Από την Μόσχα με αγάπη

Πούτιν: κυρίαρχος, ο καλύτερος στην τεχνητή νοημοσύνη

O Ρώσος πρόεδρος υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς την χρήση της σε στρατιωτικό επίπεδο, άρωμα... Ψυχρού Πολέμου v2.0

Από -

Θα πρέπει να... έχει χάσει κανείς όλες τις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας 20ετίας για να τρέφει ακόμη αμφιβολίες σχετικά με την ψηφιακή φύση του οποιουδήποτε επόμενου μεγάλου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας: αν ποτέ προκύψει μία μεγάλης κλίμακας σύρραξη (κάτι που απευχόμαστε όλοι προφανώς), είναι πρακτικά βέβαιο ότι οι σημαντικότερες μάχες δεν θα δοθούν με στρατιώτες, αεροπλάνα και βόμβες, αλλά με hackers, servers και μέσω Internet. Ο Vladimir Putin το γνωρίζει - άλλωστε είναι γνωστά σε όλους τα κονδύλια που έχει επενδύσει εδώ και πολλά χρόνια στην επιστράτευση κι εκπαίδευση κορυφαίων ομάδων hackers... για όλες τις δουλειές - όμως έχει ολοφάνερα προβληματιστεί πολύ περισσότερο από τον σε τέτοια θέματα αφελή Αμερικανό ομόλογό του όσον αφορά στο απολύτως σχετικό θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Και το απέδειξε πριν από λίγες ημέρες με τρόπο εμφατικό.

Ο Putin μιλώντας σε εκπαιδευτικό ρωσικό ίδρυμα την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, υπογράμμισε πως "η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για την Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Προσφέρει απίθανες ευκαιρίες, αλλά συνοδεύεται και από την προοπτική απειλών που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτήν την στιγμή. Όποιο έθνος κυριαρχήσει σε αυτόν τον τομέα, θα είναι σε θέση να κυριαρχήσει στον κόσμο", υπονοώντας ότι προφανώς υπάρχει ήδη "αγώνας δρόμου" ανάμεσα στην Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες μεγάλες χώρες ανάλογος του οπλικού "αγώνα δρόμου" στον οποίο η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο με ανεξάντλητες, φυσικά, εφαρμογές, αφού τα υπολογιστικά συστήματα που την αξιοποιούν έχουν παρεισφρύσει σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής του Δυτικού κόσμου. Ο ρόλος της στις επικοινωνίες, τις μεταφορές, την παραγωγή, το εμπόριο και οπουδήποτε αλλού θα είναι όλο και σημαντικότερος τα επόμενα χρόνια. Όμως είναι η πρώτη φορά που ηγέτης κράτους έχει υπαινιχθεί την χρήση της και σε στρατιωτικό πλαίσιο, έστω κι αν βέβαια κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσικό: στο ενδεχόμενο μιας ψηφιακής σύγκρουσης ανάμεσα σε σημερινές υπερδυνάμεις όλα θα μπορούσαν να κριθούν σε ελάχιστα λεπτά - γεγονός που εκ των πραγμάτων περιορίζει τον ανθρώπινο παράγοντα και αυξάνει την σημασία των Η/Υ και των δισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο που μπορούν να κάνουν. Η πλευρά που θα έχει με το πλευρό της την ισχυρότερη τεχνητή νοημοσύνη θα είναι, αναπόφευκτα, και η πλέον αποτελεσματική σε μία ψηφιακή σύρραξη τέτοιου είδους.

O Putin, φυσικά, στη συνέχεια της ομιλίας του φρόντισε ν' αναφέρει πως θα ήθελε την γνώση που κάθε έθνος συγκεντρώνει στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης να την μοιράζεται με τα υπόλοιπα. Ναι. Υπάρχει όρος συγκεκριμένος στο Internet για τέτοιου είδους δηλώσεις, πάντως. Λέγεται... trolling. Σωστά;

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης