# City Spot

Stratakis: Το προσωποποιημένο κόσμημα που δεν είναι πια μυστικό

Από -

Πολλές φορές στη ζωή λαμβάνουμε αποφάσεις που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία για να κρατηθούμε σε έναν τόπο, σε μια συνθήκη ή απλώς για να διατηρήσουμε μια καθημερινότητα.
Έτσι συνέβη και στη ζωή του Εμμανουήλ Στρατάκη. Ο Μάνος (όπως τον αποκαλεί ο κύκλος του) βρέθηκε από τη Κρήτη στην Αθήνα, το 1992, ως ενεργό μέλος μιας αθλητικής ομάδας water polo. Γνωρίζοντας καλά το χώρο του αθλητισμού εκ των έσω, ήξερε πως θα έπρεπε να βρει και κάτι ακόμη για κρατηθεί ενεργός, επαγγελματικά, στη πρωτεύουσα. Είχε ήδη αποφασίσει πως δεν θα ήθελε να μετατρέψει το αθλητικό του ταλέντο σε επάγγελμα κι έτσι απορρίπτοντας τη πιθανότητα να γίνει γυμναστής, αποφασίζει να στραφεί στο επόμενο αντικείμενο που του ήταν οικείο.

«Ο πατέρας μου ήταν κοσμηματοπώλης κι εγώ από μικρό παιδί είχα μεγαλώσει μέσα στην ατμόσφαιρά των κοσμημάτων. Έτσι αποφάσισα να γραφτώ στη Mokume, στο τμήμα σχεδίου και κατασκευής κοσμήματος. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν πήγα και με μεγάλη χαρά, αλλά μετά τη πρώτη εβδομάδα, με ενθουσιασμό, ανακάλυψα πως αυτή η τέχνη ήταν μια μεγάλη αγάπη. Μια δημιουργική περιπέτεια που παθιασμένα ήθελα να διερευνήσω όλες τις πτυχές της».
Οι εικόνες της παιδικής του ηλικίας είχαν ήδη θέσει τα θεμέλια και σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη της σχέσης του Μάνου με το κόσμημα.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των σπουδών του ξεκινάει τη καριέρα του στο επάγγελμα. «Τα χρόνια των σπουδών μου με έφεραν σε επαφή με τη φωτιά και την επεξεργασία των μετάλλων. Προσωπικά, θεωρώ πως δεν είμαι ο χαρακτηριστικός σχεδιαστής, μπορούσα όμως ανέκαθεν, όταν συζητούσα με κάποιον, αυτό που μου περιέγραφε να το μετατρέψω, όχι μόνο σε σχέδιο πάνω σε χαρτί, αλλά σε κόσμημα».

Δεν σταματάει κατευθείαν τον αθλητισμό. Για δυο χρόνια κινείται σε παράλληλους δρόμους. Εγκαινιάζει το πρώτο του γραφείο στο Σύνταγμα, στο όροφο κάποιου κτιρίου. Εκεί ξεκινάει να συνεργάζεται με ιδιώτες πελάτες, που τον γνώριζαν από το χώρο του αθλητισμού και με εταιρίες για τις οποίες κατασκευάζει εταιρικά κοσμήματα. «Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το 2002 που ξεκίνησα, μέχρι και πρόσφατα, που εγκαινίασα αυτή τη boutique, προσπαθούσα κι εγώ να βρω τι είναι αυτό που με αντιπροσωπεύει στο κόσμημα. Σε κάποιους αρέσουν τα μονόπετρα ή τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα, εμένα το σύμβολο που με εκφράζει είναι ο σταυρός. Για εμένα αυτό είναι ένας καμβάς, που πέρα από τις θρησκευτικές του προσαρμογές, όπως είναι για παράδειγμα ο σταυρός της βάφτισης, μου επιτρέπει να πειραματιστώ με φόρμες που μπορεί να εμπεριέχουν το σύμβολο, χωρίς να το απεικονίζουν και ακριβώς. Όνειρό μου είναι, σε μερικά χρόνια από τώρα, να βλέπει κάποιος ένα κόσμημα - σταυρό και να λέει αυτό είναι του Στρατάκη».

