Ψηφιακό νόμισμα με ειδικό βάρος... χρυσού

Bitcoin σε... τρελό ράλι!

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έχει αγγίξει την υψηλότερη αξία του... ever - μπορεί να την διατηρήσει όμως;

Από -

Εκπλήσσοντας ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους αναλυτές - οι οποίοι μέχρι και πριν από δύο μήνες προέβλεπαν ότι στα $5000 είχαμε δει το ανώτερο σημείο αξίας που θα μπορούσε να ζητήσει ένα κρυπτονόμισμα με τις οικονομικές συνθήκες του 2017 - το Bitcoin, το σημαντικότερο και γνωστότερο αμιγώς "ψηφιακό νόμισμα" αυτή τη στιγμή, "έσπασε το φράγμα" των 15.000 δολαρίων. Πρόκειται για σημείο-σταθμό στην εννιάχρονη σχεδόν πορεία του και το... εναρκτήριο λάκτισμα για νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με την σημασία και τις προοπτικές του, έστω κι αν αφορά ακόμη πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου κοινού και σίγουρα δεν... δικαιολογεί τους φόβους ή την πολεμική των παγκόσμιων τραπεζών.

Το Bitcoin έχει κάνει "τρελό ράλι" στην διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται, αποκτώντας θεαματικά μεγαλύτερη (θεωρητική) αξία, παραμένει όμως εξαιρετικά δύσκολο ν' αποκτηθεί είτε με "ψηφιακή εξόρυξη" (mining) είτε με απευθείας αγορά, αλλά και μικρής χρησιμότητας πρακτικής: δεν είναι ακόμη πολλά τα προϊόντα ή υπηρεσίες που το αναγνωρίζουν ως ανταλλακτικό νόμισμα, ενώ τους τελευταίους μήνες γίνονται συντονισμένες κινήσεις από κυβερνήσεις (όπως αυτήν των ΗΠΑ) ώστε το Bitcoin να "ενταχθεί σε κάποιο κανονιστικό πλαίσιο" και, εν ολίγοις, να ελεγχθεί έστω και εν μέρει.

Στο σενάριο αυτό είναι πρακτικά βέβαιο πως το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα αυτήν την στιγμή - το οποίο οι "επαναστάτες hackers" της δεκαετίας '80-'90 είχαν πρωτοφανταστεί ως την αποκεντροποιημένη απάντηση στο παγκόσμιο καταπιεστικό τραπεζικό σύστημα - θα χάσει πολύ μεγάλο μέρος της αξίας του και της πιθανότητας που έχει να γίνει αποδεκτό, κάποια στιγμή, από το ευρύτερο κοινό. Αξιακά, με άλλα λόγια, μπορεί το 2017 να ήταν απίθανη χρονιά για το Bitcoin, αλλά είναι το 2018, το 2019 ή και το 2020 οι χρονιές που θα κρίνουν αν έχει θέση στο τεχνολογικό μέλλον του κόσμου και την οικονομία του.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης