Botargo

14 ↑

Μια νέα εστία σύγχρονης ελληνικής κουζίνας διά χειρός του έμπειρου σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη δημιουργεί το καινούργιο ξενοδοχείο «MonAsty» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

monasty1

Το "Botargo" ήταν μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Θεσσαλονίκη. Ολοκαίνουργιο και πολύ κεντρικό, δυο βήματα που λέει ο λόγος από την πλατεία Αριστοτέλους, είναι το εστιατόριο του επίσης ολόφρεσκου ξενοδοχείου "MonAsty" που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα πεντάστερο opening πολλαπλώς σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, μια και βρίσκεται στην premium οικογένεια Autograph Collection του διεθνούς ξενοδοχειακού κολοσσού της Marriott που αποκτά παρουσία στην πόλη υπό την εποπτεία και διαχείριση της ελληνικής εταιρείας SWOT Hospitality, η οποία ενισχύει διαρκώς την θέση της στην εγχώρια αγορά μέσα από πρότζεκτ ποιοτικά και ξεχωριστά όπως το συγκεκριμένο. 

monasty2

Η διακοσμητική διάθεση στο "Botargo" ακολουθεί το γενικότερο αφήγημα του ξενοδοχείου που εμπνέεται από το βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και το θέλει να "ζωντανεύει" κομψά στο σήμερα. Τερακότα και σκούρο ξύλο στους τοίχους, άνετα τραπέζια διαφόρων ειδών και μεγεθών, μοντέρνα κυκλικά φωτιστικά σαν λαμπερά στεφάνια αλλά και παλιά βάζα και αμφορείς δημιουργούν ένα γοητευτικό mix’n’match στον μεγάλο χώρο που καταφέρνει να παντρέψει αρμονικά το καινούργιο με το "φθαρμένο" χωρίς κάποιο από τα δύο να κλωτσάει. Αν και το επισκέπτομαι ένα ήσυχο μεσημέρι, φαντάζομαι πως τα βράδια θα είναι ακόμα πιο ατμοσφαιρικό και καθόλου δεν με εκπλήσσει που, όπως μαθαίνω, αρκετοί Θεσσαλονικείς το έχουν κιόλας κάνει στέκι τους. 

Στα του φαγητού τώρα την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο πολύ καλός και έμπειρος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο οποίος έχει πάντα έναν πολύ δικό του τρόπο να αποκωδικοποιεί τις ελληνικές γεύσεις με μια σύγχρονη ματιά που δεν χάνει ωστόσο την επαφή της με την παράδοση. Η φιλοσοφία του είναι ευδιάκριτη και στο μενού του "Botargo", ενισχυμένη ειδικά για την περίσταση με ταιριαστές πινελιές από την αγιορείτικη κουζίνα και κάποιες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Εύσημα αξίζουν όμως και στον ταλαντούχο executive chef Κωνσταντίνο Μποβιάτση ο οποίος εκτελεί το μενού με ακρίβεια και σιγουριά, στοιχεία που συχνά λείπουν από τις κουζίνες νεαρών εστιατορίων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. 

monasty3

Αντιθέτως εδώ, γεύομαι ένα φαγητό που έχει ήδη βρει τις ισορροπίες του, είναι νόστιμο, φινετσάτο και ξεχωριστό. Να, όπως για παράδειγμα αυτό το ταρτάρ φρικασέ που με κερδίζει γιατί είναι καλοφτιαγμένο και πρωτότυπο μαζί. "Μιμείται" με τρόπο ωμό την γεύση του παραδοσιακού εδέσματος, έχει την επιπλέον τσαχπινιά μιας ολαντέζ με αχινό σαν άλλο αβγολέμονο, είναι κοντολογίς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ωμά που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό και μια από τις κορυφαίες στιγμές του "Botargo". Από κοντά ακολουθεί το χοιρινό πρασοσέλινο με μάγουλα μαύρου χοίρου που είναι ελαφρύ, αρωματικό και πολύ γευστικό, κερδίζοντας πόντους από το ψητό πράσο που προσθέτει στο σύνολο μια υφή ενδιαφέρουσα και βοτανική. Η ζεστή σαλάτα με μαστιχωτό χταπόδι, πουρέ παστινάκι, φασολάκια, καρδιές ντομάτας και τζελ λεμονιού συμπληρώνει ευχάριστα το κομμάτι των ορεκτικών. 

Ο χορός των κυρίως ανοίγει υποδειγματικά με τον εξαιρετικό αγιορείτικο μπακαλιάρο. Ψάρι αλαβάστρινο, φινετσάτος πουρές και ζωμός κρεμμυδιού που κάνουν το πιάτο να λοξοκοιτάζει από το Όρος προς Γαλλία μεριά, και από την άλλη τηγανιτή αγκινάρα και σελινόριζα να πλουτίζουν τη γεύση με βάθος, εντάσεις και επίπεδα. Ο αστακός πάντα παίζει με διάφορους τρόπους στα μενού του Στυλιανουδάκη κι εδώ τον δοκιμάζω παρέα με πολύ καλή μανέστρα με διάφορα μυρωδικά που κρατά ωραία στο δόντι. Είναι νόστιμος και σωστά ψημένος, δεν λέω, αλλά στο αστικό περιβάλλον του εστιατορίου μοιάζει "καλοκαιρινός" και ξεκρέμαστος, τόσο που με κάνει να νοσταλγώ έναν πλούσιο αστακό Thermidor από τα παλιά που πιστεύω ότι θα ταίριαζε πολύ περισσότερο στο ύφος του καταλόγου. Το κρητικό στιφάδο από την άλλη, ακόμα ένα πιάτο με το οποίο καταπιάνεται συχνά πυκνά ο σεφ, είναι συμπαθέστατο με τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα, πουρέ παστινάκι, ψητή πατάτα και κρεμμύδι ψητό και πίκλα που έρχονται με δυνατή και αρωματική σάλτσα κύμινου. 

monasty4

Το γλυκό φινάλε έχει επίπεδο με επιδόρπια tailor made για το εστιατόριο από το φημισμένο healthy spot της Θεσσαλονίκης "Exereton". Η μουσελίν φιστικιού Αιγίνης καταφτάνει σκεπασμένη με αραχνοΰφαντο πέπλο μελιού και φρεσκάρει αέρινα και ευχάριστα το στόμα, ενώ η Beata παντρεύει την καλή bitter σοκολάτα με το κόκκινο κρασί, το σύκο και το ταχίνι. Η λίστα κρασιών προσφέρει επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν τα αφρώδη και τα επιλεγμένα αποστάγματα, ενώ το καλοντυμένο σέρβις περιποιείται με επαγγελματισμό και τακτ. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 23/1.
Ξεν. "MonAsty Thessaloniki, Autograph Collection", Βασιλέως Ηρακλείου 45, 2310274545, καθημερινά μεσημέρι βράδυ, τιμή: € 35 – 55 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια