Βγάζουμε καπέλο...

...στην Respawn η οποία, με την υποστήριξη της Electronic Arts, δημιούργησε το Apex Legends και το προωθεί δωρεάν - χωρίς, ωστόσο, να μάς... υποβάλλει στην περίοδο "θεραπείας παιδικών ασθενειών" που χρειάστηκε να περάσουμε με το PUBG, το Fortnite και τις διάφορες αντίστοιχες επιλογές παιχνιδιού Battle Royale σε άλλους τίτλους. Το πάρα πολύ καλό ξεκίνημα του Apex Legends δίκαιο, λοιπόν, ακόμη κι αν δεν έχει ουσιαστική σχέση με την σειρά των Titanfall, όπως η Respawn επικαλείται. Kudos!

...στην Epic, η οποία με το νέο της Δικτυακό κατάστημα όχι μόνο θα επιδιώξει να προσφέρει στην αγορά τον "αντίλογο" που όλοι χρειαζόμαστε απέναντι στο πρακτικό μονοπώλιο του Steam της Valve, αλλά θα προσφέρει και κάθε μήνα δύο PC games δωρεάν ξεκινώντας αυτές τις μέρες με την ενδιαφέρουσα "υποβρύχια" περιπέτεια Subnautica. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα για... όλων των ειδών τους λόγους!

...στην Google, η οποία με την λειτουργία Night Sight που προσέθεσε στην εφαρμογή φωτογράφησης των κινητών της, των Pixel, απέδειξε πως δεν χρειάζονται απαραίτητα σε ένα σύγχρονο κινητό περίπλοκες κάμερες με 3 και 4 φακούς, διπλά flash και τα συναφή προκειμένου αυτό να προσφέρει κορυφαία αποτελέσματα σε δύσκολες συνθήκες σύλληψης φωτογραφιών. Καμιά φορά το (αληθινά) έξυπνο λογισμικό αρκεί.

...στην Sony, η οποία σημείωσε δικαίως απίθανη εμπορική επιτυχία με το Spider-man για το PlayStation4, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη να το βελτιώνει και να το επεκτείνει με δωρεάν αναβαθμίσεις, καθώς και να το εμπλουτίζει με extra εμπορικό περιεχόμενο ποιότητας αντίστοιχης με τον αρχικό τίτλο. Οι gamers εκτιμούν και θυμούνται το πώς υποστήριξε μία εταιρεία τα €70 που τής έδωσαν. Θα εκπλαγεί κανείς αν το επόμενο video game με πρωταγωνιστή τον Spider-man σημειώσει ακόμη υψηλότερες πωλήσεις;

...στην πολιτεία της California που όχι μόνο δεν υπάκουσε στην καταστροφικά μονοπωλιακή νομοθεσία της κυβέρνησης Trump εις βάρος της Δικτυακής Ουδετερότητας, αλλά ψήφισε αυτόνομα και εφάρμοσε δική της νομοθεσία που επαναφέρει την σημαντική αυτή παράμετρο λειτουργίας του Internet στην πρότερη μορφή της. Και λύσσαξε εσύ, Ajit Pai.

...στην Microsoft, η οποία το επόμενο διάστημα θα προσθέσει υποστήριξη για πληκτρολόγιο και mouse στο Xbox One, επιτρέποντας - προαιρετικά - στους δημιουργούς games να προσφέρουν και αυτόν τον τρόπο χειρισμού σε τίτλους που τον αξιοποιούν. Έτσι το Xbox One θα μπορούσε να εξελιχθεί στο... φθηνότερο δυνατό PC για τίτλους strategy, RPG και άλλους συνδεδεμένο με ένα κοινό monitor. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!

...στην Larian Studios του Divinity: Original Sin II, η οποία δεν περιορίστηκε σ' επανέκδοση του απίθανου αυτού τίτλου από PC σε PS4/Xbox One, αλλά τον βελτίωσε κι επέκτεινε σε όλα τα επίπεδα με ευμεγέθη πρόσθετη δουλειά υποδομής. Όλην αυτήν την δουλειά οι PC gamers που το αγόρασαν πέρυσι την εισπράττουν με update εντελώς δωρεάν. Respect.

...στον Mark Zuckerberg του Facebook, παραδόξως, ο οποίος συνειδητά επέλεξε να ανακοινώσει πως το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο δεν θα είναι πια τόσο επικερδές γιατί θα επενδυθούν τεράστια ποσά στην καλύτερη διαλογή και επίβλεψη του τί δημοσιεύεται σε αυτό. Ακολούθησε η μεγαλύτερη μείωση αξίας μετοχής στην αμερικανική ιστορία, αλλά για τα φάουλ που έχει κάνει το Facebook εδώ και χρόνια, μικρό τίμημα.

...στην Nintendo, η οποία ήταν από τις ελάχιστες μεγάλες συμμετέχουσες στην έκθεση Ε3 που επικεντρώθηκε σε προϊόντα που θα εμφανιστούν φέτος. Όχι σε 12, όχι σε 18, όχι σε 24 μκήνες, αλλά φέτος. Γιατί καλές οι... απροσδιορίστου χρονικού ορίζοντα υποσχέσεις για την κυκλοφορία παραγωγών ΑΑΑ και τα στρατηγικά επιχειρηματικά πλάνα σε βάθος τριετίας και πενταετίας, αλλά υπάρχει και πολύς κόσμος που απλώς θέλει να μάθει ποιά games θα αγοράσει για να παίξει τα Χριστούγεννα, ε; Και δεν είναι και λίγος αυτός ο κόσμος!

...στην nVidia, η οποία 3 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του δικού της media player, του Shield TV, συνεχίζει να το αναβαθμίζει κι εξελίσσει με ενημερώσεις λογισμικού - ενώ άλλες κι άλλες κατασκευάστριες έχουν "παρατήσει στη μοίρα τους" πέντε και δέκα και είκοσι φορές ακριβότερα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας ή άλλων. Να γιατί όταν η nVidia κυκλοφορήσει ένα π.χ. Shield 2.0 θα το αγοράσει τόσος κόσμος: ως δείγμα αναγνώρισης και μόνο.

...στο Studio Santa Monica της Sony, την εταιρεία ανάπτυξης του νέου God of War, για την έξυπνη ενσωμάτωση ειδικού bonus που μπορεί ν' αποκτήσει ο ήρωας του τίτλου, αντίστοιχου σε όλα του... Gauntlet και των 6 Infinity Stones που έχει ο Thanos στην ταινία Avengers: Infinity War (!). Το God of War φτιαχνόταν επί 4 χρόνια. Ή κοιτάς μπροστά ή δεν κοιτάς!

...στην Apple, η οποία συνεχίζει μεν να χάνει πολύτιμους πελάτες από το επαγγελματικό κοινό παραμένοντας προϊοντικά στάσιμη στον Mac Pro του 2013, όμως δεν βιάζεται να διαθέσει πάσει θυσία τον αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό και, αντιθέτως, τον έχει δρομολογήσει για το 2019. Δεν είναι πια οι Η/Υ το βασικό της έσοδο, φυσικά, όμως ακόμη κι έτσι αξίζει τα εύσημα - αν φυσικά ο Mac Pro του 2019 είναι αληθινά ξεχωριστός.

...στην Google, η οποία προσφέρει αυτές τις ημέρες την τεχνολογία αναγνώρισης φωτογραφιών και χαρακτήρων Lens, που μέχρι τώρα διέθεταν μόνο τα κινητά της, τα Pixel, δωρεάν σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής Google Photos σε Android (και σύντομα σε iOS!). Το Lens έχει διάφορες χρήσιμες δυνατότητες και άλλες εταιρείες είναι πρακτικά βέβαιο πως θα το κρατούσαν αποκλειστικό τους, τα εύσημα λοιπόν στον αμερικανικό κολοσσό.

...στην nVidia, η οποία ζήτησε από τους εμπόρους να πωλούν τις κάρτες γραφικών της κατά προτεραιότητα σε gamers και όχι σε όσους τις αγοράζουν για χρήση... εκσκαφής κρυπτονομισμάτων μόνο, ωθώντας το κόστος απόκτησης αυτών των καρτών τεχνηέντως στα ύψη. Το τί θα κάνουν τώρα οι έμποροι, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα.

...στην Sony Interactive Enterainment που όχι μόνο έκανε θεαματικές εκπτώσεις σε games νέα και κορυφαίου επιπέδου που το κοινό θέλει αληθινά να παίξει μέσα στα Χριστούγεννα, αλλά τις συνεχίζει μέσω PlayStation Store και τον Ιανουάριο με εξίσου ποιοτικές επιλογές από κάθε κατηγορία. Γιατί να κάνεις μεγάλες εκπτώσεις σε δευτεράντζες και πολύ μικρές στα top, είναι το εύκολο. Και προσβάλλει την νοημοσύνη μας παράλληλα.

...στην HTC, η οποία - παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στην αγορά των smartphones - είναι η πρώτη ανεξάρτητη κατασκευάστρια που αναβαθμίζει το καλύτερο μοντέλο της για την ελληνική αγορά φέτος, το U11, σε Android 8.0 Oreo. Και το κάνει, μάλιστα, πολύ πριν από εταιρείες με πιο πολλούς πόρους και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, όπως η Samsung, η LG και η Sony. Στα δύσκολα έως... πολύ δύσκολα, η υποστήριξη μιας εταιρείας στο κοινό που την τίμησε, σε έναν τομέα σημαντικό, μετρά "διπλά".

...στην Microsoft, που φρόντισε ώστε ένας αριθμός από top games για το Xbox One, δικά της και άλλων, να λάβουν δωρεάν αναβάθμιση για τις ικανότητες του Xbox One X από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τα Forza MotorSport 7, Gears of War 4, Cuphead και Assassin's Creed Origins. Παράμετρος της προώθησης του νέου της συστήματος, ναι, αλλά εκτιμητέα κίνηση ούτως ή άλλως.

...στην Sony, η οποία - παρά την κινηματογραφική αντιπαλότητα με την Warner - επέτρεψε την χρήση φουτουριστικού οχήματος από τον πολυαναμενόμενο τίτλο της, το Gran Turismo Sport, στην επερχόμενη ταινία Justice League ως το αυτοκίνητο του Bruce Wayne, δηλαδή του Batman. Το αυτοκίνητο, που υπήρχε μόνο ψηφιακά και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το φιλμ, είναι η Mercedes-Benz AMG Vision GT. Έξυπνο marketing: υπάρχει ακόμη!

...στην Apple, η οποία κατάφερε να πείσει τα 5 από τα 6 μεγάλα studios του Hollywood να χρεώνουν τα ίδια χρήματα για τις ταινίες τους σε υψηλή (HD) και υπερυψηλή (4K) ευκρίνεια στο Δικτυακό της κατάστημα, το iTunes. Όχι σαν κάποια άλλα, που χρεώνουν την ίδια τιμή με την έκδοση σε δίσκο UHD Blu-ray (!), με τις online εκδόσεις να είναι και ποιοτικά κατώτερες!

...στην Microsoft, η οποία φρόντισε το καλύτερο fighting game της για τα Xbox One, το Killer Instinct, από την πρώτη ημέρα διάθεσής του στην Steam - υπηρεσία ανταγωνιστική του δικού της Windows Store - να μπορεί να παιχθεί από κοινού τόσο από τους PC gamers και των δύο "στρατοπέδων" όσο και από τους κατόχους Xbox One. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.