Θέμα

Dimitra Kinder: Μας καθοδηγεί μακριά από την ακαταστασία

Από -

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα γίνει μέλος του φανατικού κοινού της KonMari. Η φρενίτιδα γνωστών και φίλων, που την παρακολουθούσαν ανελλιπώς, είχε «γαργαλήσει» το ενδιαφέρον μου να μάθω λίγο περισσότερα για τη κομψή Γιαπωνέζα, που βάζει τον κόσμο σε τάξη. Ωστόσο, ήταν κάτι που άφηνα πάντοτε για λίγο αργότερα.
Μέχρι που γνώρισα τη Δήμητρα. Μια επαγγελματία που αποφάσισε να τα αλλάξει όλα στη ζωή της και εν συνεχεία να προσφέρει το κατάλληλο εφαλτήριο και στους γύρω της, για να κάνει ο κάθε ένας τους προσωπικά και ξεχωριστά τη δική του αλλαγή.
Για να μην προχωρήσω όμως σε έκθεση πληροφορίων ατάκτως δοσμένων, προτιμώ να σας συστήσω στην ίδια τη Dimitra Kinder. Την Ελληνίδα που ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων, θέση που εγκατέλειψε για να πάει ως εθελόντρια στο Βιετνάμ και την Καμπότζη.

Κράτησε στο σπίτι σου τα αντικείμενα που σου αρέσει να σε περιβάλλουν. Μπορεί να είναι βιβλία, έργα τέχνης, εσωτερικά φυτά.
Κράτησε στο σπίτι σου τα αντικείμενα που σου αρέσει να σε περιβάλλουν. Μπορεί να είναι βιβλία, έργα τέχνης, εσωτερικά φυτά.

Η Δήμητρα δούλεψε για περίπου τρία χρόνια σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της ΝΑ Ασίας σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η πρόσβαση που έχει ο φτωχός πληθυσμός σε καθαρό νερό. Μια φανταστική εμπειρία (όπως μου λέει χαρακτηριστικά). Η νοσταλγία όμως της Ελλάδας την έκανε να επιστρέψει για να ασχοληθεί και εδώ με τη διαχείριση έργων, κυρίως στον μη κερδοσκοπικό χώρο.
Κι όταν ένοιωσε έτοιμη για το επόμενο βήμα εμφανίστηκε το βιβλίο της Marie Kondo.
Πως έγινε η πρώτη σου γνωριμία με τη μέθοδο αυτή;
Λένε ότι ο δάσκαλος εμφανίζεται όταν ο μαθητής είναι έτοιμος. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση το βιβλίο της Marie Kondo "The Life-Changing Magic of Tidying Up" (στα ελληνικά «Σπίτι σε Τάξη, Ζωή σε Τάξη», εκδόσεις Κλειδάριθμος) έπεσε τυχαία στα χέρια μου, όταν άρχισα να νιώθω λίγο τελματωμένη στην επαγγελματική μου ζωή. Γενικά διαβάζω αρκετά και διαφορετικού είδους βιβλία οπότε όταν διάβασα ένα άρθρο που έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο βιβλίο, με πολύ καλές κριτικές, θέλησα να το διαβάσω γιατί με τράβηξε η φιλοσοφία πίσω από τη μέθοδο, και όχι γιατί ένιωθα την ανάγκη να τακτοποιήσω το σπίτι μου – το οποίο παρεμπιπτόντως δεν ήταν ιδιαίτερα ακατάστατο.

Μετέτρεψε το σπίτι σου στο προσωπικό σου μουσείο.
Μετέτρεψε το σπίτι σου στο προσωπικό σου μουσείο.

Τελειώνοντας το βιβλίο, κάθισα και σκέφτηκα ποιος είναι ο ιδανικός για μένα τρόπος ζωής – αυτό είναι και το πρώτο βήμα. Και ο στόχος αυτός σε καθοδηγεί σε όλη τη διαδικασία ώστε να πάρεις πιο γρήγορα και τις κατάλληλες αποφάσεις. Μετά άνοιξα τη ντουλάπα μου και έβγαλα έξω όλα μου τα ρούχα σε μια τεράστια στοίβα. Άρχισα να κρατάω στα χέρια μου ένα-ένα ρούχο και να ρωτάω τον εαυτό μου εάν μου αρέσει και εάν με κάνει να νιώθω όμορφα όταν το φοράω. Όσα ρούχα αποφάσισα να κρατήσω μπήκαν όμορφα στην ντουλάπα μου, ενώ όσα αποφάσισα να αποχωριστώ τα ευχαρίστησα για ό,τι μου είχαν προσφέρει (βασική πτυχή της μεθόδου στην οποία θα επανέλθω να εξηγήσω αργότερα) και τα δώρισα σε οργανισμούς, ώστε να καταλήξουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και στους οποίους θα δώσουν χαρά.
Σιγά σιγά, σε μια περίοδο εβδομάδων είχα κρατήσει στα χέρια μου το καθετί που υπήρχε στο σπίτι μου, αποφασίζοντας τι μένει στη ζωή μου και τι φεύγει. Και παρότι το σπίτι μας ποτέ δεν ήταν μπουκωμένο και πολύ συχνά συγκεντρώναμε και δίναμε πράγματα, κατέληξαν να φεύγουν τουλάχιστον 15 μεγάλες σακούλες με πράγματα προς διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Marie Kondo
Marie Kondo

Πως αποφάσισες όμως να εμπλακείς επαγγελματικά με τη μέθοδο;
Στο τέλος της διαδικασίας ένιωθα ότι είχε ξελαφρώσει το σπίτι μου και το μυαλό μου ταυτόχρονα. Ένιωθα πλέον ότι ήξερα πολύ καλύτερα τον εαυτό μου και το τι θέλω και τι δεν θέλω στη ζωή μου. Ήμουνα τόσο ενθουσιασμένη που ήθελα όλος ο κόσμος να νιώσει το ίδιο. Και κάπως έτσι βρέθηκα να εκπαιδεύομαι και να πιστοποιούμαι από τη Marie Kondo ως σύμβουλος της μεθόδου KonMari.
Να πω εδώ ότι αυτό που με τράβηξε περισσότερο στην επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μέθοδο είναι ότι συνδυάζεται ιδανικά και με την πρότερή μου εκπαίδευση σε executive coaching και οργανωτική ανάπτυξη. Μου αρέσει πάρα πολύ να βοηθάω τους πελάτες μου να παίρνουν αποφάσεις για το τί θέλουν να κρατήσουν στη ζωή τους, και να βλέπω να αλλάζει η ζωή τους προς το καλύτερο ακολουθώντας μια μέθοδο οργάνωσης του σπιτιού τους.

Ένα τακτοποιημένο και ταυτόχρονα όμορφα διακοσμημένο γραφείο οδηγεί σε πιο αποτελεσματική και δημιουργική εργασία.
Ένα τακτοποιημένο και ταυτόχρονα όμορφα διακοσμημένο γραφείο οδηγεί σε πιο αποτελεσματική και δημιουργική εργασία.

Τι είναι η μέθοδος KonMari;
Η μέθοδος KonMari, με λίγες λέξεις, είναι μία μέθοδος τακτοποίησης και οργάνωσης του σπιτιού σου, την οποία ακολουθείς μία φορά και διαρκεί για πάντα. Μέσω της μεθόδου επαναξιολογείς και οργανώνεις όλα σου τα υπάρχοντα, με σκοπό να καταλήξεις να περιβάλλεσαι μόνο από ό,τι σου προκαλεί χαρά και σε κάνει να νιώθεις όμορφα.
Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και ιδιαίτερα το ίδιο μας το σπίτι, αντανακλά την κατάσταση του μυαλού μας και με τη σειρά του επηρεάζει το μυαλό μας – σαν φαύλος κύκλος. Οφείλουμε λοιπόν συνειδητά να επιλέγουμε τι θέλουμε να μας περιβάλλει γιατί το περιβάλλον μας έχει τη δύναμη να επηρεάζει τη ζωή μας. Τρανό παράδειγμα το πώς ένα ακατάστατο και πνιγμένο από πράγματα σπίτι είναι πηγή άγχους και στρες, ενώ στην πραγματικότητα το σπίτι μας θα έπρεπε να είναι το καταφύγιό μας, εκεί όπου βρίσκουμε γαλήνη και επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες μας στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας.
Το σημαντικό όμως για μένα και όλους όσους έχουν εφαρμόσει τη μέθοδο είναι ότι μέσω της διαδικασίας επαναξιολόγησης των πραγμάτων σου καταλήγεις να επαναξιολογήσεις πολλά κομμάτια και πτυχές της ζωή σου. Έτσι, οι περισσότεροι καταλήγουν να κάνουν ή να οδηγούνται σε μεγάλες και θετικές αλλαγές στη ζωή τους.

Στόχος είναι κοιτώντας τα ρούχα σου να ανυπομονείς να τα φορέσεις όλα. Τότε ξέρεις ότι δεν έχεις τίποτα περιττό.
Στόχος είναι κοιτώντας τα ρούχα σου να ανυπομονείς να τα φορέσεις όλα. Τότε ξέρεις ότι δεν έχεις τίποτα περιττό.

Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που έχουν κατηγορήσει την Marie Kondo, τι θα απαντούσες;
Νομίζω ότι αυτοί που την έχουν κατηγορήσει είναι επειδή έχουν παρερμηνεύσει και παρεξηγήσει κάποια λεγόμενά της ή πτυχές της μεθόδου. Η μέθοδος αυτή δεν επιβάλει να την ακολουθήσεις κατά γράμμα ούτε θέτει αντικειμενικούς στόχους. Έχοντας καταλάβει την ουσία της και τι αντιπροσωπεύει, την προσαρμόζεις στα δικά σου θέλω. Για παράδειγμα δεν θα πω εγώ ποτέ σε μια πελάτισσά μου εάν κάποιο ρούχο είναι της μόδας ή της πάει ή εάν αρέσει σε εμένα, ούτε θα της πω ότι πρέπει να έχει 10 παντελόνια και 15 μπλούζες. Η απόφαση εάν θα κρατήσει κάτι στη ζωή της βασίζεται στο πώς την κάνει το ρούχο να νιώθει. Και εάν καταλήξει να έχει τρεις ντουλάπες ρούχα που όλα της αρέσουν και την κάνουν να νιώθει όμορφα, δεν θα προσπαθήσουμε να τα μειώσουμε για να φτάσουμε σε κάποιον αριθμητικό στόχο.

Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς να σέβονται τα υπάρχοντά τους και να τα τακτοποιούν.
Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς να σέβονται τα υπάρχοντά τους και να τα τακτοποιούν.

Ποιες είναι οι χρυσές συμβουλές για τη ζωή εν-τάξη;
Αυτογνωσία – να ξέρεις τι στόχους έχεις, τι θέλεις από τη ζωή σου, πώς νιώθεις για πράγματα και καταστάσεις. Και αυτό που στα Αγγλικά λέμε "living intentionally", που στα Ελληνικά μεταφράζεται περιφραστικά στο να ζούμε με συνειδητές επιλογές και πρόθεση. Εάν βάλουμε αυτές τις βάσεις, η τάξη έρχεται μόνη της, και στη ζωή και στο σπίτι μας.

Για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε γυάλινα βάζα για την αποθήκευση του φαγητού.
Για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε γυάλινα βάζα για την αποθήκευση του φαγητού.

Μήπως όμως η ιδιωτική αταξία του κάθε ένα από εμάς αποτελεί μέρος της προσωπικής εξέλιξης; Μήπως για κάποιους η ακαταστασία είναι ευτυχία; Τελικά μπορεί αν βρει εφαρμογή σε κάθε χώρο η μέθοδος της διάσημης Γιαπωνέζας;
Όπως ανέφερα και νωρίτερα, η μέθοδος KonMari δεν έχει αντικειμενικούς στόχους και «πρέπει». Εάν κάποιος νιώθει καλά μέσα στον χώρο του, τότε προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει κανέναν λόγο να εφαρμόσει τη μέθοδο αυτή. Όλα ξεκινάνε με το πώς νιώθει ο καθένας μας. Έχω μπει και σε σπίτια όπου προσωπικά τα θεωρούσα άψογα και τακτοποιημένα αλλά ο ιδιοκτήτης τους ένιωθε ότι είχε αρκετά περιττά υπάρχοντα και κατέληξε να δίνει έναν σημαντικό όγκο. Και έχω μπει και σε γραφείο όπου δεν υπήρχε χώρος να ακουμπήσεις ένα ποτήρι, αλλά η ιδιοκτήτριά του είχε μια ιστορία να πει για το κάθε αντικείμενο εκεί μέσα, και με κάθε ιστορία που έλεγε έλαμπε το πρόσωπό της από χαρά. Φυσικά λοιπόν και ποτέ δεν θα προσπαθούσα να την πείσω να εφαρμόσει τη μέθοδο KonMari.
Το βασικό καθήκον το δικό μου και όλων των πιστοποιημένων συμβούλων της μεθόδου είναι να βοηθάμε τον πελάτη μας να αναγνωρίσει τι προκαλεί σε εκείνον χαρά και τι συμβάλει στον ιδανικό τρόπο ζωής του, και να πάρει τη γενναία απόφαση να αποχωριστεί όλα τα υπόλοιπα.

Δημιούργησε ένα σαλόνι που είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους φίλους και την οικογένειά σου.
Δημιούργησε ένα σαλόνι που είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους φίλους και την οικογένειά σου.

Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος όταν πάρει τη μεγάλη απόφαση να βάλει σε τάξη τη ζωή του;
Όπως λέει χαρακτηριστικά η Marie Kondo, το πρώτο βήμα στην τακτοποίηση είναι να έρθεις αντιμέτωπος με τα πράγματά σου ("The first step in tidying is to confront your own stuff"). Φυσικά, το να έρθεις αντιμέτωπος με όλα σου τα πράγματα δεν είναι κάτι εύκολο και γρήγορο. Η μέθοδος KonMari δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις για να το πετύχεις, με τους έξι βασικούς κανόνες που έχει:
1. Αρχικά παίρνεις την απόφαση και δεσμεύεσαι στον εαυτό σου ότι θα βάλεις τάξη στο σπίτι σου και στη ζωή σου
2. Αφιερώνεις λίγο χρόνο να φανταστείς τον ιδανικό τρόπο ζωής σου
3. Αξιολογείς πρώτα τι θέλεις να κρατήσεις και τι να αποχωριστείς
4. Δουλεύεις ανά κατηγορία, και όχι ανά χώρο σπιτιού
5. Ακολουθείς τη σωστή σειρά: ρούχα, βιβλία, χαρτιά, λοιπά αντικείμενα (χωρισμένα σε υποκατηγορίες), και τέλος αναμνηστικά και άλλα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας
6. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ρωτάς τον εαυτό σου εάν το καθετί σου φέρνει χαρά, εάν δηλαδή σε κάνει να νιώθεις όμορφα

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η μέθοδος Kon Mari είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ενέργεια γιατί σε φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν σου, και σε καλεί να πάρεις αποφάσεις κάποιες εκ των οποίων μπορεί να είναι δύσκολες. Στην τελική όμως, η προσπάθεια αυτή το αξίζει.
Γιατί, όπως επίσης λέει η Marie Kondo, «η διαδικασία αξιολόγησης του πώς αισθανόμαστε για τα υπάρχοντά μας, προσδιορίζοντας εκείνα που έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας και αποχαιρετώντας τα, είναι στην πραγματικότητα εξέταση του εσωτερικού μας εαυτού – μια ιεροτελεστία για τη μετάβαση μας σε μια νέα ζωή».
Για περισσότερες πληροφορίες
www.dimitrakidner.com
[email protected]