Βγάζουμε καπέλο...

Βγάζουμε καπέλο...

...στην Microsoft, η οποία με το "παραθυράκι" της χρονικής επέκτασης αναβάθμισης σε Windows 10 για τους χρήστες με ειδικές ανάγκες - αλλά χωρίς να "τσεκάρει" αν την αναβάθμιση την κάνει τέτοιος χρήστης ή όχι, ουσιαστικά δεν "σφύριξε λήξη" στην δωρεάν προσφορά της για κανέναν. Και politically correct, και... "σού κλείνει το μάτι" ο αμερικανικός κολοσσός αν δεν έκανες την μετάβαση από Windows 7/8.1 έως τις 29/7. Αμέ!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 1

...στην Netflix, που δηλώνει πως μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θέλει το 50% του προγράμματός της να είναι νέες, δικές της παραγωγές και το υπόλοιπο 50% περιεχόμενο από τηλεοπτικά δίκτυα και κινηματογραφικές. Ναι, την συμφέρει και οικονομικά αυτή η προσέγγιση, αλλά η εταιρεία καταλαβαίνει την αξία του αυθεντικού υλικού και προτίθεται να κάνει την σχετική (τε-ρά-στια) επένδυση σε χρήμα. Όχι σαν κάτι άλλες εταιρείες του χώρου που μπορούμε να σκεφτούμε...

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 2

...στην Samsung, η οποία επισήμως διέκοψε την παραγωγή και σε παγκόσμιο επίπεδο πώληση του προβληματικού Galaxy Note 7. Δεν θα πρέπει να ήταν εύκολο για τον κορεατικό κολοσσό να αποσύρει από την αγορά το κορυφαίο του smartphone για το 2016, ήταν όμως το σωστό να γίνει για την ασφάλεια του κοινού, για το όνομα της Samsung αλλά και τα επί χρόνια καλλιεργημένα brands των Galaxy και Note. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές δικαιούνται ένα "φάουλ", έστω κι αν η Samsung θα μπορούσε να είχε χειριστεί καλύτερα το όλο θέμα. Οι Κορεάτες τώρα θα εστιάσουν στο Galaxy S8... και περιμένουμε πολλά το Φεβρουάριο.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 3

...στην Apple, η οποία μέσα σε 29 (!) ημέρες από την διάθεση του iOS 10 απολαμβάνει ήδη ποσοστό εγκατάστασής του - πάντα στις συσκευές που το υποστηρίζουν - της τάξης του 66%. Δύο στα τρία iPhone/iPad... έως πενταετίας στηρίζονται στο ίδιο λειτουργικό σύστημα, έστω κι αν τα νεότερα προσφέρουν (λόγω εξελιγμένων υποσυστημάτων) πιο πολλές δυνατότητες. Σε αντιδιαστολή η νεότερη έκδοση Android (7.0) βρίσκεται ακόμη στο 1% (!) των συσκευών, η προηγούμενη (6.x) στο 19% ενώ η δημοφιλέστερη με 28% είναι η... 4.4 του 2013. Εχμ, ντροπή;

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 4

...στην Netflix, η οποία ναι μεν χρηματοδότησε την νέα σεζόν του εξαιρετικού Black Mirror, αλλά δεν περιόρισε τον σκηνοθέτη της Charlie Brooker στην έκφραση σκληρής κριτικής και έντονου προβληματισμού όσον αφορά στον ρόλο της τεχνολογίας στην σημερινή και σύντομα μελλοντική κοινωνία. Δεν είναι απλό να προκαλείς το κοινό σου - που έχει εκ των πραγμάτων στενή σχέση με την τεχνολογία και σε προτιμά ακριβώς επειδή την αξιοποιείς ως υπηρεσία στο έπακρο - να ξανασκεφτεί το ρόλο του Internet, των gadgets, των games και των κοινωνικών δικτύων στη ζωή του. Είναι;

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 5

...στη Sony, η οποία τον Νοέμβριο θα προσφέρει δωρεάν στους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus και κατόχους PS4 το εξαιρετικό Everybody's Gone to the Rapture της The Chinese Room. Πρόκειται για μία ατμοσφαιρική περιπέτεια μυστηρίου η οποία έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο και το κοινό. Το ότι τής βγάζουμε το καπέλο γι' αυτό, φυσικά, από μόνο του υπενθυμίζει το πόσο αραιά πλέον προσφέρει τόσο η Sony με το PS Plus, όσο και η Microsoft με το Xbox Live Gold δωρεάν τίτλους άξιους αναφοράς (σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα). Ας ελπίσουμε αυτό να είναι σημάδι αλλαγών.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 6

...στην Apple, η οποία - μετά βεβαίως και από την σχετική... κατακραυγή που υπέστη στο Web τις τελευταίες ημέρες - είχε τουλάχιστον την ευθιξία να παραδεχθεί πως ναι, η επιλογή της να συμπεριλάβει μόνο θύρες Thunderbolt στους νέους MacBook Pro και τίποτε άλλο, ίσως ήταν εχθρική προς το κοινό της. Μείωσε, λοιπόν, θεαματικά το κόστος των σχετικών καλωδίων μεατροπής που πωλεί στο Δικτυακό της κατάστημα - μετατροπής από Thunderbolt σε USB, HDMI, υποδοχή κάρτας μνήμης SD κλπ - έστω και καθυστερημένα, έστω και προσωρινά. Όχι πως τα καλώδια αυτά δεν ήταν ούτως ή άλλως τρομακτικά υπερτιμημένα ή πως δεν συνεχίζει η Apple να έχει κέρδη από αυτά, αλλά... λέμε τώρα!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 7

...στην Netflix, η οποία προσφέρει την νέα της λειτουργία λήψης ταινιών και τηλεοπτικών σειρών χωρίς Δικτυακή σύνδεση σε όλους ανεξαιρέτως τους συνδρομητές της και όχι μόνο σε αυτούς του τρίτου, ακριβότερου επιπέδου συνδρομής - όπως θα έκαναν ουκ ολίγες άλλες εταιρείες που μπορούμε να σκεφτούμε.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 8

...στην nVidia, η οποία ναι μεν κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το νέο της οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας Shield TV στην δεύτερη έκδοσή του, αλλά αναβαθμίζει μέσω λογισμικού και το υπάρχον Shield TV - που κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολύ καιρό - ώστε να προσφέρει τις πιο πολλές από τις καινούργιες δυνατότητες του πρώτου, στο δεύτερο. Προφασιζόμενοι κυριολεκτικά... ο,τιδήποτε, άλλοι κατασκευαστές δεν θα προσέφεραν αυτήν την αναβάθμιση. Πόσο μάλλον δωρεάν. H nVidia το κάνει, γι' αυτό και αξίζει τα εύσημα.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 9

...και πάλι στην nVidia, μέσα σε λίγο καιρό μόλις, η οποία μόλις αναβάθμισε σε Android 7.0 όχι μόνο το πρώτο της σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας, το Shield TV του 2015, αλλά και τα δύο της tablets, τα Shield Tablet και Tablet K1. Τα εύσημα τ' αξίζει όχι μόνο γιατί η κίνηση αυτή καθιστά τα δύο συγκεκριμένα tablets από τα πανελάχιστα της αγοράς που στηρίζονται στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της Google, αλλά κι επειδή αυτά ούτε τεράστια εμπορική επιτυχία σημείωσαν, ούτε πρόκειται (τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία τους). Απλά η nVidia τήρησε την υπόσχεσή της, όχι όπως άλλοι κατασκευαστές tablet με Android που μπορούμε να σκεφτούμε...

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 10

...στην Nintendo, η οποία με την κυκλοφορία του Switch - ανάμεσα σε μία σειρά από λάθη - έκανε κι ένα αναπάντεχο bonus σωστό: έχει κρατήσει τις προδιαγραφές τόσο των δύο λιλιπούτειων χειριστηρίων JoyCon του συστήματος, όσο και του χειριστηρίου Pro, πλήρως ευθυγραμμισμένες με την τυπική λειτουργία χειριστηρίων Bluetooth. Έτσι και τα δύο προϊόντα μπορούν ν' αξιοποιηθούν σε PC με Windows (με την βοήθεια προγραμμάτων όπως το JoyToKey) ή συσκευές με Android χωρίς πρόβλημα. Κάτι είναι κι αυτό, αν σκεφτεί κανείς πόσο κοστίζουν.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 11

...στην Apple, η οποία μετά από χρόνια σχετικών συζητήσεων και σχολίων εις βάρος της, ανοιχτά ομολόγησε πως για χάρη των iPhone έχει παραμελήσει τους επαγγελματίες χρήστες Mac - ειδικά των μοντέλων Η/Υ γραφείου όπως ο Mac Pro - και πως βρίσκεται στο στάδιο ριζικού ανασχεδιασμού των προϊόντων αυτών για να τα φέρει στην αγορά με καινούργιο look και λειτουργικότητα το 2018. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, βέβαια, όμως επί ημερών Jobs ο αμερικανικός κολοσσός δεν θα παραδεχόταν ποτέ πως έσφαλε τόσο. Κάτι είναι κι αυτό.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 12

...στην Microsoft, της οποίας ο διευθυντής νομικών θεμάτων, Brad Smith, την επόμενη μέρα των Δικτυακών επιθέσεων με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry δήλωσε: "οι απανταχού κυβερνήσεις πρέπει να μην συλλέγουν πια μυστικούς τρόπους παραβίασης των Η/Υ του απλού κόσμου - είναι σαν να μαζεύουν πυραύλους οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλαπούν". Ο Smith αναφερόταν φυσικά στην NSA, από την οποία είχαν υποκλέψει σχετικά έγγραφα πρόσφατα hackers με το όνομα Shadow Brokers, είχαν δημοσιοποιήσει το τρωτό σχετικό σημείο στα Windows και στη συνέχεια αυτό χρησιμοποιήθηκε στο κακόβουλο λογισμικό WannaCry με καταστροφικές συνέπειες. Η Microsoft, τουλάχιστον, το φώναξε δημόσια. Άλλοι, όχι.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 13

...στην Microsoft, η οποία βρήκε επιτέλους σοβαρό λόγο αξιοποίησης του μηχανισμού "παρενόχλησης" των Windows γι' αναβάθμιση στα 10: σύντομα θα εμφανίζεται στην οθόνη των χρηστών με την αρχική έκδοση των Windows 10 (1507) ειδοποίηση για ενημέρωση στην ασφαλέστερη έκδοσή τους του Μαρτίου (1703). Γίνεται ξανά... φορσέ - αν δεν αναβαθμίζουν οι χρήστες δεν θα λαμβάνουν τις ενημερώσεις ασφαλείας - μα είναι, τουλάχιστον, θεμιτό.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 14

...στην Adobe, η οποία έστω και - πάρα, μα πάρα πολύ - καθυστερημένα, ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να υποστηρίζει και να διαθέτει το Flash, το διάσημο και διαβόητο πρότυπο προβολής γραφικών στο Web, έως το τέλος του 2020. Αν και πολύ σημαντικό στην αρχική περίοδο της εμπορικής "έκρηξης" των sites παγκοσμίως, το Flash σε βάθος χρόνου αποδείχθηκε κακοπρογραμματισμένο, επισφαλές και τελικά αντικαταστάσιμο με ικανότερα, περισσότερο μοντέρνα σε λογική και λειτουργία πρότυπα. Ως το 2020 θα έχει, ούτως ή άλλως, χάσει κάθε νόημα ύπαρξης ούτως ή άλλως, τα εύσημα ωστόσο στην Adobe που το... αποδέχεται. Επιτέλους.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 15

...στην THQ Nordic, την Digital Reality και την Grasshopper Manufacture, οι οποίες αποφάσισαν να προσφέρουν το Sine Mora EX, την αναβαθμισμένη έκδοση ενός από τα καλύτερα "παραδοσιακά" (α λα 90s) shoot' em up της τελευταίας δεκαετίας, δωρεάν σε όσους PC gamers είχαν αγοράσει το αρχικό Sine Mora το... 2012. Η αναβάθμιση προσέφερε αρκετά νέα στοιχεία, βελτιώσεις και προσθήκες ώστε να δικαιολογεί εκ νέου αγορά - σίγουρα με τα δεδομένα των π.χ. Ubisoft, Electronic Arts ή Activision αυτού του κόσμου - όμως οι τρεις εταιρείες "έκαναν την καλή". Η νέα έκδοση κυκλοφορεί και για PS4/Xbox One, αλλά και για Switch.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 16

...στην LG, η οποία (όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί) με δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού προσέθεσε εκ των υστέρων στην συσκευή της αναπαραγωγής δίσκων Ultra HD Blu-ray την δυνατότητα αξιοποίησης του προτύπου απόδοσης χρώματος Dolby Vision - χαρακτηριστικό για το οποίο άλλες εταιρείες "χρεώνουν" τα διπλάσια ή τριπλάσια χρήματα από το συνολικό κόστος αυτού του player. Ναι, δεν είναι το υψηλότερης δυνατής ποιότητας player και ναι, χρειάζεται να επιλύσει κάποια θέματα στην λειτουργία του, αλλά τουλάχιστον ο Κορεάτης κατασκευαστής δεν "κάνει την πάπια" για το θέμα του Dolby Vision όπως κάποιοι άλλοι, εμπειρότεροι κατασκευαστές που μπορούμε να σκεφτούμε...

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 17

...στην Microsoft, η οποία φρόντισε το καλύτερο fighting game της για τα Xbox One, το Killer Instinct, από την πρώτη ημέρα διάθεσής του στην Steam - υπηρεσία ανταγωνιστική του δικού της Windows Store - να μπορεί να παιχθεί από κοινού τόσο από τους PC gamers και των δύο "στρατοπέδων" όσο και από τους κατόχους Xbox One. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 18

...στην Apple, η οποία κατάφερε να πείσει τα 5 από τα 6 μεγάλα studios του Hollywood να χρεώνουν τα ίδια χρήματα για τις ταινίες τους σε υψηλή (HD) και υπερυψηλή (4K) ευκρίνεια στο Δικτυακό της κατάστημα, το iTunes. Όχι σαν κάποια άλλα, που χρεώνουν την ίδια τιμή με την έκδοση σε δίσκο UHD Blu-ray (!), με τις online εκδόσεις να είναι και ποιοτικά κατώτερες!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 19

...στην Sony, η οποία - παρά την κινηματογραφική αντιπαλότητα με την Warner - επέτρεψε την χρήση φουτουριστικού οχήματος από τον πολυαναμενόμενο τίτλο της, το Gran Turismo Sport, στην επερχόμενη ταινία Justice League ως το αυτοκίνητο του Bruce Wayne, δηλαδή του Batman. Το αυτοκίνητο, που υπήρχε μόνο ψηφιακά και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το φιλμ, είναι η Mercedes-Benz AMG Vision GT. Έξυπνο marketing: υπάρχει ακόμη!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 20

...στην Microsoft, που φρόντισε ώστε ένας αριθμός από top games για το Xbox One, δικά της και άλλων, να λάβουν δωρεάν αναβάθμιση για τις ικανότητες του Xbox One X από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τα Forza MotorSport 7, Gears of War 4, Cuphead και Assassin's Creed Origins. Παράμετρος της προώθησης του νέου της συστήματος, ναι, αλλά εκτιμητέα κίνηση ούτως ή άλλως.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 21

...στην HTC, η οποία - παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στην αγορά των smartphones - είναι η πρώτη ανεξάρτητη κατασκευάστρια που αναβαθμίζει το καλύτερο μοντέλο της για την ελληνική αγορά φέτος, το U11, σε Android 8.0 Oreo. Και το κάνει, μάλιστα, πολύ πριν από εταιρείες με πιο πολλούς πόρους και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, όπως η Samsung, η LG και η Sony. Στα δύσκολα έως... πολύ δύσκολα, η υποστήριξη μιας εταιρείας στο κοινό που την τίμησε, σε έναν τομέα σημαντικό, μετρά "διπλά".

