Θέμα

Last chance treatments: Τρεις θεραπείες προσώπου που αγαπούν αποκλειστικά το χειμώνα

Από -

Ουλές, δυσχρωμίες, τραχιά επιδερμίδα; Τώρα είναι η ιδανική εποχή για να διορθώσετε κάποιες βλάβες στο δέρμα σας, σύμφωνα με τη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου.

Σας απασχολούν κάποιες κηλίδες που έχετε στη δεξιά πλευρά του προσώπου ή οι ουλές του λιπαρού δέρματός σας; Λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να διορθώσετε τις μικρές ή τις μεγαλύτερες βλάβες που εντοπίζετε στο δέρμα σας με μεθόδους, οι οποίες δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν τις υπόλοιπες εποχές στην ηλιόλουστη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει, γιατί μετά την εφαρμογή των θεραπειών έχετε όσο χρόνο για αποκατάσταση θέλετε κατά τον οποίο το δέρμα δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο για να μην προκύψουν δυσχρωμίες ή πανάδες και για να γίνει σωστά η αποθεραπεία.

Peelings

Διαχωρίζονται σε επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθιά peelings ανάλογα με το βάθος στο οποίο σπολεπίζεται το δέρμα. Τα πρώτα είναι και τα πιο ανώδυνα, δηλ. δεν κάνουν μεγάλη απολέπιση, ούτε απαιτούν μεγάλο χρόνο αποθεραπείας . Συνήθως επαναλαμβάνονται ανά 15 -20 ημέρες για καλύτερο και διαρκέστερο αποτέλεσμα. Σε ποιους απευθύνονται; Είναι ιδανικά για να αντιμετωπίσουν θέματα τραχύτητας, λιπαρότητας, θαμπής όψης. Τα πιο γνωστά είναι το γλυκολικό (οξέα φρούτων), το σαλικυλικό, μανδελικό, το φυτικό οξύ. Τα μέσου βάθους κάνουν απολέπιση που καθορίζεται από το είδος των βλαβών που θέλετε να αντιμετωπίσετε, το είδος του δέρματος, την προετοιμασία και την τεχνική εφαρμογής. Το πιο γνωστό είναι το τριχλωροξικο οξύ (tca) που αντιμετωπίζει δυσχρωμίες, πανάδες, λεπτές ρυτίδες και διεσταλμένους πόρους. Η απολέπιση διαρκεί 7-10 ημέρες, αλλά επιτρέπει τις καθημερινές συνήθειες, την εργασία κλπ. Τα βαθειά peelings έχουν πολύ εντυπωσιακό και μεγάλης διάρκειας αποτέλεσμα σε ρυτίδες και δυσχρωμίες και τη συνολική εικόνα του δέρματος, αλλά απαιτούν απομόνωση στο σπίτι για 10- 15 ημέρες.

Fractional CO2 laser

Πρόκειται για μια θεραπεία που προκαλεί μικρές θερμικές βλάβες στο δέρμα μέσω ειδικής κεφαλής με σκοπό την ανάπλαση των ιστών του. Αμέσως μετά τη θεραπεία το δέρμα είναι πολύ κόκκινο και ερεθισμένο και η ερυθρότητα διαρκεί 2-3 ημέρες, ενώ υπάρχει και μικρού βαθμού απολέπιση μετά τις 5 μέρες. Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται προβλήματα, όπως ουλές ακμής, διεσταλμένοι πόροι, ήπιες δυσχρωμίες και επιφανειακές ρυτίδες. Είναι ιδανική θεραπεία για φωτογηρασμένα δέρματα με τραχύτητα και για λιπαρά δέρματα με ουλές. Ωστόσο, επειδή οι παράμετροι καθορίζονται από τον γιατρό, μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν σε όλα τα δέρματα.

Μικροβελονισμός (microneedling)

Πρόκειται για μια μέθοδο που στοχεύει στην ανανέωση του δέρματος μετά από τον ελεγχόμενο μηχανικό τραυματισμό του με νυγμούς με ειδικές μικρές βελόνες που ανεβοκατεβαίνουν μηχανικά με ταχύτητα σε προκαθορισμένο βάθος. Είναι μετεξέλιξη της αρχικής μεθόδου με τα χειροκίνητα derma rollers. Είναι μια σπουδαία εφαρμογή για πολλά προβλήματα όπως ουλές, ραγάδες, γήρανση με το μεγάλο πλεονέκτημα της ταχείας επούλωσης και αποθεραπείας. Την ίδια ημέρα το δέρμα είναι ερεθισμένο και κόκκινο. Ωστόσο, ήδη από την επόμενη ημέρα ο ερεθισμός υποχωρεί. Η ένταση καθορίζεται από το εκάστοτε πρόβλημα, ρυθμίζεται κατάλληλα στα διάφορα σημεία του προσώπου και μπορεί να εφαρμοστεί μια φορά το μήνα κυρίως το χειμώνα.

Να σημειωθεί ότι το fractional laser και η μέθοδος microneedling συνδυάζονται ιδανικά με την εφαρμογή prp (platelet rich plasma) που λαμβάνεται από το αίμα μας, επιταχύνει και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες επούλωσης.