Θέμα

Που θα μας ταξιδέψουν οι τάσεις της άνοιξης

Από -

Παίρνοντας το κατώφλι της νέας εποχής παραδοσιακά ξεκινάμε να σχηματίζουμε το πλαίσιο της νέας μόδας. Πριν προβούμε σε ανάλυση των επιμέρους trends και micro-effects, θα πρέπει πρώτα να σκιαγραφήσουμε τη νέα εποχή, στην οποία όπως φαίνεται μπαίνει, στο σύνολο του, το fashion industry.
Στην αυγή της νέας δεκαετίας είναι εμφανής μια ουσιαστική στροφή της μόδας. Τα εφήμερα και «ηχηρά» trends χάνουν τη δυναμική τους και τη θέση τους καταλαμβάνουν τάσεις με κύριο χαρακτηριστικό την δυνητική διαχρονικότητα.
Στις συλλογές που παρουσιάστηκαν για την σεζόν Άνοιξη- Καλοκαίρι 2020 ήταν αισθητή, η αυξητική τάση παρουσίας των περισσότερο εμπορικών προτάσεων, με έμφαση στις κλασσικές και ιστορικές σιλουέτες.

Κάθε δημοσιογράφος μόδας, κάθε buyer, στο κλείσιμο των παρουσιάσεων του Σεπτεμβρίου χρησιμοποιούσε τις ίδιες εκφράσεις όταν καλούταν να σχολιάσει την συνολικό αποτύπωμα της αισθητικής της σεζόν: «ρεαλιστικό», «φορέσιμο», «εμπορικό».
Οι τίτλοι των τάσεων συν- θέτονται από κομμάτια με σαφές σημείο αναφοράς τις ανάγκες των transition εποχών και περίοδών, ενώ σύμφωνα και με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, πρόκειται για ρούχα που θα μείνουν για πολύ καιρό στη ντουλάπα μας. Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά κομμάτια της μόδας της άνοιξης είναι το μπλε Oxford πουκάμισο της The Row, σε συνδυασμό με κλασσικά κομμάτια, όπως είναι το «μικρό μαύρο φόρεμα» και τα χαλαρά κοστούμια. «Keep it simple, but never boring» (Κρατήστε το απλό, αλλά όχι βαρετό), αυτό θα μπορούσε να είναι προφανώς το Moto της νέας μόδας. Η global buying director του διάσημου Net-a-Porter σχολίασε σχετικά «Οι σχεδιαστές, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, παρουσίασαν κλασικά – hero pieces με νέους ενδιαφέροντες συνδυασμούς, αποφεύγοντας τους εκρηκτικούς σχεδιαστικούς πειραματισμούς»

Παράλληλα με αυτή την τάση προς τις κλασικές επιλογές, ένα άλλο θέμα που απασχολεί κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπό με τη μόδα, είναι αυτό του sustainability. Από το Extinction Rebellion που στήθηκε έξω από το χώρο παρουσίασης της συλλογής της Victoria Beckham, μέχρι τα carbon neutral fashion shows, που πραγματοποιηθήκαν σε όλες τις μητροπόλεις, η επίδραση που ασκεί η βιομηχανία της μόδας στο περιβάλλον, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το μικροσκόπιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι προσπάθειες, οι έρευνες και οι καινοτομικές προσεγγίσεις, που θα συμβάλλουν στη μείωση του καταστροφικού αποτυπώματος της μόδας στην αειφόρια της γης, θα είναι η κυρίαρχη τάση της δεκαετίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση φαίνεται ήδη να κινείται όλος ο στρατός των νέων σχεδιαστικών ταλέντων, που έχουν τραβήξει την εποχή. Νέα ονόματα όπως οι Ancuta Sarca, Mariah Esa και Duran Lantink, που παρουσίασαν στο catwalk των collection τους ρούχα που σέβονται τις αρχές του sustainability και που θα καταφέρουν να χαράξουν τη νέα πορεία στην εποχή του conscious dressing.

Τέλος, μια άλλη χαρακτηριστική τάση της εποχής, που θα επηρεάσει τη βιομηχανία στη διάρκεια της δεκαετίας, είναι η χαλάρωση (έως και ο αφανισμός) των ορίων, μεταξύ των διαφορετικών σεζόν. Οι συλλογές της Άνοιξης του 2020 δημιούργησαν τα θεμέλια για το στήσιμο capsule μικρό συλλογών, με κομμάτια που καλύπτουν τις ενδυματολογικές ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας, για όλους τους μήνες του χρόνου.

Αυτά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στο πλαίσιο των τάσεων της νέας εποχής.
Αυτά θα είναι και τα στοιχεία, με τα οποία θα απασχοληθεί ο κόσμος της μόδας τη νέα δεκαετία. Από εδώ και κάτω μπορούμε να δούμε ποιες είναι πιο συγκεκριμένα οι major τάσεις της επερχόμενης σεζόν!
To be continued………..