Οργανωμένες επιθέσεις στο Internet: κι απ' τα... μικρά αυτή τη φορά

H παράλυση τμήματος του Web την περασμένη Παρασκευή μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον

Οργανωμένες επιθέσεις στο Internet: κι απ' τα... μικρά αυτή τη φορά

Δυστυχώς δεν ήταν ούτε η πρώτη φορά, δεν θα είναι σίγουρα ούτε η τελευταία: την Παρασκευή μία από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που αριθμοδοτούν τα sites στο Web - αντιστοιχίζουν δηλαδή τους αριθμούς των διευθύνσεων μηχανημάτων σε servers, σε Web sites ώστε να πληκτρολογούμε τα ονόματά τους και να εμφανίζονται στους browsers - η Dyn, δέχθηκε επίθεση από άγνωστους μέχρι στιγμής hackers. Ήταν το είδος της επίθεσης που δεν επιδιώκει την πρόσβαση σε Δικτυακά συστήματα αυτού του τύπου, αλλά τα "πνίγει" με υπερβολικά πολλές, ψεύτικες αιτήσεις αναζήτησης, ώστε αυτά να πάψουν να λειτουργούν (Distributed Denial of Service attack). Η επίθεση ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και είχε ως συνέπεια την δυσλειτουργία ή και ολοκληρωτική παύση λειτουργίας μεγάλων sites και υπηρεσιών, από το Twitter και το PayPal, μέχρι το Spotify και το Reddit. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπήρχε ένα άκρως ανησυχητικό χαρακτηριστικό στην επίθεση αυτή. Ενώ σε άλλες παρελθούσες περιπτώσεις είχαν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι αριθμοί από διασυνδεδεμένα PC που - εν αγνοία των κατόχων τους - είχαν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό για να χρησιμοποιηθούν ως "όπλα" για τις αντίστοιχες επιθέσεις, αυτή τη φορά αξιοποιήθηκαν Δικτυωμένα προϊόντα της κατηγορίας Internet of Things. Πρόκειται για όλες τις μικροσυσκευές που υπάρχουν σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο - από τις κάμερες ασφαλείας και τους θερμοστάτες μέχρι τους τηλεοπτικούς αποκωδικοποιητές και τα "έξυπνα ψυγεία" - οι οποίες δεν είναι Η/Υ αλλά λαμβάνουν για απλές λειτουργίες μία διεύθυνση πρόσβασης στο Internet. Για πολλές από αυτές τις συσκευές δεν υπάρχει εύκολος τρόπος "κλειδώματος" και προστασίας" από κακόβουλο λογισμικό (ας μην ξεχνάμε πως πωλούνται και σε ανθρώπους όχι απαραίτητα εξοικειωμένους με την τεχνολογία και το Internet), με αποτέλεσμα ένα συγκεκριμένο που "κυκλοφόρησε" στο Internet πριν από λίγο καιρό, ονόματι Mirai, να αξιοποιήσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες στην επίθεση της Παρασκευής.

Οργανωμένες επιθέσεις στο Internet: κι απ' τα... μικρά αυτή τη φορά - εικόνα 1

Η διαπίστωση αυτή είναι προφανώς εξαιρετικά σημαντική και συνιστά - ας είμαστε ειλικρινείς - στα όρια του τρομακτικού σε διαστάσεις πρόβλημα, ακριβώς επειδή αυτή η κατηγορία προϊόντων The Internet of Things αναμένεται να εξαπλωθεί με εκρηκτικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Εταιρείες ανάλυσης προβλέπουν πως ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 50 και τα 150 (!) εκατομμύρια τέτοιες συσκευές θα πωληθούν παγκοσμίως μέχρι το 2025. Αν αυτές αποτελούν πλέον και επίσημα όχι μόνο "στόχους" των απανταχού hackers, αλλά εργαλεία τους, τότε μάς περιμένουν πολύ περισσότερες και δυσκολότερες ώρες αδυναμίας χρήσης του Web όπως αυτές της Παρασκευής. Απομένει να διαπιστώσουμε πώς θα αντιδράσουν όχι μόνο οι κατασκευαστές αυτών των συσκευών σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία των προϊόντων τους, αλλά και οι ίδιοι οι χρήστες που - στην μεγάλη τους πλειοψηφία - ουδέποτε ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την ασφάλεια του τοπικού οικιακού τους δικτύου. Όπως πάντα, ίδωμεν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021