# City Spot

H Motley Goat μας προσκαλεί στο νέο της σπίτι

Από -

Με τον Μιχάλη γνωρίστηκα τυχαία, πριν από αρκετά χρόνια, σε μια από τις διάφορες δημοσιογραφικές συνεστιάσεις του χώρου της μόδας. Καθίσαμε δίπλα, κουβεντιάσαμε και ορίσαμε (χωρίς να το καταλαβαίνουμε) το ξεκίνημα μιας μακράς σχέσης και φιλίας.
Οι υποχρεώσεις μας κρατούν μακριά, σε όρους φυσικής παρουσίας, αλλά η σχέση μας βρίσκει τρόπο να αναπτύσσεται. Άλλωστε θα μου ήταν αδύνατο να χάσω έστω και μια από τις στιγμές του ανθρώπου που βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να ελίσσεται δημιουργικά. Που ενσαρκώνει τη παραδοχή, που θα θέλαμε όλοι να εφαρμόσουμε: δεν φοβάται, αλλάζει, «στρίβει επαγγελματικά», δοκιμάζει και τελικά καταφέρνει αν κάνει δουλειά και καθημερινότητα μόνο εκείνα που τον ευχαριστούν.

Για αυτό ακριβώς αισθάνομαι τυχερή που τον γνώρισα, που τον παρακολουθώ σε όλη του τη πορεία και που σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σας παρουσιάσω το «σπίτι» που δημιούργησε για το γόνο της επαγγελματικής του σχέσης: το νέο showroom της Motley Goat.
Πριν φτάσουμε όμως στο σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο για το εχθές.

Ο Μιχάλης σπούδασε οικονομικές επιστήμες και στη συνέχεια marketing. Εργάστηκε στον οικονομικό τομέα για κάποια χρόνια και αργότερα ανέλαβε το brand management για το label Nassos Ntotsikas. Ακολούθησαν συνεργασίες με άλλα Ελληνικά brands, η διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικές πάντα με την μόδα, ενώ έκανε και ένα σύντομο πέρασμα από τον Τύπο ως fashion editor. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στην βιομηχανία της μόδας, αρχικά από την επιχειρηματική σκοπιά και αργότερα, μέσω της εμπειρίας και σπουδών, στο σχεδιαστικό κομμάτι. Πότε και πως αποφάσισε να δημιούργησε το δικό του label και το πώς κατέληξε σε αυτό το ξεχωριστό όνομα για το Brand του μας του εξηγεί ο ίδιος:

«Μου δημιουργήθηκε η ανάγκη προσωπικής έκφρασης μέσω μίας συλλογής με σύγχρονο ελληνικό design, όπως εγώ το ορίζω. Έτσι λοιπόν, το brand The Motley Goat ιδρύθηκε το 2015 και τελικά επαναλανσαρίστηκε τον Νοέμβριο του 2017 έχοντας πια σε πρώτο πλάνο τα prints του λογότυπου σε διάφορες εκδοχές του. Το όνομα κατά κάποιο τρόπο τυχαία! Παρότι που πολλά χρόνια με τον χώρο της μόδας, οι σπουδές μου και η εργασιακή προϋπηρεσία μου βασίζονταν στον τομέα των οικονομικών και του marketing. Όταν λοιπόν αποφάσισα να ασχοληθώ και με τον σχεδιασμό, καθώς μου έλειπε το formal training, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως…θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι! Η έκφραση αυτή έκανε το κλικ μέσα μου, τόσο για την ελληνικότητα της, όσο και γιατί οδήγησε στον σχεδιασμό του λογότυπου και τελικά επικράτησε χωρίς πολλές δεύτερες σκέψεις».

Η Motley Goat δεν απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό. Τον σχεδιαστικό της DNA είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να επιτρέπει τη διεύρυνση των ορίων του target group των collection.
Ωστόσο, «Παρόλο που η συλλογή σχεδιάστηκε με πελάτη-στόχο τους επισκέπτες από το εξωτερικό, μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από την ελληνική αγορά. Το λογότυπο απέκτησε μια δυναμική, αποτυπώνεται στην μνήμη, αρέσει και φυσικά αυτό μας έχει ωφελήσει ιδιαίτερα».

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ενδυνάμωσαν τη φήμη του brand είναι και η συνέπεια που επιδεικνύει επί των αρχών της βιώσιμης παραγωγής.
«Είναι αλήθεια πως επένδυσα στην αειφόρο ανάπτυξη του label, από κοινού με ένα δυνατό και ξεκάθαρο concept και ποιοτικές πρώτες ύλες. Καταρχάς όλοι οι κωδικοί είναι προιόντα δίκαιου εμπορίου και πάντα από φυσικές πρώτες ύλες – ακόμα και τα νέα μας backpack είναι από 100% βαμβάκι. Πολλά από τα κομμάτια της συλλογής παράγονται από πιστοποιημένο οικολογικό βαμβάκι, ενώ και τα χρώματα των εκτυπώσεων είναι οικολογικά και υδατοδιαλυτά. Έχουμε περιρίσει στο ελάχιστο τη χρήση χαρτιού και πλαστικού, ενώ και η συσκευασία αποστολής μας είναι από ανακυκλωμένο χαρτί. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, και όσο αναπτύσεται το brand τόσο ερευνούμε τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό. Γνωρίζεις άλλωστε οτι η βιομηχανία της μόδας είναι από τις πλέον επιβαρυντικές για το περιβάλλον, και το ζήτημα οξύνθηκε με την έλευση των fast fashion αλυσίδων, όπου τα ρούχα πετιούνται μετά από λίγους μήνες. Αποφάσισα λοιπόν εξ’ αρχής η δική μου συλλογή να μην έχει εποχικότητα, δηλαδή να παρουσιάζω μεν νέα σχέδια σε κάθε σεζόν αλλά χωρίς να καταργώ τα προηγούμενα, δίνοντας έτσι περισσότερες επιλογές στον καταναλώτη αλλά και διαχρονικότητα στην συλλογή».

Είναι, άραγε, το κοινό στην Ελλάδα εξοικειωμένο με τη βιωσιμότητα στο χώρο της μόδας; Την αναζητά;
«Δεν θα έλεγα πως είναι, ακόμα είναι λίγοι οι Έλληνες που είναι ευαισθητοποιημένοι. Διαπιστώνω όμως πως αυτό σιγά σιγά αλλάζει. Αντίθετα, οι ξένοι πελάτες μας είναι αρκετά πιο ενημερωμένοι και ένα μεγάλο ποσοστό τους αναζητά τις βιώσιμες εταιρίες».

Από το λανσάρισμα στο σήμερα. Τι έχει συμβεί σε αυτή τη πορεία; Από την ημέρα που επαναλανσαρίστηκε το brand, μέχρι σήμερα, αυξάνει τα ποσοστά της παρουσίας του στην ελληνική και τη ξένη αγορά με σταθερό ρυθμό.
«Αισθάνομαι πολύ περήφανος που το κοινό έχει αγκαλιάσει τόσο την συλλογή και αυτό το διαπιστώνω τόσο από τα συνεργαζόμενα καταστήματα όσο και από τα συνεχή μηνύματα που λαμβάνουμε, κάτι που με παρακινεί να συνεχίσω όλο και πιο δυναμικά. Παράλληλα, η συλλογή και η γκάμα έχει επεκταθεί, η ομάδα μου έχει μεγαλώσει, μας ζητάνε συνεργασίες από περισσότερες περιοχές και γενικά θα έλεγα πως βαδίζω σταθερά προς την επίτευξη των στόχων μου».
Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου χώρου.
«Η δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορεί κανείς να βρει συγκεντρωμένη όλη την συλλογή ήταν εξ’ αρχής ένας από τους στόχους μου. Όταν λοιπόν ο κατάλληλος χώρος βρέθηκε και οι συνθήκες το επέτρεπαν δημιουργήσαμε το showroom, με χαλαρό αλλά κομψό, ρετρό σχεδιασμό, που αντικατοπτρίζει απόλυτα την ελληνική φινέτσα και την φιλοσοφία του brand και φιλοξενεί ολόκληρη την συλλογή του The Motley Goat».

Ποιο είναι το όραμα σου, τα όνειρά σου για το νέο «σπίτι» του Motley Goat; «Ελπίζω να γίνει σημείο συνάντησης ανθρώπων που αγαπούν το καλό ελληνικό design και να είναι η αρχή για μια σειρά από stand-alone καταστήματα στα πιο σημαντικά εμπορικά σημεία της Ελλάδας. Βέβαια ο βασικός άμεσος στόχος είναι να συνεχιστεί η δυναμική ανάπτυξη του και να τοποθετηθεί σε περισσότερα καταστήματα και ξενοδοχειακές boutiques, όμως σε βάθος χρόνου φιλοδοξώ να καταστήσω το brand συνώνυμο του καλού ελληνικού design και το νέο μας σπίτι είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση»
Λίγο πριν κλείσουμε, μου εξηγεί πως στο άμεσο μέλλον σκοπεύει να αναπτύξει το προϊόντικό μίγμα του label του σε νέες κατηγορίες, αφού έχει ήδη αναγνωρίσει κάποιες ανάγκες της αγοράς.
Απώτερος σκοπός «το The Motley Goat να καταστεί ένα lifestyle brand, ενώ παράλληλα έχω αποφασίσει πως θα στρέψω μέρος της επαγγελματικής μου δράσης και σε project custom-made σχεδίων όπως αυτό που δημιουργήσαμε για το Votsalo Bar στις Σπέτσες, ως στολές προσωπικού».

The Motley Goat
Λεωφ. Πεντέλης 77-79, Χαλάνδρι
2ος όροφος


WWW.THEMOTLEYGOAT.COM
[email protected]
INSTAGRAM: THEMOTLEYGOAT