Νέες Κυκλοφορίες

Phantom Thread

Αποχαιρετισμός μ' ένα αριστούργημα, ειδικά σε οικιακή έκδοση Blu-ray

Από -

Ο Daniel Day-Lewis είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό πως σκοπεύει ν' αποσυρθεί από την ηθοποιΐα και όλοι περιμέναμε να δούμε ποιά θα αποφάσιζε να είναι η τελευταία του ταινία - και αυτό το ιστορικό δράμα ίσως ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει για να επιδείξει το ταλέντο που τον χαρακτήριζε πάντοτε. Ψυχογραφία βαθιά αλλά όχι βαρετή, συγκρούσεις χαρακτήρων εξωτερικές κι εσωτερικές, πλοκή έντονη με πολύ καλό ρυθμό και η εξαιρετική σκηνοθεσία του Paul Thomas Anderson συνθέτουν μία από τις καλύτερες φετινές ταινίες. Μπορεί η συνταξιοδότηση του DDL να "σφραγίζει" αυτήν την ταινία για πάντα, όμως δεν παύει να είναι ίσως το κορυφαίο παράδειγμα της κατηγορίας της στις τελευταίες κινηματογραφικές σεζόν και αξίζει μία θέση στην ταινιοθήκη όλων ασχέτως... οροσήμων και περιστάσεων.

Αυτό το φιλμ κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες στην ελληνική αγορά σε DVD/Blu-ray κι αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις προϊόντος τέτοιου του οποίου η καλλιτεχνική αξία κινείται στο ίδιο υψηλό επίπεδο με την τεχνική του μεταφορά σε οικιακή μορφή. Ο φυσικός κινηματογραφικός κόκκος έχει επίτηδες διατηρηθεί έτσι ώστε να μην χάνεται η παραμικρή λεπτομέρεια στα πρόσωπα των ηθοποιών και στις εκφράσεις τους, η χρωματική παλέτα χαρακτηρίζεται από ονειρικά παλ δίχως να στερείται εντυπωσιακών λαμπρών αποχρώσεων όπου οφείλουν να βρίσκονται, ενώ οι σκιές και η απόδοση του μαύρου είναι υποδειγματικές.

Ο ήχος κινείται στο ίδιο πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας, με άψογο διαχωρισμό των καναλιών και πάντοτε ατμοσφαιρική "παρουσία" περιβαλλοντικών εφέ, διαυγέστατη απόδοση των διαλόγων και βέβαια υπέροχη συνεισφορά της μουσικής επένδυσης σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Μόνο στον τομέα των extras όσα προσφέρονται είναι κάπως περιορισμένα και συνηθισμένα, αλλά... πραγματικά τώρα: το Phantom Thread είναι τόσο "χορταστικό" κινηματογραφικά και οπτικοακουστικά, που δεν χρειαζόμαστε τίποτε περισσότερο από τους Day-Lewis και Anderson. Μία από τις υποχρεωτικές αγορές του καλοκαιριού αν μιλά κανείς για ταινίες ΑΑΑ σε Blu-ray. Ο νοών, νοείτω!