City Spot

ODE: Εστιάζοντας στη λεπτομέρεια του στυλ

Από -

Σας μίλησα πρόσφατα για το μαγικό σύμπαν που έχω ανακαλύψει στην ιστορική στοά Παλλάδος στο κέντρο του Ψυρρή (Εδώ). Εκεί θα σας ξεναγήσω και πάλι σήμερα, σε ένα θησαυρό λίγων τετραγωνικών μέτρων.
Μέσα στη κεντρική αυτή στοά των Αθηνών έχει χτίσει το στρατηγείο του το καινοτόμο ελληνικό brand ODE. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σταματήσεις στη βιτρίνα του. Τα χρώματα, τα pop σχέδια, αλλά κυρίως η ανάλαφρη διάθεση που εκπέμπει, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το γκρι της πόλης και τραβούν την προσοχή του περαστικού.

banner

Η Ξένια ξεκίνησε σπουδάζοντας γεωπονική «Και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία. Αν και το αντικείμενο των σπουδών μου ήταν τελείως διαφορετικό, ωστόσο με βοήθησε να αναπτύξω την αντίληψη μου. Έμαθα να κάνω έρευνα. Να σκέφτομαι. Να ρωτάω».
Μια εργασία στη σχολή την ώθησε να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το marketing και αυτό, όπως μου εξήγησε κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, το φέρνει σε πλήρη παραλληλισμό με την απόφαση της να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό και την παραγωγή ενός αξεσουάρ, όπως είναι οι κάλτσες. «Είναι το μέσο που βρήκα για να μιλάω με τους γύρω μου».

Τελειώνοντας τις σπουδές στη γεωπονική αποφασίζει να ασχοληθεί με τη μόδα. Εργάζεται στο χώρο του styling, συνεργάζεται με μια σειρά από γνωστούς τίτλους περιοδικών, για να καταλήξει τελικά στην απόφαση να ιδρύσει τη δική της επιχείρηση. «Ήθελα να κάνω κάτι δικό μου, για να βάζω τα όρια μου, να καλλιεργήσω την αισθητική μου. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η δουλεία μπορεί να είναι κάτι ανεξάρτητο από τη ζωή μας. Να αρχίζει η ζωή μετά το τέλος του ωραρίου. Εγώ δεν ήθελα να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο. Ήθελα η δουλειά μου να είναι ένα μέρος της καθημερινότητας μου που θα μπορούσε να μου προσφέρει ικανοποίηση».
Αποφασίζει να πάρει το ρίσκο της και ξεκινάει!

banner

Γιατί εστιάζει στις κάλτσες;
«Ήταν ένα κράμα συναισθήματος και λογικής. Από μικρή αγαπούσα τις κάλτσες. Από μικρή φορούσα τις κάλτσες του μπαμπά μου, ενώ μεγαλώνοντας άρχισα να παρατηρώ τις κάλτσες των ανθρώπων. Για εμένα η κάλτσα είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Γνώριζα όμως πως το κίνητρο δημιουργίας μιας επιχείρησης δεν μπορεί να είναι μόνο συναισθηματικό. Έκανα την έρευνα μου και διαπίστωσα πως αντίστοιχο brand ελληνικό δεν υπήρχε, σε μια εποχή μάλιστα που το αξεσουάρ αυτό είχε ήδη αρχίσει να γίνεται μεγάλη τάση στο εξωτερικό».

Ξεκινάει μέσω του Instagram «Είχα συνειδητοποιήσει πως το πρώτο μαγαζί για μια επιχείρηση είναι τα social media». Από τη πρώτη μέρα που δημοσιεύει τις φωτογραφίες της η ανταπόκριση του κοινού είναι ενθαρρυντική.

Τα σχέδια της ξεκινάνε πάντοτε από ένα προσωπικό της όραμα «Όλα μου τα σχέδια έχουν ένα κρυφό μήνυμα για τον καταναλωτή. Για τον σχεδιασμό και την παραγωγή τους συνεργάζομαι με μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων και τα τελικά προϊόντα τα διαθέτω μέσω δικτύου χονδρικής και στο κατάστημα μου».

Η παραγωγή των συλλογών της γίνεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα και με τη χρήση εγχώριων πρώτων υλών.

Σήμερα το σήμα διαθέτει και μια εμπλουτισμένη γκάμα άλλων αξεσουάρ. «Όλα ξεκινούν από τις κάλτσες, αλλά με αφορμή τα σχέδια των καλτσών πλαισιώνω τη συλλογή και με κάποια ρούχα και αξεσουάρ. Ουσιαστικά συνεχίζω πάνω στα επιπλέον προϊόντα την ιστορία που ξεκινάω με τις κάλτσες μου. Τα ρούχα τα βλέπω σαν συμπλήρωμά του βασικού μου προϊόντος, που είναι οι κάλτσες και όχι το αντίστροφο».

Τι λένε όμως τελικά οι κάλτσες μας για εμάς ;
«Για εμένα οι κάλτσες είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Αν θέλεις κάποιον άνθρωπο να το ψάξεις παραπάνω και όχι να μείνεις στη πρώτη εντύπωση, τότε πρέπει να προσέξεις τις κάλτσες του. Έτσι αρχίζεις να ψάχνεις λίγο βαθύτερα. Εκείνοι που δίνουν σημασία σε μια τέτοια λεπτομέρεια είναι και εκείνοι που θέλουν να είναι και να αισθάνονται όμορφοι και δεν στέκονται απλώς στις εντυπώσεις».

Το σήμα που σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσετε λέγεται ODE (to my socks). Γιατί;
«Όταν ξεκινούσα την εταιρία έλεγα πως για να πετύχει θα πρέπει να συνδεθώ με τον εαυτό μου. Είναι αυτό που πάντα ξεχνάμε να κάνουμε οι άνθρωποι. Εγώ κατάλαβα γρήγορα (και είμαι ευγνώμων για αυτό) πως το μέσο μου ήταν η ποίηση. Κάπως έτσι προέκυψε και το ποιητικό όνομα του brand, που είναι εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Pablo Neruda, “Ode to my Socks”, στο οποίο περιγράφει την πολύ μεγάλη χαρά που πήρε, όταν μια φίλη του, του έπλεξε ένα ζευγάρι κάλτσες. Δανείστηκα το μήνυμα από το ποίημα και το μετέφερα στην επιχείρηση μου, αφού από μόνο του εκφράζει τη μεγάλη χαρά που μπορούν να κρύβουν τα μικρά πράγματα».

Ακόμη κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις κάλτσες, ως βασικό αξεσουάρ στα καθημερινά σύνολα, πιστέψτε με πως μια βόλτα από το ODE θα σας αλλάξει την πεποίθηση και θα σας ταξιδέψει σε ένα νέο ενδυματολογικό σύμπαν. Περιηγηθείτε στα σχέδια και βρείτε ποιο από αυτά κρύβει ένα κρυφό μήνυμα σχεδιασμένο ειδικά για εσάς.

Ode to Socks
www.odetosocks.com
Παλλάδος 24-26, (εντός της στοάς), Ψυρρή