Την απόφαση να εγκαταλείψει τον ιδιωτικό και μυστικό του χώρο και να ανοίξει το «εργαστήριο» του στο ευρύ κοινό δεν τη πήρε από μόνος του. «Συνέβη κι σε εμένα ότι έχει συμβεί σε πολλούς επαγγελματίες της πόλης… έξωση για ιδιόχρηση και μετατροπή του γραφείου μου σε τουριστικό κατάλυμά».
Άρχισε να ψάχνει ένα άλλο γραφείο, αλλά δεν μπορούσε να το βρει. Έτυχε και κάποιος του είπε για αυτό το χώρο στο Κολωνάκι. «Έτσι αποφάσισα να φτιάξω ένα χώρο με βιτρίνα, διατηρώντας όμως στο πίσω μέρος και το προσωπικό μου εργαστήριο, μακριά από τα πολλά βλέμματα. Εκεί περνάω, είναι η αλήθεια και τις περισσότερες ώρες της ημέρας μου.

Πως είναι η επαφή με τον κόσμο;
«Στην αρχή η επαφή με το ευρύ κοινό μου φάνηκε πολύ παράξενη. Είχα συνηθίσει στη προσωπική επαφή. Οι πελάτες μου γίνονταν φίλοι μου. Μπορούσα να εκφραστώ ειλικρινά απέναντί τους. Να καταθέσω την άποψη μου, την αισθητική μου, να πω την αλήθεια. Μιλώντας για ένα κόσμημα δεν μπορείς απλώς να περιγράψεις τα υλικά του και να αναφερθείς σε μια τιμή. Το κόσμημα έχει ζωή, ιστορία». Συνεχίζοντας τη κουβέντα μας παρακολουθώ με ενθουσιασμό το πως ο δημιουργός ξεδιπλώνει την αγάπη του για τη πρώτη ύλη. Μου λέει χαρακτηριστικά «Το κόσμημα καλύπτει όλες τις πτυχές της αισθητικής. Είναι ζωγραφική, αρχιτεκτονική, μουσική. Τα μέταλλα, οι πέτρες είναι νότες και εκφράζουν συναισθήματα».

Σήμερα ο Μάνος φαντάζεται. Σχεδιάζει στο μυαλό του (και στη συνέχεια στο χαρτί) κοσμήματα και μετά, τα ντύνει με τη πρώτη ύλη. Αγαπάει τον χρυσό και μάλιστα το ροζ χρυσό, ενώ δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία του στα σμαράγδια «Το σμαράγδι είναι μια ζωντανή πέτρα. Πρέπει να του συμπεριφέρεσαι με στοργή. Αν δεν το προσέξεις, το χάνεις».
Δράττω την ευκαιρία της κουβέντας μας και τον ρωτώ αν η οικονομική κρίση έχει κρατήσει το κοινό μακριά από τα αληθινά κοσμήματα;
«Οι γυναίκες εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνουν τα κοσμήματα στη καθημερινή τους εμφάνιση. Νομίζω όμως ότι τώρα πια επιλέγουν περισσότερο οικονομικά κομμάτια, προκειμένου να μπορούν να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους με ποικιλία, όπως επίσης έχω διαπιστώσει πως υπάρχει μια τάση προς τα βραχιόλια και τα σκουλαρίκια, ενώ τα κολιέ έχουν μείνει λίγο πιο πίσω στις προτιμήσεις τους. Αλλά υπάρχουν όμως ακόμη πολλές γυναίκες που σκέφτονται το κόσμημα που θα φτιάξουν. Εγώ, έχω πολλές πελάτισσες που έρχονται εδώ έχοντας ήδη σχεδιάσει στο μυαλό τους το πώς θέλουν να είναι το κόσμημα τους».

Κι έτσι πρέπει να συμβαίνει στη boutique Stratakis, καθώς ο Μάνος αγαπάει να ακούει τις ιστορίες των πελάτων του, να αφουγκράζεται τα θέλω τους, να τους προσφέρεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να δημιουργεί πάνω στα χαρακτηριστικά του κάθε ένα ξεχωριστά το ιδανικό κόσμημα, εκείνο που θα γίνει το επόμενο αγαπημένο κομμάτι της προσωπικής συλλογής του.

Stratakis
Βουκουρεστίου 50, Κολωνάκι
Τηλ.: 210-3223365
www.manosstratakis.com
(Το site θα είναι ενεργό από 1/09/2019)