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 22

...στην Sony Interactive Enterainment που όχι μόνο έκανε θεαματικές εκπτώσεις σε games νέα και κορυφαίου επιπέδου που το κοινό θέλει αληθινά να παίξει μέσα στα Χριστούγεννα, αλλά τις συνεχίζει μέσω PlayStation Store και τον Ιανουάριο με εξίσου ποιοτικές επιλογές από κάθε κατηγορία. Γιατί να κάνεις μεγάλες εκπτώσεις σε δευτεράντζες και πολύ μικρές στα top, είναι το εύκολο. Και προσβάλλει την νοημοσύνη μας παράλληλα.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 23

...στην nVidia, η οποία ζήτησε από τους εμπόρους να πωλούν τις κάρτες γραφικών της κατά προτεραιότητα σε gamers και όχι σε όσους τις αγοράζουν για χρήση... εκσκαφής κρυπτονομισμάτων μόνο, ωθώντας το κόστος απόκτησης αυτών των καρτών τεχνηέντως στα ύψη. Το τί θα κάνουν τώρα οι έμποροι, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 24

...στην Google, η οποία προσφέρει αυτές τις ημέρες την τεχνολογία αναγνώρισης φωτογραφιών και χαρακτήρων Lens, που μέχρι τώρα διέθεταν μόνο τα κινητά της, τα Pixel, δωρεάν σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής Google Photos σε Android (και σύντομα σε iOS!). Το Lens έχει διάφορες χρήσιμες δυνατότητες και άλλες εταιρείες είναι πρακτικά βέβαιο πως θα το κρατούσαν αποκλειστικό τους, τα εύσημα λοιπόν στον αμερικανικό κολοσσό.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 25

...στην Apple, η οποία συνεχίζει μεν να χάνει πολύτιμους πελάτες από το επαγγελματικό κοινό παραμένοντας προϊοντικά στάσιμη στον Mac Pro του 2013, όμως δεν βιάζεται να διαθέσει πάσει θυσία τον αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό και, αντιθέτως, τον έχει δρομολογήσει για το 2019. Δεν είναι πια οι Η/Υ το βασικό της έσοδο, φυσικά, όμως ακόμη κι έτσι αξίζει τα εύσημα - αν φυσικά ο Mac Pro του 2019 είναι αληθινά ξεχωριστός.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 26

...στο Studio Santa Monica της Sony, την εταιρεία ανάπτυξης του νέου God of War, για την έξυπνη ενσωμάτωση ειδικού bonus που μπορεί ν' αποκτήσει ο ήρωας του τίτλου, αντίστοιχου σε όλα του... Gauntlet και των 6 Infinity Stones που έχει ο Thanos στην ταινία Avengers: Infinity War (!). Το God of War φτιαχνόταν επί 4 χρόνια. Ή κοιτάς μπροστά ή δεν κοιτάς!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 27

...στην nVidia, η οποία 3 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του δικού της media player, του Shield TV, συνεχίζει να το αναβαθμίζει κι εξελίσσει με ενημερώσεις λογισμικού - ενώ άλλες κι άλλες κατασκευάστριες έχουν "παρατήσει στη μοίρα τους" πέντε και δέκα και είκοσι φορές ακριβότερα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας ή άλλων. Να γιατί όταν η nVidia κυκλοφορήσει ένα π.χ. Shield 2.0 θα το αγοράσει τόσος κόσμος: ως δείγμα αναγνώρισης και μόνο.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 28

...στην Nintendo, η οποία ήταν από τις ελάχιστες μεγάλες συμμετέχουσες στην έκθεση Ε3 που επικεντρώθηκε σε προϊόντα που θα εμφανιστούν φέτος. Όχι σε 12, όχι σε 18, όχι σε 24 μκήνες, αλλά φέτος. Γιατί καλές οι... απροσδιορίστου χρονικού ορίζοντα υποσχέσεις για την κυκλοφορία παραγωγών ΑΑΑ και τα στρατηγικά επιχειρηματικά πλάνα σε βάθος τριετίας και πενταετίας, αλλά υπάρχει και πολύς κόσμος που απλώς θέλει να μάθει ποιά games θα αγοράσει για να παίξει τα Χριστούγεννα, ε; Και δεν είναι και λίγος αυτός ο κόσμος!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 29

...στον Mark Zuckerberg του Facebook, παραδόξως, ο οποίος συνειδητά επέλεξε να ανακοινώσει πως το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο δεν θα είναι πια τόσο επικερδές γιατί θα επενδυθούν τεράστια ποσά στην καλύτερη διαλογή και επίβλεψη του τί δημοσιεύεται σε αυτό. Ακολούθησε η μεγαλύτερη μείωση αξίας μετοχής στην αμερικανική ιστορία, αλλά για τα φάουλ που έχει κάνει το Facebook εδώ και χρόνια, μικρό τίμημα.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 30

...στην Larian Studios του Divinity: Original Sin II, η οποία δεν περιορίστηκε σ' επανέκδοση του απίθανου αυτού τίτλου από PC σε PS4/Xbox One, αλλά τον βελτίωσε κι επέκτεινε σε όλα τα επίπεδα με ευμεγέθη πρόσθετη δουλειά υποδομής. Όλην αυτήν την δουλειά οι PC gamers που το αγόρασαν πέρυσι την εισπράττουν με update εντελώς δωρεάν. Respect.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 31

...στην Microsoft, η οποία το επόμενο διάστημα θα προσθέσει υποστήριξη για πληκτρολόγιο και mouse στο Xbox One, επιτρέποντας - προαιρετικά - στους δημιουργούς games να προσφέρουν και αυτόν τον τρόπο χειρισμού σε τίτλους που τον αξιοποιούν. Έτσι το Xbox One θα μπορούσε να εξελιχθεί στο... φθηνότερο δυνατό PC για τίτλους strategy, RPG και άλλους συνδεδεμένο με ένα κοινό monitor. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 32

...στην πολιτεία της California που όχι μόνο δεν υπάκουσε στην καταστροφικά μονοπωλιακή νομοθεσία της κυβέρνησης Trump εις βάρος της Δικτυακής Ουδετερότητας, αλλά ψήφισε αυτόνομα και εφάρμοσε δική της νομοθεσία που επαναφέρει την σημαντική αυτή παράμετρο λειτουργίας του Internet στην πρότερη μορφή της. Και λύσσαξε εσύ, Ajit Pai.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 33

...στην Sony, η οποία σημείωσε δικαίως απίθανη εμπορική επιτυχία με το Spider-man για το PlayStation4, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη να το βελτιώνει και να το επεκτείνει με δωρεάν αναβαθμίσεις, καθώς και να το εμπλουτίζει με extra εμπορικό περιεχόμενο ποιότητας αντίστοιχης με τον αρχικό τίτλο. Οι gamers εκτιμούν και θυμούνται το πώς υποστήριξε μία εταιρεία τα €70 που τής έδωσαν. Θα εκπλαγεί κανείς αν το επόμενο video game με πρωταγωνιστή τον Spider-man σημειώσει ακόμη υψηλότερες πωλήσεις;

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 34

...στην Google, η οποία με την λειτουργία Night Sight που προσέθεσε στην εφαρμογή φωτογράφησης των κινητών της, των Pixel, απέδειξε πως δεν χρειάζονται απαραίτητα σε ένα σύγχρονο κινητό περίπλοκες κάμερες με 3 και 4 φακούς, διπλά flash και τα συναφή προκειμένου αυτό να προσφέρει κορυφαία αποτελέσματα σε δύσκολες συνθήκες σύλληψης φωτογραφιών. Καμιά φορά το (αληθινά) έξυπνο λογισμικό αρκεί.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 35

...στην Epic, η οποία με το νέο της Δικτυακό κατάστημα όχι μόνο θα επιδιώξει να προσφέρει στην αγορά τον "αντίλογο" που όλοι χρειαζόμαστε απέναντι στο πρακτικό μονοπώλιο του Steam της Valve, αλλά θα προσφέρει και κάθε μήνα δύο PC games δωρεάν ξεκινώντας αυτές τις μέρες με την ενδιαφέρουσα "υποβρύχια" περιπέτεια Subnautica. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα για... όλων των ειδών τους λόγους!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 36

...στην Respawn η οποία, με την υποστήριξη της Electronic Arts, δημιούργησε το Apex Legends και το προωθεί δωρεάν - χωρίς, ωστόσο, να μάς... υποβάλλει στην περίοδο "θεραπείας παιδικών ασθενειών" που χρειάστηκε να περάσουμε με το PUBG, το Fortnite και τις διάφορες αντίστοιχες επιλογές παιχνιδιού Battle Royale σε άλλους τίτλους. Το πάρα πολύ καλό ξεκίνημα του Apex Legends δίκαιο, λοιπόν, ακόμη κι αν δεν έχει ουσιαστική σχέση με την σειρά των Titanfall, όπως η Respawn επικαλείται. Kudos!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 37

...στους υπαλλήλους της Microsoft που έκαναν αίτηση προς την διοίκηση να αποσυρθεί από την συνεργασία που η εταιρεία έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη ειδικής έκδοσης Hololens για τον αμερικανικό στρατό. Η ομάδα των υπαλλήλων που ενίσταται θεωρεί - δικαίως από ορισμένες απόψεις - πως η τεχνογνωσία του αμερικανικού κολοσσού χρησιμοποιείται πρακτικά ως όπλο. Άδικο μπορεί να μην έχουν, αλλά ο Satya Nadella, διευθύνοντας της Microsoft, δεν προτίθεται να ακυρώσει την συμφωνία. Αλοίμονο...

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 38

...στην nVidia, η οποία - χωρίς μάλιστα να το έχει δημοσιοποιήσει πουθενά - έχει ενεργοποιήσει την θύρα USB-C στο πίσω μέρος των καρτών γραφικών RTX όχι μόνο για σύνδεση περιφερειακών virtual reality (ο επίσημος ρόλος της), αλλά και για την σύνδεση οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού USB-C, από πληκτρολόγια και mouse μέχρι σκληρούς δίσκους, κινητά και οθόνες (μέσω μετατροπέα). Καθόλου, μα καθόλου άσχημo... bonus!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 39

...στην Netflix, η οποία συνεχίζει να βελτιώνει την οπτικοακουστική ποιότητα των παραγωγών της χωρίς να αυξάνει - για την ώρα τουλάχιστον... - το κόστος της συνδρομής της. Πρόσφατη απόδειξη: η υψηλότερη πιστότητα ήχου που ξεκινά αυτές τις μέρες να προσφέρει στους συνδρομητές Premium σε υλικό τόσο διάταξης 5.1 όσο και Atmos, το οποίο ναι μεν δεν παραμένει "άσπιλο" όπως στα UHD Blu-ray αλλά είναι ευδιάκριτα, ολοφάνερα καλύτερο από το υπερσυμπιεσμένο τυπικό. Πάντα τέτοια!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 40

...στο Studio Santa Monica, μία από τις πλέον ταλαντούχες ομάδες δημιουργίας video games της Sony, η οποία ανακοίνωσε αφενός πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων για το έξοχο God of War που κυκλοφόρησε πέρσι τέτοιο καιρό, αφετέρου προσέφερε στο κοινό του PlayStation ένα από τα ωραιότερα ντοκυμαντέρ "making of" που έχουμε συναντήσει ποτέ για οποιονδήποτε τίτλο σε οποιοδήποτε σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης. Πάντα τέτοια!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 41

...στην Google, η οποία - αν και τραγικά καθυστερημένα - εκφράζει δικαιολογημένες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Huawei να αναπτύξει δικό της λειτουργικό σύστημα βασισμένο στην "ελεύθερη" έκδοση του Android - και παρακινεί την κυβέρνηση Trump να άρει το καταστροφικό για την κινέζικη εταιρεία εμπάργκο. Τα εύσημα που το κάνει έστω και τώρα, καθώς άλλες αμερικανικές εταιρείες... "κάνουν τον Κινέζο" ακόμη για το θέμα.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 42

...στην AMD, η οποία "έκανε ντρίμπλα" πονηρή αλλά αποτελεσματική στην nVidia με τις κάρτες γραφικών της Radeon RX5700 και 5700ΧΤ: γνωρίζοντας πως η nVidia θα επιδιώξει να την "αδειάσει" με τις νέες GeForce Super 2060 και 2070, η AMD γνωστοποίησε προτεινόμενες λιανικές τιμές Χ, άφησε την nVidia να ανακοινώσει τιμές χαμηλότερες για τις δικές της κάρτες και... 24 ώρες πριν την κυκλοφορία των Radeon ανακοίνωσε γι' αυτές τιμές χαμηλότερες από αυτές των GeForce Super. Αξιέπαινη πρακτική; Ίσως όχι (αν και με αντίπαλο την nVidia όλα επιτρέπονται και ορθώς). Θεμιτή πρακτική όταν το αποτέλεσμα ήταν εν τέλει χαμηλότερες τιμές στις Radeon και GeForce Super για το κοινό; Σίγουρα ναι!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 43

...στην HTC, η οποία παρά την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πια κανένα πρακτικό συμφέρον, προσφέρει αναβάθμιση των κινητών της U11 και U11 Plus σε Android 9.0 δυόμισι ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Άλλοι κατασκευαστές που μπορούμε να σκεφτούμε, πολύ μεγαλύτεροι κι εμπορικά επιτυχημένοι, έχουν παρατήσει νεότερα κινητά τους σε πρότερη έκδοση Android. Ο νοών, νοείτω.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 44

...στην Nintendo, η οποία απολαμβάνει μεν ούτως ή άλλως σημαντική εμπορική επιτυχία με το υβριδικό Switch στην τυπική του χρήση, αλλά δεν ξεχνά να πειραματίζεται και να δοκιμάζει με αυτό πράγματα όπως το Ring-con: πρόκειται για ένα περιφερειακό πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα δύο αποσπώμενα χειριστήρια του Switch ώστε να είναι εφικτή η χρήση του ως ενιαίου χειριστηρίου... σωματικής εκγύμνασης (σε συνδυασμό με τον ειδικό τίτλο Ring Fit Adventure). Μπορεί να ακούγεται αστείο ή και γραφικό, δεν έχει όμως κανείς παρά ν' ανακαλέσει την δημοτικότητα του Wii Fit για να αντιληφθεί πως η Nintendo ρισκάρει, αλλά έξυπνα. Επικροτούμε!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 45

