Πρόσωπα

Petalooda: Μια ιστορία αναγέννησης…

Από -

Η Αλεξία Στανίδη είναι ένα νεαρό κορίτσι που αντανακλά όλη τη γλυκύτητα που συμβαδίζει με το νεαρό της ηλικίας της.
Η αλήθεια είναι πως συστήθηκα πρώτα με τα κομμάτια της συλλογής της και στη συνέχεια με την ίδια.
Πριν από μερικούς μήνες λοιπόν, περί-διαβεβαιώνοντας τους διαδρόμους γνωστής εμπορικής έκθεσης της πόλης, το βλέμμα μου εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε μερικές αριστοτεχνικά πλεγμένες χρωματιστές κλωστές που κοσμούσαν μια μικρή τσάντα φάκελο. Το περίπτερο έφερε μια minimal ταμπέλα, όπου το όνομα του brand “Petalooda” φιγουράριζε σε μια απλή γεωμετρική και μαύρη γραμματοσειρά και η Αλεξία, που έστεκε εκεί πλέκοντας το επόμενο κομμάτι της συλλογής, ήταν πρόθυμη να δώσει όλες τις σχετικές πληροφορίες. Συστήθηκα και έκλεισα μαζί της ένα ηλεκτρονικό ραντεβού. Έτσι σήμερα είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω την “Petalooda” της ελληνικής μόδας.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη μόδα;
Η αφετηρία μου ήταν μία χάρτινη ανακάλυψη. Μια τεχνική με ρίζες από το Μεξικό, που επιτρέπει τη δημιουργία αντικειμένων μέσω της αναδίπλωσης ανακυκλώσιμου χαρτιού. Η αρχή λοιπόν έγινε με μία τσάντα, που όμως εξελίχθηκε τεχνικά και αισθητικά κι έγινε αγαπητή από πολλούς. Ωστόσο, η επιθυμία μου για κάτι πιο καινοτόμο και με προσωπικές αναφορές, σε συνδυασμό με μια βαθιά αγάπη για δημιουργία και πειραματισμό με οδήγησαν στην Petalooda.

Η τεχνική που χρησιμοποιείς δημιουργεί ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μπορείς να μας μιλήσεις λίγο για αυτή και τους λόγους που σε οδήγησαν στην επιλογή της;
Τον Αύγουστο του 2015, αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι ξεχωριστό. Στο στάδιο της αναζήτησης λοιπόν, παρατηρείς και εμπνέεσαι από το οτιδήποτε. Οι εικόνες, τα ερεθίσματα και τα μηνύματα είναι παντού. Έτσι έμαθα για την τεχνική του Μακραμέ και συνειδητοποίησα πόσες εφαρμογές μπορεί να έχει. Το πιο μαγευτικό είναι ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι τα χέρια σου, κλωστές και πολύ φαντασία. Τα χέρια μου είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης. Έτσι, η τεχνική του Μακραμέ έγινε η δική μου τεχνική.

banner

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια νέα σχεδιάστρια να δραστηριοποιείται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα;
Θα έλεγα ότι είναι εύκολο και ταυτόχρονα δύσκολο. Εύκολο διότι οι άνθρωποι εκτιμούν πολύ τις νέες ιδέες και υποστηρίζουν τους Έλληνες σχεδιαστές και δύσκολο διότι θέλει πολύ υπομονή και θέληση για να ξεχωρίσεις και να αναπτυχθείς στην Ελληνική αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως από τη στιγμή που αποφασίζεις να μετατρέψεις κάτι που καλλιτεχνικά αγαπάς, σε επάγγελμα, αποφασίζεις την ίδια στιγμή να κάνει και μια βουτιά στα βαθιά. Το ζητούμενο είναι να καταφέρνεις να εστιάσεις στη μαγεία της διαδρομής.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος των αξεσουάρ στα καθημερινά μας σύνολα;
Απαραίτητος. Τα αξεσουάρ ολοκληρώνουν ένα ντύσιμο. Είναι η πινελιά που θα ορίσει το προσωπικό στυλ. Ακόμα και η αποχή από τα αξεσουάρ, έχει άποψη.
Αν το καλοκαίρι ήταν ένα κορίτσι, πως θα το έντυνες;
Με ένα αέρινο φόρεμα, στα χρώματα της άμμου, χωρίς μακιγιάζ και με μια “Petalooda” στο χέρι!

Πριν κλείσουμε αξίζει να παραθέσουμε την λογοτεχνικές εκείνες λέξεις που έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για την Αλεξία:
«Beautiful and graceful, varied and enchanting, small but approachable, butterflies lead you to the sunny side of life. And everyone deserves a little sunshine. ~Jeffrey Glassberg»
Μπορείτε να βρείτε τη συλλογή Petalooda στο
www.petalooda.gr,
στο e-shop www.shelosttheplot.com
και σε επιλεγμένα καταστήματα σςε όλη την Ελλάδα