Θέμα

Stand for women

Από -

Δέκα υπέροχες γυναίκες μιλούν για τον εαυτό τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με αφορμή την καμπάνια γυναικείας ενδυνάμωσης, του οίκου Dior.

banner

Charlize, Cara, Marina, Golshifteh, Carole, Bingbing, Pamela, Leyna, Paloma, Parris και Yalitza. Οι παραπάνω γυναίκες είναι ηθοποιοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες, χορεύτριες, μοντέλα. Αν και διαφορετικές μεταξύ τους, τις ενώνει το ίδιο θάρρος και ένα κοινό όραμα. Μιλάνε για τον εαυτό τους, τα ταξίδια τους, τις προκλήσεις που τις διαμόρφωσαν και τις επιτυχίες που σημείωσαν στη διαδρομή τους. Και αναφέρονται στην υπερηφάνεια που αισθάνονται, όταν μοιράζονται τις εμπειρίες τους με άλλες γυναίκες. Στα πλαίσια της καμπάνιας γυναικείας ενδυνάμωσης #diorstandsforwomen που ξεκίνησε ο οίκος Dior στέκονται μπροστά στο φακό και εκφράζουν το συναίσθημά τους με γαλήνη. Ως γυναίκες προς γυναίκες! Εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε πέντε από αυτές.


https://www.youtube.com/watch?v=Lb7tSS06Bzo&feature=youtu.be

banner

«Δε θέλω αλλαγή το επόμενο έτος. Δε θέλω αλλαγή τον επόμενο μήνα. Απλώς το θέλω σήμερα», Charlize Theron, ηθοποιός και παραγωγός

Γεννημένη στη Νότια Αφρική, η Charlize Theron επιστρέφει στις ρίζες της και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η παιδική της ηλικία την ενέπνευσε να δημιουργήσει το Charlize Theron Africa Outreach Project. Η αποστολή του ιδρύματος της είναι να συμβάλλει στην καταπολέμηση του AIDS στη χώρα καταγωγής της. Το εμβληματικό πρόσωπο του αρώματος J’adore ίδρυσε το CTAOP το 2007 υποστηρίζοντας ένα δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων που εργάζονται για να εκπαιδεύσουν και να ενδυναμώσουν νεαρούς υποσαχάριους. Με γνήσιο συναίσθημα θυμάται τη συγκεκριμένη συνάντηση που την οδήγησε στη δημιουργία του προγράμματος υποτροφιών CTAOP Youth Leaders Scholarship, το οποίο τώρα υποστηρίζεται από το #diorstandswithwomen, όταν μια νεαρή γυναίκα σηκώθηκε και της είπε: «Δε θέλω αλλαγή το επόμενο έτος. Δε θέλω αλλαγή τον επόμενο μήνα. Απλώς, το θέλω σήμερα».

«Είναι μια υπέροχη στιγμή να είσαι γυναίκα!» Cara Delevingne, ηθοποιός, μοντέλο, ακτιβίστρια

Με πάνω από 50 εκατομμύρια ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Cara Delevingne είναι μια από τις επιδραστικότερες νεαρές γυναίκες στον πλανήτη. Αστέρι της πασαρέλας, πρέσβειρα διεθνών μαρκών, όπως του Dior, διάσημη ηθοποιός και ακτιβίστρια. Διαθέτει έναν αποφασιστικό, τολμηρό και αυθόρμητο χαρακτήρα που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Μπροστά στην κάμερα, ανακαλεί μνήμες από τότε που αμφισβητούσε τους αυστηρούς κανόνες του σχολείου, τυχόν περιορισμούς ή εμπόδια. Παραδέχεται ότι δεν ήθελε να «ακολουθήσει το κοπάδι» και ταπεινά τοποθετείται ως μια κληρονόμος πρεσβύτερων με φεμινιστικές ιδέες. Με καθαρή φωνή, γεμάτη ελπίδα και δύναμη, περνάει το σύνθημα ότι «είναι μια υπέροχη στιγμή να είσαι γυναίκα

“Κάντε τους άντρες συμμάχους σας έναντι στην άγνοια”, Golshifteh Farahani, ηθοποιός, μουσικός, τραγουδίστρια.

