#City Spot

«He-M-N-OiD»: Ο Μιχάλης μας ξεναγεί στη human πλευρά της μόδας

Από -

Στο κέντρο της Αθήνας, στη γειτονιά του Ψυρρή, έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κυψέλη νέων σχεδιαστών. Στη στοά Παλλάδος, ακριβώς πάνω στη κεντρική πλατεία, λειτουργούν πλέον μικρά καταστήματα, που το κάθε ένα αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση και φιλοξενεί μια δημιουργική ιστορία (θα σας παρουσιάσουμε το κάθε ένα τους ξεχωριστά). Εκεί άνοιξε και το νέο κατάστημα του «He-M-N-OiD».  Πίσω από το brand αυτό βρίσκεται ο Μιχάλης. Ένας νεαρός δημιουργός, που κατάφερε την προσωπική του αισθητική προσέγγιση να τη μετουσιώσει σε ένα fashion success story.

banner

Ο Μιχάλης, πριν από αρκετά χρόνια σπούδασε γραφιστική. Από τη πρώτη στιγμή ήξερε πως ήθελε να ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό. Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο της μόδας ήρθε απροσδόκητα: «Ήθελα τα δώρα που έκανα στους φίλους μου να έχουν μια προσωπική υπογραφή. Έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω κασκόλ. Ένα μοναδικό κομμάτι για κάθε δώρο».

Σιγά, σιγά, άρχισε να συνειδητοποιεί πως ο κόσμος της μόδας θα έπρεπε να γίνει ο χώρος της επαγγελματικής του δράσης. Καθώς όμως πρόκειται για έναν άνθρωπο που θέτει υψηλά standards και καταλήγει σε αποφάσεις κατόπιν ενδελεχούς εκτίμησης όλων των παραγόντων, αποφάσισε να ξεκινήσει ως πωλητής σε κατάστημα με ρούχα, για να περιηγηθεί στη πραγματικότητα του εμπορίου. Τότε βρέθηκε μπροστά του το θρυλικό Remember της Πλάκας.

«Θεώρησα πως αυτό ήταν μια μοναδική ευκαιρία, καθώς έτσι θα μπορούσα να εξετάσω όλες τις εναλλακτικές μου. Ταυτόχρονα, συνέχισα να φτιάχνω τα κασκόλ, που διοχέτευα μέσω του Meet Market και μαζί ξεκίνησα και την παραγωγή κάποιων t-shirts. Έτσι ερχόμουν σε επαφή με τον κόσμο και αυτό μου άρεσε πολύ, ενώ παράλληλα κρατούσα ως βασική απασχόληση την θέση μου στο Remember».

banner

Αναπόφευκτα το Remember επηρεάζει πολύ την μετέπειτα προσέγγιση του στη μόδα. Πώς όμως από το Meet Market, τα t-shirts και τα κασκόλ αποφασίζει να κάνει ένα δομημένο brand; To 2015 παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Σχεδιάζει τα πρώτα του ρούχα σε σκίτσα, ανακαλύπτει τεχνίτες ραφτικής που εμπιστεύεται και ξεκινάει το στήσιμο της συλλογής. Τότε, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάνει ένα ακόμη βήμα και αναλαμβάνει μερικά pop –up stores με το He-M-N-OiD.

Τον Μιχάλη τον οδηγεί το υλικό. «Πρώτα βρίσκω το ύφασμα και μετά αποφασίζω σε τι θα το μετατρέψω». Στις συλλογές του δεν θα βρείτε χρώμα, αλλά μια διαφορετική απόδοση των λευκών και μαύρων, είτε σε μονοχρωμίες, είτε σε μοτίβα, μια μινιμαλιστική γκάμα ρούχων, χωρίς φύλλο. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του.

Όταν τον ρωτάω τι σημαίνει το όνομα του brand και πως κατέληξε σε αυτό, μου κάνει μια εσωτερική ξενάγηση στα βιώματα του, που με αφοπλίζει. «Μεγάλωσα σε μια εποχή που ήταν σε άνθιση τα περιοδικά life style. Μια εποχή που το ζητούμενο ήταν η επίδειξη του χρήματος, με τη ταυτόχρονη προβολή των δυο φύλλων με στερεότυπα χαρακτηριστικά. Τίποτε άλλο δεν ήταν αποδεκτό. Ο σεξισμός και η υπερβολική επίδειξη της οικονομικής δύναμης της δεκαετίας του 90 με οδήγησε εδώ που είμαι και σήμερα. Ήθελα να δω το μοντέλο ως human oid, ως ανθρώπινη υπόσταση. Ήθελα να υπάρχουν όλα. Να μπορεί ο κάθε ένας να επιλέξει το μοντέλο με το οποίο θα ήθελε να ταυτιστεί. Έτσι προέκυψε το όνομα. Η πρώτη συλλαβή He υποδηλώνει το αρσενικό φύλλο, εδώ τοποθετώ κι εγώ εμένα τον ίδιο. Το άλλο μέρος της ονομασίας αφορά στην διερεύνηση της ανθρώπινης υπόστασης».

H απόφαση για τη δημιουργία του δικού του χώρου, ήρθε σαν φυσική συνέχεια. «Επέλεξα το σημείο αυτό γιατί η γειτονιά έχει αρχίσει να αποκτά ξεχωριστό χρώμα. Είναι σαν μια κυψέλη όπου εκκολάπτονται νέοι σχεδιαστές. Είναι πολύχρωμη και πολυμορφική. Επιπλέον, εδώ οι τουρίστες έρχονται για ζήσουν λίγο σαν ντόπιοι και οι locals για να ζήσουν ως τουρίστες. Και μόνο αυτό ήταν αρκετό για να με κάνει να επιλέξω την περιοχή του Ψυρρή».

Η πρόσφατη εμφάνιση των προϊόντων του σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή του έδωσε ένα άνοιγμα στο κοινό που δεν το περίμενε. «Μετά από αυτό ξέρω πως ότι ανεβάζω στα κοινωνικά μου δίκτυα, πλέον το βλέπει πολύ περισσότερος κόσμος».

Τα διάσημα logo t-shirt του έχουν και αυτά τη δική τους ιστορία. «Τα χρόνια στο Remember της Πλάκας με έκαναν να μελετήσω σε βάθος τα τουριστικά προϊόντα. Τα παραδοσιακά souvenir και τη ταυτόχρονη ανάδειξη νέων, καινοτόμων, ιδεών και προϊόντων, που άρχισαν να μπολιάζουν τη παραδοσιακή έννοια του τουριστικού gift, με τη σύγχρονη αισθητική. Σκεφτείτε λίγο, σε σχέση με τον τουρισμό υπάρχουν στερεότυπα, στον τρόπο συμπεριφοράς, στα γούστα σε όλα. Έτσι εμπνεύστηκα πρώτα το logo Tourist και προσπάθησα να το αποδώσω με χιουμοριστική διάθεση. Και μετά το ένα έφερε το άλλο: η Κόρη, ο Κούρος, η Θεά και άλλα».

Σήμερα τα μπλουζάκια του (και όχι μόνο), γίνονται ανάρπαστα, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να επιμένει στη παραγωγή σχεδίων και προϊόντων με τη χαρακτηριστική αισθητική του. Στις συλλογές του θα τα βρείτε όλα και ταυτόχρονα δεν θα βρείτε κομμάτια με «ταμπέλα». Στην He-M-N-OiD δεν υπάρχουν sizes, δεν διαχωρίζονται τα γυναικεία από τα ανδρικά και δεν υπάρχουν εποχικά κομμάτια. Αντιθέτως, υπάρχει μια συλλογή με ευρύτατους ορίζοντες, όπου είναι ευπρόσδεκτοι. Περάστε μια βόλτα από τη στοά. Σταθείτε μπροστά από το μικροσκοπικό κατάστημα και μέσα σε λίγα λεπτά θα δείτε πόσο εύκολα θα μπορέσετε να γίνεται κι εσείς μέλος στον κόσμο του He-M-N-OiD.

i «He-M-N-OiD» | Στοά Παλλάδος (Παλλάδος 24-26), Ψυρρή | www.facebook.com/hemnoid