City Spot

Abhaya Yoga Home: Νέα πνοή σε ένα ανανεωμένο power spot

Από -

Μιλήσαμε με την σπουδαία δασκάλα διαλογισμού, yoga και πιλάτες Βιβή Λέτσου για τον καινούργιο χώρο που ανέλαβε, για τα πολλά είδη της yoga που προσφέρει και για την σημασία της στη ζωή μας

banner

Οι μυημένοι στην yoga θα γνωρίζετε την Βιβή Λέτσου, την ιδρύτρια του NYSY, από τα πιο γνωστά κέντρα yoga και pilates στο κέντρο της Αθήνας. Αν και στην αρχή δεν σκόπευε να αναλάβει ακόμα έναν χώρο, στην διάρκεια ενός πρωινού διαλογισμού η ροή του σύμπαντος την οδήγησε να το κάνει και εκείνη την εμπιστεύτηκε, όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

banner

«Ξεκινήσαμε με 40 τάξεις μέσα στον Οκτώβριο με διαφορετικά είδη yoga όπως η yoga nidra, η δυναμική yoga, η vinyasa, η θεραπευτική, η aerial yoga, αλλά και το pilates, καθώς απευθυνόμαστε σε διαφορετικούς ανθρώπους, σε όλες τις ηλικίες και καλύπτουμε ποικίλες ανάγκες. Για παράδειγμα, ένας νέος και αθλητικός τύπος σίγουρα χρειάζεται κάτι πιο δυναμικό και με ροή. Ένας εργαζόμενος ίσως νιώσει την ανάγκη να κάνει μια πρωινή πρακτική (self practice) πριν πάει στην δουλειά του. Η yoga nidra κατευνάζει και ηρεμεί το νευρικό σύστημα προσφέροντας βαθιά χαλάρωση. Επιπλέον, υπάρχει ειδική yoga για εγκύους και παιδιά». Ωστόσο, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής όλων αυτών των τάξεων, «μια στάση που είναι κοινή σε όλες τις θρησκείες», τονίζει η Βιβή. Εμπνευσμένη από την μούντρα Abhaya που σημαίνει χωρίς φόβο μας παροτρύνει να ζούμε με τρόπο θαρραλέο και συνδεδεμένο με την δύναμη της καρδιάς μας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η yoga; «Βλέπω τον κόσμο φοβισμένο, αποπροσανατολισμένο, χαμένο. Οι αρχαίοι λαοί ήταν πιο επιφωτισμένοι. Τώρα, πηγαίνουμε σε ψυχολόγους, μέντιουμ, αστρολόγους για να μας δώσουν τις απαντήσεις για εμάς. Ωστόσο, ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Όλη η γνώση, η δύναμη, το φως υπάρχουν μέσα μας. Απλώς, χρειαζόμαστε κάποιον να μας δείξει τον δρόμο και αυτό προσφέρει η yoga. Είναι προσεγμένη άσκηση που γίνεται με επίγνωση στοχευμένη να μας χαλαρώσει όχι μόνο σε μυικό/σωματικό επίπεδο, αλλά νοητικά και συναισθηματικά διώχνοντας τους φόβους και φέρνοντας χαρά. Διαλύει τις τοξίνες και τα εμπόδια που δεν μας αφήνουν να βρούμε την εσωτερική σοφία και δύναμή μας».

Πώς βλέπει την νέα γενιά δασκάλων και το μέλλον της yoga στην Ελλάδα; «Όταν ανοίξαμε το NYSY με τον σύζυγό μου Eraj Shakib το 2004 ήμασταν οι μοναδικοί σε αυτό που κάναμε, ενώ τώρα υπάρχουν πολλά studio. Αυτό είναι καλό, γιατί πάει να πει ότι ο κόσμος το έχει ανάγκη. Το NYSY ήταν ένας κρατήρας, μια αρχή για την yoga και το pilates. Ήταν κάτι πολύ δυνατό, στο οποίο καλούσαμε τους καλύτερους δασκάλους διεθνώς και προσφέραμε εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Είχαμε δημιουργήσει μια δυνατή κοινότητα (community). Από τον δυνατό αυτόν κρατήρα βγήκαν πάνω από 250 δάσκαλοι. Ήταν η εποχή και το κύμα που το σήκωνε! Όλη αυτή η δουλειά έριξε πολλούς σπόρους... Την σκυτάλη πρέπει να πάρει η νέα γενιά και να συνεχίσει το όραμα του NYSY που δεν είναι άλλο από το να βοηθήσει τον κόσμο να νιώσει καλά με τον εαυτό του, πιο υγιής, θαρραλέος, αισιόδοξος». Αυτό που παρατηρεί, όμως, η Βιβή είναι ότι πολλοί δάσκαλοι δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και την εμπειρία να διδάξουν και αυτό πληγώνει την yoga. «Είναι αρκετοί εκείνοι που νομίζουν ότι με ένα μίνι πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορούν να το κάνουν. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι να πάρουν σωστή εκπαίδευση κοντά σε έναν δάσκαλο που εντρυφεί βαθιά στην φιλοσοφία της, που έχει πραγματική έμπνευση και αληθινά κίνητρα. Πρέπει να έχουμε ψηλά τον πήχυ με ποιον θα εκπαιδευτούμε


i Abhaya Yoga Home | Αιόλου 43, Αθήνα | 210 3316334