Κι ο Jeff Bezos φοβέρα θέλει; Αφού θέλει!

Ανακωχή του Amazon με Apple, Google

Για την ώρα, τουλάχιστον, όμως πιο πολλά πεδία μάχης στον ορίζοντα

Από -

Στον κόσμο της τεχνολογίας μόνο... σπάνια δεν είναι τ' αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα σε μεγάλες πολυεθνικές που διεκδικούν τα χρήματα του ίδιου κοινού με παρόμοια προϊόντα - σπάνιο όμως είναι αυτή η σύγκρουση να εκδηλώνεται με πεδίο μάχης αυτήν καθ' αυτήν την εμπορική διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων. Αυτό ακριβώς συνέβαινε εδώ και 2.5 χρόνια σχεδόν με τις Apple και Google απέναντι στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα του πλανήτη, το Amazon: το δεύτερο αρνούνταν πεισματικά την διάθεση στα εικονικά του ράφια των media player που οι δύο πρώτες κατασκευάζουν και προωθούν. Ο λόγος: η Amazon έκρινε τα Apple TV και Chromecast ως ευθέως ανταγωνιστικά των δικών της Fire TV, οπότε... έτσι απλά είχε επιλέξει να μην τα πουλά σε κανέναν, παγκοσμίως!

Οι διαμαρτυρίες και οι επικρίσεις από τον ειδικό Τύπο και το κοινό όλο αυτό το διάστημα ήταν πολλές, όμως ήταν τελικά μία κίνηση... όχι τυχαία της Google αυτή που ώθησε την Amazon να επανεξετάσει το θέμα. Η Google αφαίρεσε από το Echo Show, την συσκευή ψηφιακό-βοηθό της Amazon που διαθέτει οθόνη, την δυνατότητα προβολής video από το YouTube (μία από τις ομολογουμένως δημοφιλέστερες λειτουργίες του) χωρίς προειδοποίηση και αιτιολόγηση. Μετά από μερικές εβδομάδες, λοιπόν, στη διάρκεια των οποίων σίγουρα... ανταλλάχθηκαν πολλά e-mail στο παρασκήνιο, η Amazon δέχθηκε να ξεκινήσει και πάλι την πώληση των Chromecast και Chromecast Ultra. Και αφού το έκανε γι' αυτά, ξεκίνησε και την πώληση των Apple TV/TV 4K.

Οι παρατηρητές της αγοράς περιμένουν, φυσικά, να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο αυτή η αλλαγή στάσης σηματοδοτεί απλή προσωρινή ανακωχή ανάμεσα στην Amazon και τις Google/Apple ή αν ο "πόλεμος" μεταξύ τους έστω και ανεπίσημα λήγει. Υπάρχουν, ωστόσο, προϊόντα της Google, όπως αυτά της οικιακής ασφάλειας Nest που προωθεί, τα οποία η Amazon συνεχίζει να μην πωλεί στο παγκόσμιο κοινό (ενώ ανταγωνιστικά τους από άλλους κατασκευαστές τα διαθέτει). Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μεταξύ τους σχέση τους επόμενους μήνες, με δεδομένο το γεγονός ότι ειδικά στην κατηγορία των ψηφιακών βοηθών που λειτουργούν με αναγνώριση φωνής, και οι τρεις εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά σε προϊόντα και Δικτυακή υποδομή που τα στηρίζει.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης