Νέα

Κάθαρση/Katharsis

Από -

Ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης έχει υπηρετήσει την ελληνική μόδα τα τελευταία χρόνια ως ενδυματολόγος, συντάκτης, στυλίστας, σχεδιαστής και σύμβουλος, ενώ παράλληλα, έχει βάλει την δική του πινελιά στον χώρο, μέσα από διάφορα project, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Με τη δράση του έχει καταφέρει να αφυπνίσει το κοινό και να εγείρει τη προσοχή μας γύρω από τα ζητήματα όπου μόδα και κοινωνική ευαισθησία συναντιούνται.
Προσωπικός του στόχος είναι η ελληνική μόδα (και όχι μόνο) να αποκτήσει υψηλό δείκτη αειφορίας και κοινωνικής ευθύνης. Προς την επίτευξη του σκοπού του αυτού έχει αξιοποιήσει καινοτόμα εργαλεία, όπως εκθέσεις, art installations, αλλά και το ενδιαφέρον πνευματικό του παιδί το Ethical Ode.

Σήμερα, με μια επίκαιρη κριτική θέση, δίνει τη δική του απάντηση στο ρατσιστικό εξώφυλλο του Ολλανδικού περιοδικού Elsevier Weekbland, μέσω του site του www.ethicalode.com
Αν δεν το έχετε δει, το περιοδικό με το σκίτσο-εξώφυλλο, προσομοιάζει τους Μεσογειακούς λαούς ως τεμπέληδες, τοποθετώντας έναν άντρα με μουστάκι "αραχτό" να απολαμβάνει το καφέ του και το κρασί του ενώ μια γυναικεία παρουσία με μαγιό και λουλούδια στα μαλλιά "σερφάρει" στα social media. Στο επάνω μέρος μια γυναίκα με ταγιέρ και το κινητό στο χέρι, "τρέχει" να προλάβει το χρόνο ενώ ένας ξανθός άντρας με κοστούμι κινεί ένα μοχλό, υπονοώντας ξεκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που παράγουν το χρήμα. Δίπλα στο τίτλο του περιοδικού υπάρχει το μήνυμα "Ούτε μια δεκάρα στο Νότο."

Η απάντηση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη και του γραφίστα που υλοποίησε την ιδέα Κώστα Τσιρώνη ήρθε με ένα σκίτσο που ο Δημήτρης το ονόμασε Κάθαρση/Katharsis.
Tο ίδιο σκίτσο μετατρέπεται σε ένα σκηνικό που θυμίζει Αποκάλυψη. Το ζευγάρι πλέον της Μεσογείου "πνίγεται" σε μια θάλασσα από σκουπίδια ενώ στο επάνω μέρος το ζευγάρι από το Βορρά "καίγεται". Τα tags στο σάιτ δεν αφήνουν ίχνος αμφιβολίας για τις προθέσεις του Δημήτρη. Δημιουργεί ένα καινούριο tag με το μήνυμα #EcologyBeyondProfitability, και ακολουθούν antiracism, unity, solidarity, ecoconscious και άλλα.
Μέσω της δημοσίευσής του αυτής προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα για την οικολογική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες έχουμε λιγότερο από μια δεκαετία να διορθώσουμε τη κατάσταση. Αν δεν αισθανθούμε την ανάγκη για ενότητα και όχι διχασμό, ο πολιτισμός μας που δυστυχώς δε βασίζεται σε ηθικές αξίες, αλλά σε χρηματιστηριακές θα καταρρεύσει. "Η φωτιά και το νερό εξάλλου σε όλους τους πολιτισμούς ήταν πάντα στοιχείο Κάθαρσης και Εξαγνισμού είτε πρόκειται για αρρώστια, είτε ως σύμβολο" μου εξηγεί ο Δημήτρης για την ονομασία του σκίτσου.