Βγάζουμε καπέλο...

...στην AMD, η οποία "έκανε ντρίμπλα" πονηρή αλλά αποτελεσματική στην nVidia με τις κάρτες γραφικών της Radeon RX5700 και 5700ΧΤ: γνωρίζοντας πως η nVidia θα επιδιώξει να την "αδειάσει" με τις νέες GeForce Super 2060 και 2070, η AMD γνωστοποίησε προτεινόμενες λιανικές τιμές Χ, άφησε την nVidia να ανακοινώσει τιμές χαμηλότερες για τις δικές της κάρτες και... 24 ώρες πριν την κυκλοφορία των Radeon ανακοίνωσε γι' αυτές τιμές χαμηλότερες από αυτές των GeForce Super. Αξιέπαινη πρακτική; Ίσως όχι (αν και με αντίπαλο την nVidia όλα επιτρέπονται και ορθώς). Θεμιτή πρακτική όταν το αποτέλεσμα ήταν εν τέλει χαμηλότερες τιμές στις Radeon και GeForce Super για το κοινό; Σίγουρα ναι!

...στην Google, η οποία - αν και τραγικά καθυστερημένα - εκφράζει δικαιολογημένες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Huawei να αναπτύξει δικό της λειτουργικό σύστημα βασισμένο στην "ελεύθερη" έκδοση του Android - και παρακινεί την κυβέρνηση Trump να άρει το καταστροφικό για την κινέζικη εταιρεία εμπάργκο. Τα εύσημα που το κάνει έστω και τώρα, καθώς άλλες αμερικανικές εταιρείες... "κάνουν τον Κινέζο" ακόμη για το θέμα.

...στο Studio Santa Monica, μία από τις πλέον ταλαντούχες ομάδες δημιουργίας video games της Sony, η οποία ανακοίνωσε αφενός πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων για το έξοχο God of War που κυκλοφόρησε πέρσι τέτοιο καιρό, αφετέρου προσέφερε στο κοινό του PlayStation ένα από τα ωραιότερα ντοκυμαντέρ "making of" που έχουμε συναντήσει ποτέ για οποιονδήποτε τίτλο σε οποιοδήποτε σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης. Πάντα τέτοια!

...στην Netflix, η οποία συνεχίζει να βελτιώνει την οπτικοακουστική ποιότητα των παραγωγών της χωρίς να αυξάνει - για την ώρα τουλάχιστον... - το κόστος της συνδρομής της. Πρόσφατη απόδειξη: η υψηλότερη πιστότητα ήχου που ξεκινά αυτές τις μέρες να προσφέρει στους συνδρομητές Premium σε υλικό τόσο διάταξης 5.1 όσο και Atmos, το οποίο ναι μεν δεν παραμένει "άσπιλο" όπως στα UHD Blu-ray αλλά είναι ευδιάκριτα, ολοφάνερα καλύτερο από το υπερσυμπιεσμένο τυπικό. Πάντα τέτοια!

...στην nVidia, η οποία - χωρίς μάλιστα να το έχει δημοσιοποιήσει πουθενά - έχει ενεργοποιήσει την θύρα USB-C στο πίσω μέρος των καρτών γραφικών RTX όχι μόνο για σύνδεση περιφερειακών virtual reality (ο επίσημος ρόλος της), αλλά και για την σύνδεση οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού USB-C, από πληκτρολόγια και mouse μέχρι σκληρούς δίσκους, κινητά και οθόνες (μέσω μετατροπέα). Καθόλου, μα καθόλου άσχημo... bonus!

...στους υπαλλήλους της Microsoft που έκαναν αίτηση προς την διοίκηση να αποσυρθεί από την συνεργασία που η εταιρεία έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη ειδικής έκδοσης Hololens για τον αμερικανικό στρατό. Η ομάδα των υπαλλήλων που ενίσταται θεωρεί - δικαίως από ορισμένες απόψεις - πως η τεχνογνωσία του αμερικανικού κολοσσού χρησιμοποιείται πρακτικά ως όπλο. Άδικο μπορεί να μην έχουν, αλλά ο Satya Nadella, διευθύνοντας της Microsoft, δεν προτίθεται να ακυρώσει την συμφωνία. Αλοίμονο...

