# City Spot

Vathos: Μόδα με ενσυναίσθηση

Από -

Το Παγκράτι αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό προορισμό για shopping, eating, βόλτες και nightlife. Ανάμεσα στα όσα έχουν αλλάξει στην παλιά αυτή Αθηναϊκή συνοικία, η οδός Αρχελάου είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Και η συγκεκριμένη οδός δεν αποτελεί αδίκως κυρίαρχο προορισμό για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλης. Εδώ η αλλαγή ήρθε μέσα από την καινοτομία και τη πρωτοτυπία. Εδώ νέοι επιχειρηματίες βρήκαν στέγη και κατάφεραν να παρουσιάσουν επιχειρηματικές ιδέες διασκέδασης και shopping που δικαίως μαγνήτισαν το ενδιαφέρον, με τη υψηλή ποιότητα αισθητικής και επίπεδο παροχής υπηρεσιών, καθώς και την αυθεντικότητα στη σύλληψη αυτής κάθ' εαυτής της πρότασής τους.

Στην Αρχελάου πηγαινοερχόμαστε συχνά, γιατί μας αρέσει και γιατί θέλουμε να μπορούμε να σας παρουσιάσουμε ό,τι νέο προκύπτει. Πρόσφατα λοιπόν ανακαλύψαμε το Vathos, μια boutique με αισθητική και ενσυναίσθηση, έννοιες και πρακτικές αρμονικά συνδυασμένες κάτω από την ομπρέλα της μόδας. Πίσω από το brand δυο κορίτσια φρέσκα, με πάθος και ορμή για το εγχείρημα τους: η Σοφία Καραγιάννη και η Βασιλική Συμεωνίδη.

Μπήκα στο χώρο τους ένα Σάββατο πρωί. Η μια ζωηρή κοκκινομάλλα και η άλλη μελαχρινή και σοφιστικέ, με υποδέχτηκαν με το μεγάλο τους χαμόγελο. Ξεκίνησαν και οι δυο τις καριέρες τους στο χώρο της μόδας, η κάθε μια όμως από διαφορετική θέση. Η μια stylist σε περιοδικά, ενώ η άλλη σε θέση επιτελική στην ομάδα του marketing γνωστών ελληνικών εταιριών. Τον διαφορετικό αυτό επαγγελματικό προσανατολισμό έχουν διατηρήσει και στη δική τους επιχείρηση, καθώς η μια ασχολείται με το δημιουργικό κομμάτι και η άλλη με την επιχειρηματική ανάπτυξη του brand.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην ίδια εταιρία και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας. Αυτό δεν προέκυψε αμέσως ούτε αβίαστα. Περάσαν τουλάχιστον 2 χρόνια μέχρι να το αποφασίσουμε». Και η Βασιλική συμπληρώνει «Ξέραμε προς τα πού θέλαμε να πάμε, απλώς θέλαμε να το σχηματοποιήσουμε όσο το δυνατόν αρτιότερα πριν το ξεκίνημα μας».

Και οι δυο τους επιδεικνύουν ξεχωριστή ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στην αειφόρα πρακτική και ανάπτυξη της μόδας. «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο την επιπόλαιη κατανάλωση και η μόδα είναι μια από τις βιομηχανίες που παράγει ρυπογόνο εκτόπισμα εις βάρος του περιβάλλοντος και του ίδιου του ανθρώπου»

Το δικό τους sustainability διαγράφεται πάνω σε δυο βασικούς άξονες «Από τη μια πλευρά είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε και από την άλλη τα κανάλια παραγωγής. Έτσι για παράδειγμα επιλέγουμε οργανικά υφάσματα, που υπόκεινται μόνο σε φυσικές επεξεργασίες και βαφές, ενώ για τη παραγωγή μας επιλέγουμε μικρές ελληνικές μονάδες, που τηρούν τις σύγχρονες αρχές εργασίας».

Εύλογα φυσικά μου προκύπτει το ερώτημα του κατά πόσο οι Έλληνες είναι μυημένοι σε αυτές τις πρακτικές και κατά πόσο πρόθυμοι να αφομοιώσουν, καταναλωτικά, το επιπλέον κόστος που μπορεί να προκύπτει; Η Βασιλική μου εξηγεί αμέσως: «Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα αργήσαμε να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα που αφορούν στο sustainable fashion. Σήμερα όμως ο κόσμος είναι ενημερωμένος και συχνά αναζητά προϊόντα με ελαφρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι γεγονός πως τα υφάσματα που τηρούν αυτές τις προδιαγραφές και οι συγκεκριμένοι τρόποι παραγωγής επιφέρουν ένα επιπλέον κόστος, το οποίο τελικά αντανακλάται και στον καταναλωτή. Από την άλλη όμως πρόκειται για προϊόντα διαχρονικά, με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Για αυτό και εμείς φροντίζουμε και σχεδιαστικά τα ρούχα των collection μας να χαρακτηρίζονται από λιτές γραμμές και να τηρούν τις προδιαγραφές της διαχρονικότητας».

Στις collection Vathos θα ανακαλύψετε κομμάτια γυναικεία, unisex (μια σειρά που τώρα θέλουν να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο, ενδίδοντας έτσι και στη νέα παγκόσμια τάση), τα βρεφικά κομμάτια (τις προκάλεσα να προχωρήσουν και στα παιδικά) και μια ενδιαφέρουσα, στη σύλληψη της, συλλογή με αξεσουάρ. «Τα αξεσουάρ προέκυψαν! Σκεφτόμασταν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα κομμάτια υφασμάτων που περίσσευαν από τις κοπές των πατρόν των ρούχων, άλλωστε αυτό θα πει αειφόρος πρακτική! Κι έτσι αποφασίσαμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα αξεσουάρ μας».

Το κατάστημα λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες και οι ημέρες, ενώ σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία γνωριμίας μαζί τους και από το online shop τους. Θα τις παρακολουθούμε στενά καθώς έπονται και ενδιαφέροντα δρώμενα στο χώρο τους. Καλή επιτυχία!

i Vathos | Αρχελάου 19, Παγκράτι | www.vathosapparel.com | 6976.918.661 & 6948.072.676 | www.facebook.com/vathosapparel/