Φοράμε το καλύτερό μας χαμόγελο και πηγαίνουμε να χαρούμε ό,τι καλύτερο έχουν να προσφέρουν η ελληνική κουζίνα και η υψηλή γαστρονομία στην πόλη. Το «αθηνόραμα» σας ανοίγει τις πόρτες...
Το ξέρουμε ότι το περιμένετε αυτό το χάπενινγκ πώς και πώς. Το ξέρουμε ότι θα σπάσετε τα τηλέφωνα για να κάνετε κρατήσεις. Μας αρέσει που φοράτε το σινεμασκόπ σας χαμόγελο καθώς απολαμβάνετε τα εξαιρετικά μενού των εστιατορίων που βράβευσαν οι Χρυσοί Σκούφοι στο 50% της τιμής που θα πληρώνατε αν παραγγέλνατε τα ίδια πιάτα οποιαδήποτε άλλη στιγμή.
Γι’ αυτό σε αυτήν τη φάση την ονομάσαμε «Γιορτή Γαστρονομίας». Για 6 ημέρες μοιρασμένες σε 2 μέρη το «αθηνόραμα» ανοίγει την πόρτα στα καλύτερα εστιατόρια της πόλης κι εσείς έχετε την ευκαιρία να χαρείτε τα φετινά βραβεία υψηλής γαστρονομίας κι ελληνικής κουζίνας σε τιμές που ξεκινούν από € 17,50 (!) για να φτάσουν στα € 62 στο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, τη «Σπονδή», με κουζίνα δύο Χρυσών Σκούφων και δύο αστεριών Michelin.
Ξέρουμε ότι θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση, που πολλά εστιατόρια –πιάνοντας τον παλμό και το μήνυμα του κοινού– θα παρατείνουν χρονικά το σερβίρισμα του ειδικού μενού, όπως έκαναν και προηγούμενες χρονιές. Εσείς όμως μην εφησυχάσετε, τηλεφωνήστε γρήγορα για να εξασφαλίσετε το τραπέζι σας, διότι το γευστικό δυναμικό αυτών των μενού είναι μεγάλο. Καθένα από αυτά διαμορφώνεται από κορυφαία πιάτα που οδήγησαν τη γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στη βράβευση του εστιατορίου. Άρα η Γιορτή Γαστρονομίας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία: να γευτείτε τις κορυφαίες σπεσιαλιτέ στην πιο προσιτή τιμή που έχετε φανταστεί. Εδώ που τα λέμε αυτό το χάπενινγκ θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμη κι έναν ξένο στην Αθήνα, ειδικά αυτήν την περίοδο που ο καιρός είναι χάρμα.
Το θέμα πάντως είναι ότι, παρά τη δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τόσο η γαστρονομία εν γένει όσο και η εθνική μας κουζίνα κάνουν μια πολύ ωραία προσπάθεια. τα ήδη υπάρχοντα εστιατόρια ανεβάζουν τις επιδόσεις τους και καινούργια ανοίγουν κάνοντας δόκιμες προτάσεις που δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες της εποχής. Κι έτσι πρέπει να γίνεται, διότι τα εστιατόρια και οι ταβέρνες στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μέρη όπου καταναλώνουμε θερμίδες για τη συντήρηση του σαρκίου μας.
Η γαστρονομία είναι από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης, όντας άμεσα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη τουριστική αντίληψη περί του ταξιδεύειν στον πλανήτη. Είναι μια ποιοτική πολιτισμική βιομηχανία που δίνει στον άνθρωπο χαρά και πρέπει να την αναπτύξουμε στο φουλ.
Οδηγίες κράτησης
Κλείστε τραπέζι στο/α εστιατόριο/α της επιλογής σας ενημερώνοντας στο τηλέφωνο ότι θέλετε να δοκιμάσετε το ειδικό μενού του περιοδικού «αθηνόραμα». Για να ισχύσουν οι κρατήσεις που θα γίνουν, θα πρέπει να προπληρώσετε το ποσό που αντιστοιχεί στα άτομα του τραπεζιού σας με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.Με μια σύγχρονη γαλλική κουζίνα εξαιρετικά φινετσάτη, τεχνικά άρτια, πλουσιότατη λίστα κρασιού και αψεγάδιαστο σέρβις, βραβευμένη με δύο Χρυσούς Σκούφους και δύο αστέρια Michelin, κρατάει επί χρόνια τα σκήπτρα του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας. Κορυφαία η τελευταία χρονιά του Arnaud Bignon στο Παγκράτι, έδωσε πράγματι καταπληκτικά πιάτα.
ΜΕΝΟΥ
• Φουαγκρά σε ράβδο με ζελέ κερασιού και αμύγδαλα
• Χτένια ταντούρι, λάχανο με τζίντζερ και λεμόνι κονφί
• Μενταγιόν από μοσχαράκι γάλακτος με καφέ Arabica Haiti Komet, πουρέ τοπιναμπούρ και γλυκόριζα
• Κρεμέ: σοκολάτα Guanaja, σαμπλέ και λεμόνι
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 14-16/5 και 21-23/5
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021
Φοβερό γαστρονομικό ντουέτο η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος: φέτος, εκτός του ότι κέρδισαν το πρώτο τους αστέρι Michelin, ανέβασαν και το βαθμό τους στους Χρυσούς Σκούφους. Το menu degustation των είκοσι και πλέον πιάτων που παρουσιάζουν στο καλαίσθητο εστιατόριο του Κεραμεικού είναι όντως… εμπειρία. Αποτυπώνει μια προχωρημένη, πολυσύνθετη γευστική φιλοσοφία με ικανότατες δόσεις αισθητικής, η οποία συμβαδίζει με τις διεθνείς εξελίξεις.
ΜΕΝΟΥ
• Σκάβοντας για σελινόριζα
• Λαχανοντολμάς
• Χτένι με άρωμα πορτοκαλιού
• Μάγουλο μοσχαριού με πανακότα κρεμμύδι, αέρας δεντρολίβανου
• «Espresso» macchiato
• The Funky Gourmet Burger
• «Πέρλα» στο κοχύλι της
• «Cheesecake» φράουλας
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 15-17 και 22-24/5
Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727
Η συναρπαστική, ιδιαίτερα εκφραστική κουζίνα του Έκτορα Μποτρίνι από πέρυσι ξεδιπλώνει τη δυναμική της και σε αθηναϊκό έδαφος, σε ένα κομψό εστιατόριο στο Χαλάνδρι. Είναι αρκετά τα κοινά στοιχεία με το κερκυραϊκό «Etrusco», η αθηναϊκή βερσιόν όμως έχει και αμιγώς δικές της σπεσιαλιτέ. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι οι προσιτές για το επίπεδο της γαστρονομικής πρότασης τιμές – ο Έκτορας θέλησε μια «γαστρονομία για όλους».
ΜΕΝΟΥ
• Καρπάτσιο ξιφία
• Κερκυραϊκή φριτούρα
• Χοιρινό αργοψημένο
• Κερκυραϊκές αναμνήσεις
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 15-17 και 22-24/5
Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324
Παραμένει εδώ και πολλά συναπτά έτη στο team των Χρυσών Σκούφων και διατηρεί το αστέρι Michelin: εκφραστής του πνεύματος της θάλασσας, με γευστικές συνθέσεις άλλοτε δημιουργικά κλασικές και άλλοτε εμπνευσμένα τολμηρές, ο Λευτέρης Λαζάρου φαίνεται να έχει ανεξάντλητες ιδέες. Και στο ενεργητικό του ακόμη μία πολύ δυνατή χρονιά.
ΜΕΝΟΥ
• Γκασπάτσο αρωματισμένο
με αφρό φέτας
• Παραδοσιακός καγιανάς
σε φωλιά αβγού
• Τραγανά λυθρινάκια
σε μαξιλάρι ψωμιού με προζύμι
και μους μελιτζάνας
• Μπιφτεκάκια σφυρίδας
με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
στο φούρνο και μπάρμπεκιου
• Ριζότο με μελάνι σουπιάς
• Λαβράκι με κρέμα αιόλι
• Κρύα σούπα φράουλας, με sorbet από βύσσινο και αφρό ροδιού
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 15-17
και 22-24/5
Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 2105228400
Η ιαπωνική κουζίνα με περουβιανό άρωμα του Nobuyuki Matsuhisa κατέκτησε τον πλανήτη καθιερώνοντας μια νέα γευστική αισθητική. Στην εκδοχή του Αστέρα το σούσι παραμένει εκπληκτικό και ο signature μαύρος μπακαλιάρος με μίσο εξακολουθεί να γοητεύει από την πρώτη μπουκιά. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα κοκτέιλ.
ΜΕΝΟΥ
• Μαγιάτικο χαλαπένιο
• Πράσινη σαλάτα με φρέσκο σπανάκι, παρμεζάνα, ξηρό μίσο και λάδι λευκής τρούφας
• Τεμπούρα λαχανικών
• Μαύρος
μπακαλιάρος (black cod)
• Σούσι ρολό «Καλιφόρνια» και «Καβούρι μαλακού κελύφους»
• Παγωτά κορνέτι
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 14-16 και 21-23/5
Ξενοδοχείο «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510
Σε ονειρεμένο spot, ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη, οι έξυπνες κι επιδέξιες παρεμβάσεις του Γιώργου Βενιέρη στις κλασικές ελληνικές συνταγές τις μετατρέπουν σε αέρινες δημιουργίες. Μπορεί τα πιάτα του να έχουν χαρακτηριστικά «εισαγόμενα» στοιχεία, όπως λόγου χάρη τα noodles ή μια ινδική ραΐτα, αλλά εξακολουθούν –πεισματικά– να τονίζουν την ελληνικότητά τους.
ΜΕΝΟΥ
• Σούπα αρακά με άνηθο
• Χωριάτικη σαλάτα με τεμπούρα φέτας και τραγανές ελιές
• Καλαμάρι τηγανητό και
ψητό με νησιώτικη ραΐτα
• Αρνί φιλέτο κοκκινιστό με γλυκόξινο maki roll μελιτζάνας
• Κρέμα και καραμέλα
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 14-16
και 21-23/5
Ξενοδοχείο «Electra Palace», Νικοδήμου 18-20, Πλάκα, 2103370000
Συνεχίζει τη γαστρονομική της πορεία σε νέο πόστο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τον Νίκο Καραθάνο να κάνει σταδιακά όλο κι εμφανέστερη στροφή προς τη δημιουργική ελληνική κουζίνα, κρατώντας ως υπόβαθρο αναμνήσεις από μεγάλους σεφ δίπλα στους οποίους θήτευσε στο παρελθόν.
ΜΕΝΟΥ
• «Τραχανάς» με «νιόκι» μυζήθρας και καραμελιζέ πέτσα κοτόπουλο
• «Σαλάτα» με χταπόδι και λαχανικά εποχής
• Χοιρινό σε κρούστα από εικονικό κάρβουνο με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα αρωματισμένη με πορτοκάλι
• Ρυζόγαλο με σάλτσα μαστίχας και σορμπέ μανταρίνι
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 15-17 και 22-24/5
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118, 2103316767
Σε ένα χώρο στο Χαλάνδρι χαλαρό και οικείο, o Γιάννης Λουκάκος αποδεικνύει ότι διαθέτει σίγουρο χέρι και διάθεση να δουλέψει ανήσυχα με… ήσυχα πιάτα και υλικά. H κουζίνα του, όμορφα αρωματική και μοντέρνα, «βλέπει» την παράδοση με πρωτότυπη ματιά.
ΜΕΝΟΥ
• Σαλάτα ανάμεικτη με διάφορα σαλατικά, μαριναρισμένα λαχανικά και βινεγκρέτ λεμόνι
• Φάβα με τηγανητή κάππαρη και καραμελωμένο κρεμμύδι
• Σκιουφιχτά χυλωμένα με φρέσκα μανιτάρια τσιγαριαστά, λευκό κρασί και θυμάρι ή χοιρινός λαιμός στη σχάρα, «λεμονάτος», με κάππαρη και σταφίδες
• Μους σοκολάτα με αφρό πραλίνας και φουντούκια
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 15-17/5
και 22-24/5
Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 2106848178
Tο καλύτερο κρεατάδικο της Αθήνας. H μεγάλη ποικιλία –από ταρτάρ μέχρι κρεατόσουπα και από Chateubriand μέχρι ζυγούρι– και η ποιότητα των πρώτων υλών και η ανάδειξή τους κάνουν το εστιατόριο του Γιώργου Τσιλιγκίρη αδιαμφισβήτητο must στον τομέα του. Η προσανατολισμένη στο νοτιοαφρικανικό αμπελώνα (τα εισάγουν οι ίδιοι) λίστα κρασιών είναι επίσης καμάρι του μαγαζιού και μαρτυρά προσωπική δουλειά και μεράκι.
ΜΕΝΟΥ
• Carpaccio μοσχάρι
• Κρέας στον ατμό με λαδολέμονο
• Πράσινη
σαλάτα με ξινομυζήθρα Κρήτης
• Φιλέτο από βοδινό με γαλλικές πατάτες στη γάστρα
• Γλυκό ημέρας
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 15-17
και 22-24/5
Φραγκοπούλου 22 & Μ. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, 2108076680
Το άψογο ψήσιμο και η άριστη ποιότητα των ντόπιων κρεάτων φέρνουν πολλούς φανατικούς του κρέατος μέχρι την Κάντζα, σε μια περιποιημένη ταβέρνα που μοσχοβολάει θράκα, γαρδένιες και οικογενειακή ατμόσφαιρα.
ΜΕΝΟΥ
• Ποικιλία ορεκτικών (σπανακόπιτα, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, ανάμεικτη σαλάτα, αλμύρα ή σταμναγκάθι)
• Ποικιλία τηγανητών (πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τυροπιτάκια)
• Ποικιλία κρεάτων (παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος, μοσχαράκι χωρίς κόκαλο από κιλότο, μπριζόλα μοσχαρίσια)
• Κρέμα καραμελέ
ή μήλο στο φούρνο
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 14-16
και 21-23/5
Αιόλου 49, Κάντζα (Παλλήνη), 2106659061
Μπορεί το θαλασσινό εστιατόριο του Πειραιά να μην πιάνει πρώτο τραπέζι θάλασσα, αλλά καταθέτει μία από τις πιο ουσιαστικές προτάσεις ψαροφαγίας στην πόλη. Εδώ δίνουν μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη, την οποία η δεξιοτεχνία της κουζίνας φροντίζει να αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και φέτος το καλοκαίρι παίζει σε διπλό ταμπλό: στην έδρα του στον Πειραιά αλλά και στο «Akanθus» στη Γλυφάδα.
ΜΕΝΟΥ
• Σαλάτα σπέσιαλ
• Χέλι και σκουμπρί καπνιστά
• Ταραμοσαλάτα
• Σαρδέλα ψητή φιλεταρισμένη
• Φιλέτο γαύρου τηγανητό
• Χταπόδι ψητό
• Καλαμάρι και σουπιά με το μελάνι της ψητά
• Καραβίδες ψητές
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 14-16 και 21-23/5
Φιλίππου 5, Μικρολίμανο, 2104225059
Το αρ ντεκό συναντάει τη βιτρίνα με τα μαγειρευτά και μία από τις πλέον διάσημες γωνιές της Αθήνας παραδίνεται στη γοητεία της αστικής ελληνικής κουζίνας. O Σωτήρης Ευαγγέλου ραφινάρει γοητευτικά κλασικά πιάτα με τεχνικές υψηλού επιπέδου κι εποχικά υλικά. Τέλεια ψημένα ψάρια και θαλασσινά κρατούν την προτίμηση του σεφ, αν και τα κρεατικά παραμένουν πάντα δελεαστικά.
ΜΕΝΟΥ
• Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, αντζούγια, κάππαρη και ντρέσινγκ φέτας
• Ψητό λαβράκι με κρούστα λεμονιού
και κολοκυθάκια με μαντζουράνα
• Νουαζέτες από αρνάκι με ελιές Καλαμών σε ταπέτο από ψητές πιπεριές Φλωρίνης και σιγοψημένη ντομάτα με αφρό γλυκού σκόρδου
• Σπιτικό παγωτό γιαούρτι και μαριναρισμένες φράουλες με ξίδι και μέλι.
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 15-17 και 22-24/5
Ξενοδοχείο «Grande Bretagne», Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, 2103330000
Η πορεία του ιστορικού εστιατορίου του Πειραιά, στα χέρια πλέον της τρίτης γενιάς της οικογένειας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυναμική και η βελούδινη ταραμοσαλάτα (πιάτο ανθολογίας της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας) παραμένει… σήμα κατατεθέν. Σαφής, ευκρινής, πρωτότυπη, η κουζίνα του Ρενάτο Μεκόλι αξιοποιεί αρώματα και υλικά, ενώ χάρη στον Γιάννη Μακρή έχουν κάνει σημαντικά βήματα και στο κομμάτι του κρασιού.
ΜΕΝΟΥ
• Γκασπάτσο ντομάτας με βασιλικό, σχοινόπρασο, δυόσμο και γιαούρτι
• Ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά
με αραβική πίτα
• Γαύρος μαρινάτος με μαρμελάδα ντομάτας
• Φρέσκο καλαμάρι σχάρας με
καπνιστή μελιτζάνα και λάδι σκόρδου
• Μπακαλιάρος με παντζάρια φούρνου και μαγιονέζα σκόρδου
• Τσιπούρα ψητή με πράσο, σπανάκι και κρέμα σελινόριζας
• Ριζότο με ποικιλία μανιταριών
αρωματισμένο με λάδι τρούφας
• Φιλετίνια από χοιρινό λαιμό
με ratatouille λαχανικών και κρέμα
καρότου
• Γλυκά
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 14-16 και 21-23/5
Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457