...στην Respawn η οποία, με την υποστήριξη της Electronic Arts, δημιούργησε το Apex Legends και το προωθεί δωρεάν - χωρίς, ωστόσο, να μάς... υποβάλλει στην περίοδο "θεραπείας παιδικών ασθενειών" που χρειάστηκε να περάσουμε με το PUBG, το Fortnite και τις διάφορες αντίστοιχες επιλογές παιχνιδιού Battle Royale σε άλλους τίτλους. Το πάρα πολύ καλό ξεκίνημα του Apex Legends δίκαιο, λοιπόν, ακόμη κι αν δεν έχει ουσιαστική σχέση με την σειρά των Titanfall, όπως η Respawn επικαλείται. Kudos!

...στην Epic, η οποία με το νέο της Δικτυακό κατάστημα όχι μόνο θα επιδιώξει να προσφέρει στην αγορά τον "αντίλογο" που όλοι χρειαζόμαστε απέναντι στο πρακτικό μονοπώλιο του Steam της Valve, αλλά θα προσφέρει και κάθε μήνα δύο PC games δωρεάν ξεκινώντας αυτές τις μέρες με την ενδιαφέρουσα "υποβρύχια" περιπέτεια Subnautica. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα για... όλων των ειδών τους λόγους!

...στην Google, η οποία με την λειτουργία Night Sight που προσέθεσε στην εφαρμογή φωτογράφησης των κινητών της, των Pixel, απέδειξε πως δεν χρειάζονται απαραίτητα σε ένα σύγχρονο κινητό περίπλοκες κάμερες με 3 και 4 φακούς, διπλά flash και τα συναφή προκειμένου αυτό να προσφέρει κορυφαία αποτελέσματα σε δύσκολες συνθήκες σύλληψης φωτογραφιών. Καμιά φορά το (αληθινά) έξυπνο λογισμικό αρκεί.

...στην Sony, η οποία σημείωσε δικαίως απίθανη εμπορική επιτυχία με το Spider-man για το PlayStation4, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη να το βελτιώνει και να το επεκτείνει με δωρεάν αναβαθμίσεις, καθώς και να το εμπλουτίζει με extra εμπορικό περιεχόμενο ποιότητας αντίστοιχης με τον αρχικό τίτλο. Οι gamers εκτιμούν και θυμούνται το πώς υποστήριξε μία εταιρεία τα €70 που τής έδωσαν. Θα εκπλαγεί κανείς αν το επόμενο video game με πρωταγωνιστή τον Spider-man σημειώσει ακόμη υψηλότερες πωλήσεις;

...στην πολιτεία της California που όχι μόνο δεν υπάκουσε στην καταστροφικά μονοπωλιακή νομοθεσία της κυβέρνησης Trump εις βάρος της Δικτυακής Ουδετερότητας, αλλά ψήφισε αυτόνομα και εφάρμοσε δική της νομοθεσία που επαναφέρει την σημαντική αυτή παράμετρο λειτουργίας του Internet στην πρότερη μορφή της. Και λύσσαξε εσύ, Ajit Pai.

...στην Microsoft, η οποία το επόμενο διάστημα θα προσθέσει υποστήριξη για πληκτρολόγιο και mouse στο Xbox One, επιτρέποντας - προαιρετικά - στους δημιουργούς games να προσφέρουν και αυτόν τον τρόπο χειρισμού σε τίτλους που τον αξιοποιούν. Έτσι το Xbox One θα μπορούσε να εξελιχθεί στο... φθηνότερο δυνατό PC για τίτλους strategy, RPG και άλλους συνδεδεμένο με ένα κοινό monitor. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!

...στην Larian Studios του Divinity: Original Sin II, η οποία δεν περιορίστηκε σ' επανέκδοση του απίθανου αυτού τίτλου από PC σε PS4/Xbox One, αλλά τον βελτίωσε κι επέκτεινε σε όλα τα επίπεδα με ευμεγέθη πρόσθετη δουλειά υποδομής. Όλην αυτήν την δουλειά οι PC gamers που το αγόρασαν πέρυσι την εισπράττουν με update εντελώς δωρεάν. Respect.

