Kastri Bistro

14

Νεοελληνική γαστρονομία από έναν ταλαντούχο σεφ, σ’ ένα καινούργιο εστιατόριο που ανανεώνει τη γευστική σκηνή των βορείων προαστίων.

Kastri Bistro

Νεοελληνική γαστρονομία από έναν ταλαντούχο σεφ, σ’ ένα καινούργιο εστιατόριο που ανανεώνει τη γευστική σκηνή των βορείων προαστίων.

Kastri Bistro - εικόνα 1

Business στιλ: Πλήρως ανακαινισμένο, το ιστορικό ξενοδοχείο «Domotel Kastri» ξεκίνησε εκ νέου την καριέρα του. Αξιοποιώντας τις υποδομές τελευταίας τεχνολογίας του συνεδριακού κέντρου Εξέλιξη, για το οποίο ο Αλέξανδρος Τομπάζης έχει βραβευτεί στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, εστιάζει στον συνεδριακό τουρισμό, οπότε, τουλάχιστον στο ξεκίνημά του, ο κόσμος που συναντάς στο «Kastri Bistro» μυρίζει business από την πρωτεύουσα και την περιφέρεια. Ο χώρος έχει σύγχρονη επίπλωση, αλλά η τζαμαρία που τον περιβάλλει δια­χέει μια ψυχρότητα που χρειάζεται κάποιο διακοσμητικό αντιστάθμισμα.
Από την άλλη, όταν είναι μέρα, σου δίνει τη δυνατότητα να χαζεύεις τη μεγάλη πευκόφυτη έκταση που τέρπει το μάτι. Οι καρέκλες, κρεμ και αφαιρετικά σαλονέ, στηρίζουν σωστά την πλάτη και τα τραπέζια θυμίζουν στην εμφάνιση καρυδιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωτερική αίθουσα γευσιγνωσιών και εκδηλώσεων, με δύο στοιχεία να δεσπόζουν: μια εντυπωσιακή συστοιχία ανοξείδωτων ψυγείων με γυάλινες πόρτες απ’ όπου βλέπεις εξαιρετικά τυριά, σαλάμια, λουκάνικα, ζαμπόνια, προσούτα, αλλά και κρασιά· από την άλλη ένα πολύ μακρύ τραπέζι, που θα είχε περισσότερη χάρη αν ήταν πιο φαρδύ και έμοιαζε πιο πολύ με μοναστηριακό.

Kastri Bistro - εικόνα 2

Σοφιστικέ νεοελληνική αύρα: Το ταλέντο του 35άχρονου σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου το είχαμε διαπιστώσει στο «Olive Garden» όπου δούλευε το καλοκαίρι. Τώρα, ως σεφ του «Domotel Kastri», ξεδιπλώνει πιο πειστικά τις δυνάμεις του θέλοντας να δημιουργήσει ένα καινούργιο γκουρμέ εστιατόριο στα βόρεια. Στο μενού του υπάρχουν πράγματα απλά, η επικρατούσα τάση στην κουζίνα του όμως είναι οι σοφιστικέ ιδέες λιγότερο ή περισσότερο θεαματικά παρουσιασμένες. Το δείπνο ξεκινάει με διάφορα καλωσορίσματα: μια ντελικάτη σουπίτσα κουνουπιδιού με πατάτα-πράσο-κρεμμύδι και φιλετάκια αμυγδάλου, μια ερεθιστική σύνθεση σε ηλεκτρισμένο μοβ (μακαρόν παντζαριού με κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας και marshmallow παντζάρι-πορτοκάλι) και κάτι αλμυρά λουκουμαδάκια τυριών με γλυκομυρωδάτη μαρμελάδα ντομάτας και αφρό μαστίχας.

Η παράδοση επανέρχεται και πάλι με μια χορτόπιτα μυρωδικών (ο μάραθος ξεχωρίζει) σε τραγανό λεπτό φύλλο (θα ήταν καλύτερη με λίγο πιο χοντρό), με κρέμα φέτας-γιαουρτιού και βοτάνων, αλλά και με ξερά πεντανόστιμα φύλλα kale. Ένα από τα trade marks του «Kastri Bistro» είναι το κρέας της ιταλικής ράτσας αγελάδων Fassona Piemontese. Το δοκίμασα σ’ ένα ωραίο ελαφρύ καρπάτσιο με κυδώνι, γκοργκοντζόλα, μυρωδικά και «φρυγανιές» καλαμποκίσιου ψωμιού και χάρηκα την αέρινη γλύκα του.

Η συγκεκριμένη ράτσα έχει λιγότερο λίπος και περισσότερους μυς, γεγονός που εξασφαλίζει απαλή γεύση και λιγότερη χοληστερίνη. Δοκίμασα ένα rib eye με σίτεμα 35 ημερών και διαπίστωσα τα ατού του, που θα ήταν βέβαια πιο υπογραμμισμένα με medium rare και όχι με medium ψήσιμο. Η τριπλομαγειρεμένη αλά «Fat Duck» τηγανητή πατάτα δίπλα του φυσάει.

Kastri Bistro - εικόνα 3

Από τα πιο πολυσύνθετα πιάτα, τώρα, ξεχωρίζουμε το «μελάτο» αβγό στους 62,5°C με τον ρέοντα κρόκο του να ταιριάζει εξαιρετικά με πουρέ πατάτας, καπνιστό χέλι (ήταν πολύ λίγο, δεν φάνηκε), φαγώσιμο «τσόφλι» αβγού από γάλα και πυκνή κρέμα από αρσενικό τυρί Νάξου. Η τριλογία βιολογικού αρνιού, πάλι, συμπεριλαμβάνει δυνατά στοιχεία όπως το μπουτάκι σιγοψημένο εν κενώ ή το καρέ πασπαλισμένο με φιστίκι Αιγίνης πάνω σε κρέμα αγκινάρας Ιερουσαλήμ και τη φλογέρα φύλλου γεμισμένη με στεγνωμένη σπάλα.

Το κεφάλαιο comfort έχει δυνατούς εκπροσώπους. Η εξαιρετική γλυκοφάγωτη καραβίδα έρχεται πάνω σε al dente βουβαλίσιο κουσκουσάκι με μια σάλτσα από σκούρο ζωμό κοτόπουλου, μπισκ, λουίζα και λάιμ, και είναι αληθινή μπουκιά και συχώριο. Το ανοιχτό ραβιόλι με παστιτσάδα από μοσχαρίσια ουρά καρυκευμένη με homemade σπετσερικά έρχεται περικυκλωμένο από πολύ αφράτη μπεσαμέλ βγαλμένη από σιφόν.

Kastri Bistro - εικόνα 4

Το ριζότο από παλαιωμένο έχει αδυναμίες. καλή η υφή μεν (μελωμένο και al dente), αλλά η ποικιλία των μανιταριών δεν καταφέρνει να δώσει το γευστικό βάθος που περιμένεις. Στα επιδόρπια δεν τρελάθηκα με την κρέμα γιαουρτιού μέσα σε κύλινδρο τραγανού αμυγδάλου με κηρύθρα – είναι επιθετική και σπάει την ισορροπία. Αντιθέτως ψηφίζω και με τα δυο χέρια την τάρτα λεμονιού (ξινούτσικη και μεστή) πάνω σε τραγανό φεγιεντίν πραλίνας με κρέμα λευκής σοκολάτας, κρουτόν αμυγδάλου, τελείες βατόμουρου και σφουγγαράτο κέικ βανίλιας.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 8/12.

KASTRI BISTRO Ξεν. «Domotel Kastri», Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, Νέα Ερυθραία, 2103507140, 2103507100. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 35-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια