Νέα

Οι βιτρίνες του Πενθερουδάκη τιμούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Με μία «ανοιχτή» έκθεση, που γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στολίζονται οι βιτρίνες του ιστορικού κοσμηματοπωλείου Πενθερουδάκης φέρνοντας το παρελθόν σε διάλογο με τη σύγχρονη δημιουργία. Ο οίκος συμπληρώνει τα 73 χρόνια ζωής στις 18 του Μαρτίου και ακόμα κι αν η πόρτα παραμένει κλειστή και οι βιτρίνες μισο-αμπαρωμένες, η λευκή και μπλε εγκατάσταση τραβάει τα βλέμματα των λίγων περαστικών στους πιο κεντρικούς πεζόδρομους του κέντρου στέλνοντας το δικό της μήνυμα για το μέλλον, τιμώντας το παρελθόν και την ιστορία της χώρας.

banner

Στρατιωτάκια και λάβαρα στέκονται ανάμεσα επώνυμα brands, σύντροφοι και παραστάτες του κλειστού οίκου. Κατά παραγγελία του Μάνου Πενθερουδάκη, τρεις σύγχρονοι εικαστικοί που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τον συμβολισμό της παράδοσης, κλήθηκαν να συνομιλήσουν με τη σημαία, δημιουργώντας τα δικά τους λάβαρα.

Στο αριστερό κομμάτι μιας τετράγωνης σημαίας, ο Τάσος Μαντζαβίνος έφτιαξε τη σημαία του Κολοκοτρώνη, ο Κώστας Κερεστέτζης εκείνη της Φιλικής Εταιρείας και η Λίζα Πενθερουδάκη τη σημαία του αγωνιστή, στήνοντας τη δική τους ιδιότυπη γκαλερί, μέσα από σημεία σταθμούς της επαναστατικής ιστορίας. Παράλληλα, μολυβένια στρατιωτάκια από την προσωπική συλλογή του κ. Πενθερουδάκη πλαισιώνουν τις εικαστικές εγκαταστάσεις. Γαλλικά, ρώσικα και ελληνικά έρχονται από τα τέλη του ‘19ου αιώνα, ενώ αυτά των Βαλκανικών πολέμων από τη δεκαετία του ΄60 και τη νέα χιλιετία, όλα έτοιμα να ξεπηδήσουν από τις βιτρίνες της Βουκουρεστίου και της Βαλαωρίτου και να πάρουν τη θέση των Ευζώνων του Συντάγματος.

banner