Seven Food Sins

14

Δημιουργικός κοσμοπολίτικος μοντερνισμός από τον Δήμο Σαμουράκη, σε ένα εστιατόριο με εξαιρετική θέα, που συνδυάζει γαστρονομία και οικειότητα, κερδίζοντας φέτος Bib Gourmand από τον οδηγό Michelin.

Seven Food Sins

Τι ωραία που είναι να περπατάς στην off Broadway Πλάκα, να χαζεύεις τη λιτότητα των Bauhaus κατοικιών από τη μία και το εντυπωσιακό νεοκλασικό κέντημα με στοιχεία ιωνικού ρυθμού του Μουσείου Φρυσίρα από την άλλη, σε μια βραδινή ερημιά που στήνει υποβλητικό κινηματογραφικό σκηνικό. Μέχρι να πέσεις στο δρόμο της απωλείας, την Κυδαθηναίων, που βρίθει τουριστικών και κακόγουστων ταβερνών με κακοποιημένους μουσακάδες, και να στραβώσεις. «Ευτυχώς, οι θεοί εδέησαν να φωτίσουν κάποιους ανθρώπους να γυρίσουν την πλάτη στην τουριστίλα, ταράζοντας τα νερά στο επίκεντρό της, την Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, και να φτιάξουν ένα ωραίο, προχωρημένο gastro-pub», έγραφα όταν πρωτοπήγα το 2016 στο «7 Food Sins». Το πέτυχαν και τα κατάφεραν τόσο καλά, που φέτος το εστιατόριο τιμήθηκε με τη διάκριση Bib Gourmand από τον Michelin, η οποία δίνεται σε όσα μικρά εστιατόρια έχουν πολύ καλές επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής.

Δικαίως, διότι ο Δήμος Σαμουράκης υπογράφει μια ωραία, μοντέρνα κουζίνα με απρόσμενους δημιουργικούς συνδυασμούς. Φέτος, μάλιστα, το «7 Food Sins» σερβίρει για πρώτη φορά και στην ταράτσα του, απ’ όπου η θέα είναι όνειρο. Δυστυχώς, μια ξαφνική καλοκαιρινή καταιγίδα, από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει ακόμη, αλλά σηματοδοτούν την κλιματική αλλαγή, μας στέρησε ένα δείπνο με θέα, παρ’ όλα αυτά ανέβηκα για να τη δω κι εντυπωσιάστηκα. Δεσπόζει ο φωτισμένος βράχος της Ακρόπολης και αριστερά η κορυφή του Φιλοπάππου, ενώ μπροστά κάτω πρασινίζουν τα δέντρα της πλατείας και από πάνω τους υψώνονται τα νεοκλασικά και τα πιο σύγχρονα κτίρια.

Seven Food Sins - εικόνα 1

Η διάκρισή του από τον Michelin σε συνδυασμό με τη γειτονιά φέρνουν πολλούς ξένους στα τραπέζια. Ένα ζευγάρι Ιταλών απέναντί μας μας εκθείασε το μαγιάτικο, όντως ένα από τα καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε. Δεν είναι μόνο το άψογο ψήσιμο του ψαριού –πέτσα σαν τραγανό μπισκότο και σάρκα ζουμερή– αλλά και ο συνδυασμός του με γλυκιά, αρωματική κρέμα καλαμποκιού, καψαλισμένα καλαμπόκια και σάλτσα βουτύρου εστραγκόν· δείγματα δηλαδή ενός δόκιμου δημιουργικού μοντερνισμού. Τον αντιλαμβάνεσαι ήδη από τα πολύ καλά καναπεδάκια στην αρχή του γεύματος, που στην περίπτωσή μας ήταν airbag γεμιστό με αρώματα κεμπάπ, μεταξωτή κρέμα παντζαριού, κατσικίσιου τυριού και τρούφας, έξυπνη «κροκέτα» πικάντικου σεβίτσε και, το καλύτερο απ’ όλα, χειροποίητο, ευγενώς dirty «λουκάνικο» ταρτάρ πάνω σε κροκέτα πατάτας.

Seven Food Sins - εικόνα 2

Κι εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το «7 Food Sins» είχε ως έμπνευση το κίνημα των αγγλικών gastro-pubs, που ανανέωσαν την εστιατορική σκηνή του Λονδίνου και ολόκληρης της Βρετανίας, συνδυάζοντας τις γκουρμεδιές με την οικεία ατμόσφαιρα και φτάνοντας ακόμη και στα δύο αστέρια Michelin. Έτσι, λοιπόν, στις προτάσεις του Σαμουράκη υπάρχουν πιάτα που μπορεί να έχουν στενή σχέση με τη λαϊκή μαγειρική, αλλά στην τελική τους παρουσίαση ξεφεύγουν και οπτικά και γευστικά. Να, όπως το μαγειρεμένο sous vide χταπόδι, που στη συνέχεια περνάει από τα κάρβουνα για να «καπνιστεί» και σερβίρεται με πολύ καλά νιόκι, ελιές, σάλτσα τσορίθο και κομμάτια του σπανιόλικου σαλαμιού ξεροτηγανισμένα (πρέπει να διορθωθούν διότι χάνεται η γεύση της πιπεριάς). Ή ακόμη εκείνο το νοστιμότατο ψητό αρνάκι, με μια σούπερ φινετσάτη κρέμα καπνιστής μελιτζάνας με miso πάνω σε ταρτάκι από μελιτζάνα, σάλτσα από τους χυμούς του αρνιού και ψημένο φρέσκο κρεμμύδι.

Καμιά φορά, βέβαια, η δημιουργική ορμή οδηγεί σε πληθωρικότητα, έτσι που σε ένα καλαμάρι αρκούν οι πολύ καλές κρέμες από ψητά λεμόνια και αχινό μαζί με τη σάλτσα από μελάνι και το ενδιαφέρον «ριζότο» φάβας δεν συντονίζεται μαζί τους. Στο ωραιότατο μυλοκόπι επίσης, με τον μεταξωτό πουρέ αγκινάρας, η πιπεράτη σάλτσα αστακού και το crispy ταπιόκας-καραμελωμένου κρεμμυδιού πέφτουν πολύ βαριά, αλλά ευτυχώς ψάρι και αγκινάρα τρώγονται και μόνα τους. Καλύτερο πιάτο απ’ όσα δοκίμασα ήταν το βασιλικό καβούρι, με ένα εξαιρετικά δροσιστικό και αρωματικό γκασπάτσο αγγουριού και σορμπέ λάιμ-τζίντζερ να το ηλεκτρίζει.

Seven Food Sins - εικόνα 3

Το ωραίο είναι επίσης ότι από τη μικρή αλλά προσεγμένη wine list σερβίρονται ποτήρια από αρκετές, άψογα συντηρημένες φιάλες με το σύστημα Coravin και η επικεφαλής του σέρβις προτείνει συνδυασμούς με άποψη, εξηγώντας τις λεπτομέρειες των πιάτων. Τα γλυκά καλά μεν, αλλά μια ιδέα πιο κάτω από το φαγητό. Ξεχωρίζει η λευκή σοκολάτα με γιαούρτι, μάνγκο, μαρέγκα και δυόσμο, μαζί με τα ψητά ροδάκινα συνοδεία σορμπέ δεντρολίβανου (θα έπρεπε να ακούγεται περισσότερο) και ροδάκινου. Το cheesecake με φράουλες είναι πιο ρουστίκ.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 11/6.

SEVEN FOOD SINS Φιλομούσου Εταιρείας 1, Πλάκα, 2107011108. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 6 μ.μ. Τιμή: € 20-30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Παρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια