Είπε/Εννοούσε

Aaron Greenberg, διευθυντής marketing της Microsoft για το Xbox: "Δεν μπορώ να θυμηθώ εορταστική περίοδο του Xbox που φιλοξένησε πιο πολλές παραγωγές επιπέδου ΑΑΑ από αυτήν που ξεκινά τώρα".
Μετάφραση: "Θα έχουμε πολλά, πάρα πολλά games - βέβαια μόνο ένα (1) αποκλειστικό, όλα τα άλλα θα τα βρίσκει κανείς και σε PlayStation4 και σε PC, αλλά κοίτα πόσα πολλά games!"

Brendan Greene, διευθυντής ανάπτυξης του δημοφιλούς PlayerUnknown's Battlegrounds: "Αυτή τη χρονιά πρωταρχικός μας στόχος είναι να καταστήσουμε το PUBG κατάλληλο για χρήση σε πρωταθλήματα e-sports".
Μετάφραση: "Αφού πήραμε τα ζεστά λεφτάκια από την Microsoft για την αποκλειστικότητα του PUBG σε Xbox και PC με Windows, σκασίλα μας για τα πάμπολλα προβλήματα και την έλλειψη περιεχομένου του. Κάποια στιγμή θα παίξει και σε e-sports, έχει ο Θεός". Ναι, Brendan, έχει, αλλά... ακόμη κι εκείνος παίζει Fortnite πια. Το ξέρεις, σωστά;

Phil Spencer, επικεφαλής της Microsoft για το Xbox, στο πλαίσιο της Ε3 2018: "Και θέλουμε να γνωρίζουν όλοι οι φίλοι του Xbox ότι σχεδιάζουμε ήδη το επόμενό μας σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας".
Μετάφραση: "Εντάξει παιδιά, δεν σώζεται η φάση με τα Xbox One, όποιος αγόρασε αγόρασε, πάμε γι' άλλα. Τα ξαναλέμε το 2020".

Michael Pachter, οικονομικός αναλυτής, ερωτηθείς για τον μηχανισμό των "τυχαίων bonus" (loot boxes) που βρίσκεται σε πολλά νέα games: "Γιατί υπάρχουν; Μα γιατί οι καταναλωτές είναι ηλίθιοι, να γιατί".
Μετάφραση: "Γιατί ο κόσμος έχει την ευθύνη για την υλοποίηση αυτών των κερδοσκοπικών μηχανισμών, όχι οι εκδότριες εταιρείες. Κι εγώ απλώς τυχαίνει να δίνω συστάσεις για το στοκ των εταιρειών αυτών, ναι, τί;"

Sundar Pichai, διευθύνοντας της Google: "Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξυπνότερες, περισσότερο προσωποποιημένες υπηρεσίες από ποτέ".
Μετάφραση: "Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεντρώνοντας περισσότερα προσωπικά δεδομένα δικά σας από ποτέ φυσικά". Ε, ναι.

Mark Zuckerberg, διευθύνοντας του Facebook: "Με την τεχνητή νοημοσύνη θα περιορίσουμε πάρα πολύ τα fake news, αλλά θα χρειαστεί 5 ή 7 χρόνια."
Μετάφραση: "Και μέχρι τότε ποιός, ζει ποιός πεθαίνει... οπότε ζητάμε για νιοστή φορά μια συγνώμη που δεν εννοούμε και στο μεταξύ βγάζουμε βουνά λεφτά". Και οι λεπτομέρειες τύπου "μα με fake news βγήκε ο Trump πρόεδρος κι η Βρετανία από την ΕΕ", ε, περασμένα ξεχασμένα.

Marcel Campos, διευθυντής marketing της Asus, σχολιάζοντας το σχεδιασμό του νέου της κινητού που "δανείζεται" απροκάλυπτα την εγκοπή (notch) στο πάνω μέρος της οθόνης του από το iPhone X: "Κάποιοι θα πουν πως αντιγράφουμε την Apple, μα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τί επιθυμούν οι χρήστες".
Μετάφραση: "Για να το έκανε η Apple, κάτι παραπάνω θα ξέρει". Όχι, Marcel, δεν ξέρει, ήταν απλώς αναγκασμένη - εμείς, ωστόσο, για τα συμπλέγματα των κατασκευαστών Android... τώρα, ξέρουμε.

Tim Cook, διευθύνων της Apple σχετικά με την αποκάλυψη περιορισμού στις επιδόσεις των iPhone ώστε ν' αντέχει περισσότερο η μπαταρία τους: "Έπρεπε να είμαστε σαφείς όσον αφορά στο τί κάνει η ενημέρωση λογισμικού που ενεργοποιούσε τον μηχανισμό αυτόν".
Μετάφραση: "Ε, γιατί δεν το καταλάβατε πως με τον όρο General Improvements στις σημειώσεις της ενημέρωσης αυτό εννοούσαμε; Όλα εμείς πχια;"

Elon Musk, διευθύνοντας της Tesla: "Τόσο παράξενο που οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν πράγματα εκ διαμέτρου αντίθετα μ' αυτά που ολοφάνερα αποιδεικνύονται - αν έχει κανείς στην διάθεσή του πολλαπλές εξηγήσεις, γιατί να επιλέξει την λιγότερο πιθανή;".
Μετάφραση: "Δεν μιλώ μόνο για επιστήμη και τεχνολογία, Αμερική. Άνοιξε τα μάτια σου".

Satya Nadella, διευθύνοντας της Microsoft, σε Ινδό δημοσιογράφο που χρησιμοποιούσε iPad για να κρατά επιτόπου σημειώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: "Χρειάζεται ν' αγοράσεις πραγματικό ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποια στιγμή, φίλε μου".
Μετάφραση: "Φτιάξαμε τα Windows, άρα εμείς αποφασίζουμε τί είναι και τί δεν είναι PC". Σιιιιίγουρα, φίλε μου. Σίγουρα.

Tim Cook, διευθύνοντας της Apple: "To iPhone X δεν είναι κατά βάση ακριβό, με τις επιδοτήσεις είναι σαν να δίνει κανείς επί 2 χρόνια τα χρήματα που θα έδινε λίγες φορές την εβδομάδα για καφέ".
Μετάφραση: "Έλα μωρέ τώρα που δεν μπορείς να δώσεις €1200 σε 24 μήνες, σιγά". Εχμ, για τα €50 το συζητούσαμε, Tim. Για τα €150 του λογαριασμού κινητού κάθε μήνα, όμως...;

Joe Belfiore, επικεφαλής του τμήματος συσκευών Windows της Microsoft: "Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα Windows 10 Mobile με ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις προβλημάτων, αλλά δεν εστιάζουμε πια σε νέα χαρακτηριστικά ή συσκευές".
Μετάφραση: "Όλος ο κόσμος το ξέρει εδώ και δύο χρόνια πως αποτύχαμε οικτρά στα κινητά, ας το παραδεχθούμε τώρα σε ανύποπτο χρόνο για να περάσει στα ψιλά γράμματα". Μα ναι.

Andrew House, διευθύνων της Sony Interactive Entertainment: "Δεν μάς αρέσει που έχουμε τόσο μεγάλο προβάδισμα στην αγορά της εικονικής πραγματικότητας με το PlayStation VR".
Μετάφραση: "Φοβόμαστε πως αν το Oculus Rift και το HTC Vive δεν γνωρίσουν εμπορική επιτυχία σχετικά σύντομα, θα μείνουμε να την παλεύουμε την υπόθεση VR μόνοι". Λογικό.

Elon Musk, διευθύνων της Tesla, για το... αγαπημένο θέμα του τελευταία: "Θεωρώ πιθανότερο ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος να προέλθει από τον ανταγωνισμού των μεγάλων κρατών στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, παρά από την Βόρεια Κορέα ή τις ΗΠΑ".
Μετάφραση: "Αφήστε τις συγκρίσεις και προκλήσεις, γατάκια, οι μηχανές θα μάς καταστρέψουν όλους έτσι κι αλλιώς".

Aaron Greenberg, διευθυντής marketing της Microsoft για το Xbox, αυτολεξεί: "Οι καταναλωτές επιλέγουν Xbox γιατί έχουμε τις δημοφιλέστερες σειρές games και τις μεγαλύτερες αποκλειστικές παραγωγές".
Μετάφραση: "Ο δάσκαλος Trump μάς εξήγησε πώς δουλεύουν τα fake news. Λέμε ό,τι μάς κατεβαίνει στην κούτρα, κι ας μην έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, τ' ονομάζουμε alternate fact, το πουλάμε". Ε, μα ναι.

Rober Iger, πρόεδρος της Disney, σχολιάζοντας τα σχέδια για Δικτυακή υπηρεσία δική της το 2019: "Το ψυχαγωγικό περιεχόμενο χαρακτηρίζεται όλο και πιο πολύ από την απευθείας σχέση ανάμεσα στους παραγωγούς και το κοινό. Αναγνωρίζουμε αυτήν την τάση και θα εκμεταλλευτούμε όλες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μάς προσφέρει η τεχνολογία".
Μετάφραση: "Σόρι, Netflix, ο Captain America, o Nemo και οι Jedi σε αποχαιρετούν σύντομα - ίσως και για πάντα μη σου πω".

Elon Musk, διευθύνων της Tesla, αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανάγκη που προκύπτει για να μην αφεθεί ανεξέλεγκτη η εξέλιξη και χρήση της, θέση που ο Mark Zuckerberg του Facebook ειρωνεύτηκε δημόσια: "Τού έχω μιλήσει του Mark σχετικά μ' αυτό, η κατανόησή του στο συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένη".
Μετάφραση: "Πιτσιρίκο, σοβαρά τώρα, ούτε το The Matrix ούτε ή το The Terminator έτυχε να δεις ποτέ εσύ;"

Eric Hirshberg, διευθύνων της Activision: Μετά την μεγάλη εμπορική επιτυχία της επανέκδοσης του Crash Bandicoot στο PS4 "είναι φανερό το πάθος που έχουν πολλοί καταναλωτές για τα games των παιδικών τους χρόνων - και αυτό θα μπορούσε να μάς εμπνεύσει για περισσότερα".
Μετάφραση: "Ετοιμαστείτε για τόσα remakes, που τα ετήσια Call of Duty θα σάς φαίνονται ανάσα δροσιάς στην έρημο".

Phil Spencer, Microsoft: "Δεν θεωρώ το PlayStation4 Pro ως ανταγωνιστικό του νέου μας Xbox One X, αλλά ως ανταγωνιστικό του παλαιότερου Xbox One S"...
Μετάφραση: "...γιατί εννοείται πως τα 4.2 TFLOPS επεξεργαστικής δύναμης του PS4 Pro είναι πιο κοντά στα 1.4 TFLOPS του Xbox One S, παρά στα 6 TFLOPS του Xbox One X. Συγνώμη, όχι...; Ε, μάλλον για λόγους εντυπώσεων θα το έθεσα έτσι. Συμβαίνει. Δεν θα πιστέψετε πόσο συχνά".

Phil Spencer, Microsoft: "Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για υποστήριξη του νέου Xbox Scorpio, που θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα, με δικά μας games..."
Μετάφραση: "...και αναφερόμενοι στα δικά μας games, εννοούμε το Forza MotorSport 7, κάτι δευτεράντζες και κάτι αναβαθμίσεις γραφικών για παλιότερους τίτλους μας". Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Και αν πρώτα έχεις αποδεκατίσει τις εσωτερικές σου ομάδες ανάπτυξης, έχεις ακυρώσει μία σειρά από παραγωγές και έχεις μείνει μόνο με τρεις καθιερωμένες σειρές games, δικαιούσαι να μιλάς για "ανάγκη που αναγνωρίζεις"; Μάλλον όχι.