Ηλεκτρονικά βιβλία: η... επανάσταση απέτυχε

Απομακρύνεται το κοινό από τα e-readers και τα e-books, λόγοι πιθανοί ουκ ολίγοι

Ηλεκτρονικά βιβλία: η... επανάσταση απέτυχε

Αν διάβαζε κανείς αρθρογραφία τεχνολογίας από το 2010 έως το 2012 θα σχημάτιζε την εντύπωση πως σήμερα, στα μέσα του 2017, όλοι θα... διαβάζαμε βιβλία μόνο από το tablets και e-readers, πως η νέα λογοτεχνία θα τυπωνόταν σε χαρτί μόνο σε ειδικές εκδόσεις και πως η αγορά του "βιβλίου τσέπης" θα είχε πρακτικά εκλείψει. Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη, ωστόσο, καθώς οι διάφοροι αναλυτές (και πολλοί συντάκτες τεχνολογίας) για πολλοστή φορά έκαναν το γνωστό λάθος του... λογαριασμού "χωρίς τον ξενοδόχο" - στην συγκεκριμένη περίπτωση, τί θέλει τελικά το αναγνωστικό κοινό - και φάνηκαν μάλλον υπεραισιόδοξοι. Το ενδιαφέρον, δε, στην όλη ιστορία; Το γεγονός πως φαίνεται να είναι η... υπερκατανάλωση τεχνολογίας αυτή που ώθησε τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση! Πράγματι: στη διάρκεια όλου του 2015 και του 2016, και παρά την ύπαρξη περισσότερων τρόπων για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων από ποτέ (με όλο και φθηνότερα tablets και e-readers από πληθώρα κατασκευαστών), οι πωλήσεις των "συμβατικών", χάρτινων βιβλίων αυξήθηκαν κατά 8.5% και 7.5% αντίστοιχα. Η ίδια τάση καταγράφεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, με άνοδο της τάξης του 7.3% στις "χάρτινες" εκδόσεις (και 15.8% στα παιδικά βιβλία συγκεκριμένα) και πτώση της τάξης του 9% σχεδόν στις ψηφιακές, μιλώντας πάντοτε για τα βιβλία (όχι π.χ. για περιοδικά ή ειδικές περιοδικές εκδόσεις). Από το 2012, χρονιά που θεωρείται πως τα e-book readers ως συσκευές άγγιξαν το ζενίθ της επιτυχίας τους, και μετά, οι πωλήσεις τους έχουν γνωρίσει μείωση της τάξης του 48% συνολικά. Η αποτυχία των e-books να "αντικαταστήσουν" τα χάρτινα βιβλία συνδέεται άμεσα με αυτήν την μείωση.

Ηλεκτρονικά βιβλία: η... επανάσταση απέτυχε - εικόνα 1

Την αιτία πίσω απ' όλα αυτά έχουμε την αίσθηση πως την υπογράμμισε επιτυχώς ο διευθύνοντας σύμβουλος του συνδέσμου εκδοτών εντύπων Stephen Lotinga σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian: "Οι καταναλωτές παίρνουν πλέον διαφορετικές αποφάσεις όσον αφορά στο πόσο χρόνο ξοδεύουν μπροστά σε οθόνες και πώς". Μετάφραση: "Οι άνθρωποι περνούν ήδη υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά σε PC, σε tablet και σε smartphones και, όταν θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο, προτιμούν να το κάνουν στο χαρτί κι όχι στην οθόνη". Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, που δεν είναι και από τα... πλέον "διαβαστερά" έθνη ακριβώς, το 65% των ερωτηθέντων διάβασε τουλάχιστον ένα βιβλίο χάρτινο μέσα στο 2016, ενώ βιβλίο ηλεκτρονικό μόνο το 28%. Η τάση αυτή, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν δείχνει ν' ανατρέπεται σύντομα. Πράγμα που σημαίνει πως τα ηλεκτρονικά βιβλία ναι μεν θα συνεχίσουν να υφίστανται (καθώς η έκδοσή τους και η διανομή τους είναι πάρα πολύ εύκολη), ναι μεν θα προτιμούνται πάντοτε από ένα ποσοστό του κοινού (που τα εκτιμά για το χαμηλότερό τους κόστος και την ευκολία μεταφοράς τους), όμως δεν δείχνουν ικανά να υποκαταστήσουν τα χάρτινα βιβλία στα μάτια του αναγνωστικού κοινού, πόσο μάλλον να καταστούν επικρατέστερα και προτιμότερα ως μέσο ανάγνωσης. Εκτός αν η τεχνολογία επιφυλάσσει στο εγγύς μέλλον οθόνες που... δεν μοιάζουν με οθόνες, ώστε να μην παραπέμπουν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Δύσκολο, όχι;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021