Τα 10+2 κορυφαία album των 10’s

Ξεψαχνίσαμε όλη τη δισκογραφία στους ελληνικής χιπ χοπ σκηνής και καταλήξαμε στα δώδεκα πιο ολοκληρωμένα album των τελευταίων χρόνων, από το 2010 έως σήμερα.

Προσπαθώντας να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της σκηνής, φτιάξαμε το δικό μας top of the list με δέκα δίσκους, ένα mixtape και ένα beattape. Επιλέξαμε LP που έδωσαν ένα συγκροτημένο ήχο και ξεχώρισαν στην ελληνική δισκογραφία με τη μουσική τους ταυτότητα, το καθένα με τον δικό του τρόπο.

Jolly Roger: τα ρέστα κράτα τα (2011)

Jolly Roger: τα ρέστα κράτα τα (2011)Οι J.R. είναι μέλη σε μία καλλιτεχνική κολεκτίβα με όνομα «Θέατρο Δρόμου», που δημιουργήθηκε πέντε χρόνια πριν και κρατά συνεπή στάση ενάντια στις εμπορικές νόρμες. Τα έσοδα της ομάδας συγκεντρώνονται σε κοινό ταμείο και επαναξοδεύονται σε νέες κυκλοφορίες του Θ*Δ, είτε πρόκειται για μουσικά εγχειρήματα είτε και όχι. Το «τα ρέστα κράτα τα» είναι ένα ρομαντικό, ανατρεπτικό, ποιητικό LP, που διεκδικεί μία αλλαγή στην κοινωνία, μία αλλαγή στους ανθρώπους.


Μηχανές: Στίχοιμα (2012)

Μηχανές: Στίχοιμα (2012)«Οι μηχανές έχουν καταλάβει το κέντρο» και ο μικρός Αλέξανδρος προσπαθεί να σώσει τις μνήμες του, μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Αθηνών. Ψιθυρίζει αποσπασματικά τις σκέψεις του για την γέννηση και τον θάνατο, για την αγάπη και την ανοχή, μέσα στο κρυφό του ημερολόγιο. Μετά από τρία χρόνια δουλειάς, οι Στίχοιμα έβγαλαν έναν μουσικά και λυρικά άψογο δίσκο, ένα άλμπουμ- κραυγή ενάντια στην σύγχρονη, καταπιεστική μεγαλούπολη, ενάντια στον άβουλο, αποξενωμένο άνθρωπο.


12ος πίθηκος: 12 (2012)

12ος πίθηκος- 12 (2012) Ο Άκης Τσινίδης (a.k.a. 12ος πίθηκος) είναι ένας καλλιτέχνης που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλη την χιπ χοπ κουλτούρα. MC, b-boy και street artist, ο 12ος έχει κάνει μερικά από τα πιο εκρηκτικά και πλούσια live στην ιστορία του ελληνόφωνου ραπ, συνδυάζοντας χορό με μουσική. Στο album «12» έβγαλε τον καλύτερό του εαυτό, με βαθύ στίχο και βαριά beats.


Anser & Eversor: Flowroyal (2013)

Anser & Eversor: Flowroyal (2013)Ήδη από τα πρώτα του βήματα με τους δίσκους των Flowjob (For free, Freeload), ο Anser είχε δείξει το ταλέντο του να πατάει άρτια πάνω σε γρήγορες λούπες, με επιθετικό στίχο. Το «βασιλικό» του flow μαζί με τις έμπειρες παραγωγές του Eversor έφεραν έναν δεμένο, βαθύ και ώριμο ήχο στο «Flowroyale» , που μοιάζει με κατάθεση ψυχής.


ΡΦ: Κελί 218 (2014)

ΡΦ: Κελί 218 (2014)Ακόμα πιο εξελιγμένος στιχουργικά, ο Ραψωδός Φιλόλογος έγινε «ΡΦ» και γράφει τις σκέψεις του από το δικό του κελί. Μέλος των σχημάτων Διαρρήκτες, Ladose και Απέχεις, ο Αλέξανδρος έχει μακρόχρονη πορεία στην χιπ χοπ σκηνή της χώρας και συνεχιζει να αποδεικνύει το ταλέντο του σε κάθε του βήμα. Μετά από τρία χρόνια δουλειάς, το τελευταίο του LP κυκλοφόρησε με δύο πιθανές ακροάσεις (κανονική και λατινική) και πιο συμπαγή ήχο από ποτέ.


