Του Σκορδά το χάνι

13 ↑

Βαρύ όνομα με παράδοση που επιχειρεί νέο ξεκίνημα. Καλό φαγητό με έμφαση στο κρέας και ζεστό περιβάλλον στον ιστορικό του χώρο, στο Πικέρμι.

Του Σκορδά το χάνι

Βαρύ όνομα με παράδοση που επιχειρεί νέο ξεκίνημα. Καλό φαγητό με έμφαση στο κρέας και ζεστό περιβάλλον στον ιστορικό του χώρο, στο Πικέρμι.

Του Σκορδά το χάνι - εικόνα 1

Ακόμα και αν δεν έχετε πάει ποτέ, σίγουρα το έχετε ακουστά. Είναι φυσικό για ένα μαγαζί που αριθμεί περισσότερα από 150 χρόνια ιστορίας και το οποίο από τότε που χτίστηκε (1862) ήταν πάντα χώρος φιλοξενίας και εστίασης. Το φαγητό του έχουν τιμήσει διάσημοι αρχαιολόγοι-ανασκαφείς του 19ου αιώνα, γαλαζοαίματοι, όπως οι Παύλος και Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί όπως ο Κων/νος Καραμανλής, ο Μιλτιάδης Έβερτ, η Μελίνα Μερκούρη κ.ά. Το Χάνι, αφού διέγραψε μια λαμπρή πορεία, «έσβησε» πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν η ιδιοκτήτρια οικογένεια Ξυντάρα αποφάσισε να ενεργοποιηθεί σε άλλους χώρους.

Επειδή, όμως, όπως λένε «έχει ο καιρός γυρίσματα», δυο νέοι άνθρωποι, ο Θανάσης Μπισκέμης και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, τόλμησαν και ανέλαβαν το φορτίο να ξαναζωντανέψουν ένα ιστορικό όνομα, η ύπαρξη του οποίου συνδέεται υποχρεωτικά με την ποιότητα περιβάλλοντος και φαγητού. Νομίζω ότι τα καταφέρνουν καλά. Ο ισόγειος (κυρίως) χώρος είναι ζεστός, με πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα στους τοίχους που «σπάει» από μια σειρά τοιχογραφιών με θέματα εποχής. Το πάτωμα από σκούρο γρανίτη και τα σωστά στημένα τραπέζια δημιουργούν ένα σύνολο πεντακάθαρο, που παραπέμπει σε αστική ταβέρνα με πινελιές εστιατορίου και σε κάνει να αισθάνεσαι ευχάριστα. Για τους φίλους του καλού ρεμπέτικου, Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι υπάρχει ζωντανή μουσική που «φτιάχνει» ατμόσφαιρα.

Του Σκορδά το χάνι - εικόνα 2

Η εικόνα παραμένει καλή και στο επίπεδο της γευστικής πρότασης. Ο Νίκος Τσοπανίδης, που έχει την ευθύνη της κουζίνας, βγάζει πιάτα που ταιριάζουν στο ύφος του μαγαζιού και είναι ποιοτικά επαρκή. Η έμφαση δίνεται στο κρέας, και αυτό κάνει «Του Σκορδά το χάνι» έναν καλό προορισμό για την Τσικνοπέμπτη. Δίπλα σ’ αυτό, όμως, υπάρχει μια επαρκής πρόταση ορεκτικών και κυρίως μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία από παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά που αξίζει –και με το παραπάνω– τον κόπο να τα βάλετε στο τραπέζι σας.
Σε ό,τι με αφορά, δοκίμασα μια σπαλομπριζόλα με κρεάτινη νοστιμιά και σωστό ψήσιμο, η οποία όμως απαιτούσε λίγο περισσότερο σίτεμα. Καλά είναι και τα παϊδάκια. Από τα μαγειρευτά, τόσο το γουρουνόπουλο με μέλι και λεμονόφυλλο όσο και το κατσικάκι στη γάστρα κινούνται σε ένα καλό επίπεδο ταβέρνας, με το κατσικάκι να υπερέχει και τις πατατούλες που τα συνοδεύουν να απαιτούν ένα κάτι τι για περισσότερη νοστιμιά. Ενδιαφέρουσα είναι και η σαλάτα «Του Σκορδά το Χάνι», χρειάζεται όμως προσοχή στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Είναι προφανές ότι σε επίπεδο κρασιού δεν μπορείτε να έχετε πολλές απαιτήσεις. Υπάρχουν πάντως δύο-τρεις σίγουρες ετικέτες και ένα καλό πακέτο από μπίρες, ούζο και τσίπουρο. Στο σύνολό του «Του Σκορδά το χάνι» αφήνει την εντύπωση μιας φιλόξενης ταβέρνας με καλό φαγητό και ευγενικό σέρβις. Άρα, γιατί όχι;

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 29/2.

ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΑ ΤΟ ΧΑΝΙ Λεωφ. Μαραθώνος 69, Πικέρμι, 2106037057. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά και μεσημέρι. Τιμή € 18-25 (χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: όχι. Πάρκινγκ: στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια