Store της την εφαρμογή Steam Link, η οποία επέτρεπε στους καταναλωτές να "στέλνουν" ασύρματα PC games από την βιβλιοθήκη τους της υπηρεσίας Steam στην οθόνη των iPhone ή iPad για παιχνίδι εκεί (χρησιμοποιώντας τα ως μικρά monitor ουσιαστικά). Ο αμερικανικός κολοσσός επικαλέστηκε "σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων" ως τον λόγο για την επιλογή του. Η αγάπη για το χρήμα (που η Apple έχει συλλέξει σε προσβλητικούς για την ανθρωπότητα ολάκερη όλα αυτά τα χρόνια), όντως σε κάνει Tim Cook. Τελικά.

...στον διαβόητο Ajit Pai, τον πρόεδρο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC), ο οποίος με τις μεθοδευμένες του ενέργειες αυτές τις ημέρες οδηγεί την Δικτυακή Ουδετερότητα (Net Neutrality) στον αφανισμό και δίνει εξαιρετικά κακό κι επικίνδυνο παράδειγμα για αντίστοιχους... καλοθελητές και σε άλλες χώρες. Όταν αποδεδειγμένα υπηρετείς την γραμμή Trump, και τους κερδοσκόπους παρόχους, αντί να κάνεις το καλύτερο για τους καταναλωτές και την ευρύτερη κοινότητα του Internet, δεν είσαι για κόκκινη κάρτα απλώς. Για επιορκία (το λιγότερο), δίκη και καταδίκη είσαι.

...στον Mark Zuckerberg, φυσικά, ο οποίος είναι φανερό πια πως φέρει μεγάλο ποσοστό της ευθύνης για τον εκτροχιασμό του Facebook σε θέματα ιδιωτικότητας και την κατάντια του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου σε παζάρι αγοραπωλησίας προσωπικών δεδομένων, τώρα που ένα-ένα γίνονται γνωστά πολλά (σίγουρα όχι όλα) που συνέβαιναν "στο παρασκήνιο" τόσα χρόνια. Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι, Zuck.

...στην Sony, η οποία και επισήμως δεν θα αναβαθμίσει τα δύο της περσινά Blu-ray player, τα BDP-X800 και BDP-X1000, σε συμβατότητα με το πρότυπο απόδοσης χρώματος Dolby Vision, ενώ το καινούργιο της και πολύ φθηνότερο BDP-X700 θα αναβαθμιστεί - παρ' ότι στηρίζεται στα ίδια υποσυστήματα. Τα περισσότερο εκνευριστικά είναι τα αχρείαστα... μερικές φορές.

...στην Intel, φυσικά, η οποία όχι μόνο απέκρυψε το πρόβλημα ασφάλειας των επεξεργαστών της για πολύ καιρό, αλλά συνεχίζει να παραδέχεται "με δόσεις" ποιοί από αυτούς έχουν πρόβλημα και πόσο θα είναι το ποσοστό των χρηστών που θα επηρεαστεί. Όλοι και το σύνολο, είναι η απάντηση χωρίς περιστροφές. Ευχαριστούμε!