FIFA 2020

Ένα βήμα μπρος, δύο πλάγια, ακόμη το δημοφιλέστερο video game ποδοσφαίρου

FIFA 2020

Ακόμη ένας Σεπτέμβρης, ακόμη μία καινούργια έκδοση του δημοφιλέστερου video game ποδοσφαίρου στον κόσμο, του FIFA της Electronic Arts, και οι πιστοί ακόλουθοι της σειράς... ξέρουν λίγο έως πολύ τί να περιμένουν: θεαματική παρουσίαση, άψογο οπτικοακουστικό τομέα, εκτενές περιεχόμενο επίσημο - ομάδες, γήπεδα, πρωταθλήματα κλπ. - και ορισμένες αλλαγές ή/και προσθήκες που δικαιολογούν την αλλαγή του αριθμού δίπλα στο πολύτιμο όνομα. Το FIFA 2020 προσφέρει όλα τα παραπάνω και δεν απογοητεύει, με αυτήν την έννοια, όμως χάνει μερικές εύκολες ευκαιρίες να "σκοράρει" στην εκτίμηση κοινού πέρα από το οπαδικό και ήδη πεπεισμένο του. Συγκεκριμένα: η φετινή έκδοση παραμένει πιστή στην... παράδοση κάθε νέου FIFA να διορθώνει ορισμένα πράγματα που είχε "χαλάσει" η προηγούμενη έκδοση και να... "χαλάει" άλλα που είχε διορθώσει η προηγούμενή της. Στα πρώτα περιλαμβάνεται ο μηχανισμός των τελικών σουτ, που είναι περισσότερο αληθοφανής και αποτελεσματικός, καθώς και ο μηχανισμός της άμυνας, που εμπλέκει περισσότερο τον παίκτη στην διεκδίκηση της μπάλας. Στα δεύτερα περιλαμβάνεται ο ρυθμός του παιχνιδιού, που δεν συμφωνεί με την ταχύτητα και την ροή που θα έπρεπε ανά πάσα στιγμή να έχει βάσει των παικτών που τρέχουν με την μπάλα, καθώς και η κίνηση της μπάλας στο χορτάρι και η επαφή της με τους παίκτες. Ειλικρινά δεν καταλάβαμε ποτέ πώς η ΕΑ καταφέρνει να πετυχαίνει τόσο καλά ορισμένα στοιχεία την μία χρονιά και να αποτυγχάνει στα ίδια αυτά στοιχεία την επόμενη. Αλλάζει... προγραμματιστές κάθε χρόνο; Ποιός ξέρει!

FIFA 2020 - εικόνα 1

Στις χαμένες ευκαιρίες του FIFA 2020 συγκαταλέγεται δυστυχώς η καινούργια επιλογή παιχνιδιού Volta: είναι (θα θυμούνται οι... "παλιοί" των FIFA της περασμένης δεκαετίας) το μοντέρνο αντίστοιχο του FIFA Street, όπου ο παίκτης καθοδηγεί μέσα από σεναριακό πλαίσιο τον ποδοσφαιριστή του σε ματς που γίνονται σε κλειστά συνοικιακά γηπεδάκια. Με τα ματς να είναι 3x3 και σε μικρό χώρο, ο χειρισμός της κάθε τέτοιας ομάδας γίνεται εκνευριστικά δύσκολος καθώς η κάμερα είναι αναγκαστικά πιο κοντά και δεν καλύπτει "από μακριά" όπως στα κανονικά γήπεδα ώστε να γίνονται εύκολα συνδυασμοί. Αποτέλεσμα: τα γκολ έρχονται συνήθως από ατομικές προσπάθειες και μόνο αξιοποιώντας περίπλοκες ντρίμπλες και τρυκ. Ίσως σε κάποιους αρέσει η προσέγγιση αυτή (είναι και μία αλλαγή σε σχέση με το τυπικό FIFA) μα σε κάποιους άλλους σίγουρα όχι. Το μεγαλύτερο παράπονο και βάσιμη αιτία για γκρίνια, ωστόσο, αναφορικά με το FIFA 2020 εντοπίζεται και πάλι στην δημοφιλέστατη επιλογή Ultimate Team. Την εκτιμούμε και αναγνωρίζουμε την αντοχή της στον χρόνο όσο όλοι οι πιστοί φίλοι των FIFA. Αλλά κάποια στιγμή η Electronic Arts - έστω κι αν καταλαβαίνουμε πολύ καλά το οικονομικό κίνητρο πίσω από τους μηχανισμούς και την δομή του Ultimate Team - θα πρέπει να εγκαταλείψει την λογική των τυχαίων bonus και των πονηρών μικροαγορών (loot boxes και microtransactions) στην οποία στηρίζεται. Δεν είναι μακροπρόθεσμα εφικτό να την διατηρήσει και θα πρέπει να βρει κάτι άλλο (το φετινό FIFA π.χ. προσφέρει και κάτι σαν "battle pass" εξ αρχής). Α! Και με κάποιον τρόπο, μαμά ΕΑ, ας διατηρούνται και κάποια από τα "κέρδη" ενασχόλησης για αμέτρητες ώρες με το Ultimate Team της προηγούμενης έκδοσης, γιατί με την έκδοση 2020... ξεκινά κανείς από την αρχή (!). Όταν όλα έχουν ειπωθεί, βέβαια, γνωρίζουμε ήδη πως οι φίλοι της σειράς των FIFA ακόμη και περισσότερες από τις παραπάνω ενστάσεις να έχουν, το... έχουν ίσως ήδη αγοράσει ή σκοπεύουν να το κάνουν. Καταλαβαίνουμε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να ζητήσουμε ένα καλύτερο FIFA 2021!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021