Θέμα

Better safe than sorry: Αντηλιακό κατά των πανάδων πάντα και παντού

Από -

Ο πιο αξιόπιστος σύμμαχός μας ενάντια στη δυσάρεστη εμφάνιση πανάδων είναι η κρέμα προσώπου με αντιηλιακή προστασία με υψηλό και πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.

Το αποτύπωμα του ήλιου

Ο επιστημονικός τους όρος είναι υπερμελάγχρωση, αλλά εμείς στον προφορικό λόγο τις αποκαλούμε πανάδες ή κηλίδες. Πρόκειται για βλάβες του δέρματος που προκαλούνται κυρίως από την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των μελαγχρωματικών διαταραχών, όπως η κληρονομικότητα, οι ορμόνες, η ηλικία, το φύλο, ο φωτότυπος, καθώς και η φωτοευαισθησία σε ορισμένα φάρμακα και αρώματα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν από μόνοι τους οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα χωρίς να βάλει το «χεράκι» του ο ήλιος.

Πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία προσώπου Anthelios XL SPF 50+ Dry Touch με χρώμα και dry touch υφή κατά των πανάδων, La Roche Posay
Πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία προσώπου Anthelios XL SPF 50+ Dry Touch με χρώμα και dry touch υφή κατά των πανάδων, La Roche Posay

Πού οφείλεται η εμφάνιση τους;

Στη διαταραχή της διαδικασίας παραγωγής μελανίνης. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί στην ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών των κυττάρων για να προστατέψουν το δέρμα. Ένας από αυτούς είναι η παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα και η εναπόθεση της στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Σε συνθήκες υπερέκθεσης, όμως, οι αμυντικοί μηχανισμοί «τρελαίνονται», απορρυθμίζονται με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα και την άνιση κατανομή της στο δέρμα με τη μορφή κηλίδων.

Νέα αντηλιακή κρέμα με χρώμα Anthelios Shaka Tinted Fluid SPF 50+, La Roche Posay
Νέα αντηλιακή κρέμα με χρώμα Anthelios Shaka Tinted Fluid SPF 50+, La Roche Posay

Ποιος είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης;

Η πρόληψη! Για να εμποδίσουμε την εμφάνιση πανάδων, ή, ακόμα και να περιορίσουμε το μέγεθος και την έντασή τους πρέπει να επαναλαμβάνουμε μία κίνηση σε καθημερινό τέμπο που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 /SPF50+) όχι μόνο στην παραλία, αλλά και στην πόλη. Πρέπει να έχει φωτοσταθερό σύστημα φίλτρων ευρέος φάσματος και σύνθεση εμπλουτισμένη με ισχυρά αντιοξειδωτικά και ενεργά συστατικά που δρουν κατά των δυσχρωμιών. Δεν ξεχνάμε να το ανανεώνουμε ανά μία με δύο ώρες, ειδικά μετά την εφίδρωση ή το κολύμπι για να διατηρηθεί το επίπεδο προστασίας του. Γι αυτό επιλέγουμε ένα αντιηλιακό, το οποίο είναι ασφαλές για το δέρμα μας -ειδικά αν είναι ευαίσθητο ή δυσανεκτικό-, δερματολογικά ελεγμένο και χωρίς paraben. Σημαντική, όμως, είναι και η μέγιστη καλλυντική ευχαρίστηση που παίρνουμε, όταν το απλώνουμε στην επιδερμίδα μας, ώστε η συχνή επανάληψη να μην είναι αγγαρεία αλλά διασκεδαστική υπόθεση. Επιλέγουμε μη λιπαρή υφή που απορροφάται γρήγορα, δεν κολλάει και κυρίως δεν αφήνει λευκά σημάδια.