Krabo

13,5

Αεράτο, boho, με μοντέρνο, οικείο και φευγάτο φαγητό, το beach lounge restaurant με την υπογραφή του «Margi» έχει εξελιχθεί σε αξία της αθηναϊκής Ριβιέρας.

Krabo

Πήγα στο «Krabo» το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη κι ήταν σαν να είχε δώσει ραντεβού μετά τις διακοπές όλη η Αθήνα – για να είμαι πιο ακριβής, η Βουλιαγμένη και γενικότερα τα νότια προάστια. Μου έκανε εντύπωση η μέχρι υπερβολής χαλαρότητά τους, καθώς στις παρεΐστικες συνευρέσεις τα σταυρωτά φιλιά έδιναν κι έπαιρναν σαν να μην υπήρξε ποτέ κορονοϊός. Κυριαρχούσαν τα μεγάλα τραπέζια εκείνη την ημέρα, με πολλούς καλοντυμένους νέους με χαμογελαστά μαυρισμένα πρόσωπα. Εγώ είχα φροντίσει να πάω νωρίτερα για να κάνω τη βουτιά μου ανάμεσα σε ωραία σκάφη που ήταν δεμένα αρόδου, ρουφώντας τη γοητεία της απογευματινής γλύκας.

Μέσα απ’ το νερό χάζευα το boho chic στιλ που «βάφει» το μαγαζί με το φυσικό γλυκό χρώμα του ξύλου τόσο στις αμφιθεατρικά τοποθετημένες ξαπλώστρες όσο και στις ντιζαϊνάτες πολυθρόνες και τα τραπέζια. Στα ανώτερα διαζώματα, επιμελώς ατημέλητα «κρεβάτια» για δύο, με σκέπαστρα από λεπτά κλαδιά δέντρων. Στα ψηλά, το πολυσύχναστο lounge bar σερβίρει τα πολύ ωραία κοκτέιλ του. Αυτό που δεν μου πολυάρεσε είναι που στη δεξιά πλευρά το μαγαζί παίρνει την όψη ταβέρνας (πολυάριθμα τραπέζια με καρέκλες καφενείου) η οποία συγκρούεται με την ντιζαϊνάτη επίπλωση του βασικού πυρήνα της διακόσμησης.

Krabo - εικόνα 1

Το καλύτερο τραπέζι πάντα για μένα βρίσκεται μπροστά από τη βασική βεράντα, εκεί όπου μετά το μπάνιο μπορείς να ακουμπάς γυμνά τα πόδια στην άμμο και να ρεμβάζεις σαν σε διακοπές. Από εκεί χαζεύεις τα φωτισμένα σαν κρουαζιερόπλοια κτίρια του «Four Seasons» που δίνουν κοσμοπολίτικη λάμψη στην αθηναϊκή Ριβιέρα. Αν έπαιζαν και καλύτερη μουσική, η πολύ ωραία βραδιά θα γινόταν ακόμη καλύτερη, καθώς η φάση του «Krabo» στον γοητευτικό Κόλπο Ζώσκα στο Καβούρι έχει πολλά σενάρια καλοπέρασης.

Το βασικό όμως είναι η μοντέρνα κουζίνα του Παναγιώτη Γιακαλή (σεφ του αδελφού ξενοδοχείου «Margi») και του στενού συνεργάτη του Πέτρου Φωτείνη. Ξέρει να είναι οικεία και φευγάτη, κλασική με καλά υλικά αλλά και τσαχπινιές που εξιτάρουν. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το δημοφιλές τηγανητό καλαμάρι, που έρχεται άψογα και ανάλαφρα τηγανισμένο με την ντελικάτη του γεύση να κοντράρεται διεγερτικά τόσο από το τραγάνισμα της κρούστας με γιαπωνέζικο panko όσο και από την κάψα μιας γλυκιάς σάλτσας τσίλι – αν στύψεις και λίγο λάιμ πάνω του, η αίσθηση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη με φρέσκο κορίανδρο και μοβ βασιλικό να ενισχύουν τον εξωτισμό του.

Krabo - εικόνα 2

Στην ίδια συχνότητα και το επίσης πολύ δημοφιλές Krabo burger. Μέσα απ’ τα ντελικάτα μπριός του προβάλλουν soft shell καβούρια, παναρισμένα, τραγανά και ευγενώς τηγανισμένα, η γεύση του «γεμίζει» με σαλάτα coleslaw και ζωηρεύει απολαυστικά με ένα τσάτνεϊ ντομάτας με γλυκιά γεύση-βόμβα. Υπάρχουν φυσικά και απλούστερα, πολύ καλοφτιαγμένα πράγματα, όπως μια ταραμοσαλάτα-ξινό βελούδο και μια ντελικάτη φάβα με τσορίθο. Αγαπημένες νοστιμιές έρχονται ανανεωμένες, όπως η ψητή μελιτζάνα με κρέμα από τυριά και γιαούρτι και τραγανή κινόα.

Τα καλούδια της θάλασσας ταιριάζουν πολύ με τη διάθεση της εποχής, οπότε τα τίμησα δεόντως. Το πληθωρικό σερβίρισμα του πολύ καλού αχινού σού φτιάχνει μια μπουκιά με τσίλι, άνηθο, λαδολέμονο και ανθό αλατιού σε μια μετρημένα πικάντικη εκδοχή. Στα ζωντανά στρείδια προσθέτουν μια beurre blanc εσπεριδοειδών και πικάντικους σπόρους passion fruit που ταιριάζουν πολύ στο κομψό τους ιώδιο. Το λαβράκι με τη βουτυράτη σάρκα έρχεται μέσα σε μια λίμνη μυρωδάτης σάλτσας μυρωνιών, αλλά ως σεβίτσε που φιλοδοξεί να είναι πρέπει η οξύτητα του λάιμ να ενισχυθεί πάραυτα για να αξιοποιηθεί το σοφιστικέ δυναμικό του πιάτου. Τις γαρίδες σχάρας, πάλι, τις περίμενα πιο γευστικές για να γράψει πάνω τους η αρωματική σάλτσα φρέσκου κορίανδρου.

Krabo - εικόνα 3

Tο κεφάλαιο «κρέας» στο «Krabo» είναι ενισχυμένο με πιασάρικες κοπές Black Angus (rib eye, tomahawk) κι ένα εντυπωσιακό «πιάνο» από spare ribs μαύρου χοίρου σιγομαγειρεμένο μέχρι να μελώσει, με ταιριαστή γλυκοπικάντικη σάλτσα και ωραίες τηγανητές πατάτες να τραγανίζουν δίπλα του, στο τραπέζι μας όμως κυριάρχησαν τα θαλασσινά. Είναι πρωτότυπη η ιδέα ενός κριθαρότο μπαρμπουνιού που το σερβίρουν με τα γευστικότατα φιλέτα του τηγανητά, ωστόσο, επειδή κριθαρότο έχω ξαναφάει εδώ, θα θεωρήσω ατύχημα το ότι μας ήρθε υπερβολικά κρεμώδες και πλαδαρό χωρίς υπογραμμισμένη όπως θα έπρεπε την ωραία γεύση του. Ο αστακός στη σχάρα, από την άλλη, φυσάει: ζουμερός, γλυκοφάγωτος και αρωματικός.

Το μαριναρισμένο τσουρέκι με παγωτό βανίλια και μαριναρισμένες φράουλες εκσυγχρονίζει όμορφα την παράδοση, αλλά το επιδόρπιο με τις ποικίλες υφές σοκολάτας με τραγανιστή φεγετίνη, μικρά φοντάν και παγωτό σοκολάτα ανεβάζει τις στροφές στα επιδόρπια.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 5/9.

KRABO Κόλπος Ζώσκα, Kαβούρι, 2108963309. Ωράριο λειτουργίας: Από το πρωί. Τιμή: € 35-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο εστιατόριο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια