Κονδύλια για υποδομές, αναζητείται ενδιαφέρον

WiFi4EU: δωρεάν δημόσια ασύρματη πρόσβαση στις χώρες της ΕΕ

Πρωτοβουλία επιδότησης για δημιουργία hotspots σε όλη την Ευρώπη, υπό συγκεκριμένους όρους βέβαια

Από -

H Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί σε λίγο καιρό να αναγνωρίζει... επιλεκτικά στους πολίτες της πολλά από εκείνα τα δικαιώματα που όλοι κάποτε θεωρούσαμε δεδομένα, όμως ένα τουλάχιστον δίνει την εικόνα πως επιθυμεί να το προσφέρει: αυτό της ελεύθερης πρόσβασης στο Internet. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, κάνει και κάποιες επενδύσεις πρακτικές όπως αυτή προγράμματος WiFi4EU: πρόκειται για μία πρωτοβουλία παροχής σε χώρες-μέλη της ΕΕ κονδύλια για την εγκατάσταση σημείων δωρεάν ασύρματης Δικτυακής σύνδεσης σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους. Αυτοί περιλαμβάνουν πάρκα, πλατείες, μουσεία, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας κλπ. και θα πρέπει να προσφέρουν την πρόσβαση στην γλώσσα της εκάστοτε χώρας αλλά ει δυνατόν και στις επικρατέστερες ευρωπαϊκές.

Το Ευρωκοινοβούλιο μόλις ενέκρινε μεν την χρηματοδότηση του προγράμματος WiFi4EU, επειδή ωστόσο... "λεφτά υπήρχαν" - η ΕΕ δεν τα μοιράζει πια με τον τρόπο που το έκανε παλιότερα - υπάρχει και ένας αριθμός όρων για τους τοπικούς φορείς που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν ποσοστό από αυτό το κονδύλι των 120 εκ. ευρώ. Ένας σημαντικός είναι η ανάληψη των λειτουργικών εξόδων του εκάστοτε σημείου πρόσβασης για 3 χρόνια (ο τοπικός φορέας αναλαμβάνει δηλαδή να πληρώνει την σύνδεση του hotspot στο Internet αυτήν καθ' αυτήν καθώς και την συντήρησή του την τεχνική). Ένας δεύτερος είναι η μη χρήση διαφημίσεων ή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που συνδέονται μέσα από αυτό το hotspot στο Internet - ίσως όρος... αυτονόητος, μέχρι να διαβάσει κανείς για περιπτώσεις τέτοιων hotspot πλήρως επιδοτούμενων από την ΕΕ στο παρελθόν που αποδείχθηκε πως είχαν και, εχμ, έσοδα νόμιμης ή όχι και τόσο νόμιμης φύσης μέσα από την λειτουργία τους.

banner

Η χρηματοδότηση έρχεται, πάντως, σε μία περίσταση ευνοϊκή για την υποστήριξη τουριστικών ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα και θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε με πόση... ζέση θα κινηθούν μεγάλοι δήμοι και κοινότητες για να διεκδικήσουν ουσιαστικά τα κόστη εξοπλισμού κι εγκατάστασης. Για ένα αληθινά χρήσιμο εξωτερικό Wi-Fi hotspot - ικανό να προσφέρει δίχως πρόβλημα πρόσβαση σε πολλές δεκάδες χρήστες ταυτόχρονα - και τα δύο δεν είναι αμελητέα. Η πρόσκληση για τις πρώτες αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα (η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά και με την λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία) αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2018. Και για την υλοποίηση των hotspots.... βλέπουμε - ε, ας μην βιαζόμαστε κιόλας, ΕΕ είναι αυτή!