Βγάζουμε καπέλο...

...στην Larian Studios του Divinity: Original Sin II, η οποία δεν περιορίστηκε σ' επανέκδοση του απίθανου αυτού τίτλου από PC σε PS4/Xbox One, αλλά τον βελτίωσε κι επέκτεινε σε όλα τα επίπεδα με ευμεγέθη πρόσθετη δουλειά υποδομής. Όλην αυτήν την δουλειά οι PC gamers που το αγόρασαν πέρυσι την εισπράττουν με update εντελώς δωρεάν. Respect.

...στον Mark Zuckerberg του Facebook, παραδόξως, ο οποίος συνειδητά επέλεξε να ανακοινώσει πως το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο δεν θα είναι πια τόσο επικερδές γιατί θα επενδυθούν τεράστια ποσά στην καλύτερη διαλογή και επίβλεψη του τί δημοσιεύεται σε αυτό. Ακολούθησε η μεγαλύτερη μείωση αξίας μετοχής στην αμερικανική ιστορία, αλλά για τα φάουλ που έχει κάνει το Facebook εδώ και χρόνια, μικρό τίμημα.

...στην Nintendo, η οποία ήταν από τις ελάχιστες μεγάλες συμμετέχουσες στην έκθεση Ε3 που επικεντρώθηκε σε προϊόντα που θα εμφανιστούν φέτος. Όχι σε 12, όχι σε 18, όχι σε 24 μκήνες, αλλά φέτος. Γιατί καλές οι... απροσδιορίστου χρονικού ορίζοντα υποσχέσεις για την κυκλοφορία παραγωγών ΑΑΑ και τα στρατηγικά επιχειρηματικά πλάνα σε βάθος τριετίας και πενταετίας, αλλά υπάρχει και πολύς κόσμος που απλώς θέλει να μάθει ποιά games θα αγοράσει για να παίξει τα Χριστούγεννα, ε; Και δεν είναι και λίγος αυτός ο κόσμος!

...στην nVidia, η οποία 3 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του δικού της media player, του Shield TV, συνεχίζει να το αναβαθμίζει κι εξελίσσει με ενημερώσεις λογισμικού - ενώ άλλες κι άλλες κατασκευάστριες έχουν "παρατήσει στη μοίρα τους" πέντε και δέκα και είκοσι φορές ακριβότερα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας ή άλλων. Να γιατί όταν η nVidia κυκλοφορήσει ένα π.χ. Shield 2.0 θα το αγοράσει τόσος κόσμος: ως δείγμα αναγνώρισης και μόνο.

...στο Studio Santa Monica της Sony, την εταιρεία ανάπτυξης του νέου God of War, για την έξυπνη ενσωμάτωση ειδικού bonus που μπορεί ν' αποκτήσει ο ήρωας του τίτλου, αντίστοιχου σε όλα του... Gauntlet και των 6 Infinity Stones που έχει ο Thanos στην ταινία Avengers: Infinity War (!). Το God of War φτιαχνόταν επί 4 χρόνια. Ή κοιτάς μπροστά ή δεν κοιτάς!

...στην Apple, η οποία συνεχίζει μεν να χάνει πολύτιμους πελάτες από το επαγγελματικό κοινό παραμένοντας προϊοντικά στάσιμη στον Mac Pro του 2013, όμως δεν βιάζεται να διαθέσει πάσει θυσία τον αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό και, αντιθέτως, τον έχει δρομολογήσει για το 2019. Δεν είναι πια οι Η/Υ το βασικό της έσοδο, φυσικά, όμως ακόμη κι έτσι αξίζει τα εύσημα - αν φυσικά ο Mac Pro του 2019 είναι αληθινά ξεχωριστός.

...στην Google, η οποία προσφέρει αυτές τις ημέρες την τεχνολογία αναγνώρισης φωτογραφιών και χαρακτήρων Lens, που μέχρι τώρα διέθεταν μόνο τα κινητά της, τα Pixel, δωρεάν σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής Google Photos σε Android (και σύντομα σε iOS!). Το Lens έχει διάφορες χρήσιμες δυνατότητες και άλλες εταιρείες είναι πρακτικά βέβαιο πως θα το κρατούσαν αποκλειστικό τους, τα εύσημα λοιπόν στον αμερικανικό κολοσσό.

