Βγάζουμε καπέλο...

...στην Apple, η οποία - έστω και με χρονική καθυστέρηση μιας δεκαετίας βέβαια - επιτέλους επιτρέπει στους χρήστες του App Store με ένα απλό tap στα iPhone ή iPad να "καταγγείλουν" ένα app ως "απάτη" (υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες τέτοια στο ηλεκτρονικό κατάστημα του αμερικανικού κολοσσού). Το θέμα βέβαια είναι μετά την αναφορά από τους καταναλωτές να διερευνά και να προχωρά στις επόμενες ενέργειες και η Apple, αλλά ένα πρώτο βήμα τουλάχιστον έγινε.

...στην Ubisoft, η οποία εγκαινιάζοντας την Δικτυακή της υπηρεσία Connect θα προσφέρει κάτι που καμία άλλη εταιρεία δεν έκανε στο παρελθόν και θα έπρεπε, εν έτει 2021 σχεδόν πια, να θεωρείται αυτονόητο: την αποθήκευση των αρχείων προόδου του παίκτη στα games της (save game files) σε servers δικούς της, αλλά με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει την αξιοποίησή τους όχι μόνο στο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας όπου δημιουργήθηκαν τα αρχεία αυτά, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο. Έτσι ουσιαστικά ο γαλλικός κολοσσός αποδεσμεύει τα games της από τα φορμά για τα οποία αυτά κυκλοφορούν: ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει π.χ. το Assassin's Creed Valhalla σε Xbox και στην συνέχεια να το συνεχίσει σε PlayStation χωρίς να χάσει τις ώρες παιχνιδιού που έχει επενδύσει. Επιτέλους!

...στην Microsoft, η οποία ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους της τους υπαλλήλους, σε ολόκληρο τον κόσμο, να συνεχίσουν μόνιμα πλέον να εργάζονται από το σπίτι αν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να παρίστανται στα γραφεία τους. Η τηλεργασία είναι το μέλλον και το υποστηρίζαμε χρόνια - επικροτούμε λοιπόν που, έστω και υπό την απειλή του COVID-19, ορισμένες εταιρείες προτίθενται να υιοθετήσουν αυτήν την προσέγγιση κι επίσημα.

...στην Sony, η οποία απέλεξε να απορροφήσει - σε συνεργασία με τους εμπορικούς της συνεργάτες - από το περιθώριο κέρδους της την διαφορά ΦΠΑ που υπόκειται ο Έλληνας καταναλωτής σε σχέση με τον Ευρωπαίο, έτσι ώστε τα PlayStation5 και PlayStation5 Digital Edition να πωλούνται και στην χώρα μας αντί €499 και €399 αντιστοίχως. Δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ πλέον, επικροτούμε.

...στην Ubisoft, μία από τις μεγαλύτερες εκδότριες video games στον κόσμο, για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση όλων της των ομάδων παραγωγής και της κεντρικής της διοίκησης, έτσι ώστε - μετά από την περίπτωση στελέχους της ο οποίος κατηγορήθηκε ανοιχτά από πολλαπλές υπαλλήλους της εταιρείας - τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξιστικής συμπεριφοράς στους εργασιακούς της χώρους να περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο πολύ και τα θύματα να μην φοβούνται να τα καταγγέλουν. Με δεδομένο το πόσο τοξικός αποδεικνύεται ενίοτε ο χώρος της παραγωγής video games για το γυναικείο φύλο... και πολύ άργησε. Ελπίζουμε οι υπόλοιπες εταιρείες να προβαίνουν στα ίδια βήματα.

...στην CD Project, η οποία ναι μεν καθυστερεί εκ νέου το πολυαναμενόμενο Cyberpank 2077 (τώρα είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία στις 19 Νοεμβρίου), αλλά τουλάχιστον υπόσχεται ότι (α) οι καταναλωτές που θα αγοράσουν, υποψιαζόμαστε τον ίδιο μήνα, τα νέα PlayStation5 και Xbox Series X, θα μπορούν να παίξουν τις εκδόσεις για PS4 και Xbox One, καθώς και ότι (β) μέσα στο 2021 θα διαθέσει για τους καταναλωτές αυτές ειδικές αναβαθμίσεις, που θα αξιοποιούν τα κατά πολύ ισχυρότερα αυτά οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας, εντελώς δωρεάν. Ανυπομονούμε για τον τίτλο, τα συστήματα, τις αναβαθμίσεις τους, τα... πάντα όλα!

...στην Microsoft που με τον καινούργιο της browser, τον ριζικά ανανεωμένο Edge - βασίζεται στον ίδιο "πυρήνα" με αυτόν του δημοφιλέστερου τέτοιου προγράμματος για Windows σήμερα, του Google Chrome - κατόρθωσε να δημιουργήσει μία πρόταση που και ταχύτερη στην χρήση δείχνει, και λιγότερους πόρους συστήματος απαιτεί με πολλά websites "ανοιχτά" ταυτόχρονα από τον ίδιο τον Google Chrome. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα - αν διατηρήσει τα πλεονεκτήματα αυτά και μετά από πολλές μελλοντικές αναβαθμίσεις.

...στην LG, η οποία ανακοίνωσε πως θα προσθέσει μέσω δωρεάν αναβάθμισης λογισμικού δύο εξαιρετικά ποθητές λειτουργίες - την συμβατότητα με τα πρότυπα AirPlay2 και HomeKit της Apple για συνεργασία με τις φορητές της συσκευές και συσκευές smart home αντίστοιχα - και στα μοντέλα τηλεοράσεων της του 2018 πέραν αυτών του 2019, τόσο τεχνολογίας OLED όσο και LCD. Τα εύσημα γιατί μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού πια οι κατασκευαστές που δεν παίρνουν απλώς τα λεφτά σου στο ταμείο έναν Νοέμβρη ή Δεκέμβρη και μετά βολικά ξεχνούν τί σημαίνει ο όρος "υποστήριξη" πρακτικά.

...στην Sony, η οποία προτίμησε (στο πλαίσιο της εξάπλωσης του κοροναϊού COVID-19) να ακυρώσει τόσο την παρουσία της σε μεγάλες εκθέσεις, όσο και δικές της εκδηλώσεις - μία από αυτές, πανευρωπαϊκή, στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου - προκειμένου να εξασφαλίσει πως δικοί της υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και επισκέπτες δεν θα τεθούν σε κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια αυτή. Δεν ήταν η μόνη που το έκανε, αλλά γιατί σε μία χρονιά ιδιαίτερα σημαντική γι' αυτήν επωμίστηκε αυξημένο "κόστος" σε επίπεδο PR και το έκανε χωρίς δισταγμό. Τα εύσημα, λοιπόν.

...στην Microsoft, η οποία ανακοίνωσε πως θέτει ως στόχο όχι μόνο να μειώσει το περιβαλλοντικό της "αποτύπωμα" όσον αφορά τις εκλύσεις διοξειδίου το άνθρακα σε μηδενικό επίπεδο έως το 2030, αλλά να το ωθήσει σε... αρνητικό επίπεδο (να βοηθήσει δηλαδή στην αποκατάσταση της ισορροπίας συστατικών της ατμόσφαιρας) έως το 2050. Καλά όλα αυτά, έστω κι αν - με τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα - είναι περισσότερο δηλώσεις χαρακτήρα PR παρά ουσίας. Ας είναι ειλικρινείς οι προθέσεις και η προσπάθεια και εμείς θα δηλώσουμε ικανοποιημένοι συνολικά.

...στην Netflix, η οποία θέτει ως προαπαιτούμενο για τις παραγωγές που θα προβάλλονται από την Δικτυακή της υπηρεσία να υποστηρίζουν την απόδοση χρώματος βάσει της τεχνολογίας HDR - ωθώντας έτσι τον πήχυ της ποιότητας εικόνας που λαμβάνουμε συνολικά ως θεατές υψηλότερα. Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή, ας την κάνει αυτός που άνοιξε την αγορά του Δικτυακού θεάματος εν τέλει!

...στην Microsoft που, μετά από χρόνια προσπαθειών σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα Project Silica, κατόρθωσε πρώτη να χρησιμοποιήσει ως υλικό αποθήκευσης δεδομένων σκληρό επεξεργασμένο... γυαλί (!). Αυτό αντιστέκεται στις γρατσουνιές και την επίμονη τριβή, τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και τον βρασμό (!) διατηρώντας το υλικό που φέρει αναλλοίωτο. Με αυτόν τον τρόπο πολύτιμα δεδομένα μπορούν να διατηρηθούν χωρίς κίνδυνο απώλειας πρακτικά για πάντα - και για το... wow factor του πράγματος, δεν το συζητούμε καν!

...στην Apple, η οποία προσφέρει 12 μήνες δωρεάν συνδρομή στην νέα της υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου Apple TV Plus σε όποιον αγοράσει νέο iPhone, iPad, Mac ή Apple TV φέτος. Δεν το κάνει... "για την ψυχή της μάνας της", φυσικά, μα τουλάχιστον είναι πολύ έξυπνη κίνηση: από τους 0 συνδρομητές στα 100.000.000 μέσα σε 6 μήνες max!

...στην Apple, της οποίας η υπηρεσία Apple Arcade - με 100 διαφορετικά πλήρη games για iPhone, iPad, Apple TV και Mac διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή - είναι από τις καλύτερες συνδρομητικές των τελευταίων ετών, ανεξαρτήτως κατηγορίας περιεχομένου: και ποιοτική, και προσιτή, και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι!

...στην Nintendo, η οποία απολαμβάνει μεν ούτως ή άλλως σημαντική εμπορική επιτυχία με το υβριδικό Switch στην τυπική του χρήση, αλλά δεν ξεχνά να πειραματίζεται και να δοκιμάζει με αυτό πράγματα όπως το Ring-con: πρόκειται για ένα περιφερειακό πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα δύο αποσπώμενα χειριστήρια του Switch ώστε να είναι εφικτή η χρήση του ως ενιαίου χειριστηρίου... σωματικής εκγύμνασης (σε συνδυασμό με τον ειδικό τίτλο Ring Fit Adventure). Μπορεί να ακούγεται αστείο ή και γραφικό, δεν έχει όμως κανείς παρά ν' ανακαλέσει την δημοτικότητα του Wii Fit για να αντιληφθεί πως η Nintendo ρισκάρει, αλλά έξυπνα. Επικροτούμε!

...στην HTC, η οποία παρά την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πια κανένα πρακτικό συμφέρον, προσφέρει αναβάθμιση των κινητών της U11 και U11 Plus σε Android 9.0 δυόμισι ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Άλλοι κατασκευαστές που μπορούμε να σκεφτούμε, πολύ μεγαλύτεροι κι εμπορικά επιτυχημένοι, έχουν παρατήσει νεότερα κινητά τους σε πρότερη έκδοση Android. Ο νοών, νοείτω.

...στην AMD, η οποία "έκανε ντρίμπλα" πονηρή αλλά αποτελεσματική στην nVidia με τις κάρτες γραφικών της Radeon RX5700 και 5700ΧΤ: γνωρίζοντας πως η nVidia θα επιδιώξει να την "αδειάσει" με τις νέες GeForce Super 2060 και 2070, η AMD γνωστοποίησε προτεινόμενες λιανικές τιμές Χ, άφησε την nVidia να ανακοινώσει τιμές χαμηλότερες για τις δικές της κάρτες και... 24 ώρες πριν την κυκλοφορία των Radeon ανακοίνωσε γι' αυτές τιμές χαμηλότερες από αυτές των GeForce Super. Αξιέπαινη πρακτική; Ίσως όχι (αν και με αντίπαλο την nVidia όλα επιτρέπονται και ορθώς). Θεμιτή πρακτική όταν το αποτέλεσμα ήταν εν τέλει χαμηλότερες τιμές στις Radeon και GeForce Super για το κοινό; Σίγουρα ναι!

...στην Google, η οποία - αν και τραγικά καθυστερημένα - εκφράζει δικαιολογημένες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Huawei να αναπτύξει δικό της λειτουργικό σύστημα βασισμένο στην "ελεύθερη" έκδοση του Android - και παρακινεί την κυβέρνηση Trump να άρει το καταστροφικό για την κινέζικη εταιρεία εμπάργκο. Τα εύσημα που το κάνει έστω και τώρα, καθώς άλλες αμερικανικές εταιρείες... "κάνουν τον Κινέζο" ακόμη για το θέμα.

...στο Studio Santa Monica, μία από τις πλέον ταλαντούχες ομάδες δημιουργίας video games της Sony, η οποία ανακοίνωσε αφενός πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων για το έξοχο God of War που κυκλοφόρησε πέρσι τέτοιο καιρό, αφετέρου προσέφερε στο κοινό του PlayStation ένα από τα ωραιότερα ντοκυμαντέρ "making of" που έχουμε συναντήσει ποτέ για οποιονδήποτε τίτλο σε οποιοδήποτε σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης. Πάντα τέτοια!

...στην Netflix, η οποία συνεχίζει να βελτιώνει την οπτικοακουστική ποιότητα των παραγωγών της χωρίς να αυξάνει - για την ώρα τουλάχιστον... - το κόστος της συνδρομής της. Πρόσφατη απόδειξη: η υψηλότερη πιστότητα ήχου που ξεκινά αυτές τις μέρες να προσφέρει στους συνδρομητές Premium σε υλικό τόσο διάταξης 5.1 όσο και Atmos, το οποίο ναι μεν δεν παραμένει "άσπιλο" όπως στα UHD Blu-ray αλλά είναι ευδιάκριτα, ολοφάνερα καλύτερο από το υπερσυμπιεσμένο τυπικό. Πάντα τέτοια!

banner