Ciboulette

13

Ένα συμπαθέστατο νέο μπιστρό στο Κολωνάκι, ό,τι πρέπει για στέκι, με ωραία, χαλαρή ατμόσφαιρα και γεύσεις ασφαλούς νοστιμιάς.

Ciboulette

Τα μπιστρό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παρισινής ζωής, αλλά είναι πολλές οι μητροπόλεις που έχουν υιοθετήσει την ιδέα, διότι ταιριάζει πάρα πολύ στις καθημερινές, χαλαρές εξόδους των αστών του σήμερα. Μια χαρά λοιπόν βρήκε τη θέση του δίπλα στο αδελφό cocktail bar «Mai Tai» στο Κολωνάκι το «Ciboulette», ως συνεργασία του σεφ Γιώργου Ηλιού, που την κουζίνα του γνωρίσαμε παλιότερα στο «Polly Maggoo» και του bartender Γιάννη Σαμαρά. Γαλλική μουσική και κλασική τζαζ χαϊδεύει τα αφτιά μας δημιουργώντας ωραία χαλαρότητα, σε ένα στέκι που μέσα σε λίγο χρόνο από το άνοιγμά του κατάφερε να δημιουργήσει αυτήν την αίσθηση οικειότητας και υπερτοπικής στην περίπτωσή μας γειτονιάς, που πλέον αναζητούν πολλοί. Στο ένα τραπέζι ένα φιλικό επαγγελματικό μίτινγκ, στο άλλο τέσσερις καλοβαλμένες κυρίες που βγήκαν για να τα πουν, όλα ταιριάζουν…

Πάνω από το πάσο της εξυπηρέτησης στο κέντρο του μαγαζιού μια γυάλινη «βεντάλια» φορτώνει μνήμες από παρισινό μετρό, όπως και τα λευκά πλακάκια που σε στέλνουν σε παλιό σταθμό στο underground του Λονδίνου. Με γκρι-μπλε καναπέδες και μπεζ πολυθρόνες, μαζί με American chairs, το φιλικό σκηνικό ολοκληρώνεται. Όταν έρθει το ψωμί στο τραπέζι, χαρείτε το αλλά με μέτρο· το μπολάκι με τη homemade μαγιονέζα και το σέλερι είναι προκλητικό. Το μενού έχει γαλλική λογική αλλά χρησιμοποιεί πολλά ελληνικά προϊόντα. Σήμα κατατεθέν του Ηλιού η νόστιμη σαλάτα με τις φακές και αβγό ποσέ, μπέικον και βινεγκρέτ μουστάρδας, υπάρχει πάντα στα εστιατόριά του.

Ciboulette - εικόνα 1

Στα οπωσδήποτε το μεστό καρπάτσιο, σερβιρισμένο με ωραία κρέμα κάππαρης, που η οξύτητά της το ζωηρεύει – προτού σας το φέρουν θα ακούσετε να το χτυπούν πάνω στην κουζίνα για να το ισιώσουν και να το τρυφερέψουν όπως παλιά. Παρήγγειλα με λαχτάρα το λάχανο σαβόι γεμιστό με κιμά, αλλά δεν είχε την comfort χάρη των κλασικών ελληνικών λαχανοντολμάδων – κρίμα, διότι η σάλτσα του με καρίκι (το ροκφόρ της Τήνου) είναι πολύ καλή, «πικάντικη» και δυναμική. Ωραία η ιδέα γαρίδων στη σχάρα με γκρεμολάτα δεντρολίβανου, σος καβουριού και καραμελωμένο φινόκιο· αρμονικό το συνταίριασμά τους και αν το χέρι που τις μαγείρεψε ήταν πιο ελαφρύ κι ελάττωνε τους χρόνους στη φωτιά, η απόλαυση θα μεγάλωνε.

Παρότι η κουζίνα του Ηλιού δεν παίζει στο γήπεδο των φαντεζί εκπλήξεων, μου άρεσε πολύ ένα πιάτο με μια ασυνήθιστη γευστική αρμονία από κρέμα μπρόκολου, σάλτσα κουνουπιδιού και καραμελωμένο κόκκινο λάχανο, διότι είχε προσωπικότητα και η άψογα ψημένη στήρα πάνω τους –συνήθως βάζει σφυρίδα– ανέβαζε πιο πολύ τη γοητεία του πιάτου. Τα υπόλοιπα κυρίως που πήραμε είχαν την ασφαλή νοστιμιά που ικανοποιεί, αλλά δεν μένει για πάντα στη μνήμη. Σωστά ψημένη ταλιάτα με ατού το αρωματικό βούτυρο café de Paris και τις γλυκοφάγωτες πατατούλες και τρυφερό οσομπούκο με παπαρδέλες που θα ανέβαινε με λίγο πιο υπογραμμισμένα αρώματα.

Ciboulette - εικόνα 2

Τα γλυκά κάνουν ρελάνς με πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Ψηφίζω τον αέρινα δραματικό συνδυασμό τραγανών φύλλων με δροσιστική κρέμα λεμονιού και βατόμουρα και τη δυνατή μαύρη σοκολάτα με μουσελίνα πραλίνας και σοκολατένιο crumble. Ωραία ιδέα το συνταίριασμα λευκής σοκολάτας με χουρμάδες, αλλά χρειάζεται ραφινάρισμα.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 5/2.

CIBOULETTE Πλουτάρχου 16-18, Κολωνάκι, 2105241120. Ωράριο λειτουργίας: All day. Τιμή: € 35-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια