Mαγικές Kατσαρόλες

13,5 ↑

Ποιότητα στο πιάτο και καλές τιμές σε ένα ελληνικό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου που εξελίσσει όμορφα τη μαγειρική του και αξίζει να το ανακαλύψεις, αν δεν το ξέρεις ήδη.

Mαγικές Kατσαρόλες

Ποιότητα στο πιάτο και καλές τιμές σε ένα ελληνικό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου που εξελίσσει όμορφα τη μαγειρική του και αξίζει να το ανακαλύψεις, αν δεν το ξέρεις ήδη.

Mαγικές Kατσαρόλες - εικόνα 1

Oταν πριν από μερικά χρόνια οι «Μαγικές Κατσαρόλες» έκαναν την εμφάνισή τους σε ένα ήσυχο κομμάτι της οδού Ζησιμοπούλου στο Παλαιό Φάληρο, στην πρώτη μου επίσκεψη είχα τις επιφυλάξεις μου για το μέρος που διάλεξαν. Συζητώντας τότε με την ιδιοκτήτρια Βάνα Βρεττού, επικεφαλής και στην κουζίνα μαζί με τον γιο της Σήφη Καραδάκη, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιοπρόσεκτη ποιότητα γεύσεων με τις οποίες έκαναν το ντεμπούτο τους, της είχα προτείνει να κάνει μια προσπάθεια μεταφοράς του μαγαζιού σε ένα άλλο πιο εμπορικό σημείο, ώστε να γίνει γνωστή η πράγματι ενδιαφέρουσα δουλειά της.

Δεν το έκαναν και όπως απέδειξε το πέρασμα του χρόνου και συμβαίνει, ευτυχώς, σχεδόν πάντα, το καλό και η ποιότητα αναγνωρίζονται. Θα τονίσω λοιπόν ότι οι «Μαγικές Κατσαρόλες» του 2017 έχουν πλέον όνομα και αρκετούς πιστούς, σχολιάζονται πολύ θετικά –απ’ ό,τι έχει υποπέσει στην αντίληψή μου– και προτείνουν μια κουζίνα αναμφισβήτητα ελληνική, η οποία ξεφεύγει από τον αστικό κλασικισμό και την απλή αντιγραφή της παράδοσης, που αναζητά με προσοχή τα υλικά της και φροντίζει να εξελίσσεται κρατώντας τον οικείο χαρακτήρα της.

Mαγικές Kατσαρόλες - εικόνα 2

Οι πρωτότυπες προτάσεις της την κάνουν να δια­φέρει επί της ουσίας από τα περισσότερα μαγαζιά του είδους. Προτιμώ να πω «μαγαζί» και όχι «εστιατόριο» ή «μοντέρνα ταβέρνα», διότι με το σέρβις και το γενικότερο τους στιλ βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα δύο. Αν μου ζητούσαν να κατατάξω το χώρο, θα προτιμούσα έναν όρο που δηλώνει ένα χώρο φαγητού απλό στην εμφάνιση, αλλά με αισθητική άποψη. Το μαγαζί είναι ζεστό, φωτεινό και συνδυάζει τους ζωηρόχρωμους «πίνακες» του illustrator των «New York Times» Olak Hajek στον έναν τοίχο με τα ταβερνικής αντίληψης τηγάνια ­διαφόρων μεγεθών στον άλλον, δίπλα στην κουζίνα.

Mαγικές Kατσαρόλες - εικόνα 3

Οι προτάσεις που κάνει ο κατάλογος (τέσσερις σαλάτες, δέκα ορεκτικά, τρεις πάστες, πέντε κρεατικά σχάρας κι έξι μαγειρευτά) είναι παραπάνω από επαρκείς κι επιτρέπουν την επανάληψη της επίσκεψης χωρίς τον κίνδυνο της μονοτονίας που εμπεριέχει η ερώτηση: «Τι να πάρω τώρα;» Δοκίμασα τουλάχιστον δέκα διαφορετικά πιάτα και η εικόνα είναι πολύ καλή στο σύνολό της, παρά τις όποιες ανεκτές αδυναμίες. Από αυτές θα επισημάνω κυρίως το τραγανό μεν, αλλά υπερβολικά λαδωμένο πουγκί και την υπερτονισμένη σε αλάτι γέμιση, που δεν αφήνει τους ασκολύμπρους να γίνουν πραγματικά απολαυστικοί. Θα επισημάνω επίσης την απουσία τραγανής βάσης στο θρακιώτικο μπουρανί­ (χορτόπιτα σε τάρτα) καθώς και την υπερβολική παρουσία τρούφας στις γεμιστές με ανθότυρο ραβιόλες. Από την άλλη πλευρά, τώρα, θα επιβραβεύσω την εξαιρετική μπριζόλα τόμαχοκ (από τη Λίμνη Πλαστήρα) για το ψήσιμο, την τρυφερότητα και το βάθος της νοστιμιάς­ του κρέατος.

Mαγικές Kατσαρόλες - εικόνα 4

Θεωρώ πως ένα από τα καλύτερα πιάτα τόσο σε σύλληψη όσο και σε εκτέλεση, το οποίο και προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι το πρωτότυπο millefeuille d’Istanbul με φύλλο γιουφκά, κρέμα τυριών, ψητά ντοματίνια και αβγό. Έχει έντονη γεύση λόγω της παρουσίας του παστουρμά (πολλοί δεν τον αγαπούν), αλλά στο σύνολό του είναι μια ευφάνταστη κι έξυπνη σύνθεση. Θα προτείνω ακόμη το ελληνοπρεπές Mac(edonia) Burger με το πολύ σωστά ψημένο μπιφτέκι για την ωραία ιδέα αλλά και το «τρα³», που είναι τραχανάς με κρέας από νεαρό τραγί σβησμένος με αρωματικό Traminer.

Mαγικές Kατσαρόλες - εικόνα 5

Ο ίδιος ο τραχανάς έρχεται πολύ ωραία χυλωμένος, το τραγί­ είναι τρυφερό και νόστιμο και το πιάτο έχει γευστική ένταση­. Τα σιφνέικα ρεβίθια στη γάστρα­ είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα στις «Μαγικές Κατσαρόλες» κι ευτυχώς δεν βγαίνουν ποτέ από τον κατάλογο. Υπάρχουν και αρκετά άλλα που αξίζει να ανακαλύψετε. Αυτά που έχουν σημασία είναι η πρωτοτυπία των προτάσεων, η επάρκεια της κουζίνας στην παρουσίαση, μια καθωσ­πρέπει λίστα κρασιών και η καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Ναι, αξίζει να πάτε στο Παλαιό Φάληρο για χάρη του.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 2/2.

ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ Ζησιμοπούλου 47, Παλαιό Φάληρο, 2109418821. Ωράριο λειτουργίας: Σάβ. και μεσ. Κυρ. μόνο μεσ. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 20-25 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια