Βγάζουμε καπέλο...

...στην Netflix, η οποία θέτει ως προαπαιτούμενο για τις παραγωγές που θα προβάλλονται από την Δικτυακή της υπηρεσία να υποστηρίζουν την απόδοση χρώματος βάσει της τεχνολογίας HDR - ωθώντας έτσι τον πήχυ της ποιότητας εικόνας που λαμβάνουμε συνολικά ως θεατές υψηλότερα. Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή, ας την κάνει αυτός που άνοιξε την αγορά του Δικτυακού θεάματος εν τέλει!

...στην Microsoft που, μετά από χρόνια προσπαθειών σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα Project Silica, κατόρθωσε πρώτη να χρησιμοποιήσει ως υλικό αποθήκευσης δεδομένων σκληρό επεξεργασμένο... γυαλί (!). Αυτό αντιστέκεται στις γρατσουνιές και την επίμονη τριβή, τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και τον βρασμό (!) διατηρώντας το υλικό που φέρει αναλλοίωτο. Με αυτόν τον τρόπο πολύτιμα δεδομένα μπορούν να διατηρηθούν χωρίς κίνδυνο απώλειας πρακτικά για πάντα - και για το... wow factor του πράγματος, δεν το συζητούμε καν!

...στην Apple, η οποία προσφέρει 12 μήνες δωρεάν συνδρομή στην νέα της υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου Apple TV Plus σε όποιον αγοράσει νέο iPhone, iPad, Mac ή Apple TV φέτος. Δεν το κάνει... "για την ψυχή της μάνας της", φυσικά, μα τουλάχιστον είναι πολύ έξυπνη κίνηση: από τους 0 συνδρομητές στα 100.000.000 μέσα σε 6 μήνες max!

...στην Apple, της οποίας η υπηρεσία Apple Arcade - με 100 διαφορετικά πλήρη games για iPhone, iPad, Apple TV και Mac διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή - είναι από τις καλύτερες συνδρομητικές των τελευταίων ετών, ανεξαρτήτως κατηγορίας περιεχομένου: και ποιοτική, και προσιτή, και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι!

...στην Nintendo, η οποία απολαμβάνει μεν ούτως ή άλλως σημαντική εμπορική επιτυχία με το υβριδικό Switch στην τυπική του χρήση, αλλά δεν ξεχνά να πειραματίζεται και να δοκιμάζει με αυτό πράγματα όπως το Ring-con: πρόκειται για ένα περιφερειακό πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα δύο αποσπώμενα χειριστήρια του Switch ώστε να είναι εφικτή η χρήση του ως ενιαίου χειριστηρίου... σωματικής εκγύμνασης (σε συνδυασμό με τον ειδικό τίτλο Ring Fit Adventure). Μπορεί να ακούγεται αστείο ή και γραφικό, δεν έχει όμως κανείς παρά ν' ανακαλέσει την δημοτικότητα του Wii Fit για να αντιληφθεί πως η Nintendo ρισκάρει, αλλά έξυπνα. Επικροτούμε!

...στην HTC, η οποία παρά την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πια κανένα πρακτικό συμφέρον, προσφέρει αναβάθμιση των κινητών της U11 και U11 Plus σε Android 9.0 δυόμισι ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Άλλοι κατασκευαστές που μπορούμε να σκεφτούμε, πολύ μεγαλύτεροι κι εμπορικά επιτυχημένοι, έχουν παρατήσει νεότερα κινητά τους σε πρότερη έκδοση Android. Ο νοών, νοείτω.

...στην AMD, η οποία "έκανε ντρίμπλα" πονηρή αλλά αποτελεσματική στην nVidia με τις κάρτες γραφικών της Radeon RX5700 και 5700ΧΤ: γνωρίζοντας πως η nVidia θα επιδιώξει να την "αδειάσει" με τις νέες GeForce Super 2060 και 2070, η AMD γνωστοποίησε προτεινόμενες λιανικές τιμές Χ, άφησε την nVidia να ανακοινώσει τιμές χαμηλότερες για τις δικές της κάρτες και... 24 ώρες πριν την κυκλοφορία των Radeon ανακοίνωσε γι' αυτές τιμές χαμηλότερες από αυτές των GeForce Super. Αξιέπαινη πρακτική; Ίσως όχι (αν και με αντίπαλο την nVidia όλα επιτρέπονται και ορθώς). Θεμιτή πρακτική όταν το αποτέλεσμα ήταν εν τέλει χαμηλότερες τιμές στις Radeon και GeForce Super για το κοινό; Σίγουρα ναι!

...στην Google, η οποία - αν και τραγικά καθυστερημένα - εκφράζει δικαιολογημένες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Huawei να αναπτύξει δικό της λειτουργικό σύστημα βασισμένο στην "ελεύθερη" έκδοση του Android - και παρακινεί την κυβέρνηση Trump να άρει το καταστροφικό για την κινέζικη εταιρεία εμπάργκο. Τα εύσημα που το κάνει έστω και τώρα, καθώς άλλες αμερικανικές εταιρείες... "κάνουν τον Κινέζο" ακόμη για το θέμα.

...στο Studio Santa Monica, μία από τις πλέον ταλαντούχες ομάδες δημιουργίας video games της Sony, η οποία ανακοίνωσε αφενός πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων για το έξοχο God of War που κυκλοφόρησε πέρσι τέτοιο καιρό, αφετέρου προσέφερε στο κοινό του PlayStation ένα από τα ωραιότερα ντοκυμαντέρ "making of" που έχουμε συναντήσει ποτέ για οποιονδήποτε τίτλο σε οποιοδήποτε σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης. Πάντα τέτοια!

...στην Netflix, η οποία συνεχίζει να βελτιώνει την οπτικοακουστική ποιότητα των παραγωγών της χωρίς να αυξάνει - για την ώρα τουλάχιστον... - το κόστος της συνδρομής της. Πρόσφατη απόδειξη: η υψηλότερη πιστότητα ήχου που ξεκινά αυτές τις μέρες να προσφέρει στους συνδρομητές Premium σε υλικό τόσο διάταξης 5.1 όσο και Atmos, το οποίο ναι μεν δεν παραμένει "άσπιλο" όπως στα UHD Blu-ray αλλά είναι ευδιάκριτα, ολοφάνερα καλύτερο από το υπερσυμπιεσμένο τυπικό. Πάντα τέτοια!

...στην nVidia, η οποία - χωρίς μάλιστα να το έχει δημοσιοποιήσει πουθενά - έχει ενεργοποιήσει την θύρα USB-C στο πίσω μέρος των καρτών γραφικών RTX όχι μόνο για σύνδεση περιφερειακών virtual reality (ο επίσημος ρόλος της), αλλά και για την σύνδεση οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού USB-C, από πληκτρολόγια και mouse μέχρι σκληρούς δίσκους, κινητά και οθόνες (μέσω μετατροπέα). Καθόλου, μα καθόλου άσχημo... bonus!

...στους υπαλλήλους της Microsoft που έκαναν αίτηση προς την διοίκηση να αποσυρθεί από την συνεργασία που η εταιρεία έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη ειδικής έκδοσης Hololens για τον αμερικανικό στρατό. Η ομάδα των υπαλλήλων που ενίσταται θεωρεί - δικαίως από ορισμένες απόψεις - πως η τεχνογνωσία του αμερικανικού κολοσσού χρησιμοποιείται πρακτικά ως όπλο. Άδικο μπορεί να μην έχουν, αλλά ο Satya Nadella, διευθύνοντας της Microsoft, δεν προτίθεται να ακυρώσει την συμφωνία. Αλοίμονο...

...στην Respawn η οποία, με την υποστήριξη της Electronic Arts, δημιούργησε το Apex Legends και το προωθεί δωρεάν - χωρίς, ωστόσο, να μάς... υποβάλλει στην περίοδο "θεραπείας παιδικών ασθενειών" που χρειάστηκε να περάσουμε με το PUBG, το Fortnite και τις διάφορες αντίστοιχες επιλογές παιχνιδιού Battle Royale σε άλλους τίτλους. Το πάρα πολύ καλό ξεκίνημα του Apex Legends δίκαιο, λοιπόν, ακόμη κι αν δεν έχει ουσιαστική σχέση με την σειρά των Titanfall, όπως η Respawn επικαλείται. Kudos!

...στην Epic, η οποία με το νέο της Δικτυακό κατάστημα όχι μόνο θα επιδιώξει να προσφέρει στην αγορά τον "αντίλογο" που όλοι χρειαζόμαστε απέναντι στο πρακτικό μονοπώλιο του Steam της Valve, αλλά θα προσφέρει και κάθε μήνα δύο PC games δωρεάν ξεκινώντας αυτές τις μέρες με την ενδιαφέρουσα "υποβρύχια" περιπέτεια Subnautica. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα για... όλων των ειδών τους λόγους!

...στην Google, η οποία με την λειτουργία Night Sight που προσέθεσε στην εφαρμογή φωτογράφησης των κινητών της, των Pixel, απέδειξε πως δεν χρειάζονται απαραίτητα σε ένα σύγχρονο κινητό περίπλοκες κάμερες με 3 και 4 φακούς, διπλά flash και τα συναφή προκειμένου αυτό να προσφέρει κορυφαία αποτελέσματα σε δύσκολες συνθήκες σύλληψης φωτογραφιών. Καμιά φορά το (αληθινά) έξυπνο λογισμικό αρκεί.

...στην Sony, η οποία σημείωσε δικαίως απίθανη εμπορική επιτυχία με το Spider-man για το PlayStation4, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη να το βελτιώνει και να το επεκτείνει με δωρεάν αναβαθμίσεις, καθώς και να το εμπλουτίζει με extra εμπορικό περιεχόμενο ποιότητας αντίστοιχης με τον αρχικό τίτλο. Οι gamers εκτιμούν και θυμούνται το πώς υποστήριξε μία εταιρεία τα €70 που τής έδωσαν. Θα εκπλαγεί κανείς αν το επόμενο video game με πρωταγωνιστή τον Spider-man σημειώσει ακόμη υψηλότερες πωλήσεις;

...στην πολιτεία της California που όχι μόνο δεν υπάκουσε στην καταστροφικά μονοπωλιακή νομοθεσία της κυβέρνησης Trump εις βάρος της Δικτυακής Ουδετερότητας, αλλά ψήφισε αυτόνομα και εφάρμοσε δική της νομοθεσία που επαναφέρει την σημαντική αυτή παράμετρο λειτουργίας του Internet στην πρότερη μορφή της. Και λύσσαξε εσύ, Ajit Pai.

...στην Microsoft, η οποία το επόμενο διάστημα θα προσθέσει υποστήριξη για πληκτρολόγιο και mouse στο Xbox One, επιτρέποντας - προαιρετικά - στους δημιουργούς games να προσφέρουν και αυτόν τον τρόπο χειρισμού σε τίτλους που τον αξιοποιούν. Έτσι το Xbox One θα μπορούσε να εξελιχθεί στο... φθηνότερο δυνατό PC για τίτλους strategy, RPG και άλλους συνδεδεμένο με ένα κοινό monitor. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!

...στην Larian Studios του Divinity: Original Sin II, η οποία δεν περιορίστηκε σ' επανέκδοση του απίθανου αυτού τίτλου από PC σε PS4/Xbox One, αλλά τον βελτίωσε κι επέκτεινε σε όλα τα επίπεδα με ευμεγέθη πρόσθετη δουλειά υποδομής. Όλην αυτήν την δουλειά οι PC gamers που το αγόρασαν πέρυσι την εισπράττουν με update εντελώς δωρεάν. Respect.

...στον Mark Zuckerberg του Facebook, παραδόξως, ο οποίος συνειδητά επέλεξε να ανακοινώσει πως το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο δεν θα είναι πια τόσο επικερδές γιατί θα επενδυθούν τεράστια ποσά στην καλύτερη διαλογή και επίβλεψη του τί δημοσιεύεται σε αυτό. Ακολούθησε η μεγαλύτερη μείωση αξίας μετοχής στην αμερικανική ιστορία, αλλά για τα φάουλ που έχει κάνει το Facebook εδώ και χρόνια, μικρό τίμημα.