Νέες Κυκλοφορίες

Call me by Your Name

Φιλμ ξεχωριστό, έκδοση Blu-ray φροντισμένη, πρόταση αξιοπρόσεκτη

Από -

Δεν είναι ομολογουμένως πολλές - και σίγουρα όχι αρκετές - οι ταινίες που εξερευνούν την διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας των ομοφυλόφιλων ανθρώπων με ευαισθησία αλλά ρεαλισμό. Αυτή του Luca Guadagnino - υποψήφια για 4 βραβεία Oscar- το κάνει ακριβώς έτσι, σκιαγραφώντας ποιητικά έναν 17χρονο ώριμο εγκεφαλικά μα ανώριμο συναισθηματικά, ο οποίος στην διάρκεια ενός καλοκαιριού ανακαλύπτει πως όλα όσα θεωρούσε πως γνώριζε στα "θέματα της καρδιάς" ήταν τελικά πολύ λίγα και πως η έκπληξη, η αγαλλίαση κι ο πόνος είναι "κομμάτια της εξίσωσης" όταν μιλά κανείς για τον έρωτα. Με καλογραμμένο σενάριο, εξαιρετική σκηνοθεσία, υπέροχες ερμηνείες και μουσική, το Call Me by Your Name ήταν αναμφίβολα μία από τις ομορφότερες καλλιεχνικές δημιουργίες που προσφέρθηκαν σε κινηματογραφική αίθουσα μέσα στο 2017 - ανεξαρτήτως θέματος.

Αυτή η ταινία κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά σε μορφή DVD/Blu-ray. Αξιολογώντας την δεύτερη βρίσκεται κανείς προ... ευχάριστης έκπληξης: η εικόνα και ο ήχος της είναι ολοφάνερα υψηλότερου επίπεδου ποιότητας από αυτήν που λάβαμε στα σινεμά, υπογραμμίζοντας η πρώτη τα "καθαρά" κάδρα και την ονειρική παστέλ παλέτα που έχει συνειδητά επιλεγεί, ο δεύτερος την κατευθυντικότητα και την άψογη υφή της ομιλίας. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό, καθώς η καλλιτεχνική αξία του φιλμ αναδεικνύεται έξοχα από τον οπτικοακουστικό του τομέα, ακόμη κι αν το είδος στο οποίο ανήκει δεν χαρακτηρίζεται από ευκαιρίες για ειδικά εφέ ή εντυπωσιασμό γενικότερα.

Τα extras του Blu-ray είναι ομολογουμένως τυπικά - σχολιασμός συντελεστών και σκηνοθέτη, υλικό από τα γυρίσματα κλπ. - όμως τo Call me by Your Name αξίζει μία θέση στην συλλογή κάθε σινεφίλ βάσει της κινηματογραφικής του ποιότητας και μόνο. Η πολύ καλή τεχνική μεταφορά στην οικιακή έκδοση είναι, όταν όλα έχουν ειπωθεί, το... "κερασάκι στην τούρτα"!