...στην Apple, της οποίας η υπηρεσία Apple Arcade - με 100 διαφορετικά πλήρη games για iPhone, iPad, Apple TV και Mac διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή - είναι από τις καλύτερες συνδρομητικές των τελευταίων ετών, ανεξαρτήτως κατηγορίας περιεχομένου: και ποιοτική, και προσιτή, και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 46

...στην Apple, η οποία προσφέρει 12 μήνες δωρεάν συνδρομή στην νέα της υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου Apple TV Plus σε όποιον αγοράσει νέο iPhone, iPad, Mac ή Apple TV φέτος. Δεν το κάνει... "για την ψυχή της μάνας της", φυσικά, μα τουλάχιστον είναι πολύ έξυπνη κίνηση: από τους 0 συνδρομητές στα 100.000.000 μέσα σε 6 μήνες max!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 47

...στην Microsoft που, μετά από χρόνια προσπαθειών σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα Project Silica, κατόρθωσε πρώτη να χρησιμοποιήσει ως υλικό αποθήκευσης δεδομένων σκληρό επεξεργασμένο... γυαλί (!). Αυτό αντιστέκεται στις γρατσουνιές και την επίμονη τριβή, τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και τον βρασμό (!) διατηρώντας το υλικό που φέρει αναλλοίωτο. Με αυτόν τον τρόπο πολύτιμα δεδομένα μπορούν να διατηρηθούν χωρίς κίνδυνο απώλειας πρακτικά για πάντα - και για το... wow factor του πράγματος, δεν το συζητούμε καν!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 48

...στην Netflix, η οποία θέτει ως προαπαιτούμενο για τις παραγωγές που θα προβάλλονται από την Δικτυακή της υπηρεσία να υποστηρίζουν την απόδοση χρώματος βάσει της τεχνολογίας HDR - ωθώντας έτσι τον πήχυ της ποιότητας εικόνας που λαμβάνουμε συνολικά ως θεατές υψηλότερα. Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή, ας την κάνει αυτός που άνοιξε την αγορά του Δικτυακού θεάματος εν τέλει!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 49

...στην Microsoft, η οποία ανακοίνωσε πως θέτει ως στόχο όχι μόνο να μειώσει το περιβαλλοντικό της "αποτύπωμα" όσον αφορά τις εκλύσεις διοξειδίου το άνθρακα σε μηδενικό επίπεδο έως το 2030, αλλά να το ωθήσει σε... αρνητικό επίπεδο (να βοηθήσει δηλαδή στην αποκατάσταση της ισορροπίας συστατικών της ατμόσφαιρας) έως το 2050. Καλά όλα αυτά, έστω κι αν - με τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα - είναι περισσότερο δηλώσεις χαρακτήρα PR παρά ουσίας. Ας είναι ειλικρινείς οι προθέσεις και η προσπάθεια και εμείς θα δηλώσουμε ικανοποιημένοι συνολικά.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 50

...στην Sony, η οποία προτίμησε (στο πλαίσιο της εξάπλωσης του κοροναϊού COVID-19) να ακυρώσει τόσο την παρουσία της σε μεγάλες εκθέσεις, όσο και δικές της εκδηλώσεις - μία από αυτές, πανευρωπαϊκή, στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου - προκειμένου να εξασφαλίσει πως δικοί της υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και επισκέπτες δεν θα τεθούν σε κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια αυτή. Δεν ήταν η μόνη που το έκανε, αλλά γιατί σε μία χρονιά ιδιαίτερα σημαντική γι' αυτήν επωμίστηκε αυξημένο "κόστος" σε επίπεδο PR και το έκανε χωρίς δισταγμό. Τα εύσημα, λοιπόν.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 51

...στην LG, η οποία ανακοίνωσε πως θα προσθέσει μέσω δωρεάν αναβάθμισης λογισμικού δύο εξαιρετικά ποθητές λειτουργίες - την συμβατότητα με τα πρότυπα AirPlay2 και HomeKit της Apple για συνεργασία με τις φορητές της συσκευές και συσκευές smart home αντίστοιχα - και στα μοντέλα τηλεοράσεων της του 2018 πέραν αυτών του 2019, τόσο τεχνολογίας OLED όσο και LCD. Τα εύσημα γιατί μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού πια οι κατασκευαστές που δεν παίρνουν απλώς τα λεφτά σου στο ταμείο έναν Νοέμβρη ή Δεκέμβρη και μετά βολικά ξεχνούν τί σημαίνει ο όρος "υποστήριξη" πρακτικά.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 52

...στην Microsoft που με τον καινούργιο της browser, τον ριζικά ανανεωμένο Edge - βασίζεται στον ίδιο "πυρήνα" με αυτόν του δημοφιλέστερου τέτοιου προγράμματος για Windows σήμερα, του Google Chrome - κατόρθωσε να δημιουργήσει μία πρόταση που και ταχύτερη στην χρήση δείχνει, και λιγότερους πόρους συστήματος απαιτεί με πολλά websites "ανοιχτά" ταυτόχρονα από τον ίδιο τον Google Chrome. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα - αν διατηρήσει τα πλεονεκτήματα αυτά και μετά από πολλές μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 53

...στην CD Project, η οποία ναι μεν καθυστερεί εκ νέου το πολυαναμενόμενο Cyberpank 2077 (τώρα είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία στις 19 Νοεμβρίου), αλλά τουλάχιστον υπόσχεται ότι (α) οι καταναλωτές που θα αγοράσουν, υποψιαζόμαστε τον ίδιο μήνα, τα νέα PlayStation5 και Xbox Series X, θα μπορούν να παίξουν τις εκδόσεις για PS4 και Xbox One, καθώς και ότι (β) μέσα στο 2021 θα διαθέσει για τους καταναλωτές αυτές ειδικές αναβαθμίσεις, που θα αξιοποιούν τα κατά πολύ ισχυρότερα αυτά οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας, εντελώς δωρεάν. Ανυπομονούμε για τον τίτλο, τα συστήματα, τις αναβαθμίσεις τους, τα... πάντα όλα!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 54

...στην Ubisoft, μία από τις μεγαλύτερες εκδότριες video games στον κόσμο, για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση όλων της των ομάδων παραγωγής και της κεντρικής της διοίκησης, έτσι ώστε - μετά από την περίπτωση στελέχους της ο οποίος κατηγορήθηκε ανοιχτά από πολλαπλές υπαλλήλους της εταιρείας - τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξιστικής συμπεριφοράς στους εργασιακούς της χώρους να περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο πολύ και τα θύματα να μην φοβούνται να τα καταγγέλουν. Με δεδομένο το πόσο τοξικός αποδεικνύεται ενίοτε ο χώρος της παραγωγής video games για το γυναικείο φύλο... και πολύ άργησε. Ελπίζουμε οι υπόλοιπες εταιρείες να προβαίνουν στα ίδια βήματα.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 55

...στην Sony, η οποία απέλεξε να απορροφήσει - σε συνεργασία με τους εμπορικούς της συνεργάτες - από το περιθώριο κέρδους της την διαφορά ΦΠΑ που υπόκειται ο Έλληνας καταναλωτής σε σχέση με τον Ευρωπαίο, έτσι ώστε τα PlayStation5 και PlayStation5 Digital Edition να πωλούνται και στην χώρα μας αντί €499 και €399 αντιστοίχως. Δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ πλέον, επικροτούμε.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 56

...στην Microsoft, η οποία ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους της τους υπαλλήλους, σε ολόκληρο τον κόσμο, να συνεχίσουν μόνιμα πλέον να εργάζονται από το σπίτι αν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να παρίστανται στα γραφεία τους. Η τηλεργασία είναι το μέλλον και το υποστηρίζαμε χρόνια - επικροτούμε λοιπόν που, έστω και υπό την απειλή του COVID-19, ορισμένες εταιρείες προτίθενται να υιοθετήσουν αυτήν την προσέγγιση κι επίσημα.

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 57

...στην Ubisoft, η οποία εγκαινιάζοντας την Δικτυακή της υπηρεσία Connect θα προσφέρει κάτι που καμία άλλη εταιρεία δεν έκανε στο παρελθόν και θα έπρεπε, εν έτει 2021 σχεδόν πια, να θεωρείται αυτονόητο: την αποθήκευση των αρχείων προόδου του παίκτη στα games της (save game files) σε servers δικούς της, αλλά με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει την αξιοποίησή τους όχι μόνο στο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας όπου δημιουργήθηκαν τα αρχεία αυτά, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο. Έτσι ουσιαστικά ο γαλλικός κολοσσός αποδεσμεύει τα games της από τα φορμά για τα οποία αυτά κυκλοφορούν: ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει π.χ. το Assassin's Creed Valhalla σε Xbox και στην συνέχεια να το συνεχίσει σε PlayStation χωρίς να χάσει τις ώρες παιχνιδιού που έχει επενδύσει. Επιτέλους!

Βγάζουμε καπέλο... - εικόνα 58

...στην Apple, η οποία - έστω και με χρονική καθυστέρηση μιας δεκαετίας βέβαια - επιτέλους επιτρέπει στους χρήστες του App Store με ένα απλό tap στα iPhone ή iPad να "καταγγείλουν" ένα app ως "απάτη" (υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες τέτοια στο ηλεκτρονικό κατάστημα του αμερικανικού κολοσσού). Το θέμα βέβαια είναι μετά την αναφορά από τους καταναλωτές να διερευνά και να προχωρά στις επόμενες ενέργειες και η Apple, αλλά ένα πρώτο βήμα τουλάχιστον έγινε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΦΑΡΚΩΝΑς
15/11/2021

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021

Nintendo Switch OLED Edition

Βελτιωμένο στα σημεία, ως πρώτη αγορά όμως προτιμητέο

Kena: Bridge of Spirits

Ταξίδι μαγικό, στο PS5 αποκλειστικό

Death Stranding Director's Cut

Ξεχωριστή παραγωγή στην καλύτερή της εκδοχή

PLG Disrupt: συνέδριο για Product-Led Growth τον Οκτώβριο

Πλούσιο πρόγραμμα, σημαντικοί ομιλητές και διαδραστικές επιλογές για τους συμμετέχοντες

Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Ιαπωνικό κινούμενο σχέδιο ποδοσφαίρου σε video game...; Ω, ναι!