Focus

Re-Window lapse: Πώς αποτυπώνεις τον χρόνο που κυλά έξω απ' το παράθυρο σου;

Η βίαιη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα εγκλεισμού μας οδήγησε, ακόμη και στον λαμπερό κόσμο της μόδας και της ομορφιάς, να αναζητούμε την ουσία των πραγμάτων και όχι την επιφάνεια. Κάνοντας ψηφιακούς «περιπάτους» μεταξύ τάσεων, αγορών και fashion ειδήσεων, δεν μπορούσαμε παρά να σταθούμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε πρωτοβουλίες και ιδέες που στόχο έχουν να προάγουν τη δημιουργία που μπορεί να γεννηθεί μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου –και στα παράθυρα που αποτελούν αυτήν την περίοδο την επαφή μας με τον έξω κόσμο. Που μας ωθούν να ανακαλύψουμε την ομορφιά, σε όσα μέχρι εχθές φάνταζαν κάπως αδιάφορα και που τελικά αναδεικνύουν τον μικρό καλλιτέχνη που κάθε ένας από εμάς κρύβει κάπου μέσα του. Αυτή είναι και η περίπτωση του Re-window Lapse.

«Τι βλέπεις από το παράθυρό σου; Ας μοιραστούμε, για αλλαγή, τα όσα γίνονται έξω από τα σπίτια μας, κι όχι μέσα σε αυτά. Πρόκειται για την ιδέα πίσω από την εφαρμογή www.rewindowlapse.com η οποία προσκαλεί όσους βρίσκονται σε καραντίνα σε όλον τον κόσμο να ανταλλάξουν, σε πρώτο στάδιο, τη θέα από τα παράθυρά και τα μπαλκόνια τους. Εξάλλου αυτές τις μέρες, ίσως να είναι η πρώτη φορά που ο καθένας από εμάς συνειδητοποιεί το τι ακριβώς βλέπει κοιτάζοντας από το παράθυρό του. Κι ίσως πολλοί να το βρίσκουν απογοητευτικό. Μια βαρετή, όμως, επανάληψη μπορεί να κρύβει μια έκπληξη, και αυτό που μοιάζει με τίποτα να μετατραπεί σε κάτι. Το μονότονο του ενός είναι το άγνωστο και το συναρπαστικό του άλλου. Εάν μπορείς κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο να μεταφερθείς για μια στιγμή από την Αθήνα στην Λάρισα, από την Λάρισα στο Λονδίνο και από το Λονδίνο στο Λος Άντζελες, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Με αυτή την εφαρμογή δίνεις και παίρνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο: ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο παράθυρο στον έξω κόσμο» μας λέει η Μελίνα, που μια μέρα, κλεισμένη στο διαμέρισμα της, ονειρεύτηκε τη θέα από τα παράθυρα των φίλων της.

Το Re-Window lapse είναι ένα τρισδιάστατο εγχείρημα που περιέχει ένα ατομικό, ένα κοινωνικό, αλλά και ένα ιστορικό επίπεδο. Ο καθένας καλείται να ανεβάζει μία φωτογραφία την ημέρα από ότι βλέπει, ή επιλέγει να δει, από το παράθυρο του, κάνοντας με αυτόν το τρόπο «reWindow». Ο ανύπαρκτος στη πραγματικότητα όρος περιλαμβάνει το rewind, και αυτό επειδή ο κάθε χρήστης θα μπορεί, στο τέλος της περιόδου εγκλεισμού να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό «χρονικό» (timelapse) κάνοντας rewind από όσα έβλεπε από το παράθυρο του.

Σε κοινωνικό επίπεδο η εφαρμογή ανοίγει ένα κανάλι συνδιαλλαγής ανάμεσα σε όσους είναι σε καραντίνα ανά τον κόσμο το οποίο, επειδή επικεντρώνεται σε ένα και μόνο πράγμα -αντίθετα με το απέραντο κι πολυμορφικό υλικό των υπαρκτών μέσων κοινωνικής δικτύωσης- αυτό αποκτά μεγαλύτερη δύναμη.

Η τρίτη διάσταση αφορά στην μετά-εγκλεισμού εποχή. Από αυτήν την σκέψη, από το τέλος δηλαδή, ξεκίνησε και το όλο εγχείρημα. Όταν λήξει ο συναγερμός, τα «προσωπικά χρονικά» των χρηστών θα αποτελούν μια δεξαμενή που μπορεί εν δυνάμει να ερμηνευτεί κοινωνιολογικά. Μπορεί, από τα προσωπικά timelapses να μην βλέπεις τίποτα. Μπορεί όμως να βλέπεις και πολλά. Σκοπός είναι να φανεί το υλικό χρήσιμο για την ανάλυση και ερμηνεία της περιόδου από πλευράς διαμόρφωσης της κοινωνικής μνήμης. Για αυτό, εξάλλου, ο χρήστης δίνει την συγκατάθεσή του ώστε το υλικό να χρησιμοποιηθεί σε κοινωνιολογικά ή κι άλλου είδους project με τέτοιο σκοπό (φυσικά σεβόμενο τους δημιουργούς κι ιδιοκτήτες της κάθε φωτογραφίας με το όνομα που αυτοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν στην εγγραφή).

Η εφαρμογή δεν προβλέπεται να κλείσει μετά την καραντίνα. Σίγουρα θα κλείσει ένα κύκλος. Ίσως η φύση της να αλλάξει μετά, αυτό μένει να φανεί. Όπως λέει και το μότο της ενέργειας «Your mind has an infinity of windows. Pick one. Join us @rewindowlapse.com».

Υ.Γ Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με σχεδόν μηδενικό budget από τη Μελίνα Χαριτάτου και τον Γιώργο Καφκιά.