...στον Mark Zuckerberg του Facebook, παραδόξως, ο οποίος συνειδητά επέλεξε να ανακοινώσει πως το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο δεν θα είναι πια τόσο επικερδές γιατί θα επενδυθούν τεράστια ποσά στην καλύτερη διαλογή και επίβλεψη του τί δημοσιεύεται σε αυτό. Ακολούθησε η μεγαλύτερη μείωση αξίας μετοχής στην αμερικανική ιστορία, αλλά για τα φάουλ που έχει κάνει το Facebook εδώ και χρόνια, μικρό τίμημα.

...στην Nintendo, η οποία ήταν από τις ελάχιστες μεγάλες συμμετέχουσες στην έκθεση Ε3 που επικεντρώθηκε σε προϊόντα που θα εμφανιστούν φέτος. Όχι σε 12, όχι σε 18, όχι σε 24 μκήνες, αλλά φέτος. Γιατί καλές οι... απροσδιορίστου χρονικού ορίζοντα υποσχέσεις για την κυκλοφορία παραγωγών ΑΑΑ και τα στρατηγικά επιχειρηματικά πλάνα σε βάθος τριετίας και πενταετίας, αλλά υπάρχει και πολύς κόσμος που απλώς θέλει να μάθει ποιά games θα αγοράσει για να παίξει τα Χριστούγεννα, ε; Και δεν είναι και λίγος αυτός ο κόσμος!

...στην nVidia, η οποία 3 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του δικού της media player, του Shield TV, συνεχίζει να το αναβαθμίζει κι εξελίσσει με ενημερώσεις λογισμικού - ενώ άλλες κι άλλες κατασκευάστριες έχουν "παρατήσει στη μοίρα τους" πέντε και δέκα και είκοσι φορές ακριβότερα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας ή άλλων. Να γιατί όταν η nVidia κυκλοφορήσει ένα π.χ. Shield 2.0 θα το αγοράσει τόσος κόσμος: ως δείγμα αναγνώρισης και μόνο.

...στο Studio Santa Monica της Sony, την εταιρεία ανάπτυξης του νέου God of War, για την έξυπνη ενσωμάτωση ειδικού bonus που μπορεί ν' αποκτήσει ο ήρωας του τίτλου, αντίστοιχου σε όλα του... Gauntlet και των 6 Infinity Stones που έχει ο Thanos στην ταινία Avengers: Infinity War (!). Το God of War φτιαχνόταν επί 4 χρόνια. Ή κοιτάς μπροστά ή δεν κοιτάς!

...στην Apple, η οποία συνεχίζει μεν να χάνει πολύτιμους πελάτες από το επαγγελματικό κοινό παραμένοντας προϊοντικά στάσιμη στον Mac Pro του 2013, όμως δεν βιάζεται να διαθέσει πάσει θυσία τον αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό και, αντιθέτως, τον έχει δρομολογήσει για το 2019. Δεν είναι πια οι Η/Υ το βασικό της έσοδο, φυσικά, όμως ακόμη κι έτσι αξίζει τα εύσημα - αν φυσικά ο Mac Pro του 2019 είναι αληθινά ξεχωριστός.

...στην Google, η οποία προσφέρει αυτές τις ημέρες την τεχνολογία αναγνώρισης φωτογραφιών και χαρακτήρων Lens, που μέχρι τώρα διέθεταν μόνο τα κινητά της, τα Pixel, δωρεάν σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής Google Photos σε Android (και σύντομα σε iOS!). Το Lens έχει διάφορες χρήσιμες δυνατότητες και άλλες εταιρείες είναι πρακτικά βέβαιο πως θα το κρατούσαν αποκλειστικό τους, τα εύσημα λοιπόν στον αμερικανικό κολοσσό.

...στην nVidia, η οποία ζήτησε από τους εμπόρους να πωλούν τις κάρτες γραφικών της κατά προτεραιότητα σε gamers και όχι σε όσους τις αγοράζουν για χρήση... εκσκαφής κρυπτονομισμάτων μόνο, ωθώντας το κόστος απόκτησης αυτών των καρτών τεχνηέντως στα ύψη. Το τί θα κάνουν τώρα οι έμποροι, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα.