"Φτιάχνουμε νέο laptop. Πώς θα το θέλατε;"

Μία μικρή φινλανδική εταιρεία σχεδιάζει υβριδικό φορητό Η/Υ βάσει του τί ζητούν οι επίδοξοι χρήστες του. Πού ακούστηκε!

"Φτιάχνουμε νέο laptop. Πώς θα το θέλατε;"

Υπάρχουν οι κατασκευαστές - ονόματα δεν λέμε, Apple δεν θίγουμε - που αρέσκονται να υπαγορεύουν στο κοινό τους τί... πρέπει να θέλει και τί όχι από ένα προϊόν τεχνολογίας, υπάρχουν και οι μικρές startup που κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Η Eve-Tech, για παράδειγμα, η οποία ξεκίνησε πέρυσι με την κατασκευή ενός προσιτού, καλομελετημένου tablet με Windows, διαπίστωσε επί σειρά μηνών μετά την κυκλοφορία του πως αυτό ναι μεν απέσπασε θετικότατες κριτικές, αλλά πως οι παρατηρήσεις πολλών αγοραστών του, επίδοξων και μη, ήταν εξαιρετικά εύστοχες και πολύτιμες. Για το δεύτερο βήμα της, λοιπόν, το φετινό, η Eve-Tech τούς... επιστρατεύει εξ αρχής, από το στάδιο του σχεδιασμού κιόλας: το Eve V είναι ένα υβριδικό laptop/tablet το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί θα "φέρει τη σφραγίδα" περισσότερων των 1000 ανθρώπων που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία με προτάσεις και τακτικές ψηφοφορίες. Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Eve-Tech Κωνσταντίνος Καρατσαβίδης: "εξηγώντας στο κοινό ποιοί περιορισμοί υπάρχουν σε ένα προϊόν τεχνολογίας, τί μπορεί να υλοποιηθεί σε λογικό κόστος και τί όχι, ποιά στοιχεία μπορούν να ανταλλάξουν με ποιά, μπορείς τελικά να καταλήξεις σε ένα προϊόν που αρέσει στην πλειοψηφία του κόσμου". Το Eve V όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα είναι ό,τι κοντινότερο μπορούμε να σκεφτούμε στο Surface Pro 4 της Microsoft - θα κοστίζει όμως σημαντικά λιγότερο, θα ενσωματώνει δικό του ενισχυτή ήχου και 4 ηχεία, θα προσφέρει και "παλιά" και "νέα" θύρα USB (USB-A/USB-C), ενώ θα διατίθεται μόνο στα επικρατέστερα απ' τα χρώματα που θα ψηφίσει το κοινό. Είναι το αποτέλεσμα επιλογών που έγιναν από τους συμμετέχοντες στην όλη διαδικασία, οι οποίοι κατέστησαν σαφές πως π.χ. δεν τούς πειράζει το Eve V να είναι ένα χιλιοστό παχύτερο αν αυτό σημαίνει πως θα έχουν και τα δύο είδη θύρας USB, ή πώς προτιμούν η μπαταρία να είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας και αυτονομίας, παρά μικρότερης αλλά γρήγορης φόρτισης.

"Φτιάχνουμε νέο laptop. Πώς θα το θέλατε;" - εικόνα 1

Τα πρώτα πειραματικά μοντέλα (prototypes) του Eve-V θα σταλούν στα πλέον ενεργά μέλη της κοινότητας των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ανάπτυξή του στις αρχές Νοεμβρίου. Άνευ απροόπτου, η φινλανδική εταιρεία θα αρχίσει να δέχεται τις σχετικές προπαραγγελίες από το κοινό στο τέλος Νοεμβρίου. Από κει και πέρα... τί, λοιπόν; Με την ίδια προσέγγιση, της συμμετοχής του κοινού στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων δηλαδή, ο Καρατσαβίδης θέλει να παρουσιάσει ένα προϊόν εξωτερικής κάρτας γραφικών με απώτερο σκοπό την υιοθέτηση της εικονικής πραγματικότητας από πολύ περισσότερα PC (σήμερα μόνο το 4% εξ αυτών μπορεί να προσφέρει χωρίς πρόβλημα εικόνα VR). Τέτοια προϊόντα υπάρχουν, αλλά είναι αυτή τη στιγμή πανάκριβα (κόστος άνω των €500 χωρίς την κάρτα γραφικών που θα πρέπει να αγοράσει ξεχωριστά ο καταναλωτής), οπότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα κατορθώσει η Eve-Tech να προσφέρει μία αντιπρόταση το ίδιο λειτουργική αλλά για λιγότερα χρήματα. Όπως πάντα, ίδωμεν!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021