ΛΕΞ: Ταπεινοί και πεινασμένοι (2014)

ΛΕΞ: Ταπεινοί και πεινασμένοι (2014)Στον πρώτο προσωπικό του δίσκο, ο ΛΕΞ δίνει μία ωμή, καφκική γεύση ρεαλισμού, χωρίς μακιγιάζ και στυλιζάρισμα. Με λιτές παραγωγές και υποτονικές λούπες, ξεφεύγει από τον ήχο των Βορ. Ας. και φτιάχνει την «Τέχνη Για Κολλημένους», για εγκλωβισμένους δηλαδή στον αστικό βάλτο. Από Θεσσαλονίκη μεριά, γράφει για την αδικία, την ανασφάλεια, τον αγώνα για επιβίωση και τα όνειρα που γεννιούνται καθημερινά από τα τσιμέντα της μεγαλούπολης.


Ταφ Λάθος: Ελπίδα (2015)

Ταφ Λάθος: Ελπίδα (2015)Με πάνω από δέκα χρόνια ιστορίας στην πλάτη του, ο Παναγιώτης Κυριακού (a.k.a. Ταφ Λάθος) έβγαλε τον τέταρτο ατομικό του LP και έδειξε πως υπάρχει ακόμα «ελπίδα». Είναι εκείνο το καράβι που πλέει μέσα σε ανέμους και τρικυμίες, και ψάχνει να βρει την δικιά του στεριά, να φτάσει στον προσωπικό του προορισμό. Ο Τ.Λ. εξέλιξε το «ψυχοδραματικό» του ήχο σε ένα ποιητικό, ακόμα πιο μεστό ύφος, πάνω σε παραγωγές που έχουν επιμεληθεί μέλη της Bashment Records, των Ψυχόδραμα 07 αλλά και ο ίδιος.


Joker/ Two Face: Crime Alley (2015)

Joker/ Two Face: Crime Alley (2015)Η μυθολογία της Gotham city και ο ήχος των Bong Da City επανέρχονται κάθε φορά, μετά από κυκλοφορίες των Joker/ Two Face, σε μία πιο newschool βέβαια εκδοχή. Στο τρίτο τους κατά σειρά album, ο Styl Mo και ο Tsaki ηχογραφούν το ψυχεδελικό τους ραπ, πάνω σε ατμοσφαιρικά beats του NEWTRIX, του Πειρατή, του Μάνι κ.α.


Βέβηλος: Το βιβλίο των ηρώων (2016)

Βέβηλος: Το βιβλίο των ηρώων (2016)Πιστός στις low bap καταβολές του και στον «βαβυλώνιο» ήχο του, ο Βέβηλος ξεφυλλίζει το βιβλίο των ηρώων και βγάζει τον καλύτερο του εαυτό, στον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Μετά από οχτώ χρόνια εγκλεισμού, βγάζει τα βιώματα του και οργιάζει για κοινωνική αλλαγή. Έχει ζήσει την αδικία στην φυλακή, έχει αγωνιστεί με απεργία πείνας και έχει κρύψει την «Λευτεριά» του μέσα στους στίχους του.


Κανών: Βίος και Αλητεία (2017)

Κανών: Βίος και Αλητεία (2017)Ο επιθετικός, hardcore ήχος των RNS, ήρθε φέτος στα ηχεία μας με το τελευταίο ατομικό album του Κωστή Ξαρχά (a.k.a. Κανών). Με πολλές συμμετοχές, από Θύτη και Supreme μέχρι Hatemost και Μικρό Κλέφτη, βγήκε ένας δίσκος- ξυράφι, που κινείται ανάμεσα στο battle ήχο και στο κοινωνικό ραπ. «Το ζούμε στα άκρα», ωμά και ντόμπρα.


Dj Omonoia: The purpose vol. 2 (2016)

Dj Omonoia: The purpose vol. 2 (2016)Ο dj Omonoia πετυχαίνει για δεύτερη φορά τον στόχο του και βγάζει ένα πολύ δυνατό mixtape, με αρκετές συμμετοχές από την ραπ σκηνή. Με τις παραγωγές του δένει καλλιτέχνες διαφορετικού ύφους, από ΛΕΞ, Τζαμάλ και Supreme μέχρι Hoffman, Κάκο και Άρρωστο πνεύμα. Στο μουσικό κομμάτι, το λιθαράκι του βάζει τόσο ο Dj Xquze με scratches όσο και ο Jessy blue με την συμπαραγωγή του στο «Paranormal Pads 2».


ASTO PASAM: Ice cream habit (2017)

ASTO PASAM: Ice cream habit (2017)To γκρουπ ASTO PASAM, με τον Chrisko και τον Squeezy Anks, έρχεται από Ξάνθη και έφερε φέτος το πρώτο ατομικό του beattape. Ήδη από αποσπασματικές συμμετοχές σε προηγούμενα κομμάτια (βλ. «Δουλειές του ποδαριού», «Mecca» , «Παιδιά του παγετού»  κ.α.), οι ASTO PASAM είχαν δείξει το ταλέντο τους στην μίξη και την παραγωγή. Με το «Ice cream habit» συγκέντρωσαν τα vibes τους σε έναν δίσκο, με πολύ δυνατά samples και ατμοσφαιρικό ήχο.


Ενότητες