...στην nVidia, η οποία ζήτησε από τους εμπόρους να πωλούν τις κάρτες γραφικών της κατά προτεραιότητα σε gamers και όχι σε όσους τις αγοράζουν για χρήση... εκσκαφής κρυπτονομισμάτων μόνο, ωθώντας το κόστος απόκτησης αυτών των καρτών τεχνηέντως στα ύψη. Το τί θα κάνουν τώρα οι έμποροι, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα.

...στην Sony Interactive Enterainment που όχι μόνο έκανε θεαματικές εκπτώσεις σε games νέα και κορυφαίου επιπέδου που το κοινό θέλει αληθινά να παίξει μέσα στα Χριστούγεννα, αλλά τις συνεχίζει μέσω PlayStation Store και τον Ιανουάριο με εξίσου ποιοτικές επιλογές από κάθε κατηγορία. Γιατί να κάνεις μεγάλες εκπτώσεις σε δευτεράντζες και πολύ μικρές στα top, είναι το εύκολο. Και προσβάλλει την νοημοσύνη μας παράλληλα.

...στην HTC, η οποία - παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στην αγορά των smartphones - είναι η πρώτη ανεξάρτητη κατασκευάστρια που αναβαθμίζει το καλύτερο μοντέλο της για την ελληνική αγορά φέτος, το U11, σε Android 8.0 Oreo. Και το κάνει, μάλιστα, πολύ πριν από εταιρείες με πιο πολλούς πόρους και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, όπως η Samsung, η LG και η Sony. Στα δύσκολα έως... πολύ δύσκολα, η υποστήριξη μιας εταιρείας στο κοινό που την τίμησε, σε έναν τομέα σημαντικό, μετρά "διπλά".

...στην Microsoft, που φρόντισε ώστε ένας αριθμός από top games για το Xbox One, δικά της και άλλων, να λάβουν δωρεάν αναβάθμιση για τις ικανότητες του Xbox One X από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τα Forza MotorSport 7, Gears of War 4, Cuphead και Assassin's Creed Origins. Παράμετρος της προώθησης του νέου της συστήματος, ναι, αλλά εκτιμητέα κίνηση ούτως ή άλλως.

...στην Sony, η οποία - παρά την κινηματογραφική αντιπαλότητα με την Warner - επέτρεψε την χρήση φουτουριστικού οχήματος από τον πολυαναμενόμενο τίτλο της, το Gran Turismo Sport, στην επερχόμενη ταινία Justice League ως το αυτοκίνητο του Bruce Wayne, δηλαδή του Batman. Το αυτοκίνητο, που υπήρχε μόνο ψηφιακά και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το φιλμ, είναι η Mercedes-Benz AMG Vision GT. Έξυπνο marketing: υπάρχει ακόμη!

...στην Apple, η οποία κατάφερε να πείσει τα 5 από τα 6 μεγάλα studios του Hollywood να χρεώνουν τα ίδια χρήματα για τις ταινίες τους σε υψηλή (HD) και υπερυψηλή (4K) ευκρίνεια στο Δικτυακό της κατάστημα, το iTunes. Όχι σαν κάποια άλλα, που χρεώνουν την ίδια τιμή με την έκδοση σε δίσκο UHD Blu-ray (!), με τις online εκδόσεις να είναι και ποιοτικά κατώτερες!

...στην Microsoft, η οποία φρόντισε το καλύτερο fighting game της για τα Xbox One, το Killer Instinct, από την πρώτη ημέρα διάθεσής του στην Steam - υπηρεσία ανταγωνιστική του δικού της Windows Store - να μπορεί να παιχθεί από κοινού τόσο από τους PC gamers και των δύο "στρατοπέδων" όσο και από τους κατόχους Xbox One. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.

...στην LG, η οποία (όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί) με δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού προσέθεσε εκ των υστέρων στην συσκευή της αναπαραγωγής δίσκων Ultra HD Blu-ray την δυνατότητα αξιοποίησης του προτύπου απόδοσης χρώματος Dolby Vision - χαρακτηριστικό για το οποίο άλλες εταιρείες "χρεώνουν" τα διπλάσια ή τριπλάσια χρήματα από το συνολικό κόστος αυτού του player. Ναι, δεν είναι το υψηλότερης δυνατής ποιότητας player και ναι, χρειάζεται να επιλύσει κάποια θέματα στην λειτουργία του, αλλά τουλάχιστον ο Κορεάτης κατασκευαστής δεν "κάνει την πάπια" για το θέμα του Dolby Vision όπως κάποιοι άλλοι, εμπειρότεροι κατασκευαστές που μπορούμε να σκεφτούμε...

...στην THQ Nordic, την Digital Reality και την Grasshopper Manufacture, οι οποίες αποφάσισαν να προσφέρουν το Sine Mora EX, την αναβαθμισμένη έκδοση ενός από τα καλύτερα "παραδοσιακά" (α λα 90s) shoot' em up της τελευταίας δεκαετίας, δωρεάν σε όσους PC gamers είχαν αγοράσει το αρχικό Sine Mora το... 2012. Η αναβάθμιση προσέφερε αρκετά νέα στοιχεία, βελτιώσεις και προσθήκες ώστε να δικαιολογεί εκ νέου αγορά - σίγουρα με τα δεδομένα των π.χ. Ubisoft, Electronic Arts ή Activision αυτού του κόσμου - όμως οι τρεις εταιρείες "έκαναν την καλή". Η νέα έκδοση κυκλοφορεί και για PS4/Xbox One, αλλά και για Switch.

...στην Adobe, η οποία έστω και - πάρα, μα πάρα πολύ - καθυστερημένα, ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να υποστηρίζει και να διαθέτει το Flash, το διάσημο και διαβόητο πρότυπο προβολής γραφικών στο Web, έως το τέλος του 2020. Αν και πολύ σημαντικό στην αρχική περίοδο της εμπορικής "έκρηξης" των sites παγκοσμίως, το Flash σε βάθος χρόνου αποδείχθηκε κακοπρογραμματισμένο, επισφαλές και τελικά αντικαταστάσιμο με ικανότερα, περισσότερο μοντέρνα σε λογική και λειτουργία πρότυπα. Ως το 2020 θα έχει, ούτως ή άλλως, χάσει κάθε νόημα ύπαρξης ούτως ή άλλως, τα εύσημα ωστόσο στην Adobe που το... αποδέχεται. Επιτέλους.

...στην Microsoft, η οποία βρήκε επιτέλους σοβαρό λόγο αξιοποίησης του μηχανισμού "παρενόχλησης" των Windows γι' αναβάθμιση στα 10: σύντομα θα εμφανίζεται στην οθόνη των χρηστών με την αρχική έκδοση των Windows 10 (1507) ειδοποίηση για ενημέρωση στην ασφαλέστερη έκδοσή τους του Μαρτίου (1703). Γίνεται ξανά... φορσέ - αν δεν αναβαθμίζουν οι χρήστες δεν θα λαμβάνουν τις ενημερώσεις ασφαλείας - μα είναι, τουλάχιστον, θεμιτό.

...στην Microsoft, της οποίας ο διευθυντής νομικών θεμάτων, Brad Smith, την επόμενη μέρα των Δικτυακών επιθέσεων με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry δήλωσε: "οι απανταχού κυβερνήσεις πρέπει να μην συλλέγουν πια μυστικούς τρόπους παραβίασης των Η/Υ του απλού κόσμου - είναι σαν να μαζεύουν πυραύλους οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλαπούν". Ο Smith αναφερόταν φυσικά στην NSA, από την οποία είχαν υποκλέψει σχετικά έγγραφα πρόσφατα hackers με το όνομα Shadow Brokers, είχαν δημοσιοποιήσει το τρωτό σχετικό σημείο στα Windows και στη συνέχεια αυτό χρησιμοποιήθηκε στο κακόβουλο λογισμικό WannaCry με καταστροφικές συνέπειες. Η Microsoft, τουλάχιστον, το φώναξε δημόσια. Άλλοι, όχι.

...στην Apple, η οποία μετά από χρόνια σχετικών συζητήσεων και σχολίων εις βάρος της, ανοιχτά ομολόγησε πως για χάρη των iPhone έχει παραμελήσει τους επαγγελματίες χρήστες Mac - ειδικά των μοντέλων Η/Υ γραφείου όπως ο Mac Pro - και πως βρίσκεται στο στάδιο ριζικού ανασχεδιασμού των προϊόντων αυτών για να τα φέρει στην αγορά με καινούργιο look και λειτουργικότητα το 2018. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, βέβαια, όμως επί ημερών Jobs ο αμερικανικός κολοσσός δεν θα παραδεχόταν ποτέ πως έσφαλε τόσο. Κάτι είναι κι αυτό.