Θέμα

Νέες «Αλχημείες» από την Νικόλ Δαλάτση

Από -

Με την Νικόλ γνωριστήκαμε πάνω στη δουλειά, σε μια έκθεση υποδημάτων στη βόρεια Ιταλία. Η πρώτη γνωριμία οδήγησε σε μια μακρά συζήτηση και την ανακάλυψη κοινών ενδιαφέροντων. Σε εκείνη τη πρώτη συνάντηση η Νικόλ μου μίλησε για τον μεγάλο έρωτα που έχει στιγματίσει τη ζωή της: τα υποδήματα, αλλά και για την ανησυχία της για τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, που έγιναν εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός σήματος υποδημάτων με καινοτόμα χαρακτηριστικά, ειδικά για την ελληνική αγορά.

Η Alchimia της Νικόλ συνδυάζει αισθητική, χειροτεχνία, ειλικρινή αειφορία και εξατομικευμένο σχεδιασμό. Το παιδί της σας το παρουσιάσαμε ήδη από πέρσι. Τώρα βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να αφήσουμε τη Νικόλ, με τα δικά της λόγια, να σας μιλήσει για τις «Αλχημείες» αυτού του διαφορετικού καλοκαιριού:

«Επειδή και "αυτό το καλοκαίρι αλχημείες θε να φέρει", επιστρέφουμε πιστοί στο ραντεβού μας με νέες προτάσεις που βασίζονται στις γνωστές αρχές μας: επανάχρηση, low waste, εξοικονόμηση πόρων, χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και διαφάνεια».

«Το κέντημα με σταυροβελονιά συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την συλλογή που συνδυάζει την παράδοση με νέα υλικά. Η αγάπη μου για το κέντημα παραμένει αμείωτη από τα παιδικά χρόνια μέχρι σήμερα. Θυμάμαι τον εαυτό μου να παρατηρεί προσεκτικά τα περίτεχνα μοτίβα και να χάνεται στον πολύχρωμο κόσμο τους. Κάθε φορά που έκανε την εμφάνισή του κάποιο νέο εργόχειρο, άνοιγαν νέοι ορίζοντες για την φαντασία. Ήταν και εκείνο το ξύλινο κουτί με τους πολύχρωμους "μουλινέδες" που στα παιδικά μάτια φάνταζε σαν το κουτί του θησαυρού».

«Κάπως έτσι, η νοσταλγική ανάμνηση δημιούργησε την επιθυμία για δημιουργική αξιοποίηση των παλιών κεντημάτων που παρέμεναν στα συρτάρια αχρησιμοποίητα. Η ανάδειξή τους μέσα από την σύγχρονη προσέγγιση των Alchimia Vegan Shoes ήταν κάτι φυσικό και αυτονόητο.  Από το πατρικό σπίτι μέχρι τα "σανδάλια της Αλχημείας", η μεταμόρφωση των μητρικών εργόχειρων σέβεται και τιμά την δουλειά, τον κόπο, τον χρόνο που διατέθηκε για την κατασκευή τους αλλά και τα συναισθήματα που συνόδευσαν την παραγωγική διαδικασία».

«Στα νέα σχέδια των Alchimia Vegan Shoes, τα παλιά κεντήματα δουλεύτηκαν με γνώμονα την συνειδητή προσπάθεια να συνδεθούν δυο χρονικά απομακρυσμένες περίοδοι, η σύγχρονη εποχή της μηχανής και της αυτοματοποίησης με την παλιά χειροποίητη παραγωγή. Τα Alchimia Vegan Shoes, μέσα από την μεταποίηση του κεντήματος, φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως ιδιότυπη "γέφυρα" ανάμεσα στις εποχές. Αυτό εκφράζεται και με την ασυνήθιστη συνάντηση υλικών όπως το κέντημα και το πλαστικό στις κροσέ λεπτομέρειες».

«Στη φετινή συλλογή, πηγή έμπνευση ήταν μια ιστορία συμβολισμού. Βασίζεται στο 16σέλιδο δοκίμιο "Thrower Star" του Loren Eiseley (1907-1977), που δημοσιεύθηκε το 1969 στο The Unexpected Universe. Σε αυτή ένα παιδί δίνει μάχη να γυρίσει στη θάλασσα, εκατοντάδες αστερίες που είχαν ξεβραστεί στην αμμουδιά, ενώ τυγχάνει της έντονης αποδοκιμασίας ενός ενήλικα: "Δεν έχει νόημα αυτό που κάνεις, του είπε ο άνθρωπος. Είναι εκατοντάδες οι αστερίες που πεθαίνουν στην αμμουδιά". Το παιδί τον κοίταξε αποδοκιμαστικά, του έδειξε τον αστερία που κρατούσε στο χέρι του και του είπε: "Έχει όμως σημασία για αυτόν εδώ.... είναι ακόμα ζωντανός"! Και λέγοντας αυτά τα λόγια έριξε τον αστερία απαλά μέσα στην θάλασσα.

Ο άνθρωπός μας προσβεβλημένος, γιατί ένα μικρό παιδί του έδειχνε το σωστό, συνέχισε το δρόμο του, περπατώντας πλάι στους ξεβρασμένους αστερίες. Λίγο παρακάτω όμως, κάποιοι τον είδαν να κοιτάει κλεφτά γύρω του μήπως τον βλέπει κανείς κι όταν βεβαιώθηκε πως ήταν μόνος του, έσκυψε μάζεψε έναν αστερία και να τον απίθωσε μαλακά στη θάλασσα».

Έτσι νοιώθει η Νικόλ όταν ολοκληρώνει ένα project επανάχρησης, δίνοντας ζωή σε υλικά που τραβάει από τον «σκουπιδοτενεκέ». Σε αυτή της τη προσπάθεια, χρόνο με το χρόνο βλέπει ανταπόκριση. Άλλωστε όλοι πια γνωρίζουμε πως το μέλλον του πλανήτη αφορά τον κάθε ένα από εμάς ατομικά.

Τα «Alchimia» μπορείτε να τα βρείτε εδώ.