Η Golshifteh Farahani έγινε ευρέως γνωστή ως η Ιρανή ηθοποιός που απελάστηκε από τη χώρα της, όταν προβλήθηκε η αμερικανική παραγωγή «Body of Lies», του Ridley Scott που αναφέρεται στην ισλαμική επανάσταση του 1979, στην οποία έπαιζε. Αυτό το σημείο καμπής στη ζωή της, την οδήγησε να επιλέξει μια θαρραλέα ζωή ως εξόριστη. Ο Roland Joffé, ο Atiq Rahimi, ο Louis Garrel και ο Christophe Honoré, καθώς επίσης ο Jim Jarmusch αναζήτησαν την ένταση και την ποιητική της ομορφιά. Έκτοτε, η νεαρή 37χρονη Γαλλο-Ιρανή, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη ζωή της, το σώμα της και το ταλέντο της ως έναν «καμβά» αλήθειας. Και υποστηρίζει αυτή την αλήθεια με δύναμη και συναίσθημα μπροστά από την κάμερα, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να κάνουν τους άνδρες σύμμαχους τους έναντι στην άγνοια.


 

“Είναι εφικτό να γίνεις γυναίκα φωτογράφος στην Γκόμα”, Pamela Tulizo, φωτογράφος

Γεννημένη το 1993 στο Bukavu στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό η νικήτρια του Dior Photography and Visual Arts Prize 2020 πήρε τη ζωή στα χέρια της αψηφώντας τα ταμπού. Το να γίνει φωτογράφος δεν ήταν καθόλου προφανές γι 'αυτήν, καθώς τόσο η παράδοση της χώρας της, όσο και η πατρική εξουσία απαγόρευαν να ασκήσει μια «ανδρική» εργασία. Αποφασισμένη και επικεντρωμένη στον στόχο της, μπήκε στη διάσημη σχολή «Market Photo Workshop» στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από την οποία αποφοίτησε το 2019. Το έργο της έχει ήδη αναγνωριστεί, ενώ οι φωτογραφίες της είναι μηνύματα γεμάτα ελπίδα, που λένε στις γυναίκες ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πράγματα και να αναλάβουν το πεπρωμένο τους. Η επιτυχία της είναι η απτή απόδειξη ότι ο πατέρας της έκανε λάθος: τώρα είναι δυνατό να γίνεις γυναίκα φωτογράφος στην Γκόμα.

«Το να είσαι γυναίκα σήμερα σημαίνει ότι είσαι ελεύθερη να επιλέξεις, ότι έχεις τις δικές σου ιδέες και τα δικά σου σχέδια», Carole Biancalana, Παραγωγός λουλουδιών.

Εργάζεται ως παραγωγός των αρωμάτων Dior. Έχει επιλέξει να καλλιεργεί τη γη των προγόνων της, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Με μεγάλη αποφασιστικότητα, κατάφερε να εδραιωθεί σε ένα παραδοσιακά ανδρικό περιβάλλον, στο οποίο είναι τώρα κορυφαία. Με τον συνεταιρισμό της, «Fleurs d'exception du pays de Grasse» που ιδρύθηκε το 2007, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και επικαλείται αυτόν τον τύπο φεμινιστικού ακτιβισμού για να μεταφέρει την εμπειρία της προσελκύοντας πολλές νέες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να εργαστούν στον τομέα της γεωργίας.

“Σπάστε την πυραμίδα της εξουσίας”, Marina Cavazzana, γιατρός και καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Η Marina Cavazzana γεμίζει πολλές σελίδες βιογραφικού με τους τίτλους και τα επιτεύγματά της. Παιδίατρος στο νοσοκομείο Παίδων Necker στο Παρίσι, Καθηγήτρια Αιματολογίας, Διευθύντρια Ερευνών στο Πανεπιστήριο Paris-Decartes και Ερευνήτρια Βιολογίας στο Ινστιτούτο Imagine, ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο Irène Joliot-Curie Prize το 2012 από το γαλλικό Υπουργείο Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διεθνώς φημισμένη για την πρωτοποριακή της έρευνα στη γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία, είναι ειδική στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και σε ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατέχει τον τίτλο της γυναίκας επιστήμονα και αυτό την ενθαρρύνει να «σπάει την πυραμίδα της εξουσίας», ώστε να σταματήσει η ελλιπής εκπροσώπηση των γυναικών στις επιστήμες και την ιατρική. Προτρέπει τις νεαρές γυναίκες να μη συμβιβάζονται, να μην αυτολογοκρίνονται ή να παραδίνονται στη δύνη των επικριτών. Αυτό, άλλωστε είναι και το σύνθημα που ακολουθεί η ίδια διαρκώς!